Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma?e co nie co i nalewki


Kasiorek

Recommended Posts

To temat rzeka :)

 

W księgarniach są osobne półki na wydawnictwa o tej treści.

 

Na dobry początek kilka super łatwych porad :)

 

1. Trwa właśnie sezon na warzywa. Bardzo smaczne i tanie są papryki. Kup z 5-10 kilo, poprzekrawaj wydłub koszyki nasienne, popakuj w worki i zamróź. Gulaszowa czy leczo zimą będzie palce lizać.

 

2. To samo z grzybami. Po zebraniu oczyść suchą szczoteczką i bez mycia zamróź w woreczkach foliowych - po rozmrożeniu masz "świeże" grzyby - to się nazywa hibernowanie ;)

 

3. Zrób smalczyk - ok. 1/2 słoniny - pokroić w kosteczkę, stopić w rondlu, jak się całkiem roztopi dodać poszatkowaą (jedną) cebulę i wyłączyć gaz. Jak przestanie mocno kipieć dodać utarte jabłko i łuszkę majeranku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mniam

Wiem ,że książek na te tematy jest całe mnóstwo,ale mi chodzi o takie naprawdę domowe i robione od lat przepisy.

Moja mama robiła przez parę lat przepyszną zieloną sałatkę (zielone pomidory,zielona papryka,cebula) w zalewie octowej .niestety było to jakieś 15 lat temu.Smak pamiętam do dziś ,mama przepisu nie a ważne były proporcje i przyprawy.

Może ktoś zna ten przepis :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kasiorku, mogę Ci podrzucić przepis na absolutny przebój wśród nalewek: właściwie likier pomarańczowo-kawowy. Tyle, że lepiej go robić w sezonie pomarańcz, czyli naszą zimą. Teraz pomarańcze są mało soczyste i pachnące. Ale nie spotkałam jeszcze osoby, która by się nim nie zachwyciła.

Co do przetworów, to nie warto robić za dużych ilości naraz. Przynajmniej na początku. To ma być przyjemność a nie uchatanie się.

Wczoraj robiliśmy borówki z jabłkami i gruszkami do mięs. Uwielbiam:

1kg borówek, 1kg jabłek, 1kg gruszek, 1 kg cukru, 1,5 łyżki soku z cytryny, cztery goździki:

jabłka i gruszki umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę

borówki przebrać i opłukać

zagotować 1,5 szklanki wody z sokiem z cytryny, wrzucić jabłka i gruszki, pogotować 5 minut od zagotowania, odcedzić zachowując płyn, w którym się gotowały

z 3/4 szklanki płynu i cukru ugotować syrop (cukier musi się całkowicie rozpuścić)

do syropu wrzucić wszystkie owoce, gotować na małym ogniu ok. 30 minut

dodać goździki, pogotować 7-10 min

Ja gorące wkładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem i zawijam w koc do wystygnięcia. Pieczony indyk z gruszkami z kompotu i borówkami. Pychota. Również duet z grillowanym camembertem - rewelacja. :wink:

A przepisu na sałatkę niestety nie znam :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
  • 2 weeks później...

W oczekiwaniu na likier pomarańczowo-kawowy Kaśki podam Wam przepis na nalewkę wiśniową (choć to już po sezonie):

Składniki

2 kg wiśni

1 kg cukru

0,5 L spirytusu

 

1. Wiśnie wydrylowane zasypać cukrem (0,5 kg) i zalać spirytusem.

2. 1/4 pestek zalać (w oddzielnym słoiczku) spirytusem (ale bez cukru). 3. Po 4-5 dniach zlać wszystko znad wiśni i pestek. Pestki wyrzucić.

4. Wiśnie zasypać cukrem (15 - 20 dkg). Zostawić na 2-3 dni.

5. Zlać płyn znad wiśni i połączyć z poprzednim.

6. Etapy 4 i 5 powtórzyć 3-4 razy.

7. Połączone płyny po odstaniu 2-3 dniowym zlać delikatnie (na dnie z reguły zostaje osad).

8. Sklarowaną nalewkę przelać do eleganckiej karafki (potrzebne będą ze 4 sztuki).

9. Wiśni praktycznie skandyzowanych nie należy zjadać od razu, bo się można nieźle urżnąć. Wiem co mówię, przerobiłam praktycznie :cry: Mogą być użyte jako dodatek do lodów, ciast, sałatek, dekoracji.

10. Na nalewkę można mnie zaprosic, to zdegustuję i wydam pozytywną ocenę :lol: :lol: :lol:

 

Uwagi dodatkowe: Moc nalewki przy takim przepisie jest całkiem przyzwoita. Procentowość można regulować: dla nobliwej cioci - rozcieńczyć wodą, ewentualnie dosłodzić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...