Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opomiarowanie domu

fido

Recommended Posts

ale jak mam zrobic 'dd' jak nie mam linuksa zadnego. Musze najpierw jakiegos loadera na USB wgrac ?

Ja to właśnie zrobiłem za pomocą firmware do T5725 który jest terminaklem linuxowym, nie windowsowym. Podejrzewam że różnica jest głównie w preinstalowanym system, a sprzęt jest taki sam. Po zainstalowaniu odpalasz - domyślnie uruchamia się soft terminala, ale można z niego wyjść bezproblemowo, są do tego opcje w menu, tylko nazw nie pamiętam. potem ściągasz co chcesz i wrzucasz na pendrive. Bez problemu się bootuje, ja korzystałem z tych przednich.

Tu masz image: http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/SoftwareDescription.jsp?lang=en&cc=us&prodTypeId=12454&prodSeriesId=3221863&prodNameId=3221864&swEnvOID=3010&swLang=13&mode=2&taskId=135&swItem=ir-48992-1

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i odpalilem jakiegos linuksa, zrobilem dd if=/dev/sda1/openwrt.img of=/dev/hda i lipa :(

Niby cos sie wgralo, bo na start pokazuje mi do wyboru openwrt i failsafe. ale jak to odpalam, to pojawia sie z 3 linijki i reset sprzetu :(

Ktory img mam sciagnac ? Mam tego : http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1-rc6/x86_generic/openwrt-x86-generic-combined-squashfs.img

Fantom

Squashfs is a compressed read-only filesystem for Linux.

Innymi słowy zachowanie było poprawne. Bootloader spróbował załadować kernel, a tu...

edit

To co ściągniesz, trzeba rozpakować przez gunzip lub pod windą przy użyciu 7-zip - w efekcie będzie plik pięćdziesiąt kilka mega z rozszerzeniem img

Edytowane przez leszekf

U mnie na CA15 dysk SSD (wcześniejszy 32MB, a teraz 1GB) jest identyfikowany jako /dev/sda (sda1, sda2,sda3...), pendrak w USB /dev/sdb (sdb1, sdb2...) drugi pendrak /dev/sdc

Jak masz całe to towarzystwo podłączone wydaj polecenie fdisk -l ( l jak Lucyna) w wyniku otrzymasz informacje o zauważonych przez system dyskach.

no to kolejny prob;em : po instalacji jak startuje sytem to docodzi do 'waiting for root device /dev/sda2'. Testowalem tam z hda1 i hda2 i nic. Co tam musi byc ?

Fantom

Po wgraniu obrazu OpenWRT na dysku masz dwie partycje: z cyferką 1 to partycja montowana jako /boot, z cyferką 2 to root czyli /

Innymi słowy... bootloader startuje, kernel się wczytuje i coś przeszkadza w zamontowaniu partycji z root.

Czy to instalujesz na pendrive czy na dysku wewnętrznym terminala?

Debian nie chciał wejść, poza tym flash nie nadaje się do częstych zapisów - dlatego w OpenWRT /tmp i /var/ są w ramdysku. Można i tak, ale wtedy traci się np. logi. Poza tym będę tego używał do różnych różnistych zabaw i 512 może być za mało, dlatego mam 80GB hdd posłaczony przez usb.