Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Voltex-mata bentonitowa

Recommended Posts

Hmm czytająć to co napisaliście jak i to co pisze na stronie producenta zastanawiam się jak wykonać ściany pionowe fundamentowe z izolacją VOltex a jednocześnie je ocieplić. U mnie grunt jest gliniasty więc i tak musi być zrobione odprowadzenie wody wokół fundamentów i przy samej ściane fundamentowej usypany "sączek" ze żwirków. No i nie bardzo widzę jak mają być zastosowane te maty na ścianie pionowej? Musi być wybudowana (wylana) podwójna ściana czy jak???

witam

ja popełniłem błąd i wydałem kilka tysięcy na maty bentonitowe

przyjechały na budowę - pieniądze wydane a później wszystko do śmieci

ponieważ:

maty bentonitowe potrzebują docisku czyli warstwa betonu - mata - beton

jak to zrobić na ścianie pionowej - docisnąć ziemią

niestety nie uda się - woda będzie wypłukiwać bentonit z maty i po jakimś czasie beton pociągnie wodę

zresztą o wadach tych mat przekonał się już nie jeden deweloper

w efekcie wywaliłem je do śmieci a izolacje zrobiłem z grace'a i tego jak na razie nie żałuję

Z twojej wypowiedzi i analizy materiałów można wysnuć wnioski, że te maty bentonitowe to jakaś porażka, a przecież ludzie to stosują... Czy nie można np. na zewnętrzną wylaną ścianą fundamentową przymocować maty a potem do nich np. styropian ocieplający fundament (piwnicę)?

W sumie te maty polecił nam architekt, ale nie mówił nic jeszcze o szczegółach instalacyjnych. W przypadku podłogi to oczywiste, ale woda raczej przyjdzie z boków (gliniaste grunty)....

Mam piwnicę na ok -1,5 m (poziom posadzki) a wody gruntowe ~2,60, ale ziemia jest gliniasta i po opadach długo trzyma wodę i ta może przesiąkać do pomieszczeń (robiliśmy badanie gruntu).

Poradźcie co robić żeby mieć problem załatwiony, ale skutecznie, na 100% i na lata.

niestety nie uda Ci się uszczelnić powłoki styropianowej - są szpary, którymi będzie napływała woda

woda rozpulchni matę i wypłucze z niej bentonit

maty są bardzo dobrym materiałem do np hydroizolacji poziomych powierzchni, na które zostanie wylana ciężka dociskająca powierzchnia

mam znajomego - pracuje jako kierownik budowy w firmie typu Warbud - zrobili taką izolację na ścianach , ściany były dociśnięte ścianami oporowymi, a mimo to w kilku miejscach pojawiły cię przecieki

ten materiał jest dobry do izolowanie niecek np basenowych :)

u mnie grunt nie jest idealny - mam luźne piaski z wodą gruntowąna poziomie 1 m na wiosnę

• 3 years później...

Odświeżę temat. Rozważam zastosowanie mat bentonitowych, ale tylko pod samą płyta fundamentową. Płyta będzie sięgać na okolo 2,5 m w głąb gruntu. Wodę mam w najgorszym okresie na metrze. Więc potrzebuję solidnej izolacji przeciwodnej.

Bentonit pod płytą, bo jest dobrą izolacją jak jest odpowiednio dociążony. Pod płyta będzie. Jest to rozwiązanie drogie i dobre, więc zamierzam użyć go tylko pod płyta, a na ściany dać coś innego. Ściany naprawiać można, izolację pod płyta fundamentową raczej nie. Więc oszczędność na tym może wyjść mi bokiem.

Tak skłaniam się ku matom bentonitowym, za może około 6,4 tys złotych. Ale będę miał chyba święty spokój z tego kierunku :).

Jeśli już mowa o wyobraźni, to mi bardziej przemawiają do wyobraźni maty bentonitowe. Zadaj sobie następujące pytania:

- jak działa konkretny system w przerwach roboczych? dylatacjach? połączeniach z innymi izolacjami np. ściany?

- co się dzieje w przypadku np. pęknięcia betonu, które są wpisane w naturę konstrukcji betonowych?

Zwracam też uwagę na fakt, że są maty bentonitowe i... maty bentonitowe. Co prawda użyłem kiedyś bentonitu do izolacji powierzchni poziomych zbiornika na wodę, ale generalnie bentonit działa dobrze dopiero w połączeniu z innymi warstwami, np. folią (HD)PE lub geowłókniną. Warstwy te niwelują pewne braki samego bentonitu, np. możliwość jego wypłukania.

Oczywiście Hydrostop też nie jest stosowany samodzielnie, ale osobiście (zaznaczam, że to moje subiektywne zdanie!) uważam, że to tylko namiastka kompleksowej hydroizolacji.

Na koniec uwaga z punktu widzenia kogoś, kto czasem musiał po kimś poprawiać: warto zwrócić uwagę na to, czy zastosowany system izolacji przeciwwodnej pozwala na łatwe znalezienie nieszczelności. Jak bowiem wiadomo, woda lubi wędrować...

• 5 years później...
Hmm czytająć to co napisaliście jak i to co pisze na stronie producenta zastanawiam się jak wykonać ściany pionowe fundamentowe z izolacją VOltex a jednocześnie je ocieplić. U mnie grunt jest gliniasty więc i tak musi być zrobione odprowadzenie wody wokół fundamentów i przy samej ściane fundamentowej usypany "sączek" ze żwirków. No i nie bardzo widzę jak mają być zastosowane te maty na ścianie pionowej? Musi być wybudowana (wylana) podwójna ściana czy jak???

Chyba zmieniłem zdanie, chyba zastosuję hydrostop. tańszy, bardziej przemawia mi do wyobraźni.

Brak opinii, czy mam z tego wnosić, że tylko 1 Osoba na Forum Muratora miała Bliższy kontakt z Voltexem, czy może pozostałe nie mają ochoty podzielić się swoimi opiniami? :cry:

Jakie rozwiązania wybraliście i jak się wam sprawdzają po tych kilku latach?