szczukot 24.06.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 No ja tez mam na routerze, ale chcialem sie przesiasc. I wlacze juz kilka dni z odpaleniem 1wire przez USB. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 27.06.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Masz router z OpenWrt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.06.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Tak.Ale w tym tygoniu zamierzam przeniesc sie na RPi. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek102 28.06.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Chyba dobra decyzja.Przeglądałem trochę http://htpcentre.pl oraz http://www.mikrokontroler.pl i wydaje mi się, że wątek RPi jest bardziej uporządkowany niż OpenWrt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafałer 01.07.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Lepiej niż w inkubatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 04.07.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Słuchajcie, przeniosłem się wstępnie z routera Asusa na RPI. Jeszcze nie do konca skonczylem, ale .... system widzi tylko kilka czujnikow z 20 (jak sie do nich odwoluje to po kilku probach cos odczytam). OWDIR pokazuje ciagle tylko jeden czujnik. O co chodzi ? Co jest "innego" ? Jedyne co mi przychodzi do głowy to może zasilanie za małe na tym RPI jest na USB ?Ten widziany czujnik przez OWDIR, nie jest najbliżej itp. Ale ... ma najmnijesze ID w sieci. Fantom Edytowane 4 Lipca 2014 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 04.07.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Zasilanie najbardziej prawdopodobną przyczyną. Zwłaszcza, że wydajność prądowa raspberry jest zdaje się mizerna. Nie możesz podpiąć zewnętrznego zasilacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.07.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 No właśnie nei za bardzo. 90% czujników ma dwie żyły i pobiera z USB. Niby RPI ma sporą wydajność prądowoą na USB od rev 2.0 (500 mA na port chyba a kiedyś było 50 czy 100). Może kupię mocniejszy zasilacz najpierw do RPI. JAk nie pomoże, to albo aktywny HUB USB dodaam, albo konwerter z własnym zasilaniem. Musze się dowiedzieć, ile bierze prądu ten co aktualnie używam (meraprojekt) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.07.2014 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Dzisiaj sprawdze mocniejszy zasilacz i ewentualnie aktywny hub usb.ale zastanawiam sie tez, czy nie doodac tego slynnego podciagajacego napiecie rezystora. U siebie go nie mam i nigdy nie potrzebowalem. Ciekawe co mi dzisiaj z tego wyjdazie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.07.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 Problem chyba rozwiązany. Wstawiłem zasilacz 2A zamiast 1,2A i wygląda na to, że działa. Trochę dziwne, bo RPI niby na maksa bierze 3,5W. A przy 1,2A to jest 6W. 2,5 W wolnego to jest dobre 500 mA do wykorzyatania. Sieć 1wire ciagnie moze kilkadziesiąt .... Ale ważne, że działa Fantom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.07.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Pytanie : jak sterować urządzeniami 1wire za pomocą np zwykłego mechanicznego włącznika ? Czyli mam włącznik na ścianie, przełączam, potem coś tam po drodze, 1wire, a na końcu np przekaźnik sterowany 1wirem.Da się coś takiego zrobić ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 09.07.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Podłączyć przełącznik np. pod DS2408, może być razem z przekaźnikami. To wszystko do centralki, odczytywanie wejścia "na okrągło" i po wykryciu zmiany stanu, przełączenie przekaźnika. Tak chyba najprościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.07.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 No właśnie - "na okrągło" Czyli, żaden real-time. I niezbyt pewne. Czyli nie ma jakiegoś systemu pozwalającego na więcej slave w sieci. Aby od razu po przełączeniu zdlany odbiornik się załączył Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 09.07.2014 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Przecież można więcej dać, na tym polega 1-wire. Co oznacza dla Ciebie "real-time"? Co sekundę to np. za mało? INTEGRA skanuje domyślnie wejścia co 300ms, czyli niewiele szybciej. Nie żadnych przeszkód żeby taki sam czas osiągnąć na 1-wire chyba (trzeba sprawdzić). I dlaczego niezbyt pewnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 09.07.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Można to zrobić na jakimś mikrokontrolerku też, jeśli moja propozycja Ci nie odpowiada. Koszt powinien wyjść podobny, jedynie soft musisz sobie napisać. Ewentualnie po prostu przez INTEGRĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.07.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 No wolę podłączyć do 1wire a nie mieszać do tego Satela. Co do realtime, to może być nawet kilkanaście sekund opóźnienia. Jeżeli np jestem w trakcie czytania kilkaudziesięciu czujników temepratury, to zanim się to skończy i spyta się czy "coś wcisnąłem" - minie np 30 sek Fantom ps. Bo jak dobrze pamietam czasy, to na minutę można zapytać około 70 urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 09.07.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 ps. Bo jak dobrze pamietam czasy, to na minutę można zapytać około 70 urządzeń. Ty masz takie czasy, bo odpytujesz termometry, które potrzebują ok. sekundy na przetworzenie odczytu temperatury do postaci cyfrowej, a na dodatek do tego potrzeba dużo prądu, co przy zasilaniu z linii danych (sieć dwu-przewodowa) powoduje, że każdy termemtr musi działać (digitalizować odczyt) osobno. Przy zasilaniu na osobnej linii można spokojnie odczytywać wszystkie termometry niemal równocześnie. Ja mam kilkanaście termometrów zasilanych osobną linią i odczyt wszystkich zajmuje u mnie ok. 2 sekund. A co do Twojego pomysłu: nie wpinaj klawisza w tą samą sieć gdzie masz termometry i tyle - będziesz mógł go sprawdzać dowolnie często. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.07.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 No nieststety mam w większości kable 2-żylowe Jeszcze jedno : czy ktoś poleci mi jakiś zasilacz 5A co najmniej 2A (ale prawdziwe !) ? Bo kupiłem dzisiaj jakiegos M-Life 2A i ... widać tylko kilka czujników. Czyli więcje jest niż 1,2A (bo na takim widze tylko jeden czujnik) ale na pewno mniej niż 2A (mam taki pożyczony i działa cała sieć). A reklamują sie "prawdziwe 2A". Odradzam ten zasilacz ! Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 09.07.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Wracając do tematu tego podłączenia włącznika do 1wire. Jak zrobic to w takim razie wpinając jakiś zwykły klawiszowy włącznik w obwód tych zasilanych urządzeń. Idea jest teraz taka, że 1 wire steruje 2 przekażnikami. Pierwszy włącza napięcie na trafie, a d rugi włącza pierwsze lub drugie urządzenie zasilane z trafa. Mogę dodoać do tego np zwykły włącznik schodowy podówjny. Pierwszym klawiszem równolegle będę mógł załączyć trafo, a drugim ... no własnie. Jak przełączać miedzy urządzeniami ?? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 10.07.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Mogę dodoać do tego np zwykły włącznik schodowy podówjny. Pierwszym klawiszem równolegle będę mógł załączyć trafo, a drugim ... no własnie. Jak przełączać miedzy urządzeniami ?? Nie wiem czy coś takiego masz, ale rozwiązaniem jest krzyżowy podwójny. Ew. schodowy + krzyżowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts