Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, coprawda pytałam się już o to w innym wątku, ale znalazłam ten temat i odświeżam.

Mam pytanie odnośnie połączenia deski z kamieniem znajdującym się na podłodze wokół kominka. Jak to zrobić nie używając listew? Myśleliśmy o zafugowaniu połączenia ale jak będzie zachowywało się drewno - przecież ono jakoś tam pracuje, kurczy się i rozpręża? Jest na to jakiś sposób - bo listy łączeniowe baaardzo się nam nie podobają.

Aha i dodam, że jakoś od du@#py strony nam to wszystko wyszło , bo najpierw położyliśmy kamień wokół kominka, a póżniej do kamienia docinaliśmy deskę i mimo wielkich starań troszeczkę nierówno wyszło W związku z tym nie wiem jak i czym prócz listwy te nierówności zniwelować? Co myślicie: akryl?, fuga?, silkon w kolorze? byleby nie listwa, albo taka co ma 5mm szerokości, bo nierówności są znikome - rzędu 3mm, ale niestety widoczne dla oka.

Kolejny problem to taki, że kamień (łupek) jest nierówny na swojej powierzchni - są wybrzuszenia i wklęśnięcia, więc od czasu do czasu widać przycięty bok deski. Deska i kamień są na tej samej wysokości tzn. w tym samym poziomie, ale przez nierówną fakturę łupka są widoczne gdzie niegdzie poprzycinanie boki deski. :roll: Nie mamy pomysłu jak to zniwelować nie stosując listwy :evil:

A wygląda to tak:

<a href=http://images48.fotosik.pl/43/2751bfd0d75ad10c.jpg' alt='2751bfd0d75ad10c.jpg'>

• Odpowiedzi 820
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie od d... strony tylko prawidłowo. To, że nierówno wam wychodzi dociecie to normalne. Równe dociecia wychodzą srednio po ułożeniu pierwszego hektara parkietu czy desk.

Aby to wygladało ładnie a w tym miejscu eksponowanym przez kominek szczególnie jest to ważne.

Do wyrównania tych nierówności jest potrzebny sprzęt- koszt około 300,00zł. Mozna spróbowac ostrymi nowymi dłutami o szerokości 10mm; 20;

Należy dokładnie poprowadzi linię i delikatnie odcinac dłutem nierówności.

Aby wam doradzic jak i z czego wykonac fugę muszę wiedziec jakiej szerokości jest dylatacja między deskami a kaflami? Jak usytuowane są deski w stosunku do kafli długim bokiem czy lecą wzdłuż? Czy deski są klejone do podkładu (wylewki) czy ułozone pływająco? Czy podłoga jest ogrzewana?

Jakie są różnice wysokości między kaflami a deskami?

Jarek deska jest zamontowana pływająco, największa szczelina między deską a kamieniem ma 5mm, reszta ma ok.2-3mm. Wiem, że minimalnie dylatacja powinna mieć 5mm, ale staraliśmy się docinać prawie na styk aby było jeszcze jakieś koło zapasowe (możliwość przyszlifowania) a nie dziura w którą wchodzi palec i nic nie można by było już z nią zrobić :wink:

Rożnica "poziomów" między deską i łupkiem wynosi 3mm - raz deska jest wyżej o 3mm, a raz łupek.

W ogóle jestem na siebie zła, że wzieliśmy się "amatorsko" za układanie podłogi w salonie :evil: Niestety firma która miała to robić wystawiła nas do wiatru z terminem, który wcześniej ustalaliśmy i tak się wkurzyliśmy, że postanowiliśmy "raz kozie śmierć" i oto efekty naszej pracy - mizerne, ale za to darmowe :wink:

Mam w domu takie urządzonko co się zwie mini szliferka. Wygląda jak mini wiertarka i ma ostrza do szlifowania - myślicie, że te nierówności można czymś takim wyszlifować? A póżniej korkiem w płynie to zalać?

A wygląda to tak:

Poziomy między deką i kamieniam

http://images39.fotosik.pl/44/fc76967f18e7cf08.jpg

http://images26.fotosik.pl/309/b7b0bdede1d1fc38.jpg

Nierówności w przycinaniu- na zdjęciu jest największa szczelina między deską i łupiem 5mm

http://images31.fotosik.pl/427/2aa3a41704108d91.jpg

W całości nie wygląda tak źle, ale gdzie niegdzie z bliska widać uskoki między deskami

http://images30.fotosik.pl/308/05b24018cd8a4837.jpg

Jarek pytałeś jeszcze jak ułożona jest deska - prostopadle do kafli, a jednym bokiem równolegle, zresztą widać na zdjęciach.

