inwestorka102 17.09.2008 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 Ja mam wylane fundamenty, ale nadal nie mamy kosztorysu, bo kierownik ma problemy z chorą żoną... Póki co wstępnie ugadaliśmy się na ok. 65-70 tysięcy Co by się z grubsza zgadzało licząc jak ktoś podał wyżej: 260 zł/m^2 pow. całkowitej. Kierownik z polecenia (kończył u mojego szefa w zeszłym roku) ma swoją ekipę, cieśla - jego znajomy. Dom parterowy z poddaszem użytkowym i skomplikowanym dachem. Niestety po adaptacjach trochę urósł Ma teraz 190 m^2 pow. użytkowej http://www.dobredomy.pl/?id_project=110&infopage=1&lustro=1 Z tym, że nas nic nie interesuje, kierownik wszystko sam załatwiał. Od wykarczowania krzaków, zbicia budy z desek, które później wykorzysta się na podbitkę, poprzez koparkę, po sprawdzenie cen w hurtowniach, betoniarniach, itp. Ja tylko załatwiłam geodetkę do wytyczenia osi i elektryka do prądu tymczasowego. Kierownik sam wybrał hurtownię: tanią i z dogodnym dojazdem na budowę, dał nam znać, a myśmy tylko zaliczkowali na materiały. Jeździmy na działkę po pracy i patrzymy na postępy Wkrótce ściany fundamentowe i posadzka na gruncie Mam nadzieje, że zostanie ta "ugadana cena" - jak z umową? Powiedzmy , ze imponujący jest zakres prac kierownika. Jednak ku przestrodze - pamietaj, ze w momencie kiedy zapłacisz kierownikowi a kierownik nie zapłaci podwykonawcom oni moga zgłosic sie do ciebie po pieniądze i jest to zgodne z naszym prawem. Co do sprawdzania cen w hurtowniach - sprawdzaj jakosć materiałów dostarczonych na budowę i kontroluj ceny. Owszem, zajmuje to czas, ale jeśli liczysz kasę (np.kredyt) to naprwdę oplaca się. Sami zajmujemy sie dostarczeniem materialów na budowę i wierz mi jakość a jakość, to naprawdę duza różnica, co nie zawsze przeklada sie na cenę. .Generalnie, po wielu poszukiwaniach (internet, jeżdzenie po hurtowniach i wykonaniu niezliczonej ilosci telefonów, zaoszczędziliśmy jakieś 10 tyś). Z doświadczenia -nie zawsze droższe jest lepsze i odwrotnie. Bądź tu mądry , jednak kontrola nad tym wszystkim pozwoli ci uniknąć większości błędów i niespodzianek (polecam czytanie specjalistycznych książek, razmów z rożnymi ekipami, porad na forum, gazet nie wykluczam, ale trzeba podchodzic z rozsądkiem , ponieważ dużo tam artykulow sponsorowanych) . W takiej sytuacji musisz jednak liczyć się z dużo większym poświęceniem czasu budowie, ale cos za coś. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madziolka 18.09.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 inwestorka102 => dzięki za rady i uwagi Dzisiaj rano jak byłam na budowie spytałam kierownika co z kosztorysem. Zrobił go wczoraj, ale dokładnej ceny nie pamiętał - wyszło coś około 61 tys. Ale kiszka, bo osobno muszę umówić się w sprawie więźby (cieśla) i dachu (dekarz). Czyli ta cena, to roboty ziemne, fundamenty, posadzka na gruncie, ściany parteru, strop nad parterem, ściany poddasza i działowe... Powiedzcie co o tym myślicie? W moim odczuciu - trochę dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 18.09.2008 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 inwestorka102 => dzięki za rady i uwagi Dzisiaj rano jak byłam na budowie spytałam kierownika co z kosztorysem. Zrobił go wczoraj, ale dokładnej ceny nie pamiętał - wyszło coś około 61 tys. Ale kiszka, bo osobno muszę umówić się w sprawie więźby (cieśla) i dachu (dekarz). Czyli ta cena, to roboty ziemne, fundamenty, posadzka na gruncie, ściany parteru, strop nad parterem, ściany poddasza i działowe... Powiedzcie co o tym myślicie? W moim odczuciu - trochę dużo Myślę, że za dużo. Ja za dom 270 pow.użytkowej+więźba, tyle płacę a i tak były sygnały, że to dużo. Już gdzieś pisałam - zapytaj o kominy, schody, tarasy, bo chyba bardziej się zdziwić nie chcesz? Niech da ci ten kosztorys z dokładnym podziałem na etapy!!! Już o tym gdzieś pisałam - na każdym kroku trzeba uważać!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adajarek 21.09.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 SSO (pod Warszawą) za prosty dom z dwuspadowym dachem- projekt muratora 146 m2 powierzchni użytkowejMiły Dzień 44500zł brutto ( od wykopów pod fundamenty do konstrukcji dachu z przygotowaniem pod blachodachówkę); ściany jednowarstwowe beton komórkowy. Ekipa polecona, ale dodatkowo będziemy musieli zatrudnić Kierownika Czy waszym zdaniem ta cena jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercik100 27.09.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Dom pod Poznaniem - 330m2 użytkowej - bardzo trudny, dużo narozników, długie podciąi żelbetowe, różnica poziomów na gruncie itp. Cena za robociznę - 60 tyś. W cenie: fundament(ręczny wykop), ściana fundamentowa, izolacja systemowa(Izohan) + ocieplenie styropianem, wszystkie ściany zewnętrzne i wewnętrzne(Ytong), strop(Terriva), wieniec, kominy systemowe(3), schody wewnętrzne i zewnętrzne, chudy beton na gruncie. Oczywiście cały beton z pompy. Ekipa rewelacyjna, choć często jestem na budowie-jednak bardziej z powodu naprawdę trudnego projektu i wielu problemów, które trzeba rozwiązywać na bieżąco niż dla kontroli. Budują po prostu genialnie - kto nie przyjedzie na budowę to nie może sie nachwailić, jak równo i czysto i w ogóle. Aha zaczęliśmy w lipcu, a cena dogadana w czerwcu 2008, ekipa buduje tez dom sąsiada(stąd ich mamy). Dodam, że codziennie dojeżdżają ok 80km. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogdanski64 28.09.2008 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Górale posiadam 12 ludzi pracujemy jednocześnie na 2-3 budowach musi być ciąg pracy mój koszt miesięczny utrzymania firmy to 50tyś to jest minimum a sprzęt itd fakt że robimy różne etapy budów nawet pod klucz uwierzcie jeśli ludzie niebędą zarabiać Wy niebędziecie mieć wykonawców a firmy 2-3 osobowe niemają racji bytu pozdrawiam Bogdański Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fugazzi 28.09.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 ano realia warszawskie i okoliczne nie są zwykle zbyt przyjazne inwestorowi Najtańsza ekipa jaką znalazłem zażyczyła sobie 40k PLN, ale po rozmowie z poprzednim zleceniodawcą oceniłem ich fachowość jako dyskusyjną. Cięzko jest trafić dobrze i tanio, aczkolwiek po lekturze wątku wnoszę, że niektórym się udało. Mój SSO wyniesie ok. 70k PLN za robociznę, ale primo po pierwsze - dom dość skomplikowany, primo po drugie - nie interesuje mnie zupełnie nic, ekipa prowadzi wszystko od wbicia pierwszej łopaty po więźbę, primo po trzecie - cały sprzęt ich, primo po czwarte - są w stanie załatwić tańsze materiały (sprawdziłem, ceny rzeczywiście konkurencyjne), no i primo po piąte - to ekipa sprawdzona "naocznie i nausznie". ja mam podobne podejscie, jak ramotki - firma dobra i sprawdzona, o nic sie nie musze martwic, materialy sami kupuja i to tanio. sam dom: pietro z poddaszem ma 277 m2 pow calkowitej, dach ok 300 m2 z 2 lukarnami, do tego 30 m2 tarasu. a to kosztorys na stan surowy zamkniety: 1) roboty ziemne, lawy, fundamenty, izolacje - 12 800 2) ściany, belki, stropy, kominy - 35 200 3) więźba, pokrycie dachu plus montaz okien - 30 500 razem 78 500 brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirox 11.10.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2008 witam serdecznie ja daję 65 tysięcy za stan surowy otwary moja ekipa to 7 osób budowa domku AMBROZJ I z dobrychdomów rozpocząłem budowę 15 września 2008r jest 11 październik zalewają strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A4andrzejek 14.10.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 witam wszystkich! buduje dom w bogatyni.powiat zgorzelec.projekt saga 2 z mg projekt,z garazem dwustanowiskowym.mam ekipe sprwdzona,w moim bezposrednim sasiedztwie postawili dom dla sasiada,dla innych 3 znajomych i duzy dom weselny,teraz lacznie z moija budowa stawiaja takze w sasiedztwie mojej dzialki 2 inne domu,takw wiec firma sprawdzona. za stan surowy otwrty,tzn wykop,fundament,parter,1 pietro,wiezba,dach-karpiowka + okna dachowe biora 50tys zl netto. codziennie pracuje szef ekipy+ 6 osob.firme maja bracia,pierwszy ze swoja ekipa specjalizuje sie w fundamnetach,bloczki,wylewki,a drugi brat z ekipa w wiezbie i dachowce.u mnie prace rozpoczeli 12.08.2008,wczoraj skonczony i docieplony fundament,od przyszlego tygodnia zaczynaja parter,wiezbe kazal zamowic na polowe pazdziernia,a dach na poczatek listopada,do 20 listopada chca skonczyc.tak wiec muysle,ze to dobry czas i w miare rozsadna cena.u mjego sasiada w temtym roku dom postawili w 29 dni roboczych,wyszlo ok 3 mies kalendarzowo.pozdrawiam! No i trzeba sobie zadac pytanie : ekipa 7 osobowa buduje w ciagu 3 miesiecy 3 domy zgarniajac okolo 3 x 50 tys zl. Koszty sprzetu itp praktcyznie nie istnieja. A wiec 150 tys zl /3 / 7 = ok 7 tys zl - to jest wynagrodzenie NETTO dla jednego pracownika za jeden miesiac. Wiec nawet zakladajac, ze pracuja na etaty (a tak nie jest w 90 % przypadkow), to kazdy zarobi jakies 4 tys zl na reke. Duzo ? Malo ? Wg mnie duzo, ale takie sa realia Fantom ps. Ja ruszam za kilka dni z wycena 80 tys zl, 4 osoby, 2-3 miesiecy pracy tylko na mojej budowie (SSO z komletnym dachem, kominami, schodami i wylewkami typu tarasy). Wynik 80 /4 /2,5 = 8 tys zl na lebka. To samo wychodzi. I wiele osob mowi, ze to drogo. W sumie tez mi sie tak wydaje, ale jak poganialem nawet po budowach w okolicy, to slyszalem o cenach (podobne wielkosci domkow, komplikacje itp) rzedu 70-110 tys zl (Szczecin). Mysle wiec ze biore i nie narzekam. I oczywsicie zazdroszcze innym ktorzy zaplaca duzo mniej i beda mieli dobrze zrobione Ale tak juz bywa. Witam! Z "cegłą i jej wymiarem"mam do czynienie nie od dzisiaj i wkurza mnie takie super Polskie dziamganie " a bo on tyle zarabia"!! To weź chłopie kielnię i też se zarób i nie zapominaj ,że w PeeReLu zima jest sezonem martwym na budowie (przymusowa przerwa technologiczna) aw tym czasie też żyć jakoś trzeba- a ty być może wtenczas jako "marketingowiec" nawijasz klientom "makaron na uszy". Wedle stawu grobla! Jest takie powiedzenie zza wody wielkiej: "wszyscy zadowoleni albo nici z interesu" A ta chalupa to se stawiasz raz na 50 lat! I jak Ci dobrze postawią to masz dobrze! A jak tanio to tanio- ale to nie znaczy że dobrze! Pamiętajcie -JAKOŚĆ KOSZTUJE!!! Nie każdy nosi Burberry- niektórzy Szariki! Pozdrawiam jakościowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOP1 22.10.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 Witam . Ja czytam i oczom nie wierzę. Ceny które podajecie sa kosmiczne może miałem więcej szczęścia. U mnie jest już stan SSO ok. 60 km.od stolicy. Miałem dwóch majstrów murarzy ( ojciec z synem). Za pomocników byłem ja plus dwie osoby z rodziny a przy zalewaniu i szalowaniu było nas więcej. Za fundamenty, wszystkie ściany, stropy żelbetowe, kominy, taras i chudziak skasowali mnie na 15 tys. zł. Nie piszcie bzdur, że tanio to źle. Bo jak ktoś tak pisze to sam jest dupa nie fachowiec .( Też mam działalność tylko nie związaną z budownictwem i coś na temat takiego gadania wiem.) Na budowie przez cały czas był mój ojciec, który też ma trochę pojęcia o murowaniu i ja też przygotowałem się teoretycznie do tego wyzwania oraz mam dobrego i sprawdzonego kierownika, który nadzorował poszczególne etapy budowy. Dach inna firma dach krokwiowo - jętkowy pow. dachu ok.200m2 z deskowaniem i kryciem papą 3 tys. Firma działająca od kilkunastu lat z dobrą opinią. Tak wygląda to u mnie. Oczywiście czasu i pracy swojej i rodziny nie liczę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 23.10.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Witam . Ja czytam i oczom nie wierzę. Ceny które podajecie sa kosmiczne może miałem więcej szczęścia. U mnie jest już stan SSO ok. 60 km.od stolicy. Miałem dwóch majstrów murarzy ( ojciec z synem). Za pomocników byłem ja plus dwie osoby z rodziny a przy zalewaniu i szalowaniu było nas więcej. Za fundamenty, wszystkie ściany, stropy żelbetowe, kominy, taras i chudziak skasowali mnie na 15 tys. zł. Nie piszcie bzdur, że tanio to źle. Bo jak ktoś tak pisze to sam jest pupa nie fachowiec .( Też mam działalność tylko nie związaną z budownictwem i coś na temat takiego gadania wiem.) Na budowie przez cały czas był mój ojciec, który też ma trochę pojęcia o murowaniu i ja też przygotowałem się teoretycznie do tego wyzwania oraz mam dobrego i sprawdzonego kierownika, który nadzorował poszczególne etapy budowy. Dach inna firma dach krokwiowo - jętkowy pow. dachu ok.200m2 z deskowaniem i kryciem papą 3 tys. Firma działająca od kilkunastu lat z dobrą opinią. Tak wygląda to u mnie. Oczywiście czasu i pracy swojej i rodziny nie liczę. Pozdrawiam. Zgadzam się z tobą w stu procentach bo kwota jaka ja musiałem zapłacić za fundamenty + ściany/strop jest dosyć podobna. Własnie zaczeli robić dach. I pewnie za jakiś tydzień będą kryć dachówka. Narazie wychodzi mi za SSO jakies 600zł-610zł/m2 (dom ma 286m2 pow użytkowej przy czym w tym jest zadaszony taras + garaz/pom gosp + podcien przed wejsciem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 23.10.2008 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 witam serdecznie ja daję 65 tysięcy za stan surowy otwary moja ekipa to 7 osób budowa domku AMBROZJ I z dobrychdomów rozpocząłem budowę 15 września 2008r jest 11 październik zalewają strop Ja zaczalem 18 wrzesnia z ekipa 3 osobowa i robia strop - zalewac beda gdzies za tydzien. Wiec chyba robie szybciej Tarasy wylane, kanaliza pociagnieta. Kominy w trakcie. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzyba 06.11.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Stan surowy otwarty 110.000 materiały + robocizna. W tym robocizna cięli i blacharzy 8600 (238 m2 dachu - dwuspadowy + 3 lukarny) oraz murarze 25000. Dom 133 m2, niepodpiwniczony. Tarasy wylane. Lukarny wytynkowane. Podkarpacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 06.02.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ludzie, Ja mam takie pytanie - skąd się Wam biorą te ceny 75 tyś, 40 tyś, 100 tyś. Pytałem już dwuch potencjalnych wykonawców i stan surowy otwarty z dachem to ok. 1600 zł za m2. Przy domku 250m2 nie chce wyjść inaczej jak 400tyś. O co w tym wszystkim chodzi? PozdrAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna2405 06.02.2009 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 jestes pewien,ze chodzi o stan surowy?????????Niemożliwe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 06.02.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jak najbardziej, bez tynków, bez okien za to z ociepleniem podlogi i wylewką na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banko 06.02.2009 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Jak najbardziej, bez tynków, bez okien za to z ociepleniem podlogi i wylewką na podłodze. Czy to nie są oby fachowcy bardzo starej daty?? Tacy co jeszcze po denominacji złotego nie mogą dojść do siebie?? Ja za stan surowy też usłyszałem 260 tyś, później była poprawka na 2,6 tyś a jak się zapytałem czy chodzi o 26 tyś to właśnie o to chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wenge72 06.02.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Ludzie, Ja mam takie pytanie - skąd się Wam biorą te ceny 75 tyś, 40 tyś, 100 tyś. Pytałem już dwuch potencjalnych wykonawców i stan surowy otwarty z dachem to ok. 1600 zł za m2. Przy domku 250m2 nie chce wyjść inaczej jak 400tyś. O co w tym wszystkim chodzi? Pozdr AM 40-75tys to robocizna bez materiałów, trzeba czytać uwaznie 100tyś to może byc mały parterowy domek robocizna plus materiały Kiepsko opisujesz parametry domu. Najlepiej podać powierzchnię całkowitą a nie użytkową i zewnętrzne wymiary budynku oraz rodzaj dachu. Dziś można przyjąć że koszt budowy SSO to około 1tyś pln netto /1m2 powierzchni całkowitej Jak ty masz domek 250m2 użytkowej z niską ścianką kolankową, porąbanym dachem, do tego piwnica, a dach strzelisty do nieba pokryty dachówką glazurowaną i rzędem kurników na połaciach to i 400tyś moze wyjść ale raczej to górna stawka Ja mam dom 218m2 powierzchni całkowitej (uzytkowej 192) w tym podwójny garaż, kubatury nie pamiętam, niecałe 700m3 zewnetrzne wymiary 16.6m x9.8m dach dwuspadowy z 4 pulpitami i 2 oknami dachowymi, razem 226m2 dachu Na razie wyceny robocizny SSO+dach mam 2: 86tyś i 78tys netto. do tego mam wycenione materiały w hurtowniach na ściany, strop i dach (dachówka cementowa ok 55pln/m2 dachu wychodzi brutto), w sumie licząc beton plus to co mam wycenione plus jakieś 30tyś na niespodziewane wydatki to koszt zakupów powinien się zmieścić w 130k brutto razem więc powienienem się zmieścić w 210k za SSO z dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 07.02.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Ja juz jestem w trakcie budowy (80 tys za SSO 200 m2 + dach 300m2), ale teraz nawet dowaidywalem sie o ceny i wszedzie mowia w granicach 400-500 zl za m2 powierzchni Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 08.02.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2009 teraz nawet dowaidywalem sie o ceny i wszedzie mowia w granicach 400-500 zl za m2 powierzchni Rozumię, że to za robociznę za SSO? A za całość jak wychodzi, znaczy się: - rabocizna, - materiały i ich dowóz - zarządzanie budową - kier. bud - geodeta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts