ravbc 05.07.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Bo nikt go tam nie dodał? Kompatybilność z OpenWRT określana jest głównie w kontekście jakości obsługi chipsetu wifi, a płytki propox przecież tego nie mają. Sam procek i peryferia niby też mają znaczenia, ale znacznie mniejsze (dużo większa liczba rozmaitych sprzętów jest jakoś tam wspierana przez linuksa). Poza tym jeśli producent pisze, że działa na tym linux (i to na dodatek dostajesz go zainstalowanego), to czego się obawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.07.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Tylko w cenie Propoxu spokojnie Alixa moge kupic. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 05.07.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Płyta bazuje na platformie AT91 (procek AT91SAM9260), która jest wspierana.=at91sam9260"]http://wiki.openwrt.org/toh/at91/start?s[]=at91sam9260 pozdrGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 05.07.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 ... A chce wlasnie osoban maszyne, bo dzisiaj na jednej mam za duzo, i mam z nia problemy. Wiec che wydzielic 1-wire od calej reszty. Fantom Jakie problemy masz i ile czujek zawieszonych na tym ThinClient'cie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 05.07.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Tylko w cenie Propoxu spokojnie Alixa moge kupic. Toć mówiłem, że drogie. Powiedz lepiej co masz za problemy z tym thinclientem i czemuś uparł się go podzielić, zamiast ewentualnie wymienić (na mocniejszy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.07.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 z thin clientem nie mam zadnego problemu. On dopiero czeka na uruchomienie. Teraz to stoi na routerku asusa. I lubi sie wieszac. A i tak musze meic cos mniejszego bo mam mala wneke na schowanie tego w sciane. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 05.07.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 z thin clientem nie mam zadnego problemu. On dopiero czeka na uruchomienie. Teraz to stoi na routerku asusa. I lubi sie wieszac. A i tak musze meic cos mniejszego bo mam mala wneke na schowanie tego w sciane. Fantom Też miałem na routerku asusa i co jakiś czas miałem reset do ustawień fabrycznych, zmieniłem nawet zasilanie na mocniejsze ale nic nie dawało. Jak przerzuciłem się na T5720 to router zaczął normalnie pracować i na thin cliencie wszystko chodzi super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 05.07.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Czyli masz problemy, bo jest na małym sprzęcie, więc chcesz to wepchnąć w coś mniejszego? A czemu zawziąłeś się na tą wnękę w ścianie? I czemu nie możesz jej powiększyć? To może dziwne pytania, ale jak wiele razy tu deklarowałem, moim zdaniem upychanie na siłę systemu na mocno nietypowym sprzęcie, to proszenie się o kłopoty. Czasami to bywa nawet zabawne, ale zwykle dom dostarcza wystarczająco dużo "rozrywek" by nie musieć sobie "na siłę" szukać kolejnych. To takie moje ciut off-topic-owe 3 grosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.07.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Wneka juz jest w skrzyneczce i zabudowana kaflami. Wiec powiekszenie nei wchodzi w rachube. Do tego troche kabli sie tam schodzi, wiec miejsca jeszcze mniej.A problemy nie sa dlatego, ze sprzet jest maly fizycznie, tylko, ze chyba za bardzo obcizaony i ma na pokladzie zbedne dla mnie rzeczy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.07.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Jeszcze taki temat :od jakiegos czasu szwankowaly mi 1 wire (mam na 2 zylach nie na trzech). I nie wiedzialem czemu i skojarzylem dzisiaj. zbiegajace sie kable wpialem w takie duze szyny zerujace - aby to jakos zebrac do kupy. Takie cos sa uzywane w skrzynkach elektrycznych. To w sumie dwa duze kawalki metalu razem.Wiec dzisiaj spialem to razem jakos lutujac itp i problem zniknal ! Niezle miesza takie niby nic w sieci. Jakbym mial 3 zyly moze by bylo ok ..... Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perkolator 08.07.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2012 chciałem rozpocząć wątek o opomiarowaniu budynku i otoczenia czy ktoś ma pomysł jak z tych dallasów korzystać? prosze o pomoc Tu są schematy jak połączyć dallasy DS18B20 http://www.elkom.com.tw/m/PLC2011A0_PLC2011B0_PLC2011C0_circuits.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.07.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Mam na myśli masę sygnałową i masę zasilania po stronie konwertera. To są oddzielne masy i muszą być połączone z tego co wiem. Albo przy konwerterze, a najlepiej przy samym scalaku, tyle że wtedy potrzeba 4 linii. Takie info dostałem od producenta (mera), bo specjalnie się pytałem. Jeśli tego nie zrobiłeś, prawdopodobnie to jest przyczyną Twoich problemów. Przy okazji rozbudowy sieci, wykonalem to polaczenie dwoch mas. Jak na razie dzialaa. Czyli faktycznie masy 1wire i zasilania nie sa polaczone wewnatrz konwertera. Jak na razie mam 15 termometrow z czego tylko 4 na osobnym zasilaniu. Reszta ma tylko dwie zyly wiec tam juz sie nie da. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 09.07.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Cieszę się, że się udało. To ile już masz tych czujników? U mnie 6, ale na razie fascynacja minęła i więcej nie zamierzam dokładać. Być może w końcu kupię jakąś stację pogody i też ją wepnę, ale to już nie po 1-wire. Cały czas też 2 liczniki czekają, jeden pewnie użyję - do liczenia cykli pracy podajnika w kotle, ale to musi poczekać na długie jesienne zimowe?) wieczory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.07.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 aktualnie 15 termometrow - nic wiecej jak na razie.Ale szykyje sie do sterowania CO Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KJN 18.07.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Tu są schematy jak połączyć dallasy DS18B20 http://www.elkom.com.tw/m/PLC2011A0_PLC2011B0_PLC2011C0_circuits.pdf Na tym schemacie przy Dallasach na zasilaniu są kondensatory 100nF. Czy ktoś z Was je stosuje? Gdzieś spotkałem się z sugestią montażu rezystorów podciągających, ale jak zacząłem szukać gdzie konkretnie i dlaczego, to nie odnalazłem, więc nawet nie wiem jakiej były wartości. Pytanie przy jakiej długości linii stosować kondensatory, a może zamiast nich stosować rezystory, jeśli tak to jakiej wartości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.07.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Nie mam pojecia po co tam dorysowali te kondensatory. Moze aby zmniejszyc zaklocenia zasilania ? Ja mam na razie 15 termometrow i to na dwoch zylach w rozbudowanej sieci i dzialaja bez problemu. Fanto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.07.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Szukalem kiedys konwertera 1wire na RS232 z zasilaniem z portu RS232. No i w koncu znalazlem : http://sklep.avt.pl/p/pl/481584/pc-termometr+-+termometr+internetowy+-+zestaw+zmontowany+i+uruchomiony.html Moze ktos bedzie zainteresowany. Powinno dzialac Gotowiec, podlaczamy do portu i mamy ladne zasilanie na 3 zylach, bez zadnego zewnetrznego zasilacza, roznicy potencjalow itp. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 19.07.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Ale to chyba nie jest kompatybilne z OWFS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 19.07.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 (edytowane) Ale czemu nie ? To wyglada na zwykly konwerter 1wire na RS232.A moze ktos ma 1wire podlaczone do windowsa ? Niech sprawdzi czy ich programik zadziala i bedzie wiadomo. A mozna by tez przegladnac zrodla softu http://www.edw.com.pl/ftp_05/200605avt2787.zip (ale to juz myslenie i szkoda czasu) Jeszcze mam takie dwa schemaciki, ale to by trzeba zlozyc juz samemu i przetestowac :http://owfs.org/uploads/images/rs232.pnghttp://www.grzesiek21.republika.pl/DS9097E-TR.gif Fantomps. W sumie podejde na dniach z laptopem do swojego konwertera i sprawdze czy zadziala ich programik. Edytowane 19 Lipca 2012 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 19.07.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 DS9097 oraz DS9097E (i jego odpowiedniki) to tzw. konwertery pasywne. Maxim ich nie poleca i nikt, kto planuje większą sieć nie powinien do nich w ogóle podchodzić. Jest nowsza wersja DS9097U, która działa już normalnie, zbudowana jest w oparciu o DS2480B, ale chyba wymaga zasilania. Port szeregowy nie jest szczególnie dobrym źródłem zasilania, bo nie ma tam po prostu dedykowanej linii zasilającej (trzeba zasilanie "podkradać" z linii sygnałowych). IMHO dla stabilności całego rozwiązania lepiej takich "sztuczek" nie próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts