Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesadzanie sosen

Recommended Posts

witam,

mam piękne sosny na działce w okolicach Kampinosu. Niestety nie rosną tam gzie powinny:) Potrzebuję przesadzić parę z nich w okolice ogrodzenia. Macie rady??? Poproszę. Jedyna rzecz jaką wiem, to fakt, że powinnam zachować kierunki świata... Co jeszcze???

ja rok temu przedzałem 10 sosen tak około 3 metry - przesadzałem troche późno bo w kwietniu - na 10 przyjęły sie 3 szt - jedna mała i dwie największe

przyjeło by sie wiecej ale koparkowy troche korzenie pouszkadzał

w tym roku posadziłem jakieś 500 szt dwu-trzylatek i przyjęło sie jakieś 80%

jak podrosną do pół metra to poprzesadzam je w docelowe miejsca

wiecie co... ja nie jestem ekspert ale już kilku ekspertów mi mówiło, że najważniejsze w przesadzaniu iglaków to zachowć strony świata.. że jak tą stroną rosła na północ to tą sama stroną na północ ją wsadzić.... Wtedy podobno (jeśli nie zniszczy się korzeni) będzie większa szansa na przyjęcie....

Mam też do przesadzenia maluśkie buki... Wszystkie malutkie i do przesadzenia najwyżej o ok 8 m na tej samej działce w tą samą ściółke.... Napiszcie jakies światłe rady bo jak nie to po prostu pójdę tam z łopatą, wywale drzewka i wkopię obok...

wiecie co... ja nie jestem ekspert ale już kilku ekspertów mi mówiło, że najważniejsze w przesadzaniu iglaków to zachowć strony świata.. że jak tą stroną rosła na północ to tą sama stroną na północ ją wsadzić.... Wtedy podobno (jeśli nie zniszczy się korzeni) będzie większa szansa na przyjęcie....

Mam też do przesadzenia maluśkie buki... Wszystkie malutkie i do przesadzenia najwyżej o ok 8 m na tej samej działce w tą samą ściółke.... Napiszcie jakies światłe rady bo jak nie to po prostu pójdę tam z łopatą, wywale drzewka i wkopię obok...

Ekspertów, mówisz...a o splunięciu przez lewe ramię nie mówili? A z bukami to tak dokładnie jak piszesz, tylko sobie myślę, że lepiej poczekać, aż liście opadną.

Witam.

W kwestii przesadzania sosen nie mam doświadczenia ale spostrzeżenie

mam następujące.

Ok. 15 IV kupiłem sosnę czarną ze sklepu ogrodniczego kopaną z gruntu. Korzenie owinięte siatką, posadzona do donicy.Wysokość ok. 1m.

Od chwili kopania do posadzenia u mnie w ziemnie prawdopodobnie upłynęło 2 dni.

Podlewana do chwili obecnej nie wypusciła (rozwinęła)przyrostów, igły ma zielone. Natomiast w sklepie te które "nie zeszły"(z kilku przywiezionych kupiłem tylko ja) nadal rosną w donicach ale mają ok. 20 cm przyrosty.

Nie wiem co jest nie tak i czy sosna może przewegerować do przyszłej wiosny i wypuścić nowe przyrosty, czy tak bywa po przesadzeniu w nowe miejsce?

Pozdrawiam.

http://images26.fotosik.pl/224/08e939e7a0ad8ca1m.jpg

http://images34.fotosik.pl/273/1d5ad4da5782677dm.jpg

• 3 years później...
"palmowy " system korzeniowy tzn że korzeń idzie głęboko w dół ? Pytam bo mam stare sosny samosiejki i chciałam pod nimi coś podosadzać ale jak zaczęłąm kopać coby użyżnić dołek to na wierzchu było bbbbb. dużo cieńkich ( ? ), długich korzeni , które praktycznie łapatą poprzerywałam , były b. długie przy wierzchu ziemi , ciągnęły się na kilka matrów . Mam tylko nadzieję że drzewom to nie zaszkodzi skoro mają jakiś tam inny korzeń ( chyba ten palmowy?)

http://images50.fotosik.pl/1431/a26295da432996f6gen.jpg

Palowy system mają sosny rosnące naturalnie, orzeszniki

Wiązkowy mają drzewa szkółkowane (kilka razy przesadzane, gdzie specjalnie formuje się zwartą bryłę korzeniową) oraz np. brzozy (ich korzenie są bardzo płytko pod ziemią)

• 2 weeks później...

Witam,

A jak sądzicie, czy warto ryzykować przesadzenie ok 1.6m wys sosny ościstej? Rośnie w zbyt dużym zagęszczeniu wśród innych roślin u mojego Teścia... i mogę ją mieć w ramach prezentu .... ;) Nie wiem, czy jest szansa na jej przyjęcie w nowym miejscu ? I jak z podlewaniem, w zeszłym roku przesadziłem samosiejkę z pola z dużą ilością ziemi... podlewałem, dbałem... i zdechła po 3 miesiącach