kolorado 01.09.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Tak. A dokładniej rzecz biorąc nie jest wspierany (not supported). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 01.09.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Tak. A dokładniej rzecz biorąc nie jest wspierany (not supported). To IMHO kolejny powód, żeby nie "babrać się" w takich "wynalazkach". Oczywiście może się to dać używać, ale albo dobrze się sprzęt wybierze, albo poświęci sporo czasu na samo jego uruchomienie. Pod tym względem jakakolwiek platforma mogącą "udźwignąć" zwykłą desktopową dystrybucję ma znaczną przewagę, która najbardziej widoczna będzie w momencie kiedy ten wyselekcjonowany sprzęt pod openwrt (czy cokolwiek podobnego) po prostu padnie. Jego szybka i prosta wymiana na cokolwiek, może być zwyczajnie niemożliwa (bo nie da się podstawić po prostu peceta "ze złomu"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.09.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 OpenWRT przydatny jest jakby zależało na robieniu APka, ale to akurat wolę realizować na sprzęcie dedykowanym z dedykowanym (oryginalnym) softem. U mnie jest ten problem że w moim "centrum sterowania wszechświatem" mam ograniczoną ilość miejsca i dodatkowa skrzynka raczej nie wejdzie. Dlatego muszę połączyć funkcję routera i maszynki do różnego rodzaju zabaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.09.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2011 Hmm, jak masz aż tak ciasno, to ten ruterek może Ci się czasem chcieć przegrzewać... A wracając do tematu, to w sumie nie ma nic strasznego w łączeniu różnych funkcji na jednym sprzęcie. Tyle, że to po prostu często wymaga więcej wysiłku, a przynajmniej czasu. A u mnie niestety to ostatnie jest zdecydowanie najbardziej deficytowym zasobem, więc wolę gdzieniegdzie "pójść na skróty" (zwłaszcza kiedy tracę na tym jedynie przestrzeń i ewentualnie kilka watów), żeby trochę czasu zaoszczędzić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.09.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Tomkii, lub ktos inny jak kojarzy temat :ajak zrobic, aby wykresy z tych baz rrd nie generowac za kazdym razem po odczycie danych z czujnikow, tylko aby sie generowaly w momencie odczytu z serwera ? Czyli serwer www dopiero jak ktos chce odczytac ten plik (png np), to go generuje i dopiero wysyla.Nie za czesto patrzy sie w tego typu wykresy, wiec wole poczekac kilka/kilkanascie sekund jak chce je zerknac, niz zmulac routerek caly czas w kolko. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 22.09.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 (edytowane) Napisać skrypcik CGI który wywołuje generację wykresu, a potem wysyła wygenerowany obrazek. No i wykresy wywoływać przez ten skrypcik, nie bezpośrednio z pliku. Z tym że na kiepskim sprzęcie jakim jest Asus generowanie rocznego wykresu może trwać upierdliwie długo. Edytowane 22 Września 2011 przez kolorado Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.09.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 No sprawdze ile czasu trwa generowanie takiego wykresu. Troche zastanawiam sie, czy nie przeniesc tego na ASUS RT-N16 - bardziej wydajny, wiecej pamieci itp. A kolejne pytanko : gdzie trzeba wrzucic odpalanie skryptu jakiego, aby odplal sie jak wywolam reebot routera ? Chce aby backup plikow mi sie robil jak bede resetowal programowo router. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 23.09.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 A kolejne pytanko : gdzie trzeba wrzucic odpalanie skryptu jakiego, aby odplal sie jak wywolam reebot routera ? Chce aby backup plikow mi sie robil jak bede resetowal programowo router. Zrobić link do skryptu w /etc/rc.d/, nazwa musi wyglądać tak K99cus gdzie 99 to numer w którym momencie ma się wykonać procedura (np. aby wykonała się przed odmontowaniem systemu plików), a "cus" może być dowolne. Skrypt będzie przez system wywoływany z parametrem "stop". Generowanie wykresu rocznego zajmie tyle samo czasu co innych. Bierze inną serię danych po prostu... Poczytaj o rrdcgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 23.09.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Generowanie wykresu rocznego zajmie tyle samo czasu co innych. Bierze inną serię danych po prostu... Poczytaj o rrdcgi. Oczywiście mój błąd - ilość danych jest taka sama, więc i generacja wykresu będzie tyle samo trwała. Natomiast nie wiem ile to jest czasu na Asusie, bo sam jeszcze nie generuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.09.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Zrobić link do skryptu w /etc/rc.d/, Na pewno tak jest ? Doczytalem, ze z tego katalogu pliki sie uruchamiaja podczas wlaczenia systemu a nie podczas wtlaczenia. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.09.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Czy owserwer powinien siedziec dwa razy w pamieci ?Bo jak robie 'ps' to mam 2384 root 1984 S /usr/bin/owserver -p 4304 -d /dev/ttyUSB3 2388 root 1984 S /usr/bin/owserver -p 4304 -d /dev/ttyUSB3 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 26.09.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Na pewno tak jest ? Doczytalem, ze z tego katalogu pliki sie uruchamiaja podczas wlaczenia systemu a nie podczas wtlaczenia. Fantom Co Ci szkodzi sprawdzić? Te z literką S uruchamiają się przy starcie, te z K przy zakończeniu. Wywoływane są w/g kolejności numerów (od 1 do 99). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.09.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 No juz troche sie dowiedzialem. Ogolnie musi byc skrycpik w init.d z opcja stop - i jak damy do rc.d to sie odpali. Dzieki Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 26.09.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 U mnie owserver jest uruchomiony raz i raczej tak być powinno. A i polecam używać ścieżek do urządzeń USB z /dev/serial/by-id (oczywiście trzeba tam sobie znaleźć właściwe), bo z tymi /dev/ttyUSB_, to nigdy nie wiadomo co się ustawi (chyba, że modyfikowałeś udev-a na tę okoliczność wymuszając ustawianie stałej nazwy urządzenia). Ja się musiałem trochę z udev-em i owserver-em posiłować, żeby chciały "w miarę stabilnie" działać (czyli np. by pierwszy informował drugiego o "przepięciu" urządzenia), bo bez tego czasami cuda się działy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.09.2011 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 No wlasnie zauwazylem, ze miewam z tym problemy (drugi modem gsm). Dzieki za wskazowki. Zerkne jak to dziala i jak to zrobic. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.09.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 No i zrobilem opkg install udev, popislaem jakies regulki ale nie chodzi. A jak zrobie 'ps' nie ma udevd w pamieci. Jak wpisze udevd to nic sie nie dzieje. O co biega ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 27.09.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 /etc/init.d/udev start ?Nie znam OpenWRT, ale pewnie udev nie startuje automagicznie po instalacji (próbowałeś reboot?). A może OpenWRT nie używa udev? Aczkolwiek to by był już poważny anachronizm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.09.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 No nie wiem co jest. Pobawie sie hotplugiem i zobacze czy mi sie uda ta metoda Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 27.09.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 To są właśnie powody, dla których pisałem, że wolę mieć "desktopową" dystrybucję Linuksa na serwerze. Oczywiście jak ktoś nie ma Linuksa na desktopie, to nie wiele to zmienia, ale dla mnie akurat to oznacza znaczne oszczędności czasu na poznawaniu zakamarków kolejnej distro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.09.2011 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 No cos zawsze w tym jest, ale jaka radosc miec dzialajace "wszystko" w takim jednym malym pudeleczku Teraz sie mecze jak uzyc tego hotpluga.d Jak pisze skrypt w /usb to wiem jakie id urzadzenia podpoinam, ale neiw wiem jaki ma nadany numer USB. A jak pisze w /tty to znam numer USB ale nei znam numeru urzadzenia. Jak to ominac ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts