Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opomiarowanie domu

fido

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie, przeniosłem się wstępnie z routera Asusa na RPI. Jeszcze nie do konca skonczylem, ale ....

system widzi tylko kilka czujnikow z 20 (jak sie do nich odwoluje to po kilku probach cos odczytam). OWDIR pokazuje ciagle tylko jeden czujnik. O co chodzi ? Co jest "innego" ? Jedyne co mi przychodzi do głowy to może zasilanie za małe na tym RPI jest na USB ?

Ten widziany czujnik przez OWDIR, nie jest najbliżej itp. Ale ... ma najmnijesze ID w sieci.

Fantom

Edytowane przez szczukot

No właśnie nei za bardzo. 90% czujników ma dwie żyły i pobiera z USB.

Niby RPI ma sporą wydajność prądowoą na USB od rev 2.0 (500 mA na port chyba a kiedyś było 50 czy 100). Może kupię mocniejszy zasilacz najpierw do RPI. JAk nie pomoże, to albo aktywny HUB USB dodaam, albo konwerter z własnym zasilaniem.

Musze się dowiedzieć, ile bierze prądu ten co aktualnie używam (meraprojekt)

Fantom

Przecież można więcej dać, na tym polega 1-wire. Co oznacza dla Ciebie "real-time"? Co sekundę to np. za mało? INTEGRA skanuje domyślnie wejścia co 300ms, czyli niewiele szybciej. Nie żadnych przeszkód żeby taki sam czas osiągnąć na 1-wire chyba (trzeba sprawdzić). I dlaczego niezbyt pewnie?

No wolę podłączyć do 1wire a nie mieszać do tego Satela.

Co do realtime, to może być nawet kilkanaście sekund opóźnienia. Jeżeli np jestem w trakcie czytania kilkaudziesięciu czujników temepratury, to zanim się to skończy i spyta się czy "coś wcisnąłem" - minie np 30 sek :(

Fantom

ps. Bo jak dobrze pamietam czasy, to na minutę można zapytać około 70 urządzeń.

szczukot napisał:
ps. Bo jak dobrze pamietam czasy, to na minutę można zapytać około 70 urządzeń.

Ty masz takie czasy, bo odpytujesz termometry, które potrzebują ok. sekundy na przetworzenie odczytu temperatury do postaci cyfrowej, a na dodatek do tego potrzeba dużo prądu, co przy zasilaniu z linii danych (sieć dwu-przewodowa) powoduje, że każdy termemtr musi działać (digitalizować odczyt) osobno. Przy zasilaniu na osobnej linii można spokojnie odczytywać wszystkie termometry niemal równocześnie. Ja mam kilkanaście termometrów zasilanych osobną linią i odczyt wszystkich zajmuje u mnie ok. 2 sekund.

A co do Twojego pomysłu: nie wpinaj klawisza w tą samą sieć gdzie masz termometry i tyle - będziesz mógł go sprawdzać dowolnie często.

No nieststety mam w większości kable 2-żylowe :(

Jeszcze jedno : czy ktoś poleci mi jakiś zasilacz 5A co najmniej 2A (ale prawdziwe !) ?

Bo kupiłem dzisiaj jakiegos M-Life 2A i ... widać tylko kilka czujników. Czyli więcje jest niż 1,2A (bo na takim widze tylko jeden czujnik) ale na pewno mniej niż 2A (mam taki pożyczony i działa cała sieć). A reklamują sie "prawdziwe 2A". Odradzam ten zasilacz !

Fantom

Wracając do tematu tego podłączenia włącznika do 1wire.

Jak zrobic to w takim razie wpinając jakiś zwykły klawiszowy włącznik w obwód tych zasilanych urządzeń. Idea jest teraz taka, że 1 wire steruje 2 przekażnikami. Pierwszy włącza napięcie na trafie, a d rugi włącza pierwsze lub drugie urządzenie zasilane z trafa.

Mogę dodoać do tego np zwykły włącznik schodowy podówjny. Pierwszym klawiszem równolegle będę mógł załączyć trafo, a drugim ... no własnie. Jak przełączać miedzy urządzeniami ??

trafo2.jpg

Fantom

szczukot napisał:

Mogę dodoać do tego np zwykły włącznik schodowy podówjny. Pierwszym klawiszem równolegle będę mógł załączyć trafo, a drugim ... no własnie. Jak przełączać miedzy urządzeniami ??

Nie wiem czy coś takiego masz, ale rozwiązaniem jest krzyżowy podwójny. Ew. schodowy + krzyżowy.