Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 860
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

5:47 myślę, że raczej nie wiltonii. Wiltonii ściele się absolutnie płasko a na filmie widać takie wyniosłe koncówki pędów. Może raczej Blue Chip? A te stożki to ja bym obstawiała raczej świerk conica. Widać na filmie takie przyrosty w formie pędzelków. Stricta ma przyrosty raczej wąskie, smukłe a conica takie bardziej rozczochrane. Poza tym stricta jest tęższa u podstawy ( no chyba, że jest cięta).

świerk kłujący.

Może też być Fat Albert

Dziękuję za sugestie. Dodam jeszcze, że ta roślinka na 100% nie była rozmnażana przez szczepienie (przynajmniej nie widać śladu). Dostałem ją jak miała około 50 cm wysokości i od razu miała taką ładną koronę. Przewodnik od początku był silny i wyraźny. Teraz strzelił w górę straszliwie.

Na pewno nie jest to ani Koster, ani Hopsii - te dwa znam.

Ten Fat Albert może by i był, ale piszą, że jego przez szczepienie się rozmnaża, więc nie jestem pewny :)

• 3 weeks później...
Wycieczka europejska i takie cudo w ogrodzie botanicznym?

co to za roślina?

[ATTACH=CONFIG]202747[/ATTACH]

Zdjęcie nie jest szczytem marzeń jeśli chodzi o szczegóły, ale z tego co widać, to wygląda na jakąś hybrydową odmianę Brachychiton (polskiej nazwy chyba brak, angielska " Bottle tree" po polsku jest używana w odniesieniu do Pachiry wodnej)

Kwiatostany jak Brachychiton acerifolius, liście jak Brachychiton populneus, dlatego sądzę że to jakaś hybryda, ale pewności nie mam.

Gatunków brachychiton jest ponad trzydzieści, nie znam wyglądu wszystkich. W każdym razie drzewo z Australii, u nas nie pójdzie.