Kasiorek 15.09.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Jesień -nalewki i przetworyZawsze marzyłam o pełnej spiżarni własnych przetworów i nalewkNiestety zupełnie nie mam o tym pojęciaMoże macie jakieś sprawdzone , łatwe przepisy które zawsze się udają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 15.09.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Kasiorku - ja też się na tym nie znam ale zajrzyj na stronę mniam mniam to może tam znajdziesz coś interesującego. Sporo forumowiczek a może i forumowiczów korzysta z tej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.09.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 To temat rzeka W księgarniach są osobne półki na wydawnictwa o tej treści. Na dobry początek kilka super łatwych porad 1. Trwa właśnie sezon na warzywa. Bardzo smaczne i tanie są papryki. Kup z 5-10 kilo, poprzekrawaj wydłub koszyki nasienne, popakuj w worki i zamróź. Gulaszowa czy leczo zimą będzie palce lizać. 2. To samo z grzybami. Po zebraniu oczyść suchą szczoteczką i bez mycia zamróź w woreczkach foliowych - po rozmrożeniu masz "świeże" grzyby - to się nazywa hibernowanie 3. Zrób smalczyk - ok. 1/2 słoniny - pokroić w kosteczkę, stopić w rondlu, jak się całkiem roztopi dodać poszatkowaą (jedną) cebulę i wyłączyć gaz. Jak przestanie mocno kipieć dodać utarte jabłko i łuszkę majeranku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 15.09.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Jasiu ależ mi zrobiłeś smaczka na smalczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 15.09.2003 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 mniam Wiem ,że książek na te tematy jest całe mnóstwo,ale mi chodzi o takie naprawdę domowe i robione od lat przepisy. Moja mama robiła przez parę lat przepyszną zieloną sałatkę (zielone pomidory,zielona papryka,cebula) w zalewie octowej .niestety było to jakieś 15 lat temu.Smak pamiętam do dziś ,mama przepisu nie a ważne były proporcje i przyprawy. Może ktoś zna ten przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 15.09.2003 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Dostałem w prezencie kamionkową miseczkę z pokrywką no i w sobotę właśnie wypełniłem go wzmiankowaną treścią Pracy na kwadransik, a przyjemności na długo bo tego się nie je tylko podjada od czasu do czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 15.09.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Kasiorku, mogę Ci podrzucić przepis na absolutny przebój wśród nalewek: właściwie likier pomarańczowo-kawowy. Tyle, że lepiej go robić w sezonie pomarańcz, czyli naszą zimą. Teraz pomarańcze są mało soczyste i pachnące. Ale nie spotkałam jeszcze osoby, która by się nim nie zachwyciła. Co do przetworów, to nie warto robić za dużych ilości naraz. Przynajmniej na początku. To ma być przyjemność a nie uchatanie się. Wczoraj robiliśmy borówki z jabłkami i gruszkami do mięs. Uwielbiam: 1kg borówek, 1kg jabłek, 1kg gruszek, 1 kg cukru, 1,5 łyżki soku z cytryny, cztery goździki: jabłka i gruszki umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę borówki przebrać i opłukać zagotować 1,5 szklanki wody z sokiem z cytryny, wrzucić jabłka i gruszki, pogotować 5 minut od zagotowania, odcedzić zachowując płyn, w którym się gotowały z 3/4 szklanki płynu i cukru ugotować syrop (cukier musi się całkowicie rozpuścić) do syropu wrzucić wszystkie owoce, gotować na małym ogniu ok. 30 minut dodać goździki, pogotować 7-10 min Ja gorące wkładam do wyparzonych słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem i zawijam w koc do wystygnięcia. Pieczony indyk z gruszkami z kompotu i borówkami. Pychota. Również duet z grillowanym camembertem - rewelacja. A przepisu na sałatkę niestety nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 16.11.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Ja z innej beczki. Mam problemik. A mianowicie zrobiłam winko z czerwonej porzeczki i skwaśniało. Myslicie, że da się odratować czy trzeba wylać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 16.11.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Przepędzić raz jeszcze..i będzie Black Curant.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 16.11.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Raczej Red Nowość!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 16.11.2003 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Kasiek a możesz podać na wspomniany przepis na likier pomarańczowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 16.11.2003 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2003 Ostatnio piłam nalewkę na berberysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 17.11.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 zrobiłam winko z czerwonej porzeczki i skwaśniało. Myslicie, że da się odratować czy trzeba wylać. Jak skwasnialo, to juz ocet i tyle. Ale ocet winny jest w cenie! Mozesz go uzyc do salatek albo do przetworow. Jadlam kiedys sledzie w occie sliwkowym. Genialne byly! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 17.11.2003 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2003 Dzięki za podpowiedź.Cholera dobrze, że tylko 5 litrów.Pozdrawiam[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mamona Lisa 18.11.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2003 Kasiorku, mogę Ci podrzucić przepis na absolutny przebój wśród nalewek: właściwie likier pomarańczowo-kawowy. Podrzuć wszystkim - proooszę M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.11.2003 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Kasiorku, ja również przyłączam się do prośby o ten przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 02.12.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Ja do tego samlczyku. Razem ze słoninką dodaję 1/3 wędzonego podgardla.Aż się pośliniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 03.12.2003 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 W oczekiwaniu na likier pomarańczowo-kawowy Kaśki podam Wam przepis na nalewkę wiśniową (choć to już po sezonie): Składniki 2 kg wiśni 1 kg cukru 0,5 L spirytusu 1. Wiśnie wydrylowane zasypać cukrem (0,5 kg) i zalać spirytusem. 2. 1/4 pestek zalać (w oddzielnym słoiczku) spirytusem (ale bez cukru). 3. Po 4-5 dniach zlać wszystko znad wiśni i pestek. Pestki wyrzucić. 4. Wiśnie zasypać cukrem (15 - 20 dkg). Zostawić na 2-3 dni. 5. Zlać płyn znad wiśni i połączyć z poprzednim. 6. Etapy 4 i 5 powtórzyć 3-4 razy. 7. Połączone płyny po odstaniu 2-3 dniowym zlać delikatnie (na dnie z reguły zostaje osad). 8. Sklarowaną nalewkę przelać do eleganckiej karafki (potrzebne będą ze 4 sztuki). 9. Wiśni praktycznie skandyzowanych nie należy zjadać od razu, bo się można nieźle urżnąć. Wiem co mówię, przerobiłam praktycznie Mogą być użyte jako dodatek do lodów, ciast, sałatek, dekoracji. 10. Na nalewkę można mnie zaprosic, to zdegustuję i wydam pozytywną ocenę Uwagi dodatkowe: Moc nalewki przy takim przepisie jest całkiem przyzwoita. Procentowość można regulować: dla nobliwej cioci - rozcieńczyć wodą, ewentualnie dosłodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 04.12.2003 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luśka 04.12.2003 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 No to Twoje zdrowie, Skunksiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.