szczukot 24.09.2013 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Te czujniki maja wlasny typ transmisji zwany single-wire.Ale ponoc da sie je podlaczyc do PI :http://learn.adafruit.com/dht-humidity-sensing-on-raspberry-pi-with-gdocs-logging Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 24.09.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 No najprawdopodobniej jestem - ale nie swoim a Playowym. Lub blokują porty. Dostawcy internetu GSM blokują wszystkie porty TCP. Używa się wtedy tunelu ssh, który konfiguruje się aby chodził po UDP. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.09.2013 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 No ale tunel wymaga zawsze kompa z drugiej strony z softem.A ja chcialbym sie laczyc zawsze z kadkolwiek.Za 2-3 miechy konczy mi sie umowa, to zmienie dostawce netu i tyle. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 24.09.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 Co do pomiaru wilgotności to tu idea :http://openrouter.info/index.php?option=com_content&view=article&id=90:stacja-meteo-na-owfs&catid=47:artykuy&Itemid=61Czyli oparte na serii HIH-4000. Fantomps. Znalazlem cos dziwnie taniego : http://dx.com/p/1-wire-temperature-and-humidity-sensor-142cm-143515?tc=AUD&Utm_rid=26358413&utm_source=myshopping&utm_medium=pcs&utm_campaign=myshoppingau Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 24.09.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2013 A ja chcialbym sie laczyc zawsze z kadkolwiek. Tylko po co? Czasem może wystarczy komenda SMSem i odpowiedź zwrotna. W 160 znakach lub ich wielokrotności można sporą statystykę zawrzeć. Pozdrawiam GREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketchup 25.09.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2013 Co do pomiaru wilgotności to tu idea : http://openrouter.info/index.php?option=com_content&view=article&id=90:stacja-meteo-na-owfs&catid=47:artykuy&Itemid=61 Czyli oparte na serii HIH-4000. czytałem... czytałem... niestety te HIH-4000 są dość słąbo dostępne... i niezbyt tanie. pewnie z 120-150 za 1 czujkę wyjdzie (płytka, przetowornik 1-wire, czujka...) szukam jeszcze wersji ekono ps. Znalazlem cos dziwnie taniego : http://dx.com/p/1-wire-temperature-and-humidity-sensor-142cm-143515?tc=AUD&Utm_rid=26358413&utm_source=myshopping&utm_medium=pcs&utm_campaign=myshoppingau Też je widziałem, ale jakichś specyfikacji, opisów, parametrów jak na lekarstwo... dość dziwnie tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.12.2013 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Dla kogos, kto chce podlaczyc tylko kilka czujnikow, a do tego tani pomiar wilgoci i nawet cos posterowac :http://www.ledon.pl/pl/gsm/2320-lan-kontroler-.html Nie wiem dokladnie co to potrafi, ale cena ogolnie ok jak dla kogos kto chce zaczac na malym zestawie.A moze ktos zna cos podobnego ale tanszego lub bardziej rozbudowanego ? Bo mnie osobiscie dobija w tym urzadzonku mala ilosc podlacznych czujek temp (do 6) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2013 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Chyba kiedys pytalem, ale nei jestem pewien Jak pokazac wyniki np na TV ? Rozumiem, ze sprzet je resjestrujacy musi miec wyjscie na monitor, i ewentualnie prze modulator podlaczyc do TV ? A jak nie ma ? Jakie sa inne mozliwosci ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.12.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 TV z przeglądarką? Nowe telewizory, ew. tunery posiadają możliwość pisania pluginów, wiem że na pewno TV Samsunga a także tunery sat z oprogramowaniem Enigma2, ale jestem przekonany że większość bardziej zaawansowanego sprzętu taką możliwość ma. Problem tylko skąd ściągnąć dokumentację i w jaki sposób załadować na TV. Trzeba po prostu rozeznać temat. Poza tym wydaje mi się że tablet w tym zastosowaniu akurat bardziej się sprawdzi, ale co kto lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) No niestety nie mam wejscia ethernetu w swoim TV A moze sa dekodery DVB-T do ktorych mozna sie wpiac w siec i ogladac swoje strony www ? Fantom Edytowane 16 Grudnia 2013 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.12.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 No niestety nie mam wejscia ethernetu w swoim TV A moze sa dekodery DVB-T do ktorych mozna sie wpiac w siec i ogladac swoje strony www ? Zdecydowanie, chyba najlepiej w takim przypadku coś na androidzie i napisać sobie aplikację do wizualizacji temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p-pixel 17.12.2013 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 No niestety nie mam wejscia ethernetu w swoim TV Fantom w moim tez nie ma... ale ostatnio testuję sobie cubieboard2 - to taka płytka oparta na a20 która ma niemal wszystko (włącznie z ethernetem, sata, hdmi, lineout itp)... na razie chodzi na tym android u mnie - nawet nieźle się spisuje. Pierwsze wrażenie niesamowite - tablet o przekątnej 46". Wracając do tematu - wgrać możesz sobie dowolnego linuksa... albo na androidzie odpalać VNC (ja mam wszystkie wizualizacje i sterowanie zrobione na weinteku podpiętym do plc fatek). Są też inne gotowce pod androidTV mk_coś-tam... Paweł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.12.2013 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 No wlasnie zastanawiam sie nad jakim dekoderm DVBT z wejsciem na ethernet, ale te androidowe, wszeszie pisza, ze nadaja sie do wszystkiego oprocz do DVBT Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 31.12.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Zainspirowany przez szczukota i korzystając z wolnych chwil przez świąta w końcu zabrałem się za zrobienie plugina do mojego tunera sat. Plugin wyświetla dane ze stacji pogody, razem z wykresami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pswienty 31.12.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A na jakim to dekoderze sat zrobiłeś. Może to DreamBox. I czy udostępnisz ten plugin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.01.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 (edytowane) No a ja sie chyba przymierzam do zakupu tego :http://www.xenic.pl/smart-media-box-dvb-t2 Nic lepszego w tej cenie nie znalazlem. Czy do tego typu urzadzenia na androidzie, mozna wpiac 1wire (przez USB) ? Sa jakies mozliwosci uzycia tego sprzetu (abym mogl zlikwidowac sowj routerek) ? Fantom Edytowane 1 Stycznia 2014 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.01.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 A na jakim to dekoderze sat zrobiłeś. Może to DreamBox. I czy udostępnisz ten plugin Nie dream, ale blisko. Też enigma2 na vu+, ale powinno działać na dreamie bez problemu. Z udostępnieniem nie ma problemu, ale... ten plugin działa w mojej specyficznej konfiguracji, wątpię że przydałby się komuś innemu. W skrócie do "serwerka" podłączona jest stacja pogody i w cronie generowany jest plik JSON z danymi oraz bazy RRD i wykresy. Ten plik (i wykresy) jest dostępny po HTTP, m.in. jest stronka która prezentuje te dane. Z tego pliku i wykresów właśnie korzysta wspomniany plugin - ściąga plik JSON i wyświetla dane w oparciu o zawartość. Wybranie konkretnej pozycji (np. wilgotność jak na zdjęciach) otwiera okienko z wykresami: dziennym i tygodniowym. Ogólnie jest to bajer, głównie zrobiłem to po to żeby się nauczyć jak pisać pluginy na Enigmę. Mając to wszystko dostępne przez przeglądarkę równie dobrze mogę obejrzeć te dane na telefonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.01.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 szczukot nie kombinuj, tylko postaw w końcu dedykowany "serwerek" do takich zastosowań. Naprawdę warto. Z takim tunerem to pewnie znowu będą jakieś problemy, jakieś rebooty czy zwiechy. Jeśli miałbym coś takiego stawiać na tunerze, to raczej wybrałbym jakiś linuxowy, ale po doświadczeniach z routerem wątpię żebym się na coś takiego jeszcze raz zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.01.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 No mam ciagle lezacy i czekajacy cienki klient HP. Z braku czasu nie podlaczony i nie skonfigurowany. Ale jak zobaczylem to rozwiazanie na androida to sie zastanawiam. Jezlei sprzet bylby stabilny, to nic wiecej nie potrzeba. Jest stosunkowo wydajny, i mam podlaczenie w nim pod TV. Moge przegladac dane na TV, sterowac z sieci ogrzewaniem (ciagle nie zrobione) i inne - praktycznie wszystko. To w koncu komputer z androidem i tyle. Moglbym w to wpiac nawet video-domofon czy kamere IP Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.01.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 No mam ciagle lezacy i czekajacy cienki klient HP. Z braku czasu nie podlaczony i nie skonfigurowany. Ale jak zobaczylem to rozwiazanie na androida to sie zastanawiam. Jezlei sprzet bylby stabilny, to nic wiecej nie potrzeba. Jest stosunkowo wydajny, i mam podlaczenie w nim pod TV. Moge przegladac dane na TV, sterowac z sieci ogrzewaniem (ciagle nie zrobione) i inne - praktycznie wszystko. To w koncu komputer z androidem i tyle. Moglbym w to wpiac nawet video-domofon czy kamere IP W routerze też to wszystko możesz zrobić - teoretycznie. Ale w praktyce to chcesz się z niego wynieść. Podobnie może być z takim tunerem. Podam kolejny argument: u mnie serwerek ma zasilanie podpięte przez ups, a tuner sat nie. Zasadnicza różnica przy sterowaniu czymkolwiek. Ale oczywiście to Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts