civic9 01.04.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 dyskusja niebezpiecznie odbiła od tematu wątku i nawet tego forum... żeby nie rozwlekać nie będą więc wchodził w kwestie, które są kwestią gustu tylko jedna ważna uwaga, żeby ktoś nie przeoczył: macierze dyskowe, w tym RAID1 nie może być jedynym zabezpieczeniem danych. to jest zabezpieczenie tylko przed awarią dysku. nie chroni przed konsekwencjami operacji takich jak błąd użytkownika, złośliwe oprogramowanie, etc. wymiana danych PLC z systemami zewnętrznymi powinna być. niestety, nie znam w tej chwili żadnego sensownego niekomercyjnego gotowca. korzystając z modbusa i jakiejś biblioteki można się pokusić o napisanie samemu czegoś - nie będzie to duży projekt, ale jednak trzeba napisać. może czas zorganizować jakiś projekt opensource. być może do czegoś się da zaadaptować/wykorzystać te niekomercyjne scady jak szarp czy pvbrowser. ale na razie nie chce mi się walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 01.04.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Podepnij więc ten termometr do PLC, a dane do archiwizacji zbieraj z PLC... Eeee... Jak? Na ten wątek trafiłem właśnie przez ten problem - do Fateka nie ma jak podpiąć termometrów! Czyli trzeba zrobić jakiś miks np. z tym 1wire. civic9, czyli mój Guru, dopiero osiągnąl "proof of concept" Podawałem gdzies tu na forum linka do przykładowego urządzenia, które może pomóc. Osobną kwestią pozostaje wyciągnięcie później tych danych z PLC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 01.04.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 64 kanały i kolejne 600pln? Nie widzę tego. No i straaaaszna komplikacja - najpierw trzeba nakarmić PLC tymi danymi, a potem je wyciągnąć... Kurcze - jeszcze się skończy na tym, ze reku zrobie na małym Mitsubishi, który mi leży w szufladzie. Niby zabawka, ale wejścia 0-10V ma w standardzie Gdybym miał do niego kabelek to bym już to zrobił, bo wklepywanie tego przez LCD to jakaś masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 01.04.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 64 kanały i kolejne 600pln? Nie widzę tego. No i straaaaszna komplikacja - najpierw trzeba nakarmić PLC tymi danymi, a potem je wyciągnąć... No tanie nie jest. Ale to chyba najgorsza wada, reszta to już raczej zalety Kurcze - jeszcze się skończy na tym, ze reku zrobie na małym Mitsubishi, który mi leży w szufladzie. Niby zabawka, ale wejścia 0-10V ma w standardzie Gdybym miał do niego kabelek to bym już to zrobił, bo wklepywanie tego przez LCD to jakaś masakra... Wejścia analogowe 0-10V to se bez problemu w prawie każdym PLC znajdziesz. Fatek też takie może mieć. Tyle że nie da się pod to podpiąć termometrów na 1-wire Oczywiście można użyć termoterów "analogowych", trzeba tylko pamiętać o możliwości powstawania zakłóceń odczytu w trakcie jego transmisji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 01.04.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Możesz Depi założyć, że jeżeli podepniesz do linuxa te 1wire to będziesz miał zrobione wrzucanie danych z termometrów do fateka (ewentualnie innych PLC z modbusem po rs232/485), a na linuxie sobie zrobisz poza tym z tymi pomiarami co będziesz chciał. Bo ja to muszę zrobić i nie widzę przeszkód, żebym to zrobił, poza brakującym wolnym weekendem. Prowizorycznie już jest. Na to lato moja przepustnica w wentylacji na pewno będzie sterowana w ten sposób Obiecuję jedynie konkretne rozwiązanie w zakresie termometry 1 wire (z wykorzystaniem owfs jako dostępu do nich), z linuxa do plc. Nie obiecuję uniwersalnego, elastycznego i konfigurowalnego rozwiązania wymiany danych w obie strony (choć to się może po jakimś czasie zacząć w coś takiego przeradzać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bacus 01.04.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 A wracając do kwestii serwerka (cały czas walcze z myślami i chodzi mi po głowie NSLU2 - mniejsze zużycie energii) to zakupiłem jakiś czas temu sobie za całe 250zł z licnecja WinXP coś takiego http://www.allegro.pl/item588866747_dell_gx280_2_8_ht_1024_40_windows_xp_pro_6_m_cy_gw.html Zasilacz ma 160W myślę, że można wypiąć z tego czegoś napędy i wszystkie zbędne karty rozszerzeń i chyba nie powinno pobierać to to dużo W z sieci ... a funkcjonalność chyba wystarczająca ... Serwek ma działać 24h na dobę .. Jedynie zmienić dysk na coś większego (w standardzie mam 40GB) albo podpiąć coś na USB (wejść na USB ma więc chyba będzie z czym poszaleć Jak sądzicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.04.2009 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 http://www.allegro.pl/item588866747_dell_gx280_2_8_ht_1024_40_windows_xp_pro_6_m_cy_gw.html Zasilacz ma 160W myślę, że można wypiąć z tego czegoś napędy i wszystkie zbędne karty rozszerzeń i chyba nie powinno pobierać to to dużo W z sieci ... a funkcjonalność chyba wystarczająca ... Serwek ma działać 24h na dobę .. Jedynie zmienić dysk na coś większego (w standardzie mam 40GB) albo podpiąć coś na USB (wejść na USB ma więc chyba będzie z czym poszaleć Jak sądzicie ?? A co to ma robić? Jak do pomiarowania, to źle wybrałeś - bo za duży. Jak do medicenter, jak ja, to też raczej źle, bo z kolei za słaba grafika a nie wiem, czy tam zwykłe karty się mieszczą. W ogóle źle wybrałeś - nie dość, że Winzgroza, to jeszcze Intel i to z najbardziej poronionej linii produktowej w historii układów scalonych - Pentium IV. Absolutnie najbardziej energożerny procesor swoich czasów i przy tym niezbyt wydajny. Bueee... Nie lubię M$. Nie lubię Intela. Nie lubię monopolistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszew 09.04.2009 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Depi, zgadza się, ale dlaczego nie Intel? Też planuję w nowym domu medicentrum. Jeszcze nie wiem jaki hardware, ale soft raczej linuksowy. Mam pytańko. Planuję do serwera podłączyć dwa monitory, w tym jeden LCD dotykowy (jako "pilot"). Niestety, kabel łączący ten monitor z serwerem będzie musiał mieć długość ok. 9-10m. Czy to będzie działać, czy już za duża odległość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.04.2009 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2009 Niestety, kabel łączący ten monitor z serwerem będzie musiał mieć długość ok. 9-10m. Czy to będzie działać, czy już za duża odległość? dvi puszczałem na 15 metrów (1024x768x60Hz). z jednym monitorem/tv były problemy (zakłócenia), a z innym już nie (na tym samym kablu, i przy tym samym źródle sygnału). można więc przyjąć, że się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 10.04.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Niestety, kabel łączący ten monitor z serwerem będzie musiał mieć długość ok. 9-10m. Czy to będzie działać, czy już za duża odległość? dvi puszczałem na 15 metrów (1024x768x60Hz). z jednym monitorem/tv były problemy (zakłócenia), a z innym już nie (na tym samym kablu, i przy tym samym źródle sygnału). można więc przyjąć, że się da. A po co właściwie stosować takie rozwiązanie? Jedyne co mogę wymyślić, to ograniczenie zużycia energii i/lub czasu "startu", no i pewne ograniczenie kosztów (choć raczej nie zbyt wielkie). Za to pojawiają się problemy z jakością sygnału, no i przede wszystkim z ilością możliwych do przesłania sygnałów. Ja chcialbym mieć przy wyświetlaczu jeszcze przynajmniej dźwięk i port USB. Dlatego zamiast podawać sygnał do oddalonego monitora, mam zamiar przy tym monitorze postawić prosty terminal, który będzie udostępnial lokalnie wszystko co potrzeba. No ale o tym juz pisałem... Żeby nie było całkiem nie na temat: mam podpięty w firmie monitor na 15 metrowym kablu typu KVM (klawiatura, video i mysz) i działa, choć jakość obrazu może być problematyczna przy bardziej wyuzdanych zastosowaniach (u mine to jest akurat dosęp "awaryjny", więc nie boli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 11.04.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 A po co właściwie stosować takie rozwiązanie? Po co? Brzytwa Ochhama! Nie należy mnożyć bytów ponad potrzebę Terminal to jednak kolejna puszka, kolejne problemy, kolejne waty, a pożytek z niej żaden. Jedyny zysk, to ułatwione przesyłanie sygnału. Ale w takim układzie to już chyba lepiej po prostyu mieć lapsia i zdalny pulpit przez WiFi. Cienki klient jest właściwie bezuzyteczny, gruby też niewiele daje (a żre prąd i hałasuje), a lapsia można wziąć ze sobą na posiedzenie do kibla Jak wspominałem miałem położony już VGA długości 10m, to niego audio i skrętka do dotyku. Ale poszło to pod nóż po proteście Żony, więc nie wiem, jak się sprawdza. Teraz będzie bliżej - jakieś 3m, więc no problem. Depi, zgadza się, ale dlaczego nie Intel? No już pisałem - PIV to jest najgorsza lipa pod słoncem. Core są oczywiście super, ale tylko dzięki przewadze AMD w ogóle je opracowali. Gdyby nie konkurencja to do dziś byśmy za procesor (badziewny) musieli płacić 50% ceny komputera. Dlatego nienawidze monopolistów i nigdy nie kupię Intela, jeśli będę miał wybór. Co działania dotykowego monitora na 10m to poglądy już padły. Nie spróbowałem działania, ale po zasięgnięciu wielu opinii miałem zrobić dokładnie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 13.04.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 A po co właściwie stosować takie rozwiązanie? Po co? Brzytwa Ochhama! Nie należy mnożyć bytów ponad potrzebę Terminal to jednak kolejna puszka, kolejne problemy, kolejne waty, a pożytek z niej żaden. Jedyny zysk, to ułatwione przesyłanie sygnału. Ale w takim układzie to już chyba lepiej po prostyu mieć lapsia i zdalny pulpit przez WiFi. Cienki klient jest właściwie bezuzyteczny, gruby też niewiele daje (a żre prąd i hałasuje), a lapsia można wziąć ze sobą na posiedzenie do kibla No niby prościej mieć sam kabel, tylko jeszcze nie widziałem w miarę taniego przewodu, który przy odległości rzędu raptem 10 metrów daje zadowalające efekty. No i to tylko wideo. Z audio problem jest nieco inny: potrzebne są dodatkowe wyjścia audio dla każdego takiego "ekranu", czyli de facto karta audio per końcówka. Ale i tak najgorzej jest z USB, tego nie da się raczej zrobić pasywnie, a i tak na 10m transfery USB2 raczej ciężko będzie osiągnąć... Tak czy owak, ja mam za daleko, żeby słać sygnał wideo wprost, więc dla mnie prościej jest postawić terminal - a w każdym razie mam taką nadzieję A co do laptopów: rozwiązanie fajne, żeby na tym pracować (choć też nie zawsze), ale na terminal się nie nadaje - za dużo miejsca zabiera - ja terminale chcę wkleić tam, gdzie nie ma zbytnio miejsca na postawienie nawet monitora Poza tym podstawową funkcjonalność którą chcę osiągnąć to "instant ON", czyli dostęp do danych natychmiast, w dowolnej chwili. Laptop się nie nada, bo... trzeba go włączyć (inaczej żre jeszcze więcej prądu, niż taki terminal). Jak sobie to czytam, to wychodzi, że każde rozwiązanie jest dobre, tyle że dla innych wymagań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 13.04.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 No niby prościej mieć sam kabel, tylko jeszcze nie widziałem w miarę taniego przewodu, który przy odległości rzędu raptem 10 metrów daje zadowalające efekty. No i to tylko wideo. hej, no, przecież pisałem, że mam 15m na dvi, kabel za ok. 250 zł. utraty jakości tam nie ma bo transmisja cyfrowa (a jak jest wyjdziemy poza zasięg i możliwości sprzętu i kabla - to od razu widać zakłócenia, łatwo ocenić). i to w miejscu gdzie jakość jest ważna, bo to był projekt komercyjny, do prezentacji pewnych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 14.04.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 No niby prościej mieć sam kabel, tylko jeszcze nie widziałem w miarę taniego przewodu, który przy odległości rzędu raptem 10 metrów daje zadowalające efekty. No i to tylko wideo. hej, no, przecież pisałem, że mam 15m na dvi, kabel za ok. 250 zł. Mamy inne definicje "w miarę taniego" No ale ok, przyznaję się bez bicia - da się - przynajmniej we w miarę sprzyjających warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 14.04.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 No niby prościej mieć sam kabel, tylko jeszcze nie widziałem w miarę taniego przewodu, który przy odległości rzędu raptem 10 metrów daje zadowalające efekty. No i to tylko wideo. hej, no, przecież pisałem, że mam 15m na dvi, kabel za ok. 250 zł. Mamy inne definicje "w miarę taniego" No ale ok, przyznaję się bez bicia - da się - przynajmniej we w miarę sprzyjających warunkach. relatywnie tani do innych propozycji rynkowych, bo takie kable i po kilka tys. zł sprzedają - jak dla audiofilów, i niektórzy twierdzą/wydaje im się, że tylko na takim za kilka tys. można myśleć o większych odległościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.04.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 relatywnie tani do innych propozycji rynkowych, bo takie kable i po kilka tys. zł sprzedają - jak dla audiofilów, i niektórzy twierdzą/wydaje im się, że tylko na takim za kilka tys. można myśleć o większych odległościach. Phi! Nie tylko większych, ale nawet małych odległościach. Kiedyś czytałem test w piśmie audiofilskim, podczas którego puszczano takim audiofilom na zmianę CD i mp3. Nietrudno się domyśleć, że nie potrafili poprawnie zidentyfikować źródła (tzn. mniej więcej mieli 50% poprawnych trafień). Ale to temat na osobny wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 16.04.2009 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 A może coś takiego: http://pclab.pl/art36199.html?Małe ale mocne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.04.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Tia - czytałem o tym. Pytanie tylko - do czego? Jak do opomiarowania to za duże i drogie. Jak do czegoś więcej - za słabe raczej (jak poczyta się na Webie, to wychodzi, że nie zawsze radzi sobie z dekodowaniem HD) no i nie ma jak ew. dorzucić dod funkcjonalności (w moim przypadku karty CCTV i być może tunera TV). Duża zaletą jest energooszczędny Atom, ale to już lepiej wziąć wtedy wersję bez chipsetu nVidii 9400, który zżera o wiele więcej prądu. Juz gdzieś pisałem, że kupiłem do biura takiego EEE Box i przykręciłem do monitora. Rewelka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.04.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Nie pamiętam już całego wątku ale jak montowaliście czujnik temperatury w ogrzewaniu podłogowym. Ja zostawiłem na poddaszu peszel a właściwie rurkę instalacyjną 20mm, która miała by mierzyć temperaturę położona między rurkami podłogówki tylko że hydraulicy chcą inaczej prowadzić pętle podłogówki i nie ma jak umieścić sondę między pętlami ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fido 31.05.2009 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 robi wrażenie:http://www.bwired.nl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts