Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opomiarowanie domu

fido

Recommended Posts

No to wyglada na to, ze OpenWRT nie wspiera kontrolera w tym HP5720. Wgralem na robe tam ten image z HP5725 i dziala bez problemu. Ale nie chce miec 'dziwnego' linuksa.

Wprawdzie planuje miec tam wpiety docelowo modem GSM w ktorym siedzi karta SD, i teoretycznie tam moglbym postawic system. Ale to trzeba by teraz odlaczyc dom od netu. Dzieci i zona mnie zje :)

Fantom

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ktos mial problem z Asusem - wieszaniem sie radia. Tez to mialem (mam).

Znalazlem jakas zaleznosc - choc nie do konca.

Robi mi sie to bardzo czesto o pewnej godzinie po poludniu. Mam wtedy w cronie wykonywanie jakis zadan typu backup danych na sd. Gdzies musza byc jakies babole w sofcie chyba. Bo to zwykle kopiowanie itp, a jednak powoduje, ze cos sie "zle dzieje"

Fantom

ps. No musze tego T5720 jakos zmeczyc :( Na razie postawilem Debiana ale .... to jakos nie to.

No musze tego T5720 jakos zmeczyc :( Na razie postawilem Debiana ale .... to jakos nie to.

Hehe, masz lepszy sprzęt, a narzekasz. ;-) Tak to niestety z Linuksem jest - każda dystrybucja jest trochę inna, ale jak juz się dowiesz co i po co, to te różnice nie są aż tak bolesne. A co do Debiania, to on nigdy nie jest dobrym wyborem (osobiście nazywam go nawet Debilianem), ale często jest niestety najlepszym możliwym (z wielu bardzo dziwnych powodów). W każdym razie nie bój się poznawać. Linkusy to czasem bardzo egzotyczny świat, ale jak się człowiek przyzwyczai (polecam migrację swojego desktopa), to potrafią być na prawdę wygodne (choć czasem ostro wkurzają). ;-)

No to wyglada na to, ze OpenWRT nie wspiera kontrolera w tym HP5720. Wgralem na robe tam ten image z HP5725 i dziala bez problemu. Ale nie chce miec 'dziwnego' linuksa.

Fantom

Czy mam to rozumieć, że OpenWRT nie poójdzie na HP5720? Napaliłem się trochę na ten terminal właśnie z myślą o tej dystrybucji.

• 1 month później...
  • 2 months później...
Sluchajcie, chciablbym wydzielic siec 1wire na ossobna, i szukam urzadzonka do tego. Czyli jakies miniaturowe i tanie urzadzonko w wyprowadzonym RS232 lub USB. BEz zadnych wi-fi itp.

Nie miałeś do tego celu jakiegoś Thin-Clienta od HP? Ja tak mam i sprawuje się świetnie. Ostatnio nawet wrzuciłem 512MB zamiast 256, chociaż może od razu trzeba było kupić 1GB. Teraz to naprawdę mocna maszynka w małej obudowie i bardzo cicha.

Najtańsze rozwiązanie na dzień dzisiejszy to chyba ciągle stare thin-client-y, da się coś wybrać nawet poniżej 100zł, choć ograniczeń "ciutkę" to też ma. U mnie przez te właśnie ograniczenia takie pudełko się tylko kurzy, bo znacznie wygodniej użyć mi "peceta", ale ja robię na tym nie tylko 1-wire...

5 razy mniejsze, czyli jakieś 5cm w najszerszym miejscu? I jeszcze chciałbyś, żeby to miało w miarę normalny system na pokładzie? Tego to nawet w Erze nie dawali... ;)

A może napisz po prostu czemuś takie drakońske ograniczenia przyjął? Może jednak da się coś innego wymyślić? Na pewno potrzebujesz osobną maszynkę?

No 5 razy mniejsze pod wzgledem objetosci :) czyli tak kazdy bok z 1,5 razy mniejszy bedzie ;)

Tego typu miniaturka : http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-MR3020#spec

Tylko ze to akurat za malo flasha ma

A chce wlasnie osoban maszyne, bo dzisiaj na jednej mam za duzo, i mam z nia problemy.

Wiec che wydzielic 1-wire od calej reszty.

Fantom

szczukot: Co to według Ciebie znaczy "za dużo" na jednej maszynie? Może maszyna za mała? I co masz z nią za problemy?

xmsg: te moduły propox (to producent, czy tylko dystrybutor?) całkiem fajne są, tylko albo ubogie w zasoby, albo drogie... choć do pewnych zastosowań idealne (głównie tam, gdzie na prawdę brakuje miejsca)