kolorado 14.02.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 ale jak mam zrobic 'dd' jak nie mam linuksa zadnego. Musze najpierw jakiegos loadera na USB wgrac ? Ja to właśnie zrobiłem za pomocą firmware do T5725 który jest terminaklem linuxowym, nie windowsowym. Podejrzewam że różnica jest głównie w preinstalowanym system, a sprzęt jest taki sam. Po zainstalowaniu odpalasz - domyślnie uruchamia się soft terminala, ale można z niego wyjść bezproblemowo, są do tego opcje w menu, tylko nazw nie pamiętam. potem ściągasz co chcesz i wrzucasz na pendrive. Bez problemu się bootuje, ja korzystałem z tych przednich. Tu masz image: http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=12454&prodSeriesId=3221863&prodNameId=3221864&swEnvOID=3010&swLang=13&mode=2&taskId=135&swItem=ir-48992-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.02.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Te 200 MB pliki a ja mam internet z GSMa. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 14.02.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 szczukot, nie panikuj internet z GSM to nie wyrok.... dzięki OpenWRT udostępnisz go przez LAN w domu A tak na poważnie.... ja tez jadę przez komórkowca... na doładowania.... koszt 50 zł/2mce - 5GB do wykorzystania i jak dotąd nie udało mi się osiągnąć limitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.02.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Nie chodzi o limty co o predkos. Mam maks 2mb. No ale cos ciagne - zobaczymy jak pojdzie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 14.02.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 I Ty narzekasz ja mam 1Mbps i jestem wniebowzięty (moge wykupić wyżej... ale po co?). Wcześniej miałem do dyspozycji EDGE z zabójczym speeedem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.02.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 No i odpalilem jakiegos linuksa, zrobilem dd if=/dev/sda1/openwrt.img of=/dev/hda i lipa Niby cos sie wgralo, bo na start pokazuje mi do wyboru openwrt i failsafe. ale jak to odpalam, to pojawia sie z 3 linijki i reset sprzetu Ktory img mam sciagnac ? Mam tego : http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1-rc6/x86_generic/openwrt-x86-generic-combined-squashfs.img Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 14.02.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Ten http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/x86_generic/openwrt-x86-generic-combined-ext2.img.gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 14.02.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 (edytowane) Squashfs is a compressed read-only filesystem for Linux. Innymi słowy zachowanie było poprawne. Bootloader spróbował załadować kernel, a tu... edit To co ściągniesz, trzeba rozpakować przez gunzip lub pod windą przy użyciu 7-zip - w efekcie będzie plik pięćdziesiąt kilka mega z rozszerzeniem img Edytowane 14 Lutego 2012 przez leszekf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.02.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 no to kolejny prob;em : po instalacji jak startuje sytem to docodzi do 'waiting for root device /dev/sda2'. Testowalem tam z hda1 i hda2 i nic. Co tam musi byc ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 14.02.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Pewnie sda1. Jak instalowałeś, może miałeś pendriva włożonego, który był wtedy sda1 a wew. flash był sda2. Po wyciągnięciu wew. flash jest sda1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.02.2012 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Sda1 tez probowalem. Nie czaje. Jak sprawdzic ktory to teraz ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 14.02.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 U mnie na CA15 dysk SSD (wcześniejszy 32MB, a teraz 1GB) jest identyfikowany jako /dev/sda (sda1, sda2,sda3...), pendrak w USB /dev/sdb (sdb1, sdb2...) drugi pendrak /dev/sdcJak masz całe to towarzystwo podłączone wydaj polecenie fdisk -l ( l jak Lucyna) w wyniku otrzymasz informacje o zauważonych przez system dyskach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 14.02.2012 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 no to kolejny prob;em : po instalacji jak startuje sytem to docodzi do 'waiting for root device /dev/sda2'. Testowalem tam z hda1 i hda2 i nic. Co tam musi byc ? Fantom Po wgraniu obrazu OpenWRT na dysku masz dwie partycje: z cyferką 1 to partycja montowana jako /boot, z cyferką 2 to root czyli / Innymi słowy... bootloader startuje, kernel się wczytuje i coś przeszkadza w zamontowaniu partycji z root. Czy to instalujesz na pendrive czy na dysku wewnętrznym terminala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 14.02.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 No tak, dałem się zmylić. Miałem na myśli sda/sdb. Cyferki oznaczają numer partycji, więc moje wyjaśnienia można wyrzucić do kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.02.2012 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Tego openwrt wrzucam przez dd na dysk SSD w kliencie. Nie na USB. Jak go kopiuje, to z SDA na HDA. A potem nie wiem co to jest Kiedy mam wydac polecenie fdisk -l ? openwrt nie laduje mi sie bo staje w polowie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 15.02.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 U mnie wewnętrzny flash jest widoczny jako sda, nie hda. Ale mam inny system. Dysk zew. jako sdb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.02.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 No ju znie wiem Tak swoja droga, czemu montujecie system na zewnetzrnych dyskach/pamieciach ? Ten flash 512 MB to za malo ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 15.02.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Debian nie chciał wejść, poza tym flash nie nadaje się do częstych zapisów - dlatego w OpenWRT /tmp i /var/ są w ramdysku. Można i tak, ale wtedy traci się np. logi. Poza tym będę tego używał do różnych różnistych zabaw i 512 może być za mało, dlatego mam 80GB hdd posłaczony przez usb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.02.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 No nic. Podejmuje kolejne proby wgrania OpenWRT.Jakos nie rajcuje mnie wrzucanai linuksa, ktory nie miesci sie w 512 MB. To chyba sie robi aramata na muche. Do tej pory mam wszytsko na routerku z 8 MB i niczego tam nie brakuje. Dane oczywiscie na karcie SD. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 15.02.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2012 Wszystko zależy od tego do czego chcesz zastosować. Ja tylko dlatego zmieniłem sprzęt, bo mogę zezłomować starego blaszaka, który robił u mnie za serwer. Ale raczej będę potrzebował więcej miejsca wtedy, więc mi to rozwiązanie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts