Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opomiarowanie domu

fido

Recommended Posts

Jak dobrze pamietam, to te DS18B20 maja jakies tam ustawienie alarmowe temperatury - wiec moze jakos to uzyc do serowania kryzami od razu ? Ma ktos jakis pomysl, schemacik, idee itp ?

Fantom

Tia, ale nie mają wyjść alarmowych :(

Niestety bez zewnętrznego procka się nie da. Jak nie na ASUS to trzeba by zrobić na jakiś atmelkach albo czymś podobnym.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc to podlogowka a czesc to kaloryfery. Co do sterowania w pomieszczeniach z podlogowka, to przeciez mozna zapodac te same "skomplikowane algorytmy" co w istniejacych sterownikach. Tak naprawde to nic skomplikowanego to raczej nei jest. Kwestwia opoznienia itp.

Musze troche rozbudowac swojego asusa o karte pamieci, dokupic jakis mini modul przekaznikowy i zaczne zabawe.

Fantom

Jedyne IMHO sensowne sterowanie podłogówką, to tylko takie które z góry załada długie czasy reakcji (np. obniżenie temperatury na noc), a to z kolei zupełnie nie wymaga termostatu pokojowego (bo zanim ten zareaguje, obwód będzie już "przegrzany" lub "przechłodzony"). Można próbować sterować badając po prostu temperatury powrotu (w podłogówce to się sprawdza, w kaloryferach oczywiście nie bardzo), ale i tak czasy reakcji (zmiany temperatury pomieszczenia) są mocno opóźnione i to tym bardziej im "cieplejszy" dom. Jeśli na dodatek grzejemy prądem (lub innym źródłem o różnym koszcie kWh w ciągu doby, jak w przypadku dwóch taryf dla prądu), to moze się okazać, że nocne obniżenie temperatury (a co za tym idzie podnoszenie jej ponownie dopiero nad ranem) będzie znacząco podnosiło koszty ogrzewania...

Sorry za off-topic, ale po prostu uważam sterowanie podłogówką, za bezużyteczny w sumie bajer ;-)

No ale skoro masz też kaloryfery, to może warto się nad tym pochylić. Ale wtedy użył bym jednak jakiegoś mikrokontrolera (typu Atmela), bo ten "moduł przekaźnikowy" też raczej tani nie będzie. No i najprawdopodobniej będzie miał takiego atmela na pokładzie, tylko nie do realizacji algorytmu sterowania, a do obsługi komunikacji z tym asusem...

Co do samego sterowania to bym nie kombinowal, tylko uzyl np czegos takiego :

http://www.meraprojekt.com.pl/mp00220a-8r.html

I w sumie zostaje napisanie jakiegos programiku laczacego czujniki temperatury ze strowaniem przekaznikami. W przypadku kaloryferow to mozna praktycznie dzialac natychmiastowo. W przypadku podlogowki, uwzglednic trend temperatury zewnetrzej i opoznienie i powinno tez sie dac zrobic. W konuc tak dzialaja "normalne" sterowniki

Fantom

Co do samego sterowania to bym nie kombinowal, tylko uzyl np czegos takiego :

http://www.meraprojekt.com.pl/mp00220a-8r.html

Oprogramujesz to skryptem w bash (C, czy czymkolwiek innym). Nawet nie trzeba dokładać flash do ASUSa.

Po dołączeniu pamięci można co prawda pokusić się o rozbudowany panel sterujący do tego po WWW i np. PHP.

Warto tylko zostawić jakąś opcję na wyłączenie automatyki w razie awarii.

• 2 weeks później...
Za coś w okolicach 400-500 zł można kupić płytę Alix (polecam serię 2 lub 6) z obudową (dorzucić trzeba jedynie kartę CF). Zdecydowanie mniej problematyczny według mnie sprzęt (procesor zgodny z x86) niż jakiekolwiek adaptowane rutery, o ile oczywiście nie zależy nam zbytnio na funkcjonalności APka...

W najbliższym czasie chcę sobie kupić stację pogody i podłączyć ją do (prawdopodobnie) do Asusa i w związku z tym krąży mi po głowie następujący pomysł: podawanie na centralkę alarmową sygnałów o przekroczeniu określonej wartości prędkości wiatru i opadów. W centralce natomiast byłby warunek, że jeśli są opady bądź mocny wiatr, a otwarte jest jakieś okno, to robi gong na manipulatorze i wysyła SMS.

Połączenie do centrali można by zrobić właśnie na tym MP00220A-8R, chociaż lepiej byłoby wersję TTL, ale wątpię żeby centralka poprawnie interpretowała poziomy TTL.

Ma to sens? A może jakiś inny moduł spełniałby lepiej tę funkcję?

Desktopowa architektura procesora (czyli x86) daje dostęp do znacznie większej liczby prekompilowanych pakietów i zero problemów z kompilacją czegokolwiek (czego nie znajdzie się w pakiecie, lub potrzebny jest specjalny build), bo można to zrobić na szybkim desktopie, bez cudowania z cross-kompilacją. Innymi słowy: większość rzeczy daje się uruchomić szybciej, niż na ARMach, zwłaszcza tych do których nie ma kompletu zasobów przygotowanych na ARM-ową distro. Jak ktoś robi wszystko "na podstwie howto" i nigdy nie próbuje samodzielnego grzebania, to pewnie różnicy wielkiej nie zauważy, bo po prostu nie będzie odpowiedniego HOWTO ;-) Dla mnie upierdliwości związane z brakiem pakietów i niską wydajnością platformy, a w efekcie potrzebą cross-kompilacji połowy używanych aplikacji, są wystarczająco dużą upierdliwością, by nawet się nie zastanawiać nad taką możliwością ;-) Ale co kto lubi...

W zasadzie to popieram, tyle że chciałem się pobawić małym kosztem (ASUS). Ostatecznie koszt wyszedł niemały (wszystkie te urządzonka jednak kosztują), ale przynajmniej rozłożony w czasie. Docelowo faktycznie lepiej będzie postawić coś mocniejszego, ale na to przyjdzie czas. Dobra rzecz, że OpenWRT chodzi tez na alixie, więc może będzie nawet łatwiej...

Nie znam zbytnio szczegółów OpenWRT, ale ja i tak bym na tym postawił "desktopową" dystrybucję. OpenWRT przydatny jest jakby zależało na robieniu APka, ale to akurat wolę realizować na sprzęcie dedykowanym z dedykowanym (oryginalnym) softem. Jak już wspominałem u mnie serwer od mojego "desktopa", na którym codziennie pracuję, różni się tylko hardwarem - software jest identyczny. Nie muszę niczego testować na tym maluszku, ani nie potrzebuję go do "zabawy", mam więc z automatu wydzielone środowisko testowe. Wygoda przede wszystkim - dzieki temu jestem w stanie w ogóle cokolwiek zrobić - inaczej brakło by mi pewnie czasu na "grzebanie" ;-)