Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opomiarowanie domu

fido

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie : co oprocz termometru i licznika mozna podpiac do 1wire ? Mnie by np interesowal czujnik wilgoci. JEst jakas wersja ktora mozna podpiac przez jakis konwerterek do 1wire ?

Bo takie cos to przesada cenowa :

http://www.primetech.com.pl/Zdalny_monitoring_i_kontrola/Monitoring_IP/Czujniki_i_akcesoria,gid110105/Humid-1Wire_10m_czujnik_wilgotnosci_zlacze_RJ12_przewod_10m,PT0370.html

A gdzie takie cos gotowe tanio dostac :

http://www.wiki.2o.pl/wiki/Wilgotno%C5%9B%C4%87

?

Fantom

Edytowane przez szczukot

Pytanie : co oprocz termometru i licznika mozna podpiac do 1wire ? Mnie by np interesowal czujnik wilgoci. JEst jakas wersja ktora mozna podpiac przez jakis konwerterek do 1wire ?

http://www.hobby-boards.com/catalog/index.php?cPath=22

Czujnik wielkości opadów, kierunku i siły wiatru, barometr, wilgotnościomierz, czujnik indeksu UV, czujnik nasłonecznienia, do tego porty we/wy (ja mam podpięty piec CO) no i co tam jeszcze fantazja podpowie ;)

• 2 weeks później...
rewelacja. szkoda, że mam licznik starego typu, nie widać takiego gniazda. da się wpłynąć na gazownie na wymianę? :)

Poszukaj czy producent licznika nie ma jakiejś opcji dokupienia impulsatora - może mają to jakoś inaczej zrobione.

Wpłynąć na gazownię się pewnie da - szwagier ich jakoś zmusił do wymiany bo stary mu strasznie hałasował (ma licznik w mieszkaniu). Mogę jutro podpytać o szczegóły.

No musze pomyslec.

Bo realizuja tego typu schemat :

http://www.wiki.2o.pl/wiki/Wilgotno%C5%9B%C4%87

Mozna wybrac jakis czujnik np :

http://www.tme.eu/pl/katalog/artykuly.phtml?search=hih+3610&idp=1#search%3Dhih+3610

I zmiescic sie w s100 zl.

Fantom

szczukot,

czy zrobiłeś już coś w tym temacie?

Też będę potrzebował czujnik wilgotności, ...a może nawet dwa ( dom, poza domem ).

Te gotowe są drogie, te wskazane przez Ciebie faktycznie wychodzi do 100 zł.

Skoro już zrobiłem pierwszy krok, chciałbym pójść dalej :-)

Patrzyłem na budowę, tych "gotowych" czujników, ale tam jest kilka części więcej (???)

Nie bardzo się znam na tym choć lutownicę trzymać potrafię. Czy ktoś może coś podpowiedzieć.

...

Też będę potrzebował czujnik wilgotności, ...a może nawet dwa ( dom, poza domem ).

Te gotowe są drogie, te wskazane przez Ciebie faktycznie wychodzi do 100 zł.

...

Szwagier coś takiego wynalazł: http://openrouter.info/index.php?option=com_content&view=article&id=90:stacja-meteo-na-owfs&catid=47:artykuy&Itemid=61

To ja się tu przyczepię: jak widać w tme oni dają dużo lepszą cenę przy zakupie minimum 3 sztuk tych czujników wilgotności. Dla mnie 3 to już trochę dużo, ale może znalazło by się paru chętnych, żeby kupic ich więcej (a co za tym taniej)?

A teraz bardziej konkretnie do gosciu01: jak juz będziesz miał te dwa scalaki, które są w schemacie wrysowane, to resztę kupisz w pierwszym z brzegu sklepie z cześciami elektronicznymi. No a polutowanie to już "pikuś". Odczyty zrobić można potem na prawie każdym sofcie 1-wire.

Niestety układ DS2450 jest trudniej osiągalny niż DS2438, a gdzieś nawet wyczytałem, że ten drugi jest lepszy (choć tylko dwu-kanałowy, a nie cztero- jak 2450). Czym się ta lepszosć objawia już nie wnikałem. ;-)

Niestety układ DS2450 jest trudniej osiągalny niż DS2438, a gdzieś nawet wyczytałem, że ten drugi jest lepszy (choć tylko dwu-kanałowy, a nie cztero- jak 2450). Czym się ta lepszosć objawia już nie wnikałem. ;-)

To znaczy ten układ i tak jest bardzo uproszczony. W bardziej profesjonalnym wydaniu musi być wzmacniacz operacyjny. Problemy są dwa:

- czujnik musi mieć bardzo stabilne napięcia aby dać sensowne wyniki

- zakres pracy przetwornika A/D

DS2450 (4x16bit A/D) ma zakres pracy od 2,56V podczas gdy obydwa czujniki pracują w zakresie gdzieś od 0,1V!

Natomiast DS2438 ma 10bit A/D ale pracuje w zakresie od 0 do 10V - czyli połowa zakresu idzie w kanał i mamy do dyspozycji rozdzielczość 9bitów (dokładność do 10mV). Na dokładkę w/g specyfikacji po użyciu wejścia Vad i podaniu zasilania na wejście Vdd uzyskujemy zakres napięć 1,5V < Vad < 2xVdd (czyli od 1,5V do 10V).

Czyli znów wcina nam dolny zakres pomiarów tyle że trochę mniej ale mamy mniejszą dokładność. W tym przypadku nie zmierzymy wilgotności poniżej 25% (dla DS2450 poniżej 60%) a ciśnienia poniżej 33kPa (dla DS2450 poniżej 65kPa).

Tym niemniej chyba faktycznie byłoby lepiej użyć DS2438 bo mniej tracimy dolnego zakresu pracy czujników (bez wzmacniaczy operacyjnych).

Tomkii,

nie bardzo wiem, o czym Ty do mnie rozmawiasz ;-)

Ale powiedz mi tak po chłopsku.

Jak kupię DS2438Z+ w tym sklepie TME i polutuję z HIH-4000-002 i MPX4115A.

Następnie podłączę do swojego MP00204 zasilanego zasilaczem stabilizowanym 12V i postawię na jakimś serwerku, np. polecanym przez civic9 GuruPlug "cośtam"

na linux'ie, to będę mógł oprócz już podłączonych ds18b20 odczytać ciśnienie atmosferyczne w zakresie jakim najczęściej oddycham i wilgotność w moim pokoju, czy też mieście?