Swoją drogą jak zrobić idealne cięcie deski dysponując tylko wyrzynarką?, no i te cholerne wpusty, dobijanie deski, krzywe ściany choć to nowy dom i wszystko powino być na tip top ... i suma sumarum wychodzą takie kwiatki :roll: Nawet Panowie od kominka stawiając obudowę nie postawili jej prosto tylko po lekkim skosie :evil: a miało być tak pięknie :cry:

Jarek pytałeś jeszcze jak ułożona jest deska - prostopadle do kafli, a jednym bokiem równolegle, zresztą widać na zdjęciach.

Swoją drogą jak zrobić idealne cięcie deski dysponując tylko wyrzynarką?, no i te cholerne wpusty, dobijanie deski, krzywe ściany choć to nowy dom i wszystko powino być na tip top ... i suma sumarum wychodzą takie kwiatki :roll: Nawet Panowie od kominka stawiając obudowę nie postawili jej prosto tylko po lekkim skosie :evil: a miało być tak pięknie :cry:

Deski są ułożone pływająco czy klejone do podłoża?

Czy są montowane na zatrzaski (klik- klak)? Czy może klejone na pióro -wpust?

Co znajduje się pod deskami jezeli są ułożone pływajaco?

Jezeli są ułożone pływająco to na ile da się docisnąc deski do podłoża? Jaka jest wtedy po dociśnięciu do podłoża różnica między deskami a kamieniem?

Jeżeli masz wiertarkę to dokup do niej małą okrągłą piłkę na trzpieniu (castorama). Włóż piłkę do uchwytu wiertarki i wyrównaj dylatacje między dskami a kamieniem.

Czy zostawiliście dylatacje przy ścianach i jakie są szerokie?

Deski są ułożone pływająco czy klejone do podłoża?

Czy są montowane na zatrzaski (klik- klak)? Czy może klejone na pióro -wpust?

Co znajduje się pod deskami jezeli są ułożone pływajaco?

Jezeli są ułożone pływająco to na ile da się docisnąc deski do podłoża? Jaka jest wtedy po dociśnięciu do podłoża różnica między deskami a kamieniem?

Jeżeli masz wiertarkę to dokup do niej małą okrągłą piłkę na trzpieniu (castorama). Włóż piłkę do uchwytu wiertarki i wyrównaj dylatacje między dskami a kamieniem.

Czy zostawiliście dylatacje przy ścianach i jakie są szerokie?

Deski ułożone są pływająco, pod nimi znajduje się folia izolacyjna i pianka. Montowane były na zatrzaski (klik-klak). Akurat przy kamieniu deski można docisnąć i po dociśnięciu są na równo z kamieniem. Szczeliny dylatacyjne przy ścianach są i mają ok.1-1,5 cm.

A co do wyrównania uskoków szlifierka odpada, dzisiaj próbowałam na desce z odpadów i nie daje rady znaczy się szlifierka nie daje :wink: Jutro spróbuję fleksem z zamontowanym papierem ściernym, a jak to nie pomoże to biorę dłuto w ręce i bawię się w rzeźbiarza :lol:

Przeczytaj mój post z wczoraj. Powtarzam kupcie do wiertarki okrągłą piłkę zębatą na trzpieniu. Mozna kupic w Castoramie na dziale narzędzi wśród wierteł itp.

Wyrównaj ładnie dylatacje! Spróbuj podnieśc od strony kamienia posadzkę z desek i wyciagnąc gąbkę na tyle abyś mógł w krawędzie desek podkleic.

Sprawdź czy da się usunąc trochę gąbki i folii. Wystarczy kilka niewielkich punktów wylewki wolnych od folii i gabki.

Napisz jak poszło! Następne informacje w trakcie postepu prac.

W jednym z domów (mojej mamy :) ) kiedyś przyszło mi łączyć panele do położonych już płytek.

Ponieważ linia była łukowata narysowana na podłodze odręcznie to najpierw płytkarz męczył się aby zrobić płytki (wyszło całkiem dobrze < 1 mm uskoków) a ja musiałme zrobić z drugiej strony. Aby zachować kształt docinałem z kartonów kształt falisty i odrysowywałem na panelu. Ewentualne niedokładności poprawiałem poprze przesuwanie całego rzędu paneli. W ten sposób kontrolowałem dylatację wynoszącą o ile pamiętam około 8 mm. Potem w szczelinę wcisnęliśmy T listwę na silikon. Musiała być wąska aby można było wyginać do tej zwariowanej linii.

I tak to wyszło:

http://img356.imageshack.us/img356/746/pict5883rr7.jpg

http://img399.imageshack.us/img399/3092/pict9957crtd0.jpg

Jeszcze nie próbowałam jak będzie wyglądało to po szlifowaniu i czy wogóle jest wykonalne zniwelowanie tych nierówności, ale jak nic nie pomoże to dam listwę, ale widzę, że u mamy Foczki naprawdę nieźle to wygląda. Gratuluję wykonania :lol:

W twoim przypadku aby uzyska efekt jak u foczki musisz spróbowac tych sposobów o których ci pisałem. Szlifowanie nie pomoże tak jak obcięcie piłką w wiertarce-koszt 30 PLN!

U foczki kafle są równe. U Ciebie akurat jest odwrotnie dlatego musisz spróbowac najpierw spróbowac wyrównac fugę a następnie wyrównac maksymalnie położenie kamienia i desek.

Nawet jeżeli zdecydujesz się na listwę to tak czy owak musisz wyrównac poziomy desek i kamieni. Przynajmniej zmniejszyc różnice.

Na zdjęciu u foczki mimo równych kafli widac, że listwa nie przylega wszędzie do posadzki.

Nie takie problemy likwidowałem.

• 2 weeks później...

Czesc,

Szukam odpowiedniego gresu do polaczenia deski merbau (oczywiscie korkiem)

Na razie jedyne co znalazlem to Porcelanosa Merbau Miel, ale niestety cena jest niezbyt zadowalajaca (choc do przeskoczenia) natomiast dostepnosc już nie. Szukam identycznego odcienia.

Teoretycznie udalo mi sie znalezc jeszcze Gres Jungle Oak (nie pamietam producenta) ale wymagalby przycinania (szukam gresu w paskach około 20-25cm)

Jakby ktos mial doswiadczenie lub kontakt na hurt dobrego (szybkiego) gresu w tym odcieniu (nawet jesli to miala by bys powyzsza Porcelanosa) to bardzo prosze.

Jedyne miejsce, w ktorym znalazlem w ofercie (Krakow) to Max Fliz (oczekiwanie 6-8 tygodni). Potrzebuje, zeby sie wyrobic 1-2 tygodni max.

Z gory, wszystkim zyczliwym dziekuje.

M.

Ja też zamierzam połączyć jasne płytki z ciemnymi panelami i mam problem,gdyż nie będzie to połączenie w prostej linii, ale "szlaczek".Pan od płytek stwierdził, że nie da się aż tak wygiąć listwy(chyba miał na myśli listwę mosiężną).Czy są jakieś listwy,które można dowolnie formować?Dodam, że wolałabym aby to połączenie było w miarę dyskretne.

• 3 weeks później...
Nie chcę was wkurzać bo widzę że temat płytki parkiet troszke sie podgrzał.

Chodzi mi o dylatacje między płytkami a drewnianą podłogą. Co zrobić żeby nie trzeba było dawac tam listewki? Macie jakies zbliżone zdjęcia? No i info?

Korek w płynie lub listwa korkowa.

http://img231.imageshack.us/img231/8683/341178101kx9ku5.jpg

http://img231.imageshack.us/img231/8704/podogaoz4.jpg

• 3 weeks później...

Mam pytanie o połaczenie gresu z parkietem w okolicy miejsca pomiędzy ościeżnicami.

Wzdłóż holu będzie szedł parkiet.. po prawej stronie mam wejście do łazienki (drzwi będą otwierane do zewnątrz), w której na podłodze będzie gres. W którym miejscu zakończyć układanie gresu - miejsce pomiędzy ościeżnicami pokryć parkietem czy gresem?

Ze strony lewej mam wejście do kuchni, w której również będzie gres na podłodze. Różnica jest taka, że do kuchni nie będzie drzwi - i znowu to samo pytanie: miejsce pomiedzy ścianami wejścia do kuchni pokryć gresem czy parkietem?

Wydaje mi się, że chyba lepiej będzie wyglądało, jak parkiet będzie szedł ułożony równo od ściany do ściany, a te miejsca pomiedzy wejściem do innego pomieszczenia będą pokryte gresem w kolorze takim jak w danym pomieszczeniu..