Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 860
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To lepiej go polubić, czy popędzić z ogródka?

zależy, czy pasuje Ci do "wystroju" ogródkowego;) zajmuje sporo miejsca i nie bardzo da się w czasie rozrostu do niego podejść

Zasiałam, bo z sąsiadką miałysmy fazę:stirthepot: na rosliny lecznicze:bash: Na szczęście na ostropest został tylko jeden sezon - ale już zdążyło się rozsiać (z tzw leczniczych- najlepiej posiać sobie pietruszkę szczypiorek i temu podobne :yes: zioła)

• 1 month później...

Witam,

z racji tego, że ktoś wyrzucał tydzień temu spory zestaw krzewów z otoczenia budynku (nakaz wycięcia) to przygarnąłem pół przyczepy nasadzeń.

Pierwsze pytanie czy jest szansa ze to się przyjmie? Wykopane 26 i 27 listopada. Sadzone koparką (sic!) tydzień temu 28 listopada. Podlane obficie 29 listopada. Poźniej był tydzień lekkich mrozów (na tyle "lekkich", że mi wodomierz rozwalilo :/) i powtórka z podlewania 6 grudnia. Pod każdy krzak minimum 200 litrów wody poszło (przy drugim podlewaniu wylałem 4 kubiki na całość) i planuje jeszcze dać po 100 litrów za tydzień.

I teraz zdjęcia do identyfikacji:

1. Obstawiam jakiś Jałowiec

01.jpg01a.jpg01b.jpg

2. Ten taki sam jak pierwszy tylko większy

02.jpg02a.jpg

Cd w następnym poście

3. wygląda jak zmasakrowany jałowiec pośredni (Pfitzera) Juniperus x media (x pfitzeriana)

4. Świerk pospolity. Niekoniecznie opadające gałęzie sa cechą odmianową. Świerk łatwo mutuje, ma wiele lokalnych form.

5. Świerk kłujący - jodły mają szyszki sterczące ku górze i igły niekłujace.

5. Prawdopodobnie Jałowiec sabiński Juniperus sabina

Jałowce z pkt 1,2,7,8 wyglądają na jałowce chińskie.

• 2 months później...
najzwyczajniejsze siewki sosny pospolitej. Spokojnie można przenieść jak ci zalezy, tylko pamiętaj, że sosny mają palowy system korzeniowy, więc trochę trzeba będzie się nakopać, by go nie uszkodzić przy wyciąganiu z ziemi.