I.W. 16.06.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Jeszcze nie, ale potrzeba matką wynalazków i boją się że monopol ropy zostanie przełamany. Wystarczy że ktos zacznie i dalej poleci z górki. Choć jestem sceptyczny czy to takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 16.06.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Jeszcze nie, ale potrzeba matką wynalazków i boją się że monopol ropy zostanie przełamany. Wystarczy że ktos zacznie i dalej poleci z górki. Choć jestem sceptyczny czy to takie proste. To nie takie proste.Wystarczy sobie wyobrazic jakie ogromne sumy kasuje kazde panstwo z tytulu tzw podatku , akcyzy czy innych bandyckich oplat. Rezygnacja z darmowych dochodow jest zawsze dla politykow nie do przyjecia(np sprawa abonamentu RTV). W rezultacie to polityka decyduje o wprowadzeniu takich a nie innych rozwiazan technicznych. Jak nie da sie czerpac zyskow z ropy to opadatkuja wode i powietrze i rowerzystow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 16.06.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Jak nie da sie czerpac zyskow z ropy to opadatkuja wode i powietrze i rowerzystow. przecież woda jest opodatkowana, przynajmniej u mnie na rachunku stoi 22% ta butelkowana też. ... chociaż to nie takie śmieszne..., a o powietrzu nic nie wiem, chyba że tym sprężonym. a w niektórych gminach to nawet za tę odprowadzaną! Za deszczówkę podatek się płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 16.06.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Jeszcze nie, ale potrzeba matką wynalazków i boją się że monopol ropy zostanie przełamany. Wystarczy że ktos zacznie i dalej poleci z górki. Choć jestem sceptyczny czy to takie proste. To nie takie proste. Miałem na mysli kwestie techniczne, sprawność energetyczna itp. na WP dzisiaj był japoński samochód "na wodę" cokolwiek to znaczy bo dla tych kretynów co piszą te artykuły wodór, para wodna (wymagająca dodatkowej energii) i woda to to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasp-berry 17.06.2008 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Nie piszesz jaki to strop, ale w większości przypadków należałoby na stropie położyć paroizolację a na niej dopiero izolację cieplną. Zapobiegnie to przedostawaniu sie wilgoci (np. technologicznej) do warstwy izolacji cieplnej i jej zawilgoceniu. Dokładnie takie rozwiązanie zastosowałem u siebie. Też zostawiam zagospodarowanie poddasza na II etap budowy . Strop mam drewniany a izolację ze styropianu gr. 2x12 cm ułożonego w mijankę. Jeśli chodzi o strop to są to belki drewaniane, a nasz wykonawca pozostawia go w stanie: izolacja z PE pozioma - jedna warstwa i izolacja z wełny mineralnej gr. 18cm no i ślepa podłoga z płyt OSB, sufit podwieszany na stelażach. Czy to wystarczy, czy może warto byłoby bardziej się postarać?? Acha dodam, że na dachu dachówka ceramiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 17.06.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Nie martwiłbym się tym co będzie za 50 lat, nie wierze w te teorie z kończącymi się paliwami ... Jakoś dziwnie im więcej takiej propagandy tym paliwa stają się droższe. Wczoraj byłem na składzie opału i prawie wjechałem w kupe miału jak zobaczyłem cene ekogroszku. Miał i orzech w cenach ze stycznia marca a ekogroszek /był po 480 zł/tona/ a jest po 640 Orzech po 550 zważywszy że jest bardziej kaloryczny od groszku i gatunkowo lepszy to dlaczego jest tańszy o 90 zł od gorszego /nawet eko/ groszku? Czyżby efekt mody, fascynacji pseudoekowęglem? I co teraz jeśli ktoś wydał 7-9 tysiaków zamiast w piec gazowy to w węglowy? Do zimy jeszcze daleko więc zdąży pewnie jeszcze podrożeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.06.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Podsumowując ww posty na razie jedyne co możemy zrobić, to wybudować dom odpowiedni do własnych potrzeb i go dobrze ocieplić. Bo już wybór medium grzewczego to totolotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 17.06.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Podsumowując ww posty na razie jedyne co możemy zrobić, to wybudować dom odpowiedni do własnych potrzeb i go dobrze ocieplić. Bo już wybór medium grzewczego to totolotek. Na pewno sluszny wniosek.Jednak dobrze ocieplony dom do wlasnych potrzeb to zaledwie polowa problemu. Po pierwsze to dom musi byc zbudowany energooszczednie tzn wlasciwie zaprojektowany i wykonany pod katem minimalnego zuzycia energii. Samo ocieplenie nic nie daje bo robimy z domu termos gdzie pojawia sie zaraz problem wilgoci w miejsce ciepla. Po drugie nalezy do ogrzewania uzywac w wiekszej mierze pomp cieplnych bo to na dluzsza mete sie oplaci . W perspektywie czasu warto sie zastanowic nad solarami. Jesli jednak wlasciciel domu planuje w perspektywie 2-3 lat to napewno masz racje : to sprawa szczescia utrafienia w chwilowy spadek ceny danego surowca. Dlatego tez wlasciciele powinni myslec w fazie realizacji z duzym wyprzedzeniem czasowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.06.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Z tym wyprzedzeniem to kłopot. Już 2 razy się przejechałem na sposobie ogrzewania. Raz na oleju opałowym a drugi raz na kominku. W 2004 dębina z lasu niepocięta kosztowała 60 zł a teraz za 120 ciężko kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 17.06.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Z tym wyprzedzeniem to kłopot. Już 2 razy się przejechałem na sposobie ogrzewania. Raz na oleju opałowym a drugi raz na kominku. W 2004 dębina z lasu niepocięta kosztowała 60 zł a teraz za 120 ciężko kupić. Zauwaz , ze gdybys mial pond polowe kosztow ogrzewania (comiesiecznie) za darmo to skoki cen nie bolaly by tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 17.06.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Tylko że pompa ciepła i solary to jeszcze tak trochę nowość nie wspominając o kosztach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.06.2008 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Porównując "średni" kocioł gazowy z wszystkimi kosztami z tym związanymi , z "średnią" PC i wszystkimi kosztami z tym związanymi, to są one bardzo zbliżone do siebie.Oczywiście z jednej i drugiej strony mogą wystąpić skrajności np. gaz daleko, a w przypadku PC "przymus" odwiertów pionowych (mała działka).W przypadku "gazu z butli" można powiedzieć, że inwestycja w PC zawsze się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.06.2008 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Tylko że pompa ciepła i solary to jeszcze tak trochę nowość nie wspominając o kosztach.Większą nowością są kotły na paliwo stałe z podajnikiem, wspomagane wentylatorem i sterowane mikroprocesorem, a przyjęły się bardzo szybko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.06.2008 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Tylko że pompa ciepła i solary to jeszcze tak trochę nowość nie wspominając o kosztach.Większą nowością są kotły na paliwo stałe z podajnikiem, wspomagane wentylatorem i sterowane mikroprocesorem, a przyjęły się bardzo szybko . Koszt dobrego kotła na paliwo stałe + koszty prawidłowo wykonanej kotłowni też w sposób znaczący nie odbiega od kosztów PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.06.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 [przecież woda jest opodatkowana, przynajmniej u mnie na rachunku stoi 22% Żle sprawdzałeś - jest 7% VAT na wodzie i sciekach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 17.06.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Tak przegladając forum doszedłem do wniosku że decydując się na pompę ciepła czy kondensat to raczej powinna być podłogówka.Szczeże mówiąc jakoś nie przełknąłbym podłogówki w sypialniach na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.06.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Szczeże mówiąc jakoś nie przełknąłbym podłogówki w sypialniach na poddaszu. O matko, nie zaczynaj !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 17.06.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Miał i orzech w cenach ze stycznia marca a ekogroszek /był po 480 zł/tona/ a jest po 640 Orzech po 550 zważywszy że jest bardziej kaloryczny od groszku i gatunkowo lepszy to dlaczego jest tańszy o 90 zł od gorszego /nawet eko/ groszku? Czyżby efekt mody, fascynacji pseudoekowęglem? I co teraz jeśli ktoś wydał 7-9 tysiaków zamiast w piec gazowy to w węglowy? Do zimy jeszcze daleko więc zdąży pewnie jeszcze podrożeć. Kopalnie w tym roku raz podnosiły ceny wegla średnio o 15%. Na razie planów kolejnej podwyżki brak. Tona orzecha II w KHW to 420 zł. A problem z ekogroszkiem jest taki że przy eksploatacji obecnymi technikami niewielka część węgla nadaje się na ekogroszek i do tego musi na zakładzie przeróbczym być przygotowana (uziarnienie). Popyt i przygotowanie węgla robią cenę. Dlatego tez warto było kupić tłokowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikson 17.06.2008 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 plany będę w grudniu na rok 2009 podobnie jest z gazem pegenige chciał walnąć podwyżkę od początku roku o 30% to urząd kontroli pozwolił na 14czy15% więc co zrobią chłopaki z pegenige w następnym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaneq 17.06.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Tak przegladając forum doszedłem do wniosku że decydując się na pompę ciepła czy kondensat to raczej powinna być podłogówka. Szczeże mówiąc jakoś nie przełknąłbym podłogówki w sypialniach na poddaszu. Nowe pompy cieplne pracuja juz z temp wyjsciowa 65 °C i mozna napedzac nimi grzejniki a nie tylko niskotemperaturowa podloge. Dla kondensata optymalna jest podlogowka ze wzgledu na modulacje ale nie ma przeszkod w normalnym stosowaniu z grzejnikami bez mieszacza. Kondensaty sa nowoczesnymi kotlami o zamknietynietej komorze spalania i wysokiej sprawnosci . Ewentualny brak modulacji nie powinien byc w swietle parametrow technicznych znaczaca przeszkoda w zastosowaniu do CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts