Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ma?e co nie co i nalewki

Kasiorek

Recommended Posts

• 2 weeks później...

Z racji bardzo szczęśliwych zmian rodzinnych (jest nas więcej, a ja nie mogę teraz pijać nalewek) rzadziej odwiedzam forum, ale już podaję:

Przepis na likier pomarańczowo - kawowy:

1 pomarańcza (sparzyć gorącą wodą i osuszyć)

350g cukru

250ml wody

40g kawy w ziarnkach ( ponieważ znawczynią kawy nie jestem, to chodzę do sklepu z dobrą kawą i proszę o nadającą się do nalewek - zawsze mi coś doradzą)

500ml spirytusu

W pomarańczy ostrym nożem robić nacięcia i w te nacięcia wkładać ziarnka kawy. Już nadzianą włożyć do słoja.

Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier, do ciepłego roztworu wlać spirytus.

Pomarańczę z kawą zalać spirytusem z cukrem i odstawić na 6 tygodni do macerowania.

Po 6 tygodniach zlać płyn, przefiltrować przez bibułę (ja używam filtrów do kawy, akurat przy robieniu tego likieru filtrowanie wydaje mi się niekonieczne).

Przelać do butelek i odstawić na 3 miesiące.

Potem już można się delektować... Smakiem i aromatem.

A znacie nalewkę farmaceutów? Trochę mniej smaczna, ale wśród domowych wyrobów procentowych ma u nas drugie miejsce. Jest żółciutka, klarowna i nikt nie jest w stanie zgadnąć z czego robiona. Pycha.