Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przesadzanie sosen

Recommended Posts

• 3 years później...

przede wszystkim, jak to starszy egzemplarz to idealnie go usztywnić, aby nie chwiał się w czasie wiatrów. Niepowodzenia w przesadzaniu spowodowane są tym, że chwiejąca się roślina rozrywa sobie nowe korzonki.

Podlewać oczywiście.

• 10 months później...
Przypadkiem trafiłem na ten wątek - mieszkam w miejscu wydartym kiedyś lasowi. Wokół zresztą nadal są tereny leśne. Co roku wokół naszego domu pojawiają się setki nowych samosiejek sosny. Staram się nieco kształtować krajobraz wokół naszego ogrodu, a także w samym ogrodzie poprzez usuwanie i przesadzanie tych samosiejek. W innym przypadku mieszkałbym już w niedostępnym zagajniku. I nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi - nie przypominam sobie przypadku, by przesadzona przeze mnie sosna zmarniała. A przesadzam egzemplarze nawet 1,5 metrowe. Nie mam czasu by jakoś szczególnie poświęcać uwagę przesadzonym drzewom. Nie podlewam ich ( z wyjatkiem jednorazowego, obfitego podlania zaraz po przesadzeniu) i nie tyczkuję. Jedyne, czego przestrzegam to wykopywanie ich z jak największą bryłą korzeniową. Te większe egzemplarze prawie nie mieszczą się na dużej taczce, a do przewozu potrzeba dwóch osób. Może właśnie w tkwi źródło sukcesu.