Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opomiarowanie domu

fido

Recommended Posts

Bo nikt go tam nie dodał? ;) Kompatybilność z OpenWRT określana jest głównie w kontekście jakości obsługi chipsetu wifi, a płytki propox przecież tego nie mają. Sam procek i peryferia niby też mają znaczenia, ale znacznie mniejsze (dużo większa liczba rozmaitych sprzętów jest jakoś tam wspierana przez linuksa). Poza tym jeśli producent pisze, że działa na tym linux (i to na dodatek dostajesz go zainstalowanego), to czego się obawiasz?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z thin clientem nie mam zadnego problemu. On dopiero czeka na uruchomienie. Teraz to stoi na routerku asusa. I lubi sie wieszac. A i tak musze meic cos mniejszego bo mam mala wneke na schowanie tego w sciane.

Fantom

Też miałem na routerku asusa i co jakiś czas miałem reset do ustawień fabrycznych, zmieniłem nawet zasilanie na mocniejsze ale nic nie dawało. Jak przerzuciłem się na T5720 to router zaczął normalnie pracować i na thin cliencie wszystko chodzi super.

:) Czyli masz problemy, bo jest na małym sprzęcie, więc chcesz to wepchnąć w coś mniejszego? ;) A czemu zawziąłeś się na tą wnękę w ścianie? I czemu nie możesz jej powiększyć? ;) To może dziwne pytania, ale jak wiele razy tu deklarowałem, moim zdaniem upychanie na siłę systemu na mocno nietypowym sprzęcie, to proszenie się o kłopoty. Czasami to bywa nawet zabawne, ale zwykle dom dostarcza wystarczająco dużo "rozrywek" by nie musieć sobie "na siłę" szukać kolejnych. To takie moje ciut off-topic-owe 3 grosze ;)

Jeszcze taki temat :

od jakiegos czasu szwankowaly mi 1 wire (mam na 2 zylach nie na trzech). I nie wiedzialem czemu i skojarzylem dzisiaj. zbiegajace sie kable wpialem w takie duze szyny zerujace - aby to jakos zebrac do kupy. Takie cos sa uzywane w skrzynkach elektrycznych. To w sumie dwa duze kawalki metalu razem.

Wiec dzisiaj spialem to razem jakos lutujac itp i problem zniknal ! Niezle miesza takie niby nic w sieci. Jakbym mial 3 zyly moze by bylo ok .....

Fantom

Mam na myśli masę sygnałową i masę zasilania po stronie konwertera. To są oddzielne masy i muszą być połączone z tego co wiem. Albo przy konwerterze, a najlepiej przy samym scalaku, tyle że wtedy potrzeba 4 linii. Takie info dostałem od producenta (mera), bo specjalnie się pytałem.

Jeśli tego nie zrobiłeś, prawdopodobnie to jest przyczyną Twoich problemów.

Przy okazji rozbudowy sieci, wykonalem to polaczenie dwoch mas. Jak na razie dzialaa.

Czyli faktycznie masy 1wire i zasilania nie sa polaczone wewnatrz konwertera.

Jak na razie mam 15 termometrow z czego tylko 4 na osobnym zasilaniu. Reszta ma tylko dwie zyly wiec tam juz sie nie da.

Fantom

Cieszę się, że się udało. To ile już masz tych czujników? U mnie 6, ale na razie fascynacja minęła i więcej nie zamierzam dokładać. Być może w końcu kupię jakąś stację pogody i też ją wepnę, ale to już nie po 1-wire. Cały czas też 2 liczniki czekają, jeden pewnie użyję - do liczenia cykli pracy podajnika w kotle, ale to musi poczekać na długie jesienne zimowe?) wieczory...

• 2 weeks później...
Tu są schematy jak połączyć dallasy DS18B20

http://www.elkom.com.tw/m/PLC2011A0_PLC2011B0_PLC2011C0_circuits.pdf

Na tym schemacie przy Dallasach na zasilaniu są kondensatory 100nF. Czy ktoś z Was je stosuje?

Gdzieś spotkałem się z sugestią montażu rezystorów podciągających, ale jak zacząłem szukać gdzie konkretnie i dlaczego, to nie odnalazłem, więc nawet nie wiem jakiej były wartości.

Pytanie przy jakiej długości linii stosować kondensatory, a może zamiast nich stosować rezystory, jeśli tak to jakiej wartości?

Szukalem kiedys konwertera 1wire na RS232 z zasilaniem z portu RS232. No i w koncu znalazlem :

http://sklep.avt.pl/p/pl/481584/pc-termometr+-+termometr+internetowy+-+zestaw+zmontowany+i+uruchomiony.html

Moze ktos bedzie zainteresowany. Powinno dzialac :)

Gotowiec, podlaczamy do portu i mamy ladne zasilanie na 3 zylach, bez zadnego zewnetrznego zasilacza, roznicy potencjalow itp.

Fantom

Ale czemu nie ? To wyglada na zwykly konwerter 1wire na RS232.

A moze ktos ma 1wire podlaczone do windowsa ? Niech sprawdzi czy ich programik zadziala i bedzie wiadomo. A mozna by tez przegladnac zrodla softu http://www.edw.com.pl/ftp_05/200605avt2787.zip (ale to juz myslenie i szkoda czasu)

Jeszcze mam takie dwa schemaciki, ale to by trzeba zlozyc juz samemu i przetestowac :

http://owfs.org/uploads/images/rs232.png

http://www.grzesiek21.republika.pl/DS9097E-TR.gif

Fantom

ps. W sumie podejde na dniach z laptopem do swojego konwertera i sprawdze czy zadziala ich programik.

Edytowane przez szczukot

DS9097 oraz DS9097E (i jego odpowiedniki) to tzw. konwertery pasywne. Maxim ich nie poleca i nikt, kto planuje większą sieć nie powinien do nich w ogóle podchodzić. Jest nowsza wersja DS9097U, która działa już normalnie, zbudowana jest w oparciu o DS2480B, ale chyba wymaga zasilania. Port szeregowy nie jest szczególnie dobrym źródłem zasilania, bo nie ma tam po prostu dedykowanej linii zasilającej (trzeba zasilanie "podkradać" z linii sygnałowych). IMHO dla stabilności całego rozwiązania lepiej takich "sztuczek" nie próbować.