Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyszłość i ogrzewanie domu

Recommended Posts

[przecież woda jest opodatkowana, przynajmniej u mnie na rachunku stoi 22%

Żle sprawdzałeś - jest 7% VAT na wodzie i sciekach :)

No tak!

:oops:

Jest w fakturze tabelka z "0", "7" i "22" i cyferki z kwotą stoją faktycznie przy "7", ale po piwku, po pracy jakoś krzywa ta tabelka była :wink: :lol:

• Odpowiedzi 96
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miał i orzech w cenach ze stycznia marca a ekogroszek /był po 480 zł/tona/ a jest po 640 :o

Orzech po 550 zważywszy że jest bardziej kaloryczny od groszku i gatunkowo lepszy to dlaczego jest tańszy o 90 zł od gorszego /nawet eko/ groszku?

Czyżby efekt mody, fascynacji pseudoekowęglem?

I co teraz jeśli ktoś wydał 7-9 tysiaków zamiast w piec gazowy to w węglowy?

Do zimy jeszcze daleko więc zdąży pewnie jeszcze podrożeć.

Kopalnie w tym roku raz podnosiły ceny wegla średnio o 15%. Na razie planów kolejnej podwyżki brak. Tona orzecha II w KHW to 420 zł. A problem z ekogroszkiem jest taki że przy eksploatacji obecnymi technikami niewielka część węgla nadaje się na ekogroszek i do tego musi na zakładzie przeróbczym być przygotowana (uziarnienie). Popyt i przygotowanie węgla robią cenę. Dlatego tez warto było kupić tłokowca.

Chyba moda i popyt na ekogroszek bo przecierz chyba od wiosny się technologia nie zmieniła.

ekogroszek też od początku kiedy wszedł na rynek zdrożał bo zwiększył się na niego popyt, w tej chwili jest jeszcze opłacalny ale czy będzie za 5 czy 10lat?

my nie rozmawiamy o rozwiązaniach na obecną chwilę , proszę podać przykład kto wybudował 10 czy 15lat temu dom i udało się wstrzelić czy przewidzieć

dobre źródło zasilania domu i jak teraz na tym wyszedł,

to samo dotyczy nas obecnie budujących, ja zrobiłem sobie założenie że chce mieć mniejszy dom ale prosty zbity dobrze ocieplony maksymalnie funkcjonalny, do tego z możliwością podłączenia w niedługim czasie reku i PC jak ceny będą atrakcyjniejsze i wejdą nowe generacje urządzeń,

czy mi się to sprawdzi ? nie jestem w stanie tego przewidzieć , wiem że trzeba trzymać rękę na pulsie i mieć elastyczną możliwość rozwoju systemu w domu, czy kolektor czy pc itd, natomiast wiem jedno że ceny surowców będą rosły w najbliższych latach szybciej niż zakładamy i tym samym ceny za drewno do kominka czy ekogroszek czy olej po frytkach,

Podstawową kwesią chyba jest czy to ma być tanie czy wygodne, niestety bo taniego i wygodnego na przestrzeni kilku lat to chyba nie ma.

Tanie w dłuzszym czasie to piec na wszystko, niestety trzeba się z nim poznać bliżej :wink: lub miał węglowy który był tani i jeszcze się jakoś trzyma.

wygodne to chyba tylko gaz ziemny. Reszta to loteria.

Chyba moda i popyt na ekogroszek bo przecierz chyba od wiosny się technologia nie zmieniła.

No właśnie dlatego :wink: Przy mniej więcej stałym wydobyciu (chociaz w tym roku spadło) podobny procent jest przerabiany na ekogroch a jak wzrósł popyt to wiadomo. Coś mi mówi że będzie rósł esport takich kwalifikowanych paliw i tym samym znów cena up.

W przypadku "ekogroszku" wpływ na "eko" ma zawartość siarki w węglu, a większość węgla w naszych pokładach jest znacznie zasiarczona, co powoduje, że tego "eko" jest stosunkowo mało.

Ps. "Granulacja" węgla nie ma znaczenia, bo każda kopalnia przesiewa urobek - ten zasiarczony też.

Dla uzupełnienia powiem, że z terenu jednej kopalni moze pochodzić węgiel zasiarczony i mniej tzw. "eko"

Ps. "Granulacja" węgla nie ma znaczenia, bo każda kopalnia przesiewa urobek - ten zasiarczony też.

"

Ekogroszek ma granulację 5-25 mm a to stosunkowo niewielka część wydobycia bo ok. 85% całości to miały dla energetyki reszta to sortymenty grube średnie i inne. Stąd tez kolejki ciężarówek pod kopalniami przy zawalonych zwałach miałem. Aby ten odsetek (udziału ekogroszku ) zwiekszyć kosztem grubszych sortymentów trzeba węgiel dodatkowo pokruszyć a to kosztuje.

A eko to nie tylko siarka ale tez zawartość popiołu i kalorycznośc a żeby to jeszcze dobrze się paliło w automatycznym piecu to np spiekalność. Ten zbiór parametrów ogranicza podaż

czyli uważacie że przyszłość należy do ekogroszka?

:)

Moim zdaniem - nie. Pokłady takiego węgla są w zdecydowanej "mniejszości" i nawet w tej chwili jest to paliwo "ideologiczne" :lol:

Jeśli chodzi o paliwa "kopane", być może w przyszłości zwrócimy się do antracytu są dość duże udokumentowane złoża, ale na dużej głębokości.

Przyszłość tak czy siak należy do paliw i energii odnawialnej.

ekogroszek też od początku kiedy wszedł na rynek zdrożał bo zwiększył się na niego popyt, w tej chwili jest jeszcze opłacalny ale czy będzie za 5 czy 10lat?

my nie rozmawiamy o rozwiązaniach na obecną chwilę , proszę podać przykład kto wybudował 10 czy 15lat temu dom i udało się wstrzelić czy przewidzieć

dobre źródło zasilania domu i jak teraz na tym wyszedł,

to samo dotyczy nas obecnie budujących, ja zrobiłem sobie założenie że chce mieć mniejszy dom ale prosty zbity dobrze ocieplony maksymalnie funkcjonalny, do tego z możliwością podłączenia w niedługim czasie reku i PC jak ceny będą atrakcyjniejsze i wejdą nowe generacje urządzeń,

czy mi się to sprawdzi ? nie jestem w stanie tego przewidzieć , wiem że trzeba trzymać rękę na pulsie i mieć elastyczną możliwość rozwoju systemu w domu, czy kolektor czy pc itd, natomiast wiem jedno że ceny surowców będą rosły w najbliższych latach szybciej niż zakładamy i tym samym ceny za drewno do kominka czy ekogroszek czy olej po frytkach,

Z tym rozumowaniem jestem się gotów zgodzić. Jeśli nie sposób przewidzieć co bedzie opłacalne za 10 czy 15 lat, to pchanie kasy w drogie instalacje (pompy ciepła chociażby) z przekonaniem że za 20 lat się zwróci może się okazać wyrzuceniem kasy. Wiadomo że sprzedawca ma głęboko w d... co będzie za 15 lat, jego interesuje wyłącznie gotówka którą weźmie w tej chwili od klienta - więc każdą bajkę o świetlanej przyszłości będzie cisnął. Czyli co? Można mieć PC, ale lepiej miec kotłownię w której można w razie potrzeby każdy piec postawić...

No i jeszcze takie proste spostrzeżenie - jeden za rok ogrzewania płaci 2000 PLN, drugi 5000 PLN (do uzupełnienia który z nich czym ogrzewa). Którego bardziej zaboli podwyżka cen energii o 30%?

No i jeszcze takie proste spostrzeżenie - jeden za rok ogrzewania płaci 2000 PLN, drugi 5000 PLN (do uzupełnienia który z nich czym ogrzewa). Którego bardziej zaboli podwyżka cen energii o 30%?

i właśnie dlatego zdecydowałem się na PC

PS

a kotłownię z kominem i tak postawiłem - jak by co :p

w najnowszym muratorze jest ciekawy artykuł o domach pasywnych budowanych w niemczech, ponoć różnica w kosztach wybudowania takiego a zwykłego domu to w chwili obecnej 10% (troszkę w to nie wierzę ) , co ciekawe mają duże dofinansowania i budownictwo jest nakierowane pasywnie,

np dom z dachem pokrytym ogniwami fotowolt. może oddawać nadwyżkę energii do sieci po cenie 2krotnie większej niż kupuję , to jest dobre rozwiązanie tylko u nas by nie przeszło :)

natomiast widać że zachodnie kraje mają lepiej utorowaną drogę w kierunku budowania pasywnego, dofinansowania, dbania o środowisko i wykorzystywania odnawialnych źródeł energii

ciekawe kiedy u nas będzie podobnie za 15lat jak sieci energetyczne i gazowe się nachapią?

wszystko ładnie pięknie -tez się przymierzałam do takiego eko domku i co , poddałam się po schodach biurokracji , kosztów i zero pomocy z której kolwiek strony , mam to gdzieś .....jeżeli nie zmieni się podejście Państwa u nas do tego to my małe żuczki budującem sobie małe domki możemy sobie kase ładować w te nowe technologie , jak komuś zbywa ...

dziwie się ze Unia nie wymusza na panstwach czlonkowskich wprowadzania dofinansowywania inwestycji proekologicznych.

Wymusza!

Limity CO2

A do polityki państw należy decyzja jak.

I przez to ( m.in. ) jesteśmy mniej konkurencyjni do obu ameryk i azji, tam nadal średnio przejmują się CO2