lukasz123 04.06.2008 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 jak to u Was jest i co bardziej funkcjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.06.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 a jak masz w projekcie?jak masz ścianę 2W to chyba nie da się na zewnątrz bo drzwi musiałby być osadzone w styropianie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 04.06.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Ja mam na zewnątrz.Nie zabierają miejsca w i tak małym wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz123 04.06.2008 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 w projekcie mam do środka , wiatrołap 3,5 m2 , troche mały zastanawiam sie czy otwieranie na zewnatrz bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zioło 04.06.2008 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Polecam do środka - dla mnie nie ma innej opcji. Też mam wiatrołam 3,5m2 i wydawałoby się, że mały ale teraz wiem, że zmieści się jeszcze szafa wnękowa w tym wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 04.06.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 No widzisz, a w/g mnie jedynym słusznym rozwiązaniem jest na zewnątrz . Ile osób, tyle opinii (mimo, że tylko dwie możliwości są ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.06.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Nie znoszę, jako ewentualny gość drzwi otwieranych "na zewnatrz". Klika razy o malo nie dostalam z drzwi w nos.Aby zima zamknąc takie drzwi, trzeba sie wychylic na zewnatrz.Ciazko jest wpuszczac i wypuszczac gosci, za kazdym razem w zasadzie trzeba wyjsc poza prog domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 04.06.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Nie znoszę, jako ewentualny gość drzwi otwieranych "na zewnatrz". Klika razy o malo nie dostalam z drzwi w nos. Aby zima zamknąc takie drzwi, trzeba sie wychylic na zewnatrz. faktycznie ..... prawdziwa tragedia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 04.06.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 można to tak podsumowac:jak tylko wielkość wiatrołapu pozwala, to do środkajeżeli wiatrołap mały, to wybieramy dla nas mniejsze zło, między przygnieceniem gospodarza, a przywaleniem gościowi ja wybrałbym to drugie - jednak zdecydowanie częściej otwierać drzwi będziemy sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryba7070 04.06.2008 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 My też mamy na zewnątrz, dla mnie miejsce w wiatrołapie ( a nie jest zbyt duży ) jest ważne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 04.06.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 jak masz ścianę 2W to chyba nie da się na zewnątrz bo drzwi musiałby być osadzone w styropianie... Nie bardzo rozumiem powyższe, natomiast drzwi mam do środka bo jak dla mnie to jest jedynie słuszne rozwiązanie. Swoją drogą pytanie stare jak forum i jednoznacznego stanowiska nigdy nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek_sp 04.06.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 A ja się zapytam czy aby kierunku otwierania drzwi nie określają jakieś przepisy lub normy Może na forum jest np. pracownik straży pożarnej. A może jeżeli są takie przepisy to dotyczą tylko tzw.obiektów użyteczności publicznej. Osobiście nie spotkałem w budnkach jednorodzinnych drzwi wejściowych otwieranych na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.06.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Osobiście nie spotkałem w budnkach jednorodzinnych drzwi wejściowych otwieranych na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 04.06.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 U mnie są - pisałem wcześniej. U moich sąsiadów też. Słabo coś patrzyłeś A poważniej - w budownictwie jednorodzinnym nie ma tutaj jakichś specjalnych zaleceń. Myślę, że jest to dyskusja na temat wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.06.2008 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 U mnie są - pisałem wcześniej. U moich sąsiadów też. Słabo coś patrzyłeś . Pewnie mieszka w bloku , a tam każde drzwi do mieszkań są otwierane do środka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 04.06.2008 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 jak to u Was jest i co bardziej funkcjonalne dziecko znajomego podczas silnego wiatru zimą o mało nie zginęło od uderzenia drzwiami otwieranymi na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 04.06.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 jak masz ścianę 2W to chyba nie da się na zewnątrz bo drzwi musiałby być osadzone w styropianie... Niby dlaczego? Nie muszą przecież licować z elewacją. Mogą siedzieć głębiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 04.06.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Normą są drzwi otwierane do środka, wszystko, co odbiega od normy jest uciążliwe. I nie głupia była uwaga, że można sobie twarz rozkwasić takimi drzwiami. To tak jak z oknami - jak jest możliwość to robi się otwierane w prawo, a nie w lewo, a dla czego??? Bo jesteśmy zazwyczaj praworęczni i przyzwyczajeni. Gdzie szukacie sztućców u kogoś w kuchni??? W górnej szufladzie najbliżej zlewozmywaka i kuchenki - oczywiście mówię o domu przyjaciółki, mamy, cioci, bo nie oczekuje że grzebiecie obcym ludziom po szafkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 04.06.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 Mam ścianę 2W i drzwi otwierane na zewnątrz.Uważam, że jeden i drugi przypadek posiada swoje wady i zalety i każdy musi zdecydować co przeważy.Dla mnie decydujące były poniższe wady drzwi otwieranych do środka:- w czasie zacinającego deszczu otwarcie mokrych drzwi powoduje zalanie podłogi- w czasie zacinającego deszczu napór wiatru na drzwi może powodować ich rozszczelnianie i przeciekanie- zajmują miejsce w wiatrołapie i kolidowałyby z drzwiami do hallu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.06.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2008 weź pod uwagę że w czasie zacinającego deszczu drzwi otwierane na zewnątrz są znacznie bardziej narażone na wilgoś i zamoknięcie niże te "srodkowe" czyli te rozszczelnienia itp poza tym zewnętrzne przy wiekszym wietrze bocznym moga Ci z rąk odlecieć nieco a argument z biciem kogoś drzwiami śmieszny jest, tak jak można uderzyć kogoś drzwiami otwieranym na zewnątrz równie dobrze można uderzyć nimi w zadek kogoś nakładającego obuwie w wiatrołapie gdy inny ktoś otworzy z zewnątrz drzi, ten argument działa w obie strony, nie tylko na niekorzyść zewnetrznych, nieprawdaż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts