szczukot 29.12.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Podlaczyc ten LCD chce przez ta Atmege - tak jak w linku ktory wyzje podalem. i tak naprawde, to nie ma byc on podpiety pod router tylko pod 1wire. a to roznica. Bedzie siec 1wire, do ktorej bedzie podpiety LCD i router - oba pracuja niezlaeznie. Docelowo chce sterowac temperature w pokojach oraz rekuperator i GGWC. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.12.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tak jak wcześniej pisałem nie da się już (od kiedy nie ma DS2409) łatwo podłączyć dwóch masterów do jednej magistrali 1-wire. Dlatego sugeruje przekazywać odczyty z 1-wire do tego rutera przez osobny interfejs tej Atmegi (już nie 1-wire).A z ciekawości: jak masz zrobione grzenia, że chcesz sterować temperaturą w pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.12.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Aha. Sugerujesz aby atmega byla jedynym masterem. Faktycznie warte przemyslenia. Ale jak to wtedy zrealizowac ? Jakim interfejsem ma byc podlaczona taka atmega do routera ? Moze jakies wiecej info ? Co do sterowania temp idea jest prosta. W kazdym pomieszczeniu mam te dwie zyly, ktore mialy isc pod sterowniki. Ale jak mam kupic z 10 sterownikow to olewam to. W kazdym zamontuje tylko DS18B20. A ze kazdy obwod grzewczy mam osobno w rozdzielaczach, to na kazdy daje elektrozawor i moge juz sobie tym sterowac. Rozwiazan oczywiscie sporo. Najprosciej wlasnie za pomoca routerka odczytywac temepratury i w zaleznosci od tego co ustawione w kompie otwierac lub zamykac obwod (z jakas mini-inteligencja oczywiscie). Moze to robic zwykly przekaznik na 1wire. Ale ze sam router jest slabym ogniwem, to wlasnie mysle aby to robic za pomoca czegos typu atmega czy innego dowolnego procka. Atmega ma ten plus, ze 1wire obsluguje od reki i jest tania. Fantomps. Co do PLC to ogolnie jestem ZA i mam jedno PRZECIW : cena. To juz nie bedzie system DIY. Samych wyjsc bede potrzebowal z 15. Kupe kasy na to wydam. A potem aby to podlaczyc do routra, 1 wire itp - kolejne interfejsy i kombinacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.12.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 No to po kolei, boś dużo tematu "dziobnął".1) Zdecydowanie sugeruję by nie kombinować z systemem multi-master na 1-wire, bo ta magistrala i bez tego do najstabilniejszych nie należy. Atmegę możesz do rutera podpiąć choćby po RS-232 (pewnie od strony rutera będzie potrzebował przejściówki USB/RS, bo te rutery zdaje się RSa wprost nie mają). Oczywiście jak po tym RSie przesłać dane to juz osobna bajka (ja bym pewnie wystawił tam Modbus-a, ale ja mam przmyslowe "zboczenie").2) Sterowanie ogrzewaniem - jeśli masz w pomieszczeniach podłogówkę, to sterowanie na podstawie wartości chwilowej temperatury w pomieszczeniu jest raczej słabym pomysłem. Poza tym równie dobrze (albo i lepiej) sprawdza się zwykle pomiar temperatury powrotu, a nie samego pomieszczenia. Zastanów się czy na pewno masz potrzebę sterowania pojedynczymi pomieszczeniami (przy założeniu kilkugodzinnego czasu reakcji podłogówki, to na prawdę rzadko się przydaje). Nie przesadzaj ze sterowaniem - zysku z tego zwykle tyle co kot napłakał, a komplikacje poważne. BTW: masz już te zawory co by miały obiegami sterować? Bo one też będą sporo kosztować, więc może się okazać, że te parę stówek zaoszczędzone na sterowniku, to tylko mały procent całości...3) Ja mam PLC i jest to świadomy wybór, ale do najtańszych rozwiązań to niestety faktycznie nie należy. Tylko że im mniej pewne rozwiązanie tym mniej chciałbym od niego zależeć, no a PLC jest dla mnie w miarę rozsądnym kompromisem (stabilność do ceny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.12.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 1) no wlasnie - czyli jest jakis problem aby podpiac taka atmege do routerka No i pytanie jak potem czytac dane, gdzie je trzymac w pamieci itd. Bo majac tylko historie w routerku ciezko ja bedzie uzyc do logiki atmegi. 2) zawory mam. Czesciowo to podlogowka a czesciowo kaloryfery. co do bezwladnosci itp, to tak jak napsialem, musi to byc leko 'inteligentne' czyli przewidywac zmiany. Pomiar na powrocie itp zaden problem - mam kabel z 1 wire w kazdym rozdzielaczu, wiec moge tej temperatury uzyc jako pomocniczej. A samo ustawianie temepratury to jedno ale ogolnie tez sterowanie czasowe tym wlaczaniem. Np w pokoju 'zabaw' wlaczac tylko w weekend, i ewentualnie pilnowac aby pozatym okresem ie spadlo np mniej niz 17 st itp. Rano w lazienkach nagrzac podlogowke na maksa itd. Pobawic sie mozna sporo. 3) ano - PLC troche drogie. Ile by mnie kosztowal taki fatek majacy z 16 wyjsc, interfejsy na 1wire i do routerka itp ? duuuzo. Tak swoja droga, (pomijajac PLC) jest jeszcze jakas alternatywa mikroprocesorkowa dla Atmegi ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 30.12.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Tak z innej beczki: próbował ktoś ostatniego OpenWRT? Niedawno wyszedł 10.03.1 i zastanawiam się czy warto wrzucać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.12.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Np w pokoju 'zabaw' wlaczac tylko w weekend, i ewentualnie pilnowac aby pozatym okresem ie spadlo np mniej niz 17 st itp. Rano w lazienkach nagrzac podlogowke na maksa itd. Pobawic sie mozna sporo. Hmm, a będziesz pilnował, żeby drzwi do tych pomieszczeń były zawsze zamknięte? Bo bez tego o większych różnicach temperatur możesz zwyczajnie zapomnieć. Z resztą nawet z zamkniętymi drzwiami, jeśli tylko nie masz bardzo "dziurawego" domu, to się takie pomieszczenia będą grzać od sąsiednich. Może 2-3 stopnie uda Ci się różnicy wymusić, ale raczej tylko dla małych pomieszczeń, albo "szczęśliwie" umieszczonych (szczytowych, czyli z chłodnieszymi ścianami). Podłogówkę w łazience oczywście można grzać, ale ona jest zwykle za mała, dla uzyskania wyraźnych różnic temperatury. Ja grzeję nad ranem po prostu cały dom, ale mi się to zwyczajnie opłaca, bo w nocy prąd tańszy, a to moje "paliwo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.12.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 No no 'pokoj zabaw' mam oddziwlony od calego domu drzwiami i styropianem Co do roznicy temepratur, to w domu bez problemu moge osiagnac rzedu 5 stopni miedzy pomieszczeniami - bez zamykania drzwi. Co do takiej podlogowki, to nie chodzi o samo nagrzanie pomieszczenia tylko o ciepla podloge z rana To moja pierwsza podlogowka i od kilku miesiecy doceniam jej mozliwosci komfortu. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.12.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Z innej beczki : wkradl mi sie blad podczas zabawy do bazy RRD, no i ma problem jak to porawic. Znalalzem na sieci jakis RRD EDITOR ale za nic nie moge tam znalezc zapisania ponownie do rrd po zmianach. Sa jakies inne edytory ? Fantomps. Jaka baza SQL jest najmniejsza - na OpenWRT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.12.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 RRD najskuteczniej poprawia się przez dump/korekta/import. Najmniejsza baza SQL w miarę wygodna w użyciu to sqlite (ale to w zasadzie biblioteka do odpowiedniego traktowania plików). Większa, ale "samodzielna" to MySQL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.12.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 (edytowane) Przy zasilanej magistrali na początku skryptu wpisujemy: owwrite /simultaneous/temperature 1 co wywołuje konwersję na wszystkich czujnikach temperatury. Jezeli siec jest na 2 kablach to nie mozna tego uzyc ? Teraz robie po prostu owread uncached/28.xxxx/temperature12. Dobrze ? No i juz przy 9 czujnikach poajwily mi sie problemy. Okablowanie mam bez sensu - tak jak tu pisalem : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?111634-opomiarowanie-domu&p=5058498&viewfull=1#post5058498 Jak podszedlem z konwerterem o te 3 'hopy' czyli skrocilem polaczenie o jakies 30-40 m, to zaczelo znowu dzialac. Ale wydaje mi sie, ze dolacze jeszcze kilka i problem wroci Tak swoja droga, wydaje mi sie, ze musze zrobi dwie rzeczy : 1) nie moze byc pustych kabli niezakonczonych niczym. Jak mailem same kable to nie chcialo dzialac, a jak zaczalem na koncach podlaczac czujniki to zaczelo byc ok. 2) podciagne jednak rezystorem linie sygnalowa do zasilania. Przegladnalem schemat wewnetrzny czujnikow, i zrozumialem po co to jest robione. W srodku jest kondensatorek, ktory zasila uklad w przypadku nadawania i jak mamy uklad na 2 zylach. Ten rezystorek chyba powoduje utrzymanie pewnego napiecia nawet podczas nadawania przez ukladzik. Mam nadzieje, ze rozwiaze to moj problem. Dam znac na dniach. Fantom Edytowane 30 Grudnia 2011 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.12.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Tak z innej beczki: próbował ktoś ostatniego OpenWRT? Niedawno wyszedł 10.03.1 i zastanawiam się czy warto wrzucać... Jak dobrze pamietam, miales prolem z wieszaniem sie radiowki (tak jak i ja). W tej wersji widze, ze cos tam poprawiali. Moze pomoze na nasze problemy ? Wiec moze warto. Ale czy latwo zrobic upgrade czy trzeba instalowac od nowa ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 01.01.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Jak pisałem wcześniej, do digitalizacji pomiaru dallasy zużywają mnóstwo prądu, dlatego nie da się wywołać równoczesnego odczytu na wielu czujnikach zasilanych z linii sygnałowej, bo to spowoduje spadek napięcia na niej na tyle duży, że z logicznej jedynki sygnał zmieni się na logiczne zero, co przerwie proces odczytu. Krótko mówiąc: 1-wire na dwóch przewodach to same problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.01.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 No ale po to jest wlasnie chyba rezystor podciagajacy aby rozwiazac ten problem ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 01.01.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Ten wewnętrzny kondensatorek to za mało, żeby dokonać pomiaru. Rezysor podciągający IMHO pozwoli tylko chwilę dłużej poprawnie popracować układowi, ale pomiar IMHO i tak się nie uda. W każdym razie AFAIR Maxim sam podaje, że równoczesna digitalizacja na wielu termometrach możliwa jest tylko przy zewnętrznym zasilaniu (nie z linii danych). No ale może coś źle pamiętam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.01.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Jak dobrze pamietam, miales prolem z wieszaniem sie radiowki (tak jak i ja). W tej wersji widze, ze cos tam poprawiali. Moze pomoze na nasze problemy ? Wiec moze warto. Ale czy latwo zrobic upgrade czy trzeba instalowac od nowa ? Można aktualizować, info tutaj. Może być jednak problem z tym, że format plików konfiguracyjnych się zmienił. Ja raczej skopiuję /etc i ew. pozostałe moje wypociny na lapka i zainstaluję na nowo. Tylko czasu muszę trochę znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.01.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 A nie lepiej np za pomoca 'dd' zrobic backup wszytskich zmian po wgraniu softu (czyli konfigi itp), potem instalnac nowa wersje i odtowrzyc konfigi ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.01.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Hmm, chodzi Ci o to żeby zgrać konfigi, zainstalować nową wersję, potem odtworzyć konfigi, czy żeby zrobić to konkretnie za pomocą dd?Bo jeśli to pierwsze, to chyba właśnie tak napisałem w poprzednim moim poście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.01.2012 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Tylko za pomoca dd.Czyli tak jak tu : http://rpc.one.pl/index.php/lista-artykulow/34-openwrt/91-backup-restore-firmware-openwrt-tl-wr1043ndWalnac tylko dd if=/dev/mtdblock3 of=/tmp/config.binPotem po prostu wgrac nowy firmware i potemdd if=/tmp/config.bin of=/dev/mtdblock3 Zadziala ? Fantomps. Nie wiem jak zrobic koie calosci aby moc ja potem jakby co odtworzyc w calosci tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.01.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Czy zadziała, to nie wiem. Chyba powinno, skoro ktoś to przetestował. Ja robię kopię konfigów i potem sprawdzam co się zmieniło, jakie wpisy ja dodałem, itp.W ten sposób mniejsze prawdopodobieństwo zepsucia czegoś. Coś podobnego do punktu 5 z Twojego linka. Jak chcesz robić backup ustawień, to można to też zrobić przez interfejs www. Ja raczej wybrałbym tę metodę, bo konfigurację zgrywasz na lokalny komputer. Można też przez dd, tylko zgrać to potem gdzieś poza router. Jak Ci coś pójdzie nie tak i będziesz musiał zrestartować router, to konfiguracja z /tmp pójdzie z dymem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts