Patisiak 21.08.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 ok, dzieki adam2007. A wracając do tematu wątku - ponawiam pytanie o ilosc murarzy w ramach opłacanej przez Was ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 22.08.2008 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Witaj, u mnie pracuje 4-5 (wynagrodzenie brutto 61 tyś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patisiak 22.08.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Dzieki! a jaki zakres robót? razem z dachem/dachówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 22.08.2008 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Niestety tylko z więźbą, ale w tym są schody, 2 tarasy (50m2),3 kominy - a już widziałam sytuacje, gdzie ludzie myśleli, że to maja w cenie,a tu zdziwko Na początku tej drogi, to wszystko jest tak pogmatwane, że naprawdę nie dziwię się, że niektóre rzeczy umykają. Grunt to dokładnie czytać wszystko i myśleć Poza tym zmieniam w trakcie budowy niektóre metody wykonania i chłopcy sie nie buntują. Dla przykładu: izolacja piwnicy miała wyglądać tak - styro 100 na to klej, siatka, klej a na to o zgrozo hydroizolacja (raz dysperbit), zmieniłam na - hydroizlolacja systemowa (producent mówił, żeby mazać 4 razy, ja poprosiłam o 6 razy+zrobienie fasetek przy ławach i we wszystkich rogach budynku), na to XPS, jeszcze raz pomazany hydroizolacją i dodatkowo folia kubełkowa. cena za usługę nie zmieniła się. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 29.08.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 W weekend miałem pierwszą wycenę - dom 244 m pow. całkowitej (w tym garaż 46,7 m), raczej prosta konstrukcja, dach pokryty gontami, stan surowy otwarty - 80 tzł za samą robotę... No ja mam dokaldnie taka sama wycene. 80 tys za dom o powierzchni calkowitej 200 m2. W sumie mozna to rozebrac dokladniej na 50 tys (SSO) + 20 tys dach kompletny + 10 tys podjazdy tarasy itp. Czyli mozna powiedziec, ze 70 tys za stan surowy zamkniety (fakt ze bez okien, ale to w sumie ich sprzedawca za free wstawia), bo mysle, ze inni podjaac te kwoty nie maja w tym tych wylewek roznych zewnetrznych itp. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 29.08.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 W weekend miałem pierwszą wycenę - dom 244 m pow. całkowitej (w tym garaż 46,7 m), raczej prosta konstrukcja, dach pokryty gontami, stan surowy otwarty - 80 tzł za samą robotę... No ja mam dokaldnie taka sama wycene. 80 tys za dom o powierzchni calkowitej 200 m2. W sumie mozna to rozebrac dokladniej na 50 tys (SSO) + 20 tys dach kompletny + 10 tys podjazdy tarasy itp. Czyli mozna powiedziec, ze 70 tys za stan surowy zamkniety (fakt ze bez okien, ale to w sumie ich sprzedawca za free wstawia), bo mysle, ze inni podjaac te kwoty nie maja w tym tych wylewek roznych zewnetrznych itp. Fantom Mnie taras i schody zew. kosztowały 5000 robocizna. Materiały drugie 5000. Cały stan surowy otwarty jeszcze nie wiem bo dach będą mi dopiero robili . choć cena jest już ustalona. Planuję w 55 tyś. z dachem na gotowo , tarasami się zamknąć.Oczywiscie stan surowy otwarty.Dom ok. 230 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 29.08.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Witam, u nas robocizna SSO domku pow. uzytkowa 115m2+garaz+kotlownia, z dachem pokrytym deskami i papa - 35 tys w tym kierownik budowy i sprzet (koparki itd), firma znana na rynku lokalnym. Wyceny mielismy 30 tys+sprzet+kierownik, 35 tys +sprzet + kierownik35 tys ze sprzetem i kierownikiem38 tys ze sprzetem i kierownikiem42 tys ze sprzetem i kierownikiem48 tys ze sprzetem i kierownikiemWoj. pomorskiepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdanski64 30.08.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2008 poczekamy czy będziesz się chwalił tak po wykonaniu może wtedy będziesz chciał dołożyć nawet z 30 tyś ale zapużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tyson 31.08.2008 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 poczekamy czy będziesz się chwalił tak po wykonaniu może wtedy będziesz chciał dołożyć nawet z 30 tyś ale zapużo Po pierwsze Panie Bogdanski prosze sobie przeczytac temat watku... A po drugie jesli uwaza Pan to co napisalem za chwalenie sie to jest Pan niezle zakompleksiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marwal 31.08.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Witajcie Chcę budować na wiosnę 2009 w Rybniku woj. śląskie. Tu parę zdjęć orientacyjnych http://pl.fotoalbum.eu/markse co to ma być. Dziś rozmawiałem z firmą na którą bardzo liczyłem, robili oni wcześniej robotę u moich rodziców. Niestety SSO bez dachu wycenili na 61,5 tyś. cała robota, drenaże itp. na gotowo wszystkie sparwy budowlane, cena obejmuje całość bez dachu. Powiem szczerze wydaje mi się to stosunkowo dużo na nieksomplikowany projekt. Maksymalnie liczyłem po opiniach forumowiczów i "ich płatnościach" na góra 50 tyś. Proszę o opinie i rady. Pozdrawiam z Rybnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 31.08.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Witajcie Chcę budować na wiosnę 2009 w Rybniku woj. śląskie. Tu parę zdjęć orientacyjnych http://pl.fotoalbum.eu/markse co to ma być. Dziś rozmawiałem z firmą na którą bardzo liczyłem, robili oni wcześniej robotę u moich rodziców. Niestety SSO bez dachu wycenili na 61,5 tyś. cała robota, drenaże itp. na gotowo wszystkie sparwy budowlane, cena obejmuje całość bez dachu. Powiem szczerze wydaje mi się to stosunkowo dużo na nieksomplikowany projekt. Maksymalnie liczyłem po opiniach forumowiczów i "ich płatnościach" na góra 50 tyś. Proszę o opinie i rady. Pozdrawiam z Rybnika Witam, Nie jestem firmą budowlaną ale na zdrowy chłopski rozum to sporo za dużo. Za tą cene to powinno być z gotowym dachem (przynajmniej odeskowanym i opapowanym) bez twojej ingerencji w cokolwiek.Proponuję szukać dalej, masz sporo czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atma 12.09.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Witam,Dostałem właśnie wycenę domu w zabudowie szeregowej 160 m z garażem.Za postawienia murów ( dwie kondygnacje) od stanu zero ( surowy otwarty) w Porothermie, strop w technologii Teriva 27 tysięcy. Cena wydaje się atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 12.09.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Dom niepodpiwniczony 121 powierzchni użytkowej stan surowy otwarty 22000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekxkonc 13.09.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 witam wszystkich!buduje dom w bogatyni.powiat zgorzelec.projekt saga 2 z mg projekt,z garazem dwustanowiskowym.mam ekipe sprwdzona,w moim bezposrednim sasiedztwie postawili dom dla sasiada,dla innych 3 znajomych i duzy dom weselny,teraz lacznie z moija budowa stawiaja takze w sasiedztwie mojej dzialki 2 inne domu,takw wiec firma sprawdzona. za stan surowy otwrty,tzn wykop,fundament,parter,1 pietro,wiezba,dach-karpiowka + okna dachowe biora 50tys zl netto. codziennie pracuje szef ekipy+ 6 osob.firme maja bracia,pierwszy ze swoja ekipa specjalizuje sie w fundamnetach,bloczki,wylewki,a drugi brat z ekipa w wiezbie i dachowce.u mnie prace rozpoczeli 12.08.2008,wczoraj skonczony i docieplony fundament,od przyszlego tygodnia zaczynaja parter,wiezbe kazal zamowic na polowe pazdziernia,a dach na poczatek listopada,do 20 listopada chca skonczyc.tak wiec muysle,ze to dobry czas i w miare rozsadna cena.u mjego sasiada w temtym roku dom postawili w 29 dni roboczych,wyszlo ok 3 mies kalendarzowo.pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atma 13.09.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Witam, Dostałem właśnie wycenę domu w zabudowie szeregowej 160 m z garażem. Za postawienia murów ( dwie kondygnacje) od stanu zero ( surowy otwarty) w Porothermie, strop w technologii Teriva 27 tysięcy. Cena wydaje się atrakcyjna. Dodam jeszcze że moja ekipa jest z Kalisza i zapewniam jej miejsce do spania żeby nie musieli krążyć pomiędzy domem a Poznaniem. Druga ekipa zawołała 35 tysięcy za ten sam dom...........( oczywiście ekipa z pod poznania) nie ma co się dziwić w końcu maja blisko....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.09.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 witam wszystkich! buduje dom w bogatyni.powiat zgorzelec.projekt saga 2 z mg projekt,z garazem dwustanowiskowym.mam ekipe sprwdzona,w moim bezposrednim sasiedztwie postawili dom dla sasiada,dla innych 3 znajomych i duzy dom weselny,teraz lacznie z moija budowa stawiaja takze w sasiedztwie mojej dzialki 2 inne domu,takw wiec firma sprawdzona. za stan surowy otwrty,tzn wykop,fundament,parter,1 pietro,wiezba,dach-karpiowka + okna dachowe biora 50tys zl netto. codziennie pracuje szef ekipy+ 6 osob.firme maja bracia,pierwszy ze swoja ekipa specjalizuje sie w fundamnetach,bloczki,wylewki,a drugi brat z ekipa w wiezbie i dachowce.u mnie prace rozpoczeli 12.08.2008,wczoraj skonczony i docieplony fundament,od przyszlego tygodnia zaczynaja parter,wiezbe kazal zamowic na polowe pazdziernia,a dach na poczatek listopada,do 20 listopada chca skonczyc.tak wiec muysle,ze to dobry czas i w miare rozsadna cena.u mjego sasiada w temtym roku dom postawili w 29 dni roboczych,wyszlo ok 3 mies kalendarzowo.pozdrawiam! No i trzeba sobie zadac pytanie : ekipa 7 osobowa buduje w ciagu 3 miesiecy 3 domy zgarniajac okolo 3 x 50 tys zl. Koszty sprzetu itp praktcyznie nie istnieja. A wiec 150 tys zl /3 / 7 = ok 7 tys zl - to jest wynagrodzenie NETTO dla jednego pracownika za jeden miesiac. Wiec nawet zakladajac, ze pracuja na etaty (a tak nie jest w 90 % przypadkow), to kazdy zarobi jakies 4 tys zl na reke. Duzo ? Malo ? Wg mnie duzo, ale takie sa realia Fantom ps. Ja ruszam za kilka dni z wycena 80 tys zl, 4 osoby, 2-3 miesiecy pracy tylko na mojej budowie (SSO z komletnym dachem, kominami, schodami i wylewkami typu tarasy). Wynik 80 /4 /2,5 = 8 tys zl na lebka. To samo wychodzi. I wiele osob mowi, ze to drogo. W sumie tez mi sie tak wydaje, ale jak poganialem nawet po budowach w okolicy, to slyszalem o cenach (podobne wielkosci domkow, komplikacje itp) rzedu 70-110 tys zl (Szczecin). Mysle wiec ze biore i nie narzekam. I oczywsicie zazdroszcze innym ktorzy zaplaca duzo mniej i beda mieli dobrze zrobione Ale tak juz bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 13.09.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 witam wszystkich! buduje dom w bogatyni.powiat zgorzelec.projekt saga 2 z mg projekt,z garazem dwustanowiskowym.mam ekipe sprwdzona,w moim bezposrednim sasiedztwie postawili dom dla sasiada,dla innych 3 znajomych i duzy dom weselny,teraz lacznie z moija budowa stawiaja takze w sasiedztwie mojej dzialki 2 inne domu,takw wiec firma sprawdzona. za stan surowy otwrty,tzn wykop,fundament,parter,1 pietro,wiezba,dach-karpiowka + okna dachowe biora 50tys zl netto. codziennie pracuje szef ekipy+ 6 osob.firme maja bracia,pierwszy ze swoja ekipa specjalizuje sie w fundamnetach,bloczki,wylewki,a drugi brat z ekipa w wiezbie i dachowce.u mnie prace rozpoczeli 12.08.2008,wczoraj skonczony i docieplony fundament,od przyszlego tygodnia zaczynaja parter,wiezbe kazal zamowic na polowe pazdziernia,a dach na poczatek listopada,do 20 listopada chca skonczyc.tak wiec muysle,ze to dobry czas i w miare rozsadna cena.u mjego sasiada w temtym roku dom postawili w 29 dni roboczych,wyszlo ok 3 mies kalendarzowo.pozdrawiam! Tylko pogratulować ale nie szczyciłbym się tym w ile stawiają dom. Dużo zależy od gruntu i osiadania,a jak kiepski to w tym wypdaku nie jest to zaleta.Dla mnie wolniej ,a dokładniej to lepszy wyznacznik. Ja stawiam dosyć wolno (zeszły rok fundamenty, w tym roku parter, poddasze ,dach na gotowo) ale tylko dlatego ,że w pewnym sensie chciałem przeczekać ten szał i dobrze na tym wychodze.Mam to co chce i za rozsądne pieniądze. Ekipy zmieniałem, obecenie jest 3 - znaczy się cieśle i dekarze ale tylko dlatego ,że ja i mój father mamy o tym pojęcie i wiemy co robimy.Z drugiej strony jednak ciut za długo już to trwa ale niestety : coś za coś. Tak czy siak życzę powodzenia!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diablica sakrucka 14.09.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 My planujemy zacząć budowę w przyszłym roku. Obecnie rodzi się projekt indywidualny i czekamy na pełną dokumentację do działki. Też nie mamy zamiaru spieszyć się z budową. Za rok fundament, za dwa ściany i dach a za trzy okna i tynki. Może to kogoś dziwi bo teraz budowa to pewien rodzaj wyścigu... miesiąc, dwa,trzy... Co do wykonawców: majster i pomoc rodzny. Cena też ma być atrakcyjna a jak będzie to zobaczymy za dwa lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekxkonc 14.09.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 odpowiedz dla szczukot i adama2007!ja sie wcale nie szczyce kolego.ale wiem jaki mam grunt pod domem,wiem jak ta firma wykonuje swoje prace.wiem,ze szef tej firmy ,ktory sam tez pracuej przy tej i innych budowach ma poukladana.ja nikogo nie chce przeceniac i tez z ich pracy chce byz zadowlolony.miale tez ekipe na oku za ok 30-35 tys,ale musze sie o wszystko martwic sam,czy zdaza do zimy,czy maja sprzet,czy dzis lub jutro przyjada ,itp.jezeli zas chodzi o obecnych wykonawcow tez dojezdzaja codzinennie ok 65-70km w jedna strone,sprzet maja swoj.co do samych ich zarobkow to pracownicy maja chyba 10-12 zl za godz,czyliz arobek netto wychodzi na reke dla goscia 3000-3500zl netto.musisz tez wziac pod uwage,ze w okrese zimowym raczej zadnych prac nie wykonuje i maja w zaleznosci od zimy ok 3 mies przerwe,no chyba ze biora sie komus za srodek.tez chcialbym meic ekipe za 20-30 tys zl,ale wiem ze wdzisiejszych czasach nie jest to mozliwe.oczywiscie jesli sam bedziesz budowal (jak sie znasz),rodzice,rodzina i znajomi.natomiast jesli chodzi o osadzenie budynku,to bedzie na to czas ,poniewaz po sso do kwietnia nic nie bede robil,dopiero na wiosne okna,drzwi i cala reszta w srodku.pozdrawiam i zycze wszystkim powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziolka 16.09.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Ja mam wylane fundamenty, ale nadal nie mamy kosztorysu, bo kierownik ma problemy z chorą żoną... Póki co wstępnie ugadaliśmy się na ok. 65-70 tysięcy Co by się z grubsza zgadzało licząc jak ktoś podał wyżej: 260 zł/m^2 pow. całkowitej. Kierownik z polecenia (kończył u mojego szefa w zeszłym roku) ma swoją ekipę, cieśla - jego znajomy. Dom parterowy z poddaszem użytkowym i skomplikowanym dachem. Niestety po adaptacjach trochę urósł Ma teraz 190 m^2 pow. użytkowej http://www.dobredomy.pl/?id_project=110&infopage=1&lustro=1 Z tym, że nas nic nie interesuje, kierownik wszystko sam załatwiał. Od wykarczowania krzaków, zbicia budy z desek, które później wykorzysta się na podbitkę, poprzez koparkę, po sprawdzenie cen w hurtowniach, betoniarniach, itp. Ja tylko załatwiłam geodetkę do wytyczenia osi i elektryka do prądu tymczasowego. Kierownik sam wybrał hurtownię: tanią i z dogodnym dojazdem na budowę, dał nam znać, a myśmy tylko zaliczkowali na materiały. Jeździmy na działkę po pracy i patrzymy na postępy Wkrótce ściany fundamentowe i posadzka na gruncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts