leszekf 13.01.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Jeśli mówisz linux a masz na myśli Ubuntu, Mandriva z oknami KDE to masz rację. Pierwszy router stawiałem na 486 i 32MB RAM z modemem przy użyciu dyskietki 1,44MB (Freesco), później potrzeby nieco wzrosły i przy użyciu PI MMX 133MHz i aż 64MB na jednej dyskietce ZIP 100MB system biurkowy z X'ami i prostym menedżem okien, poważny serwer na RH6.2 stał na maszynie z dyskiem 2GB i 96MB RAM. Na dziś... tak jak 10 lat temu polecam slackware linux, wg mnie najbardziej przejrzysta dystrybucja.... wymagania minimalne na dziś 486 i 64MB RAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 13.01.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Slackware na ARM też się znajdzie ravbc, tylko lekki OT bo platformę sprzętowo-programową na sterowanie tym wszystkim trzeba jednak wybrać. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez leszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.01.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 No wlasnie - 64 MB A na routerku stoi linux ktory ma wszystko co potrzebne i zajmuje np 7 MB. I jakos do tego celu dlatego wole platforme nie x86. Choc jest to chyba jedno z nielicznych miejsc gdzie mam takie zdanie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 13.01.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 No wlasnie - 64 MB A na routerku stoi linux ktory ma wszystko co potrzebne i zajmuje np 7 MB. I jakos do tego celu dlatego wole platforme nie x86. Choc jest to chyba jedno z nielicznych miejsc gdzie mam takie zdanie. Fantom64MB "dorosła" wersja, nie ARM'owa. W tej obraz ma 17MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.01.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 RRD najskuteczniej poprawia się przez dump/korekta/import. Najmniejsza baza SQL w miarę wygodna w użyciu to sqlite (ale to w zasadzie biblioteka do odpowiedniego traktowania plików). Większa, ale "samodzielna" to MySQL. Mozesz dac jakies info jak to sie robi Najpierw dump, potem zmiany i potem restore ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 15.01.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Mozesz dac jakies info jak to sie robi Najpierw dump, potem zmiany i potem restore ? Z grubsza tak. Szczegóły zna wójek Google. W każdym razie ta opcja gwarantuje, że osiągniesz to co chcesz nie zależnie od tego, czego właściwie chcesz BTW: do vim jest nawet wtyczka, która to częściowo automatyzuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.01.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 No jakos dalem rade. Ale jednak szukac czegos w tych xmlach nie jest latwo - male nie sa Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 15.01.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Powoli skłaniam się do oddzielnej maszynki na 1-wire i inne "duperele". Tak się porozglądałem i fajnie wygląda HP z serii 5700, np. 5720:http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?lang=pl&cc=pl&taskId=120&prodSeriesId=1809592&prodTypeId=12454&objectID=c00589808Miał ktoś z tym doświadczenia jakieś? Planuję posadzić na tym debiana, chyba że coś innego polecacie?Asus zostanie jako router, niestety w logach nic nie widzę, wifi dalej zdycha i zaczyna mnie to wkurzać. Chyba trzeba by przekompilować firmware z włączonym debugiem, a na to już nie mam ochoty, wolę postawić do tego oddzielną maszynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.01.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 (edytowane) No to to w sumie Alix, tylko, ze w obudowie. Fantomps. Juz ktos kiedys proponowal Np T5500, i mozna to kupic za grosze : http://allegro.pl/terminal-hp-t5500-733mhz-32mb-128mb-wince-fvat-i1953644469.html Edytowane 16 Stycznia 2012 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.01.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ale jednak szukac czegos w tych xmlach nie jest latwo - male nie sa Jak to XML - w zasadzie do niczego się nie nadaje, ale za to popularny jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.01.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 W obudowie i jakby ździebko tańszy. Tyle że interfejsów sieciowych ma mniej. Dla mnie idealny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.01.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Co do "wiekszych" rozwiazan, jest jeszcze jedna wada : biora z 2-4 razy wiecej pradu niz taki zwykly routerek. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.01.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ale i zastosowania ograniczone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.01.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 A co do terminali HP, to wyglądają całkiem przyzwoicie. Nawet grafikę mają "na stanie", więc powinno dać się je dość prosto "uzdatnić". A i cenę tez mają całkiem miłą. Dzięki za info, bo nawet nie wiedziałem, że to już tak tanie się zrobiło (ostatnio jak oglądałem to nawet T5500 kosztowały sporo więcej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.01.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 No ja te HP 'ogladam' juz od dluzszego czasu. Czasami mozna wyrwac i po 70 zl. Tylko ciagle boje sie jak to z kompatybilnoscia. Jak patrze na te procki to sie zastanawiam jaka wersje linuksa trzeba wgrac, aby to dzialalo Bo z checia wstawilbym tam OpenWrt lub cos podobnego. Ale mozliwe, ze jednak kupie cos uzywanego i potestuje. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.01.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ja wstawię Debiana i przeniosę tam mojego serwerka debianowego (stary blaszak celeron 500mhz). Jak ostatnio wpadłem na pomysł żeby na OpenWRT zrobić sec DNS, to bind zjadł 75% ramu... Tutaj masz dość ciekawe podsumowanie tematu (chociaż dość stare): http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?p=282871 (ostatni post) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.01.2012 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 OpenWRT jest może fajną dystrybucją, ale jednak dość specjalizowaną. Dla mnie jednak zdecydowanie wygodniej używać distro z desktopa (choć te niestety zwykle mają całą masę swoich dziwnych debilizmów). A DNSów nie robi się na BINDzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.01.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 A DNSów nie robi się na BINDzie A na czym z ciekawości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.01.2012 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Osobiście preferuję djbdns, ale równie dobrze może to być unbound, czy powerdns. BIND to zło wcielone PS: Chyba trzeba by zrobić nowy wątek na takie pogaduchy, bo nam ten coś mocno "zboczył" ostatnio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.01.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Mozna jeszcze np takie cos : http://www.lantronix.com/device-networking/embedded-device-servers/xport-pro.html A dane z 1wire przesylac przez wi-fi : http://www.lantronix.com/device-networking/embedded-device-servers/wiport.html Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts