tomek1950 04.12.2003 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Luśka, Skunks ma rację. Wiesz co dobre! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skunks 04.12.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 17.12.2003 01:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 Z racji bardzo szczęśliwych zmian rodzinnych (jest nas więcej, a ja nie mogę teraz pijać nalewek) rzadziej odwiedzam forum, ale już podaję: Przepis na likier pomarańczowo - kawowy:1 pomarańcza (sparzyć gorącą wodą i osuszyć)350g cukru250ml wody40g kawy w ziarnkach ( ponieważ znawczynią kawy nie jestem, to chodzę do sklepu z dobrą kawą i proszę o nadającą się do nalewek - zawsze mi coś doradzą)500ml spirytusu W pomarańczy ostrym nożem robić nacięcia i w te nacięcia wkładać ziarnka kawy. Już nadzianą włożyć do słoja. Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier, do ciepłego roztworu wlać spirytus.Pomarańczę z kawą zalać spirytusem z cukrem i odstawić na 6 tygodni do macerowania.Po 6 tygodniach zlać płyn, przefiltrować przez bibułę (ja używam filtrów do kawy, akurat przy robieniu tego likieru filtrowanie wydaje mi się niekonieczne). Przelać do butelek i odstawić na 3 miesiące.Potem już można się delektować... Smakiem i aromatem. A znacie nalewkę farmaceutów? Trochę mniej smaczna, ale wśród domowych wyrobów procentowych ma u nas drugie miejsce. Jest żółciutka, klarowna i nikt nie jest w stanie zgadnąć z czego robiona. Pycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 17.12.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2003 oczywiscie nie znamy, a poznac baaaardzo chcemy!Przepis! Przepis!Gratulacje z okazji powiekszenia sie rodziny. To on czy ona? pozdrowieniama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.