działkowiczka 05.06.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Mam pytanie do pana Choduna (ale jeśli ktoś inny zna odpowiedź, to bardzo o nią proszę )). Na wiosnę kupiłam 4 róże, z czego Marguerite Hilling pięknie mi kwitnie, natomiast Luise Odier dziczeje. Na końcach niektórych pędów wyrasta po siedem liści, a kwiaty są małe. Nadmieniam, że dziennie ma tylko 5 h słońca. Jaka może byc tego przyczyna, co robić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 05.06.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Róże lubią słońce, a tym bardziej stare odmiany, są wręcz uzależnione od słońca. Poprostu ją przesadź - nie będzie drobniała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
działkowiczka 05.06.2008 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Pozdrawiam Cię Haniu. Wielkie dzięki - tak podejrzewałam. Tylko czy nie zdziczeje mi do jesieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 05.06.2008 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2008 Witam Zobacz również czy poniżej miejsca szczepienia nie wychodzą łodygi. jeżeli tak to są to tz. dziczki, które trzeba koniecznie wycinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.06.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Ale to chyba nie są dziczki podkładki, skoro mają drobne, ale pełne kwiaty Louise Odier ? Stąd typuję powód drobnienia, jako warunki stanowiskowe. Bo zdziczała, kwitłaby cechami podkładki , czyli pojedynczymi kwiatami canina, multiflora/ itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
działkowiczka 06.06.2008 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Myślisz Haniu, że jesienią uda się tę różę uratować? Ona tak cudownie pachnie,że byłaby wielka szkoda gdyby się zmarnowała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 06.06.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Nie wiem skąd jesteś działkowiczko. Ja, w górach przesadzam tylko wiosną, bo jesień tu krótka i sadzenie przed zimą , zwykle kończy się tu wypadnięciami . Dlatego proponuję przyszłoroczną wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 06.06.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Ja myslę, że skoro róża została posadzona w tym roku wiosną, to jesli pojawią się deszcze np.przez kilka dni- to można spróbowac przesadzic.Oczywiście trzeba wykopac z jak największą bryłą ziemi i codziennie podlewac. Może jeszcze nie wypuściła wielkich korzeni. Ja w tym roku jakieś trzy tygodnie temu przesadzałam różę(posadzona rok temu) - i chyba jak na razie nie widac, aby aby było coś nie tak-ma pączki,nie są zwiędnięte.Podlewam teraz ją codziennie i miałam szczęście- bo wtedy ponad tydzień u nas padało, co pomogło myślę jej się zaaklimatyzowac bez dużego stresu na nowym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 07.06.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 ja 2 tygodnie temu przesadzałam róże posadzone 6 lat temu. Jak na razie nie widzę tragedii, szykują się do kwitnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
działkowiczka 08.06.2008 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Dziękuję wszystkim za słowa otuchy. Jak zacznie padać spróbuję ją przesadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 07.07.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 moja 3 letnia róża szczepiona, która przez ost. 2 lata pięknie kwitła w tym roku wypuściła same dziczki? co zrobiłam nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.07.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 przemarzła i wybiła poniżej szczepienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 07.07.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) faktycznie na początku wyglądała,że przemarzła....tak się cieszyłam, że wreszcie odbiła...poniżej to nie, bo dokładnie się jej przyglądałam i to z boku szczepienia....nie da się nic zrobić, skoro sama zaszczepiona przemarzła??? Edytowane 8 Lipca 2011 przez aka z Ina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.07.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 skoro jesteś pewna, że to dziczka, to musi odbijac podkładka. Odmiana szlachetna nie dziczeje sama z siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka z Ina 08.07.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts