Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opomiarowanie domu

fido

Recommended Posts

Zrobienie "uniwersalnego" serwera domowego ma jeszcze jedną zaletę: nie trzeba kombinować gdzie (albo jak) wrzucić jakiś nowy pomysł, gdy się takowy pojawi. A udostępnienie danych z takiego serwera, dla jakiegokolwiek innego narzędzia, nie powinno być większym problemem. Oczywiście będzie to kosztowało dodatkowy prąd do serwera (za który nie trzeba płacić, gdy serwera nie ma), ale "coś za coś". Natomiast nie będzie problemu, gdy się pojawi nowa wersja rutera, tunera, czy innego dedykowanego innym celom urządzenia, na którym "przy okazji" trzymamy swoje zabawki...

PS. Chce ktoś thin-clienta HP? Oddam za "paczkę frytek"... ;)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja już przeszedłem okres, że to super jak "teoretycznie da się zrobić wszystko"... zwłaszcza w aspektach takich jak obsługa codzienna (domu, tv, alarmu itp)

Pokory nauczył dreambox - można na nim wszystko zrobić, ale... żona i córka chcą oglądać TV - więc teraz 10x się zastanowię zanim go ruszę, wgram nowy soft itp... (przeżyłem bunt w domu gdy zmieniałem image dremboxa i nieopatrznie przeciągnęło się na cały weekend)

Podobnie ze sterowaniem domem i większością osprzętu - to ma działać niezawodnie.

Ewentualne wynalazki testuję w warstwie prezentacji (czy to na tablecie, iphone, czy też androidowych tv-boxach) - to poprawia komfort użytkownika i nie 'zagraża' całemu systemowi.

Sam fakt, że chcesz czymś sterować wyklucza wg mnie rozwiązania prowizoryczne... no chyba, że masz b.dużo czasu, jesteś cały czas w domu itp...

Projektując tego typu rozwiązania pomyśl zawsze o serwisowaniu tego przez obcą osobę (gdy z jakiegoś powodu ciebie zabraknie, wyjedziesz w delegację itp)

Lepiej "poświęcić" jedno urządzenie danym funkcjom a nie "przyklejać" się do czegoś co służy innym celom (no chyba, że to tylko hobbystycznie a nie 'produkcyjnie' się bawisz)

Projektując tego typu rozwiązania pomyśl zawsze o serwisowaniu tego przez obcą osobę (gdy z jakiegoś powodu ciebie zabraknie, wyjedziesz w delegację itp)

Obawiam się, że nie ma tu takich rozwiązań, które na prawdę dają się serwisować przez "obcą" osobę. W sumie to nawet rozwiązania "fabryczne" rzadko do takich należą. Natomiast na pewno warto robić całość tak, żeby w razie awarii, w miarę łatwo dało się osiągnąć przynajmniej minimalną wymaganą funkcjonalność, bez wszystkich tych naszych wydumanych cudów...

Lepiej "poświęcić" jedno urządzenie danym funkcjom a nie "przyklejać" się do czegoś co służy innym celom (no chyba, że to tylko hobbystycznie a nie 'produkcyjnie' się bawisz)

Chyba nie ma tu takich co robią cokolwiek "produkcyjnie", co jednak nie znaczy, że nie warto minimalizować ewentualnych "przerw serwisowych" w sprzęcie codziennego użytku ;)

W routerze też to wszystko możesz zrobić - teoretycznie. Ale w praktyce to chcesz się z niego wynieść. Podobnie może być z takim tunerem. Podam kolejny argument: u mnie serwerek ma zasilanie podpięte przez ups, a tuner sat nie. Zasadnicza różnica przy sterowaniu czymkolwiek. Ale oczywiście to Twój wybór.

No na routerku nie zrobie wpiecia w TV - a takim czyms z androidem i DVB-T juz bez problemu.

Co do zasilania, to jaki problem ? Przeciez ten sprzet moze byc wpiety pod UPS.

Fantom

Ja już przeszedłem okres, że to super jak "teoretycznie da się zrobić wszystko"... zwłaszcza w aspektach takich jak obsługa codzienna (domu, tv, alarmu itp)

Podobnie ze sterowaniem domem i większością osprzętu - to ma działać niezawodnie.

Ewentualne wynalazki testuję w warstwie prezentacji (czy to na tablecie, iphone, czy też androidowych tv-boxach) - to poprawia komfort użytkownika i nie 'zagraża' całemu systemowi.

Sam fakt, że chcesz czymś sterować wyklucza wg mnie rozwiązania prowizoryczne... no chyba, że masz b.dużo czasu, jesteś cały czas w domu itp...

No oczywiscie ze robie dla siebie a nie produkcyjnie.

Co do stosowania wielu urzadzen - kazde dla innego celu - to przeciez tym bardziej zwieksza sie podatnosc na awaryjnosc (choc tylko czesci a nie calosci) a rodzine trzeba wtedy nauczyc uzywac/naprawiac wszystkie te urzadzenia.

Na dzien dzisiejszy, sprzet z androidem czy linuksem jest na tyle popularny, ze nawet jak mi sie takie urzadzenei spali, moge wpiac zamiast niego cokolwiek innego (aby tez byla android lub linuks). Jezeli bede mial kopie softu ktory dodalem do obslugi swoich rzeczy, wszystko powinno ruszyc od reki. Tak jak zminialem routerek kiedys - przegranie skryptow i poszlo bez problemu.

Tak swoja droga, do takie uniwersalnego rozwiazania, mozna naprawde podpiac praktycznie wszystko. W innym przypadku, trzeba dokupic/serwisowac kolejne urzadzenie, ktore i tak nie bedzie czetso pracowalo z reszta sprzetow jako jeden system. Przykladem jest wlasnie to co opisalem : chce miec temperatury wyswietlane na tv.

Fantom

Czym innym jest prezentacja "efektów" na TV (albo jakimkolwiek urządzeniu), a czym innym realizacja całej "mechaniki" instalacji. Osobiście od dawna twierdzę, że do prezentacji efektów najlepiej nadaje się HTML, bo to praktycznie wszędzie można pokazać. Alternatywa to dedykowane wtyczki prezentacyjne w rodzaju tej kolorado. Ale do tego wcale nie trzeba (a IMHO nawet nie należy) mieć w tym samym miejscu całej pozostałej części systemu...

Ale takie urzadzonko przy TV da inne mozliwosci, ktorych inaczej nie uzyskam.

Np pilotem od TV, czy smartfonem, moge zmienic temperature w pokoju.

Nawet jakbym chcial to podzielic, to kolo TV i tak musze taki sprzet postawic - nic innego chyba nie wchodzi w rachube ? I najwyzej dolozyc drugi sprzet (linuks, android itp) na jakims serwerku/routerku itp

Fantom

Obawiam się, że nie ma tu takich rozwiązań, które na prawdę dają się serwisować przez "obcą" osobę. W sumie to nawet rozwiązania "fabryczne" rzadko do takich należą. Natomiast na pewno warto robić całość tak, żeby w razie awarii, w miarę łatwo dało się osiągnąć przynajmniej minimalną wymaganą funkcjonalność, bez wszystkich tych naszych wydumanych cudów...

...

Chyba nie ma tu takich co robią cokolwiek "produkcyjnie", co jednak nie znaczy, że nie warto minimalizować ewentualnych "przerw serwisowych" w sprzęcie codziennego użytku ;)

ravbc - to miałem właśnie na myśli - robić tak aby średnio rozgarnięta osobą (a najlepiej nawet nierozgarnięta :-) ) dała rade to ogarnąć i przywrócić do życia albo przerobić na coś "normalnego"

Dla przykładu - mam zrobione własne sterowanie rekuperacją ale nadal można wydać parę stów, kupić i podłączyć fabryczny sterownik... podobnie z roletami, oświetleniem, akwarium tip... Mam spięty w inteligentnym domem alarm - ale zrobiony mimo to autonomicznie - tak aby kluczowe funkcje były "nie do ruszenia" a typowy instalator dał radę to serwisować.

To tak jak ze wspomnianym tunerem SAT... jak coś tam się pochrzani nikt z rodziny tego nie ogarnie ale w najgorszej opcji pójdą do nc+ i wezmą z półki (drożej, mniej funkcji ale zadziała)...

Produkcyjnie to miałem na myśli nie "u obcych" ale u siebie odpalone 'na poważnie'... używane przez domowników, gości... a także sąsiadkę gdy pojedziemy na wakacje. W takim trybie nie ma już miejsca na eksperymenty. Nie wchodzą w grę częste restarty. Trzeba przewidzieć plan B na wypadek awarii.

Tak dla przykładu - zepsuł mi się czujnik pływakowy określający górny poziom wody w akwarium (woda sama się podmienia) - rzecz która nie powinna się popsuć - do dziś trudno mi w to uwierzyć - pływający plastik przestał pływać :-( natomiast nauczony doświadczeniem miałem zrobiony przelew plus zabezpieczenie, że w ciągu dnia nie doleje się do akwarium więcej niż 100litrów...

Do tego dokumentacja to podstawa... niezbędna nawet na własne potrzeby.

Mimo wszystko co innego gdy ktoś ma frajdę, że na TV pokaże mu się wilgotność i temperatura a co innego gdy od tych pomiarów uzależnia pracę wentylacji, pieca CO i innych urządzeń.

No oczywiscie ze robie dla siebie a nie produkcyjnie.

Co do stosowania wielu urzadzen - kazde dla innego celu - to przeciez tym bardziej zwieksza sie podatnosc na awaryjnosc (choc tylko czesci a nie calosci) a rodzine trzeba wtedy nauczyc uzywac/naprawiac wszystkie te urzadzenia.

Na dzien dzisiejszy, sprzet z androidem czy linuksem jest na tyle popularny, ze nawet jak mi sie takie urzadzenei spali, moge wpiac zamiast niego cokolwiek innego (aby tez byla android lub linuks). Jezeli bede mial kopie softu ktory dodalem do obslugi swoich rzeczy, wszystko powinno ruszyc od reki. Tak jak zminialem routerek kiedys - przegranie skryptow i poszlo bez problemu.

Tak swoja droga, do takie uniwersalnego rozwiazania, mozna naprawde podpiac praktycznie wszystko. W innym przypadku, trzeba dokupic/serwisowac kolejne urzadzenie, ktore i tak nie bedzie czetso pracowalo z reszta sprzetow jako jeden system. Przykladem jest wlasnie to co opisalem : chce miec temperatury wyswietlane na tv.

Fantom

Z jednej strony rozproszenie to dodatkowy koszt, kolejne urządzenia podatne na awarie, interfejsy itp... ale z drugiej strony to też niezależność, większa niezawodność, autonomiczność.

Dam Ci przykład z mojej instalacji (nie wgłebiając się w detale):

- PLC do całej logiki działania systemu (ponad 180we i 180wy), tu są zapięte algorytmy itp...

- osobny moduł do odczyu temperatur (ok 30 termometrów - kluczowych jest ok 16)

- oosbno centrala alarmowa

- osobno router/switch/siec

- tuner-sat na linuxie wraz z media serwerem

PLC nie było wyłączone ani restartowane od 1,5roku (od kiedy mieszkam). jest pod UPSem...

Moduł do pomiaru temperatur kilkakrotnie restartowałem i przeprogramowywałem (dodaję nowe czujki itp)

Alarm skonfiguowali alarmowcy (ok 30czujek), teraz sam dzielę sobie na strefy, rozbudowuję - ważne, że działa jak alarm. za pomoca kilkue we/wy komunikuje mi się się z PLC (więc "dom wie" czy działa alarm, czy okna otwarte, czy ktoś się rusza itp)

Do tego mam warstwę prezentacyjną (GUI) zrobione na panelu weintek - mogę sterować niemal wszystkim z tego panelu lub dowolnego innego urządzenia dającego klienta VNC (tablety, iphone, android-tv, komputer).

Co do Twojej wiary w Androida... ja mam przeciwne podejście... niby sprzętu cała masa ale kazdy jest ciut inny... kolejne wersje też się różnią... będziesz chciał zrobić upgrade i "coś innego przestanie działać"... siedzenie po nocach i dłubanie :-(

Tak miałem z dreamboxem - super sprzęt... możesz skonfigurować wszystko, co i jak chcesz... domownicy cię kochają... zrobisz upgrade i masz na pokładzie stado wrogów :-( i kolejne noce nad rozgryzaniem co takiego tym razem ulepszyli :-(

I jeśli tylko zniknie ci wyświetlanie temperatury to pół biedy - wyjrzysz za okno, sprawdzisz inaczej... gorzej jak z tego powodu zrobi ci się w chacie zimno...

Router/siec i alarm tez mam osobno. Ale polacze odczyty temperatur ze sterowaniem ogrzewaniem. Rozdzielanie tego nie ma sensu raczej. Zrobie to na tym urzadzonku na androidzie (lub ewentualnie osobnym serwerku). Fakt, ze przy okazji jest tam DVB-T to dla mnie duzy plus.

Tak swoja droga, od momentu gdy wylaczylem wifi na swoim routerku (asus) i robi tylko temperatury, nie zaliczyl nigdy zwiechy.

Daj znac co mozna zrobic za pomoca tych paneli weinteka.

Fantom

Ale takie urzadzonko przy TV da inne mozliwosci, ktorych inaczej nie uzyskam.

Np pilotem od TV, czy smartfonem, moge zmienic temperature w pokoju.

Nawet jakbym chcial to podzielic, to kolo TV i tak musze taki sprzet postawic - nic innego chyba nie wchodzi w rachube ? I najwyzej dolozyc drugi sprzet (linuks, android itp) na jakims serwerku/routerku itp

Fantom

Fanotm - a jak konkretnie chcesz zrealizować zmianę temperatury pilotem?

Rozumiem, ze na TV widzisz aktualną temperaturę i ustawiasz zadaną...

A potem co?

przesyłasz to do pieca CO? a może ustawiasz zawór na rozdzielaczu CO na liniach odpowiedzialnych za dany pokój?

Obniżyć temperaturę to jeszcze łatwo ale aby podwyższyć to trzeba 'włączyć piec' a wtedy w innych pomieszczeniach też zacznie grzać. Dochodzisz do potrzeby sterowania w każdym pomieszczeniu... na pewno masz gdzieś podłogówkę - tą ogólnie się steruje bardzo trudno ze względu na bezwładność...

Ale OK - zakładając, że na androidzie to zrobiłeś... Pada Ci ten Android i co wtedy?

Daj znac co mozna zrobic za pomoca tych paneli weinteka.

Fantom

To jest Human Interface do sterownika PLC... komunikuje się po modbus i możesz obsłużyc wszytkie rejestry i bity z PLC - wizualizować je, włączać/wyłączać, wprowadzać dane. Możesz je prezentować w formie graficznej.

Poza tym taki HMI (ten weintek) ma też swoje rejestry, można pisać makra itp...

Robi się to bardzo szybko i sprawnie (choć estetyka daje wiele do życzenia :-) - ja nie mam zdolności )

Z automatu potrafi próbkować dane (i zrzucać do pliku), kreśli wykresy itp...

Bardziej wypasione wersje mają wejścia video - można zrobic funkcję np. videofonu

musisz sobie poczytać na ich stronie (przejrzyj manual)... więcej dyskusji na ten temat jest na plc-home.pl/forum z tym, że wtedy właśnie musisz wejść w świat PLC (które właśnie do sterowania służy) i opuścić "PC".

musisz sobie poczytać na ich stronie (przejrzyj manual)... więcej dyskusji na ten temat jest na plc-home.pl/forum z tym, że wtedy właśnie musisz wejść w świat PLC (które właśnie do sterowania służy) i opuścić "PC".

Dzieki za info. W PLC na razie nie wchodze. Fabryki nie mam tylko dom :)

Fantom

Rozumiem, ze na TV widzisz aktualną temperaturę i ustawiasz zadaną...

A potem co?

przesyłasz to do pieca CO? a może ustawiasz zawór na rozdzielaczu CO na liniach odpowiedzialnych za dany pokój?

Obniżyć temperaturę to jeszcze łatwo ale aby podwyższyć to trzeba 'włączyć piec' a wtedy w innych pomieszczeniach też zacznie grzać. Dochodzisz do potrzeby sterowania w każdym pomieszczeniu... na pewno masz gdzieś podłogówkę - tą ogólnie się steruje bardzo trudno ze względu na bezwładność...

Ale OK - zakładając, że na androidzie to zrobiłeś... Pada Ci ten Android i co wtedy?

Mam i podlogowke i kaloryfery. Wszystkie obwody podzielone. Na kazdym obwodzie mam (bede mial) silownik. Sterowanie silownikow za pomoca 1wire. Co do logiki to oczywiscie jakas mala bedzie. Wiadomo, ze podlogowka ma bezwladnosc, do tego analiza temp w danym pomieszczeniu i temp na zewnatrz.

Co do padniecia androida to po prostu go odlaczam, zawory pootwierane i dziala na sterowniku od pieca - tak jak teraz (czyli pogodowka, krzywa grzewcza itp)

Fantom

Dzieki za info. W PLC na razie nie wchodze. Fabryki nie mam tylko dom :)

Fantom

:-)

Dom jest jak fabryka :-)

co do sterowania - siłowniki masz w planach on/off czy ze stanami pośrednimi?

Kiedyś (ale nie pamiętam gdzie) widziałem takie zawory na grzejnik z interfejsem 1wire ale tez z nastawą temperatury.

Co do sterowania temperaturą i zaworami na rozdzielaczach - mam pod to zrobioną instalację ale jakoś wena mi oklapła... w każdym pokoju mam termometr, na każdym powrocie w rozdzielaczu też... pociągnięte kable... tylko kiedy to zrobić :-( a bez tego też jest ciepło :-)

Zamiast zaworow na kaloryfery kupilem silowniki. Sa tylko On/Off.

Co do ilosci puszczanej wody mam regulowane przeplywomierze. Wiec te ustawie na ilosc odpowiednia dla danego pomieszczenia, a tak bede tylko wlaczal/wylaczal.

Do sterowania kupilem modul z Meraprojekt. 8 przekaznikow w jednym pudelku na 1wire. Szkoda czasu i rzezbienia czegos wlasnej roboty. Te pudelko to koszt 200 zl. Troche zaluje, ze nie kupilem silownikow 12V (chyba sa takie)

Fantom

Tutaj widze dwa/trzy rozwiazania - jak przyjedzie mi pudeleczko androidowe to sprawdze ktore zadziala :

1) mozna sterowac np telefonem komorkowym z androidem

2) mam uniwerslanego pilota logitecha Harmowy - spore mozliwosci. Wiec teoretycznie odbiornik IRDA na USB do tego pudeleczka i mozna sie bawic.

3) albo tym pilotem sterowac wbudowana IRDE w pudeleczko.

A z takim sterowaniem to juz mozna duzo wiecej sie pobawic. Nie tylko temperatury/ogrzewanie. Takie uniwerslane pudelko jednak wiecej mozliwosci daje niz kilka indywidualnych rozwiazan. Zobaczymy jezszce jak z wydajnoscia. Specjalnie poszuaklem czego z dual core. Jakby nie bylo w tym tunera DVB-T to wybor jest wiekszy.

Fantom

• 2 weeks później...

Pudeleczko z androidem kupione.

Jednak nie postawię na nim całości. Dopiero teraz widzę jedną wadę :) Jest oo dosyepne dla całej rodziny jako dekoder, wieć nigdy nie wiadomo, kiedy ktoś je wyłączy, coś przełączy itp. Sama skrzyneczka super wydajna - arm dualcore 1,5 GHz.

A z innej beczki pytanie : jakie są alternatywne dla Dallasa czujniki ? Czyli coś nie na 1wire tylko inne rozwiązania - możliwe do reazliacji własnym rękoma ? Jakies takie bardziej "profesjonalne" ?

Fantom

• 2 weeks później...