Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opomiarowanie domu

fido

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słuchajcie, przeniosłem się wstępnie z routera Asusa na RPI. Jeszcze nie do konca skonczylem, ale ....

system widzi tylko kilka czujnikow z 20 (jak sie do nich odwoluje to po kilku probach cos odczytam). OWDIR pokazuje ciagle tylko jeden czujnik. O co chodzi ? Co jest "innego" ? Jedyne co mi przychodzi do głowy to może zasilanie za małe na tym RPI jest na USB ?

Ten widziany czujnik przez OWDIR, nie jest najbliżej itp. Ale ... ma najmnijesze ID w sieci.

Fantom

Edytowane przez szczukot

No właśnie nei za bardzo. 90% czujników ma dwie żyły i pobiera z USB.

Niby RPI ma sporą wydajność prądowoą na USB od rev 2.0 (500 mA na port chyba a kiedyś było 50 czy 100). Może kupię mocniejszy zasilacz najpierw do RPI. JAk nie pomoże, to albo aktywny HUB USB dodaam, albo konwerter z własnym zasilaniem.

Musze się dowiedzieć, ile bierze prądu ten co aktualnie używam (meraprojekt)

Fantom

Przecież można więcej dać, na tym polega 1-wire. Co oznacza dla Ciebie "real-time"? Co sekundę to np. za mało? INTEGRA skanuje domyślnie wejścia co 300ms, czyli niewiele szybciej. Nie żadnych przeszkód żeby taki sam czas osiągnąć na 1-wire chyba (trzeba sprawdzić). I dlaczego niezbyt pewnie?

No wolę podłączyć do 1wire a nie mieszać do tego Satela.

Co do realtime, to może być nawet kilkanaście sekund opóźnienia. Jeżeli np jestem w trakcie czytania kilkaudziesięciu czujników temepratury, to zanim się to skończy i spyta się czy "coś wcisnąłem" - minie np 30 sek :(

Fantom

ps. Bo jak dobrze pamietam czasy, to na minutę można zapytać około 70 urządzeń.

ps. Bo jak dobrze pamietam czasy, to na minutę można zapytać około 70 urządzeń.

Ty masz takie czasy, bo odpytujesz termometry, które potrzebują ok. sekundy na przetworzenie odczytu temperatury do postaci cyfrowej, a na dodatek do tego potrzeba dużo prądu, co przy zasilaniu z linii danych (sieć dwu-przewodowa) powoduje, że każdy termemtr musi działać (digitalizować odczyt) osobno. Przy zasilaniu na osobnej linii można spokojnie odczytywać wszystkie termometry niemal równocześnie. Ja mam kilkanaście termometrów zasilanych osobną linią i odczyt wszystkich zajmuje u mnie ok. 2 sekund.

A co do Twojego pomysłu: nie wpinaj klawisza w tą samą sieć gdzie masz termometry i tyle - będziesz mógł go sprawdzać dowolnie często.

No nieststety mam w większości kable 2-żylowe :(

Jeszcze jedno : czy ktoś poleci mi jakiś zasilacz 5A co najmniej 2A (ale prawdziwe !) ?

Bo kupiłem dzisiaj jakiegos M-Life 2A i ... widać tylko kilka czujników. Czyli więcje jest niż 1,2A (bo na takim widze tylko jeden czujnik) ale na pewno mniej niż 2A (mam taki pożyczony i działa cała sieć). A reklamują sie "prawdziwe 2A". Odradzam ten zasilacz !

Fantom

Wracając do tematu tego podłączenia włącznika do 1wire.

Jak zrobic to w takim razie wpinając jakiś zwykły klawiszowy włącznik w obwód tych zasilanych urządzeń. Idea jest teraz taka, że 1 wire steruje 2 przekażnikami. Pierwszy włącza napięcie na trafie, a d rugi włącza pierwsze lub drugie urządzenie zasilane z trafa.

Mogę dodoać do tego np zwykły włącznik schodowy podówjny. Pierwszym klawiszem równolegle będę mógł załączyć trafo, a drugim ... no własnie. Jak przełączać miedzy urządzeniami ??

trafo2.jpg

Fantom