kolorado 16.01.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Osobiście preferuję djbdns, ale równie dobrze może to być unbound, czy powerdns. BIND to zło wcielone PS: Chyba trzeba by zrobić nowy wątek na takie pogaduchy, bo nam ten coś mocno "zboczył" ostatnio Dwa pierwsze nawet są na Backfire 10.03.1, ale jakoś nigdy nie obiło mi się o uszy. Jakoś specjalnie problemów z bindem nie miałem, oczywiście trzeba go odpowiednio skonfigurować. Pozostaje też pytanie czy te inne zajmowałyby mniej ramu, ale tego już nie będę sprawdzał. Tak na marginesie mocno dyskusyjne jest stwierdzenie "A DNSów nie robi się na BINDzie", wydaje mi się że ilość instalacji BINDa przewyższa inne rozwiązania, chociaż może nie zawsze jest to najlepszy wybór. Zresztą faktycznie zbaczamy, więc zamykam na tym kwestię serwera DNS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 16.01.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Co do "wiekszych" rozwiazan, jest jeszcze jedna wada : biora z 2-4 razy wiecej pradu niz taki zwykly routerek. Fantom Neoware CA15 - 15..17W w czasie normalnej pracy Dla mnie do wytrzymania. Jak czas pozwoli to posadzę dziś linuksa z X'ami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 16.01.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Kopalnia wiedzy o ThinClient's http://www.parkytowers.me.uk/thin/index.shtmlMiłej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.01.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Ktore procesory w takich TC sa najlepsze ? AMD, VIA, Transmeta ? Nie chodzi mi o szybkosc, co raczej o stabilnosc i dostepnosc linuksa. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 16.01.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Jeden pies. Linux działa nawet na lodówkach i co mądrzejszych tosterach. A poważniej: ja bym wybrał po prostu najszybszy, bo zwykle wcale nie jest jakoś szczególnie bardzej energożerny, byleby w architekturze x86 No chyba, że ktoś każdy wat liczy, to wtedy warto wybrać uważniej. Ale tak na prawdę to IMHO decydujące są raczej "okolice" niż sam CPU. Głównie oczywiście wspominana tu ilość RAMu. Po co się na siłę ograniczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 17.01.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Neoware CA15 - zrobiłem przeszczep RAM, jest już 256MB Okna linuksowe śmigają aż miło, na razie tylko CDLive ale jednak. Myślę że cały okienkowy system + dodatki zmieści się na oryginalnym FLASH 32MB. Póki co system zajmuje 12MB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.01.2012 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Hmm, a po co Ci Xy na tym? Robisz z tego desktopa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 17.01.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 (edytowane) X'y są w pakieciku o łącznej objętości 12MB W trybie graficznym łatwiej zarządzać m.in. pakietami instalacyjnymi z uwagi na bardzo przyjemny interfejs - można z linii poleceń, ale po co utrudniać sobie życie (X'y z konfiguratorami okienkowymi zajmują 4MB). W czasie normalnej pracy X'y będą wyłączone (szkoda tych bogatych zasobów). Edytowane 17 Stycznia 2012 przez leszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.01.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Mamy inne przyzwyczajenia - mi jakoś zawsze łatwiej było "zarządzać" z konsoli No ale co kto lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 17.01.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Moje przyzwyczajenia co do linuksa przez ostatnich 10 lat nieco zastygły Gdyby sprzęt był nieco lepiej wyposażony (dysk) byłby Slackware i tylko z konsolą. Na pendraku tego stawiać nie będę - ponoć USB działa mało stabilnie. Zakładam minimalny wydatek PLN'ów i poboru prądu. HDD "laptopowy" to dodatkowe kilkadziesiąt złotych oraz 5...7W. Stąd mój wybór padł na Tiny Core Linux. Kupiłem u chińczyka SD->IDE44 (22zł) i będzie to robić za pamięć "masową" używaną do przechowywania danych - specyfika działania TC jest taka, że flash'a nie zarżnie nieustannymi zapisami (działa na kopii root w RAM'ie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 29.01.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 No i ostatecznie zaopatrzyłem się w HP T5720. Muszę przyznać, że teraz nie mam pojęcia dlaczego tak się wzbraniałem. Sprzęcik śmiga jak się patrzy, wykresiki generuje w momencie - słowem bajka. Polecam niezdecydowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 31.01.2012 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 No to interfers 1-Wire już mam, wg tego schematu: . Koszt ok 3zł + termometry 4zł/szt Na Windzie śmiga że hej, w tygodniu zobaczy się na linuksie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telewy 07.02.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 (edytowane) Mam pytanko. Wczoraj podłączyłem sobie testowo 4 czujniki dallasa do 2 które już miałem w ramach testowej instalacji. No i nie chciało mi zczytywać. Odpiąłem wszystko i podłączyłem tylko jedne nowy i poszedł. Wydaje mi się, że może po prostu ich robi się już za dużo, poza tym te nowe wiszą na kablach po 7-10m. No i chciałbym podłączyć pod to zasilanie, 5V. Pytanie gdzie dokładnie mam wpiaćwpiąć te 5V, w które konkretnie wyjścia konwertera mery (czujniki podłączam do układu mery, takiego jak na zdjęciu). - do wejścia 1-wire podłączam nóżkę dallasa nr 2 - do wejścia 1-wire GND podłączam nóżki dallasa 1, 3 I przy okazji drugie pytanko. Każdy czujnik mam podpięty na jednym kablu, kable schodzą się w jednym miejscu, kable mają różną długośc, od kilku metrów do kilkunastu. Wyczytałem, że przy dużej ilości czujników warto dołożyć rezystory 150om. No i gdzie dokładnie mam wpinać te rezystory? Pozdr, tomek Edytowane 7 Lutego 2012 przez telewy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 07.02.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Zasilnie 5V jest na wyjściu oznaczonym VCC. Nie zapomnij zewrzeć obydwu mas (GND), bez tego raczej nie będzie działać.U mnie też duże odległości, ale póki co problemów nie mam. Na razie 5 sztuk podpiętych, może dlatego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telewy 07.02.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 No i ostatecznie zaopatrzyłem się w HP T5720. Muszę przyznać, że teraz nie mam pojęcia dlaczego tak się wzbraniałem. Sprzęcik śmiga jak się patrzy, wykresiki generuje w momencie - słowem bajka. Polecam niezdecydowanym. Ja cały czas się waham, ale chyba się skuszę. Od jakiegoś czasu obserwuję ceny na allegro i chyba się ustatkowały na około 160zł. kolorado, jaki system postawiłeś na tym terminalu? Włożyłeś w to jakiś hdd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telewy 07.02.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dzięki kolorado za szybką odpowiedź. A tak przy okazji, wrzucasz gdzieś swoje wykresy w sieć?Musze nabyć jakiś zasilacz, rozumiem, że wystarczy jakiś najzwyklejszy, który daje 5V. Ciekawe czy taki zasilacz co ma wyjście w postaci gniazda USB by się nadawał, bo on musi dawać chyba właśnie 5V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 07.02.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 kolorado, jaki system postawiłeś na tym terminalu? Włożyłeś w to jakiś hdd? Podłączyłem hdd przez usb i postawiłem debiana. Root siedzi na wewnętrznym flashu, var, usr, home na dysku zewnętrznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 07.02.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dzięki kolorado za szybką odpowiedź. A tak przy okazji, wrzucasz gdzieś swoje wykresy w sieć? Musze nabyć jakiś zasilacz, rozumiem, że wystarczy jakiś najzwyklejszy, który daje 5V. Ciekawe czy taki zasilacz co ma wyjście w postaci gniazda USB by się nadawał, bo on musi dawać chyba właśnie 5V. Na razie mam dostepne w sieci lokalne. A po co Ci zasilacz? Możesz korzystać z tego napięcia w konwerterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telewy 07.02.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 OK, ale gdzie dokładnie w tym konwerterze jest napięcie 5V. Sorry za banalne pytania, ale na elektronice się nie znam a kiedyś sfajczyłem urządzenie za 100 eurosów, odwrotnie podłączając dwa kabelki, wiec wolę być teraz ostrożny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 07.02.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Obejrzyj poprzednie posty, odpisałem ale chyba nie zauważyłeś: Zasilnie 5V jest na wyjściu oznaczonym VCC. Nie zapomnij zewrzeć obydwu mas (GND), bez tego raczej nie będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts