fenix2 06.12.2010 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 (edytowane) A widziałeś cenę tych dysków sieciowych? Zwłaszcza z RAID? O wystawianych protokołach i ich zabezpieczeniach nie wspomnę... W każdym razie w cenie takiego "dysku sieciowego", będę miał kompa z dwoma dużymi dyskami i sporo możliwości dodatkowego spożytkownia jego CPU. Wreszcie jako ostatni, ale dla mnie najważniejszy argument: jak sobie zrobię tego RAIDa sam, to nie będę miał problemów z jego odzyskaniem w przypadku padu któregokolwiek kawałka całego rozwiązania (nie tylko dysku, ale też choćby konterolera, czy płyty). A jak pisałem backupy są zbyt cenne, by ryzykować, że je stracę tylko dlatego, że mi padnie kawałek "dziwnego" sprzętu. PS. Nie wiem o co Ci chodziło z tym "nie musisz odpalać za każdym razem systemu" - ten serwer ma działać non-stop. Tak widziałem za 800zł można kupić. (Synology Disk Station DS210j jest za około 720zł) RAID1 to zwykły mirroring czy identyczne dane są zapisywane na 2 dyskach jednocześnie. Więc jaki problem z odzyskaniem danych! Tam nie ma przeplatania danych czy zapisu przy pomocy specjalnych kodów. Jeżeli to ma być serwer to OK i będzie on pewnie jeszcze spełniał inne funkcję i tu się zgodzę. A jeżeli robić RAID to tylko sprzętowo. Więc czy ci kontroler padnie na płycie głównej czy w dysku sieciowym to bez różnicy. Edytowane 6 Grudnia 2010 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.12.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 RAID1 to zabezpieczenie przed padem dysku. Wreszcie jako ostatni, ale dla mnie najważniejszy argument: jak sobie zrobię tego RAIDa sam, to nie będę miał problemów z jego odzyskaniem w przypadku padu któregokolwiek kawałka całego rozwiązania (nie tylko dysku, ale też choćby konterolera, czy płyty). TO się zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 06.12.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Tmokii, ktory konwerter jest lepszy ? Nie czaje troche roznic. MP00202 czy MP00204 ? Oba zasilaja urzadzenia 1-wire z portu USB ? Co robi "wiecej" ten drugi ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 06.12.2010 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Tmokii, ktory konwerter jest lepszy ? Nie czaje troche roznic. MP00202 czy MP00204 ? Oba zasilaja urzadzenia 1-wire z portu USB ? Co robi "wiecej" ten drugi ? Fantom Ten drugi ma zewnętrzny zasilacz 12V (nie wiem czy w komplecie) i te 12V jest wyprowadzone na zewnątrz. Są urządzenia 1-wire wymagające takiego zasilania, są też gotowe moduły gdzie takie zasilanie trzeba doprowadzić (np. MP00220A-8R). Jeśli planujesz tylko czujniki temperatury to z tego punktu widzenia nie ma znaczenia który. PS. Wtrącając się trochę w dyskusję kolegów o RAIDach i platformach - główny problem z tymi zabawkami to czym, jak i co mierzyć oraz co zrobić z wynikami. Sprzęt i częściowo nawet soft to jednak sprawy wtórne i w moim odczuciu mniej istotne... Czy komuś się może udało dobrać do tego gazomierza: http://oferta.apator.eu/produkty/gazomierze/domowe/6G6 Fabrycznie jest teoretycznie przystosowany do zainstalowania impulsatora, tylko że wszystko mam oplombowane a skubaniec wisi na dworze co mnie jak na razie skutecznie zniechęca do eksperymentów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.12.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Tak widziałem za 800zł można kupić. (Synology Disk Station DS210j jest za około 720zł) Czyli całkiem sporo jak na storage, zwłaszcza że on w komplecie NIE ma dysków! RAID1 to zwykły mirroring czy identyczne dane są zapisywane na 2 dyskach jednocześnie. Więc jaki problem z odzyskaniem danych! Tam nie ma przeplatania danych czy zapisu przy pomocy specjalnych kodów. Rzecz w tym, że kontrolery sprzętowe zapisują dzne w sobie tylko znany sposób. Jak nie masz drugiego identycznego kontrolera, to w ogolności w przypadku jego padu nie masz tez swoich danych. Softwarowy RAID realizowany na linuksie jest łatwy do odtworzenia gdziekolwiek i wystarczająco wydajny (a z moich zawodowych testów wynika, że często wręcz szybszy niż w tanich kontrolerach sprzętowych). Tanie dyski sieciowe mają też najczęściej software-raid na wbudowanym Linuksie. Ale żeby móc go odzyskiwać to przydaj się znać jego szczegółową konfigurację. Miałem okazję ostatnio odtwarzać padnięty dysk w WD MyBook World (sieciowy RAID1 od WD). Masa zupełnie niepotrzebnej roboty, a praktycznie zero zysku. Gdybym potrzebował jakichś wodotrysków wbudowanych w te "sprzętowe" NASy, to może bym się skusił, ale w większości to tylko marketing, a nie przydatna funkcjonalność niestety. Jeżeli to ma być serwer to OK i będzie on pewnie jeszcze spełniał inne funkcję i tu się zgodzę. A jeżeli robić RAID to tylko sprzętowo. Więc czy ci kontroler padnie na płycie głównej czy w dysku sieciowym to bez różnicy. Jak napisałem wyżej, różnica jest ZASADNICZA. i to właśnie w kontekście łatwości odtwarzania. W zasadzie w przypadku linuksowego RAIDu softwarowego o znanym konfigu mozna powiedzieć, ze coś takiego jak odtwarzanie po awarii sprowadza się do wymiany uszkodzonego elementu na... jakikolwiek sprawny. No a skoro już będę mial tam pełnego Linuksa, to nie widzę powodu by nie wykorzystać jego możliwości także do innych rzeczy. PS. Przepraszam za zaśmiecanie wątku. Już nie będę. Chyba. PPS. Żeby było bardziej w temacie - IMHO do odczytu termometrów w praktyce sensowne są tylko dwa interfejsy oferowane przez Meraprojekt: MP00202 (na USB) lub tańszy MP00203 (na RS-232). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.12.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Ten drugi ma zewnętrzny zasilacz 12V (nie wiem czy w komplecie) i te 12V jest wyprowadzone na zewnątrz. Są urządzenia 1-wire wymagające takiego zasilania, są też gotowe moduły gdzie takie zasilanie trzeba doprowadzić (np. MP00220A-8R). Jeśli planujesz tylko czujniki temperatury to z tego punktu widzenia nie ma znaczenia który. Ale w sumie jaki sens, zasilac ten konwerter, aby miec wyjscie zasilajace na inne urzadzenie i jeszcze za to zaplacic ? Czy nie lepiej od razu zasilic te dodatkowe urzadzenie ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.12.2010 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Ale w sumie jaki sens, zasilac ten konwerter, aby miec wyjscie zasilajace na inne urzadzenie i jeszcze za to zaplacic ? Czy nie lepiej od razu zasilic te dodatkowe urzadzenie ? Jak masz zasilanie pod ręką to być może tak. Jeszcze najlepiej z tej samej fazy. Ale wcale nie zawsze tak właśnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.12.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Dasz jakis przyklad ? Bo nie wiem ktory model kupic, i bede wiedzial czy te "wyjatki" beda u mnie mialy miejsce. Bo mi jedyne co przychodzi do glowy to przyapdek gdy w "sieci" mamy duzo urzadzen, i jest wygodnie je wszystkie zasilic przez jeden kabel z rj45 na koncu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 07.12.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 A co za urządzenia planujesz na tym 1-wire powiesić? To zasilanie jest przydatne praktycznie tylko dla wyjść przekaźnikowych i programowania EEPROMów. Palnujesz takie cuda? W jakimś konkretnym celu? Pytam, bo IMHO 1-wire użytecczne jest praktycznie tylko do termometrów, no może poza na prawdę szczególnymi przypadkami...A co do przykładu, to oczywiście chodziło mi o sytuacje, kiedy w sensownym pobliżu urządzenia 1-wire, które potrzebuje zasilania, nie ma innego źródła (odpowiedniego) prądu. Przy czym to "sensowne pobliże" może być wrecz tak małe, jak np. wnętrze puszki elektrycznej.Na prawdę chcesz na 1-wire powiesić cokolwiek oprócz termometrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.12.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Raczej nie. Moze ewentualnie sterowanie przekaznikami - to sobie jeszcze przemysle (np on/off pompki od GWC w przypadku roznych temp na zewnatrz) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 10.12.2010 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Skoro rozmawiamy w tym wątku o opomiarowaniu domu zastanawiam się nad kilkom urządzeniami.Potrzebuję urządzeń uniwersalnych, nie koniecznie dla profesjonalistów ( zawodowo zajmujących się tematem ), ale solidnych o przyzwoitych parametrach np. dokładności.Proszę o Waszą opinię. Niektóre z tych urządzeń będę chciał wybrać, stary radziecki miernik żre baterie 9V jak smok, nowy chiński za 30 zł się nie sprawdził, a do budowy wentylacji będę potrzebował anemometr. Przydałoby się pomierzyć wilgotność, może natężeni światła i hałas też ... Miernik uniwersalny:V&A VA18B Multimetr.DVM1400 DVM601 AnemometryCHY361AM-4836V anemometr z pirometremCFM/CMM 8894 z USBCEM DT-620 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.12.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Te termometry Dallasa mierza temp do 125 stopni chyba. a co powyzej ? Pokazuje caly czas te 125 ? Topi sie obudowa ? Przepala sie ? Do jakiej temp maksymalnej moze pracowac zanim sie spali ? Fantomps. Chcialem wlozyc tez jeden w wyciag z kominka ktory robie do rekuperacji, i trudno mi jeszcze powiedziec jakiego rzedu temp tam bedzie - moze przekroczyc te 120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 11.12.2010 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 (edytowane) ps. Chcialem wlozyc tez jeden w wyciag z kominka ktory robie do rekuperacji, i trudno mi jeszcze powiedziec jakiego rzedu temp tam bedzie - moze przekroczyc te 120. W kominie od kominka panują temp. dużo większe. Tak projektuje się komin i ciąg kominowy, aby spaliny sprawnie opuszczały komorę spalania. Podaję prawidłowe rozwiązanie policzone u mnie: hmin = 39 S / ((1/(273+tz) - (1/(273+ts))*Pb) [ m*] S - wymagany ciąg kominowy dla kotła [ Pa ] tz – temperatura powietrza zewnętrznego ), [ C ] ts – średnia temperatura spalin, [ C ] Pb - ciśnienie barometryczne [ Pa ] średnia 101325 Pa Dla: S = 25 tz = 4 ts = 160 Pb = 101325 hmin = 7,40 Jak pobawisz się parameteami, to zobaczysz, że przy temp. spalin poniżej 100C właściwie spaliny będziesz miał w salonie Dallas się nie nadaje, kup sondę. edit: możesz ewentualnie włożyć pomiędzy spaliny a dallasa przegrodę o znanym oporze cieplnym i wyznaczyć równaniem ( kwadratowym?, logarytmicznym? ) zależność. Wówczas mierzone temp. przez dallasa będą w zakresie jaki sobie zaprojektujesz, ale dokładność pomiarów pewnie nie będzie już tak precyzyjna. Edytowane 11 Grudnia 2010 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.12.2010 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Ale miedzy komora kominka, a wyciagiem do rekuperatora (i termometrem) mam jeszcze bypass. Jak temperatura w obudowie rosnie, otwiera sie bypass, i dociaga powietrze z pomieszczen (czyli powiedzmy te 20 st).To ma byc temperatura nie dymu tylko pobierana z "otoczenia" Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 11.12.2010 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Czytałem gdzieś że jak kominek poskładany prawidłowo, to temperatury w obudowie nie powinny przekraczać 120oC w obrębie dystrybutora gorącego powietrza. W samej obudowie nie powinna przekraczać 70oC przy wydmuchu grawitacyjnym. Rura spalinowa to już temperatury innego rzędu, tak z 450-600oC. Temperaturę spalin producenci kominków podają przeważnie w zakresie 220-450oC. Na forum gdzieś czytałem, że przy wylocie z komina nie powinna spadać poniżej 80oC bo to już może rodzić problemy dla samego komina. Zbyt niska temperatura spalin wylotowych rodzi za to przypływ gotówki dla koniarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 14.12.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Jak by ktoś szukał to do gazomierzy Metrix (6G4L, 6G6, itp.) można dokupić u producenta impulsator (40PLN netto). Wciska go się zamiast zaślepki w dolnej części liczydła. Tylko wydłubanie tej zaślepki to istna masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.12.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 musze sprawdzic jaki mam licznik. co ile podaje sygnal ?I jak podpiac to do 1wire ? Szukac nie produkowanych juz licznikow ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 14.12.2010 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Zabezpieczasz standardowo - koszulki termokurczliwe (najlepiej takie z klejem). Z naprawdę ciekawych rzeczy mieli licznik impulsów. Ale nie produkują. Zdaje się że pojawił się na rynku jakiś jego ciekawy zamiennik. Poszukam jeśli ktoś jest zainteresowany. Ja jestem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 14.12.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 Ja jestem! No to proszę: http://owfs.org/index.php?page=bae910 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 14.12.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 (edytowane) musze sprawdzic jaki mam licznik. co ile podaje sygnal ? I jak podpiac to do 1wire ? Szukac nie produkowanych juz licznikow ? Fantom Sygnał co 0,01 m3. Ten cały impulsator to dwa kontaktrony. Jeden wykrywa mały magnes założony w ostatniej cyfrze w liczniku. Muszę popróbować ale chyba dokładanie małego kontaktronu do szybki na wysokości ostatniego bębenka po prawej powinno również działać. Drugi kontaktron jest dla nas zupełnie bez sensu bo wykrywa próby oszukiwania magnesem. Do 1-wire podpiąć albo tym co wysłałem w poście wyżej albo kupić counter na hobby-board. Dzisiaj kupowałem dla znajomego i nadal są w ofercie DSy i całe zmontowane liczniki (nie ma za to już kitów i płytek). Edytowane 14 Grudnia 2010 przez Tomkii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts