Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie, chętnie się przyłączę do rozmowy... Temat mnie interesuje i chciałbym wiedzieć kilka rzeczy.

Jak grubo kłaść kafle żeby się ładnie spasowało z panelem? Jakie panele, czy deski są najlepsze przy podłogówce? Czy takie połączenie jest wygodne w eksploatacji, bo efekt wizualne jest nie zaprzeczalny :)

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem jak to jest z panelem ale u mnie przy deskach drewnianych było tak, że glazurnik dostał dechę żeby przypasowac wysokość gresu i deski. Oczywiście wyszło jak wyszło czyli fale Dunaju i musiałam łączyć listwą metalową :-?. Szkoda nam było cyklinować w miejscach gdzie decha wystawała (zresztą i tak nie byłoby to ładne) ponad gres a propozycja parkieciarza żeby skuć kafle :roll: nie wchodziła w grę.

U nas przy wylewkach betonowych wzięto pod uwagę grubość gresu i grubość parkietu.

Pod gres wylewka była odpowiednio wyżej wylana, niż pod parkiet grubości 22m.

Po ułożeniu gresu i parkietu wyszło idealnie równo.

U nas niestety wylewka była równa tzn na jednym poziomie :wink: Różnicę między gresem a panelami gr 14mm, wyrównaliśmy klejem grubowarstwowym Terranovy (można go kłaść chyba do 1,5cm) Kafelkowy miał panel na wzór i do niego układał gres. Potem ekipa parkieciarzy układała deski. Na szczęście, miałam dobrego kafelkowego :D i wszystko wyszło równo.

Udusić dziada :-? A poważnie, to nie wiem czy dobrze rozumiem...czy to znaczy, że porysował płytki? I czy korek miałaś położony przed cyklinowaniem? W takim wypadku pozostaje chyba tylko listwa maskująca zarysowania lub skucie i położenie nowych kafli. Oczywiście "Pana" bym obciążyła odpowiednio kosztami.

Hmmm po mojemu korek powinien być położony po cyklinowaniu ale przed lakierowaniem :roll: Skoro płytki nie są porysowane tylko zapaskudzone, to chyba wystarczy zeskrobać to ustrojstwo. Oczywiście kazałabym zrobić, to parkieciarzowi. Kurcze wystarczyło zabezpieczyć kafle np. jakąś taśmą lub folią i byłoby po sprawie.

Hmmm po mojemu korek powinien być położony po cyklinowaniu ale przed lakierowaniem :roll: Skoro płytki nie są porysowane tylko zapaskudzone, to chyba wystarczy zeskrobać to ustrojstwo. Oczywiście kazałabym zrobić, to parkieciarzowi. Kurcze wystarczyło zabezpieczyć kafle np. jakąś taśmą lub folią i byłoby po sprawie.

Korek sie wkleja najlepiej przy ukladaniu parkietu ewentualnie po ułożeniu docina sie piłą (np festool atf) i dopiero wkleja...przy cyklinowaniu scina sie go nozykiem,zabezpiecza taśmą kafelki na równo z korkiem i potem zaś szlifuje szlifierką mimośrodową granulacja od 80-tki wzwyż, wtedy nie ma opcji aby zrysowac kafelki...kolo który porysował ci kafle dał ciała na całej linii....po mojemu..ale najprościej wieszać psy ...

..ale najprościej wieszać psy ...

Nie ma co wieszać psów... Każdy może się pomylić, ale odpowiedzialność jest święta, w każdym razie powinna być... I tyle. Spartolił, poprawi, nie umie, zapłaci. Zamawiasz 100% produktu, a nie prawie ładnie... :) Mam zrypaną elewację i wiem jak to boli...

toteż dlatego napisałem

...kolo który porysował ci kafle dał ciała na całej linii..

i opisałem jak to powinno sie fachowo czynić aby nie dać ciała...nieprawdaż???A że mnie nie było na budowie i nie widziałem tego ty zresztą też nie i nie wiemy czy to 5 mm zarysowan na jednej kafelce czy np 5mb zrysowanych kafli że boże świety to wolałem sie "zabezpieczyć" nie powinno cie to dziwic w epoce AIDS :) :) :)

Bardzo niefajnie ze strony "fachowca"...oględnie mówiąc. Kafelki wymienić na koszt parkieciarza plamy z fugenkitu połączonego z pyłem merbau nie zejdą(zarysowania rzecz jasna również)....tylko jak to teraz zrobić by wilgoć z kleju pod kafelkami nie przedostała sie do "czoła" drewna jak ci merbau podciągnie wilgoć to będziesz miała pod lakierem "wypustki" bardzo ciemne....ja nigdy takiej kichy nie zrobiłem...może korek wydłubać wstawić

jakaś folie wymienić kafelki poczekać z tydzień i dopiero wstawić korek później zaś doszlifować i olejować czy tez lakierować podłogę mam nadzieje ze nie jest skończone (masz straszne rysy na drewnie więc myślę że nie)