Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drzwi wejściowe otwierane do srodka czy na zewnątrz?

lukasz123

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie znoszę, jako ewentualny gość drzwi otwieranych "na zewnatrz". Klika razy o malo nie dostalam z drzwi w nos.

Aby zima zamknąc takie drzwi, trzeba sie wychylic na zewnatrz.

Ciazko jest wpuszczac i wypuszczac gosci, za kazdym razem w zasadzie trzeba wyjsc poza prog domu.

jak masz ścianę 2W to chyba nie da się na zewnątrz bo drzwi musiałby być osadzone w styropianie...

Nie bardzo rozumiem powyższe, natomiast drzwi mam do środka bo jak dla mnie to jest jedynie słuszne rozwiązanie.

Swoją drogą pytanie stare jak forum i jednoznacznego stanowiska nigdy nie będzie.

A ja się zapytam :lol: czy aby kierunku otwierania drzwi nie określają jakieś przepisy lub normy :roll: Może na forum jest np. pracownik straży pożarnej.

:-? A może jeżeli są takie przepisy to dotyczą tylko tzw.obiektów użyteczności publicznej. Osobiście nie spotkałem w budnkach jednorodzinnych drzwi wejściowych otwieranych na zewnątrz

Normą są drzwi otwierane do środka, wszystko, co odbiega od normy jest uciążliwe.

I nie głupia była uwaga, że można sobie twarz rozkwasić takimi drzwiami.

To tak jak z oknami - jak jest możliwość to robi się otwierane w prawo, a nie w lewo, a dla czego??? Bo jesteśmy zazwyczaj praworęczni i przyzwyczajeni.

Gdzie szukacie sztućców u kogoś w kuchni??? W górnej szufladzie najbliżej zlewozmywaka i kuchenki - oczywiście mówię o domu przyjaciółki, mamy, cioci, bo nie oczekuje że grzebiecie obcym ludziom po szafkach ;)

Mam ścianę 2W i drzwi otwierane na zewnątrz.

Uważam, że jeden i drugi przypadek posiada swoje wady i zalety i każdy musi zdecydować co przeważy.

Dla mnie decydujące były poniższe wady drzwi otwieranych do środka:

- w czasie zacinającego deszczu otwarcie mokrych drzwi powoduje zalanie podłogi

- w czasie zacinającego deszczu napór wiatru na drzwi może powodować ich rozszczelnianie i przeciekanie

- zajmują miejsce w wiatrołapie i kolidowałyby z drzwiami do hallu

weź pod uwagę że w czasie zacinającego deszczu drzwi otwierane na zewnątrz są znacznie bardziej narażone na wilgoś i zamoknięcie niże te "srodkowe" ;) czyli te rozszczelnienia itp ;)

poza tym zewnętrzne przy wiekszym wietrze bocznym moga Ci z rąk odlecieć nieco ;)

a argument z biciem kogoś drzwiami śmieszny jest, tak jak można uderzyć kogoś drzwiami otwieranym na zewnątrz równie dobrze można uderzyć nimi w zadek kogoś nakładającego obuwie w wiatrołapie gdy inny ktoś otworzy z zewnątrz drzi, ten argument działa w obie strony, nie tylko na niekorzyść zewnetrznych, nieprawdaż?