Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochotnicza Straż Pożarna

Recommended Posts

A pisałem wyraźnie, że chodzi mi róznice biologiczne i na poziomie instynktów.

No własnie najwyraźniej niewyraźnie ;-)

Pisałeś, że nie jestesmy równi.

A chodziło Ci jak mniemam, że nie jesteśmy jednakowi.

Z tym drugim się zgadzam, a to pierwsze jest, że tak powiem, troszkę retro :-)

PS. Bynajmniej nie uważam Cię za jakiegokolwiek szowinistę, po prostu użyłeś nieco niefortunnego zwrotu - nie dorabiajmy ideologii tam gdzie jej nie ma.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piszcie co chcecie ale ja i kilka znanych mi jeszcze kobiet jesteśmy przykładem tego, że jak widzimy strażaka to oczy same się ślimaczą. :oops:

I nie uwierzę, że faceci z OSP nie wiedzą, jak ich mundur działa na kobiety.

i nie ma to nic wspólnego z tym, czy ma mózg, jaki ten mózg jest, czy szanuje kobiety, czy nie. Strażak to strażak.

a jeszcze jak gra w orkiestrze dętej... :lol:

:lol: :lol: no niekoniecznie już, jakoś mam inne skojarzenia dotyczące tych grających. Pewnie przez reklamę jakiegoś specyfiku, co to klarnet boli głowa, perkusja ma katar :wink:

Często w moim osiedlowym sklepie wpadają chłopaki po jakies bułki i kefirki. Jest na czym oko zawiesić :D

A pisałem wyraźnie, że chodzi mi róznice biologiczne i na poziomie instynktów.

No własnie najwyraźniej niewyraźnie ;-)

Pisałeś, że nie jestesmy równi.

A chodziło Ci jak mniemam, że nie jesteśmy jednakowi.

Z tym drugim się zgadzam, a to pierwsze jest, że tak powiem, troszkę retro :-)

Kwiatuszku sliczny, Twój sprzeciw zaczął sie w tym oto miejscu

Bo wbrew poglądom nawiedzonych feministek, w naturze nie ma równości pomiędzy płciami.

ja, niestety (dla Ciebie) jestem zmuszony powtórzyć to co napisałem. Bo o co tu chodzi? Ano o to, że natura stworzyła nas jednak różnymi, bo różnimy się między sobą. Różnimy budową anatomiczną, podobno sposobem reagowania na uczucia oraz m.in. predyspozycjami do okreslonych zadań. To wyłącznie płeć żeńska jest zdolna do rodzenia dzieci, a facet może się tylko tymi dziećmi opiekować. A więc nie chodzi tu o sprawy wymyślone przez cywilizację, ale o naturę.

Bo to różne cywilizacje wymyśliły patriarchaty, matriarchaty i równouprawnienie. Ja jednak, powtórzę tu jeszcze raz, nie wypowiadam się tu na temat wyższości świąt Wielkanocy nad świętami Bożego Narodzenia, ani o wyższości matriarchatu nad patriarchatem.

Od kilku lat fascynuje mnie jak powszechne staje się dociekanie w różnych dziedzinach wpływów biologii - i dowodzenie supremacji wpływów natury, nad osiągnięciami kultury przy co raz powszechniejszym zaniechaniu zajmowania się lub deprecjonowaniu znaczenia kultury w życiu człowieka.

Jest to o tyle intrygujące, że nic tak jak kultura nie świadczy o człowieczeństwie (zarówno w dobrym jak i złym sensie).

Setki, nie zawsze poprawnych metodologicznie badań, poświęca się jednak dowodzeniu zależności zachowań społecznych od biologii, których uproszczone wyniki potem miliony ludzi czytają (internet!) i... uczą się. Natomiast badanie sprzyjających rozwojowi pozytywnych osiągnięć cywilizacyjnych, jakoś mniej nośne jest.

Przypomina mi to inną (kulturową jak najbardziej zależność): Dlaczego teledurnieje są tak durne? Bo są targetowane na założony niski poziom odbiorcy. Dlaczego odbiorcy są tak durni? Bo oglądają teledurnieje.

To teraz koniec tych dyrdymałów na forum: baby do garów i rodzenia dzieci! Chopy do kosy i... i... o cholipka, zabrakło mi biologicznie ekskluzywnej cechy męskiej! :D :wink:

• 4 weeks później...

Spędziłam 2 tygodnie w szkole aspirantów pozarnictwa. To ciężka szkoła, jak wojsko. Nie jest łatwo ją skończyć. Po jej ukończeniu jest się zawodowym strażakiem. To trochę sie rożni od ochotniczej straży pozarnej. Niewiele osób nie wytrzymuje w tym zawodzie. Okropna presja i wielkie obciażenie psychiczne. Wielu z tych chłopaków kończy szkołę, zaczyna pracę i..... odchodzi z niej. Nie wytrzymują. Obrazy z "odkrytek" czy masakrycznych wypadków samochodowych nie pozwalają wrócić do zawodu. Czasem straż im pomaga, daje pracę biurową czy inną bez udziału w akcji. Tak mogą zachować uprawnienia.

Nie zazdroszczę im tej pracy. To bardzo cieżkie zajecie, dla wytrwałych i silnych osób. Fajnie, że sie jednoczą, ze tworzą grupę. Mają potrzebę wzajemnego wsparcia. Ochotnicze jednostki mają inne obowiązki ale i tak uważam, że zasługuje na uznanie taka działalność.

• 2 weeks później...