titanek 12.02.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2015 (edytowane) Jak masz po drodze jakis router, to stawiasz na nim DDNS i jezeli dostawca uslug nie blokuje portow (a gsmy raczej blokuja) to sie polaczysz po nazwie. Fantom Dzieki, co prawda mój router obsluguje tylko wybranych dostarczycieli domen, którzy nie sa tani, ale pomysł z dns jest idealny, bo mam maszyne na Azure która ma zewnetrzego DNS i mogę z niej programować. Edytowane 12 Lutego 2015 przez titanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.03.2015 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2015 Tak robiąc przegląd po jakimś czasie gotowego oprogramowania, to chyba najbardziej rozwinął się http://www.domoticz.com/Jest gotowa paczka na RPI. NA dniach chyba zainstaluje zamaist tego co sam robiłem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 30.03.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2015 Przede wszystkim musisz mieć firmware 1.07 bodajże, najlepiej ostatnia wersja. Potem włączasz protokół integracyjny w DLOADX. A potem albo piszesz obsługę protokołu na RPi, albo korzystasz z gotowego programu (jak ja), np. polecany przeze mnie openHAB: http://www.openhab.org/ https://github.com/openhab/openhab/wiki z modułem do Satela: https://github.com/openhab/openhab/wiki/Satel-Alarm-Binding Za pomocą openHABa zepniesz wszystko, 1-wire, KNX, HTTP, PLC, Insteon, EnOcean, i wiele, naprawdę wiele innych. Lista jest przeogromna, a co wydanie wydłuża się o kilkanaście systemów. Ja osobiście mam podpięte urządzenia z-wave, 1-wire, Satela i tuner sat. Nie jest to system dla ludzi chcących mieć gotowe rozwiązanie, bo konfiguracja jest za pomocą plików tekstowych (chociaż istnieją nakładki), ale dla lubiących pogrzebać - jak najbardziej. Wracam gdzieś do tego tematu . Zaisntalowałem openHABa. Możliwości spore, ale konfiguracja .... Pytanie o tego Satela : ten binding działa od wersji 1.7 czy na 1.6.2 też pójdzie ? No i chyba trzeba wymienić sprzęt na RPI 2, bo ten openHAB jest w javie, i sprzęt z ledwością dyszy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 31.03.2015 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Pytanie o tego Satela : ten binding działa od wersji 1.7 czy na 1.6.2 też pójdzie ? Spokojnie pójdzie na 1.6, na 1.5 też powinien. No i chyba trzeba wymienić sprzęt na RPI 2, bo ten openHAB jest w javie, i sprzęt z ledwością dyszy. No nieco lepsza maszyna by się przydała, ale zwykła też pociągnie. A ten domoticz się nie sprawdził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 31.03.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 No to wstepnie wystartowalem to na 1.6.2. Co do wyboru softu to nie jest łatwo Z jednej strony taka np domoticza jest w zupelnosci wystarczajaca. Do tego ciagle rozwijana (choc nie za duzo). Piosana w c++ wiec latwo cos poprawic i dodoac. Jest lekka i ma spore mozliwosci. Nie ma np sterowania przez telefon. Niby coś tam można mobilnie ale to słabe. Mi brakuje np customowych graphow ktore mozna zapisac i widziec je kiedy sie chce (np kilka temperatur na raz). Dostęp do staela sam mógłbym dodać. Co do openHABa to duza krowa. Spore mozliwosci i ciagle mocno rozwijany. Ale jest w javie (ciezki), wolno chodzi, i ciezko konfigurowalny. Patrzac jak sypie logami, to sporo modulow w nim tez jest "walnietych". Widac ze kazdy dopisuje jak chce. Jakies bledy leca bez sensu itp. A za duzo tego aby samemu poprawiac. Odpalam to kilka razy pod rząd i za każdym razem inny efekt w logach Niezbyt to stabilne. Jest jeszcze np DomotiGa czy homeautom8 - ale już słabiej rozwijane. A może ktoś zna coś jeszcze wartego przeglądnięcia ? Cięzka decyzja. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 31.03.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2015 Co do openHABa to duza krowa. Spore mozliwosci i ciagle mocno rozwijany. Ale jest w javie (ciezki), wolno chodzi, i ciezko konfigurowalny. Patrzac jak sypie logami, to sporo modulow w nim tez jest "walnietych". Dla mnie java to akurat zaleta. Przede wszystkim dlatego że chodzi na różnych platformach. Czy windows, czy linux - śmiga. Poza tym java nie jest mi obca, więc tym bardziej. Co do powolności, to bez przesady. Może po prostu wrzuciłeś wszystkie "addonsy" i to jest powód? Wrzucasz tylko te, co potrzebne. Ja mam raptem kilka. Widac ze kazdy dopisuje jak chce. Jakies bledy leca bez sensu itp. A za duzo tego aby samemu poprawiac. Odpalam to kilka razy pod rząd i za każdym razem inny efekt w logach Niezbyt to stabilne. Ja czegoś takiego nie mam, jakieś błędy może i są, ale ja sam kompiluję ze źródeł, więc nic dziwnego że coś działa nie tak. Taki urok projektów które się dynamicznie rozwijają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.04.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 No właśnie specjalnie wrzuciłem wszytskie Addonsy aby zobaczyc jak to się sprawuje. Wogóle sam start tego trwa 2-3 minuty !! Za kazdym razem inny efekt działania. Świdczy to o mega niestabilności. Jak włączę tylko dwa które testuję (1wire i satel) to jest ok. Ale nadal powolne. Co do javy, to c++ tez na wszytskich platformach pójdzie, a jest o niebo szybszy. Na razie pobawię sie domoticza i openHABem i zobacze co z tego wyjdzie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.04.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 No właśnie specjalnie wrzuciłem wszytskie Addonsy aby zobaczyc jak to się sprawuje. Wogóle sam start tego trwa 2-3 minuty !! Za kazdym razem inny efekt działania. Świdczy to o mega niestabilności. Jak włączę tylko dwa które testuję (1wire i satel) to jest ok. Ale nadal powolne. Nie wiem co masz na myśli przez "inny efekt działania". U mnie ostatnio chodził stabilnie przez 42 dni, pewnie chodziłby i dłużej, ale cały czas grzebię, nawet nie wiem skąd był taki długi uptime (pewnie ferie + lenistwo). Co do javy, to c++ tez na wszytskich platformach pójdzie, a jest o niebo szybszy. Z całym szacunkiem, ale coś chyba Ci się pomyliło... Na razie pobawię sie domoticza i openHABem i zobacze co z tego wyjdzie. Jest w domoticzu obsługa Satela? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.04.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) 1) Inny efekt działania : raz np mi działa 1wire, raz nie działa. Raz odpala sie satel, raz nie. Czasami odpali sie wszytsko a czasami nic Mówie o testach jak ładuje wszytskie addonsy - specjalnie aby sprawdzić wydajność/stabilność. Co kilka minut od nowa i za każdym razem inaczej. 2) Czemu mi się coś pomyliło ? W c++ na wszytsko mozna napisać, a kod skompilowany pod dany procesor będzie zawsze szybszy od interpretowanego w VM. Czasami te różnice się prawie zacierają, ale w przypadku openHABa tego nie widać. Jest meeeegaaaa pooowoooolnyyyy. 3) W domoticzu nie ma. ale z tego co widze, komunikacja jest na tyle prosta, że jakbym wybrał domoticza to dopisze Satela sam. I cos nie widze jak sterowac 1wire w openHABie ? Tylko czytac mozna ? I włąnie po kilku stop/start przestał działać satel - port używany. Reset RPI pomógł. Czyli jakieś problemy z rozłączaniem w openHABie. Ciężko wybrać Fantom Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.04.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 1) Inny efekt działania : raz np mi działa 1wire, raz nie działa. Raz odpala sie satel, raz nie. Czasami odpali sie wszytsko a czasami nic Mówie o testach jak ładuje wszytskie addonsy - specjalnie aby sprawdzić wydajność/stabilność. Co kilka minut od nowa i za każdym razem inaczej. Tutaj raczej nie pomogę, może to jakieś problemy na RPi. Zacznij od Windows, czy innego normalnego PC. Ja mam system "testowy" na moim laptopie (Windows) a "produkcyjny" na debianie. 2) Czemu mi się coś pomyliło ? W c++ na wszytsko mozna napisać, a kod skompilowany pod dany procesor będzie zawsze szybszy od interpretowanego w VM. Czasami te różnice się prawie zacierają, ale w przypadku openHABa tego nie widać. Jest meeeegaaaa pooowoooolnyyyy. Po pierwsze Java nie jest interpretowana, tylko kompilowana do kodu natywnego podczas ładowania. Po drugie mówimy o kodzie wynikowym, binarnym. Do OH masz jedną dystrybucję (binarkę), do domoticza oddzielne na RPi i Windows. To właśnie oznacza "przenośny". 3) W domoticzu nie ma. ale z tego co widze, komunikacja jest na tyle prosta, że jakbym wybrał domoticza to dopisze Satela sam. A apkę do Androida/iOSa? I cos nie widze jak sterowac 1wire w openHABie ? Tylko czytac mozna ? OH to nie policjant, zarówno czyta, jak i pisze po 1-wire. I włąnie po kilku stop/start przestał działać satel - port używany. Reset RPI pomógł. Czyli jakieś problemy z rozłączaniem w openHABie. Bez szczegółowych logów nie pomogę, ale z doświadczenia wiem że ethm-1 ma dość kapryśną implementację tcp/ip, a dodatkowo zezwala tylko na jedno połączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.04.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Domoticz ma cos na Androida. Na iOS nie widzę (chyba ze cos nieoficjalnego) Co do 1wire w openHabie (https://github.com/openhab/openhab/wiki/One-Wire-Binding) nie widzę możliwości sterowania. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.04.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Wiki faktycznie mówi że "nie", ale działa. Używałem wcześniej do sterowania DS2408 i chodziło bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.04.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Podaj przykladowa linijke do itemsow do sterowania.Bo wg wiki tylko number jest obslugiwany Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 01.04.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Podaj przykladowa linijke do itemsow do sterowania. Np.: Switch PIO0 "PIO.0" { onewire="29.111100000000#PIO.0" } Zajrzyj do kodu źródłowego, a wszystko Stanie się jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.04.2015 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 No tak. Widze ze obsluguje number, switch i contact. To jednak kolejny dowod na wady openHABa. Jak sam nie poszukasz to dokumentacja do niczego Choc to w sumie wina chyba kazdego open source. I moze nei ma co narzekac - w koncu darmowe, Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.04.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Choc to w sumie wina chyba kazdego open source. I moze nei ma co narzekac - w koncu darmowe, Cieszę się że do takiej konkluzji doszedłeś, jest progres. W opisie bindingu Satela też czegoś ci brakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 02.04.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Nie maiłem czasu się pobawic więc ciężko powiedzieć. Ale do odpalenia (na RPI) jakies trzy importy musiałem wrzucić do rules aby działał ten przyklad z wiki (status polaczenia). No i zdrugiej strony i tak nie dziala Bo ciagle pokazuje ON, OFF, ON, OFF i tak w kolko. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 02.04.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Nie maiłem czasu się pobawic więc ciężko powiedzieć. Ale do odpalenia (na RPI) jakies trzy importy musiałem wrzucić do rules aby działał ten przyklad z wiki (status polaczenia). No i zdrugiej strony i tak nie dziala Bo ciagle pokazuje ON, OFF, ON, OFF i tak w kolko. Co do importów to racja, ale to są w zasadzie wycinki skryptów, a nie gotowe skrypty. Każdy zaznajomiony z tematem spokojnie sobie poradzi, zresztą jak rozumiem poradziłeś sobie. Z tym niedziałaniem to racja. Prawdopodobnie problem jest z długością czasu oczekiwania. W Wiki jest założenie że ten czas nie powinien być dłuższy niż 5 sekund, ale jeśli czas odświeżania jest ustawiony na 10 sekund, to niestety reguła nie będzie działać. Do poprawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 02.04.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Choc to w sumie wina chyba kazdego open source. I moze nei ma co narzekac - w koncu darmowe, Ja przeważnie odczuwam odwrotne wrażenie [ chociaż OpenHABa jeszcze nie wdrażałem u siebie, dlatego nie będę go teraz bronił ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandrop 10.04.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Ja przeważnie odczuwam odwrotne wrażenie [ chociaż OpenHABa jeszcze nie wdrażałem u siebie, dlatego nie będę go teraz bronił ] I jak Wasze doświadczenia, możecie się podzielić? Domoticz czy openHAB jest lepszy w integracji z Satelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts