situla 06.06.2008 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 Mam projekt indywidualny wraz z wszystkimi projektami instalacji, projektem konstrukcji i zestawieniem stolarki. Brakuje mi jeszcze zestawienia więźby i tu każdy mówi co innego. Architekt twierdzi, że to wykonawca powinien przeliczyć, wykonawca, że to konstruktor. Generalnie każdy twierdzi inaczej. Kto więc wkońcu powinien takie zestawienie więźby wykonać? Wykonawca, konstruktor, architekt czy też może w tartaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miciu 07.06.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Witam Też mamy projekt indywidualny i nigdy więcej bym nie zamówiła indywidualnego szukałabym do skutku gotowego projektu ze wszystkimi zestawieniami. U nas było jeszcze gorzej, nie było żadnych zestawień Więc problem przy zakupie dosłownie wszystkiego W każdej hurtowni wielkie zdziwienie , że projekt za TAKĄ KASĘ a zestawień brak Więc po zestawienie stali i wieźby udaliśmy się do naszego architekta z pretensjami, że nic niema obliczonego . Zrobił - nawet bez dodatkowej opłaty Dobrze, że mąż się na tym zna i prawie wszystko potrafi obliczyć sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t_i_t_o 07.06.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Jeżeli konstruktor (architekt) zaprojektował konstrukcję dachu, to i on powinien zrobić zestawienie, co dla niego nie powinno stanowić problemu. Mnie wykonawca zalecił tylko, aby elementy były o 30 cm dłuższe, niż w zestawieniu - na wszelki wypadek, bo architekci też się mylą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 07.06.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 na jaki wypadek ? wystarczy kilka danych i mozna wyliczyc do centymetra plus zapas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t_i_t_o 07.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 na jaki wypadek ? wystarczy kilka danych i mozna wyliczyc do centymetra plus zapas no właśnie zapas na wszelki wypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 07.06.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 na jaki wypadek ? wystarczy kilka danych i mozna wyliczyc do centymetra plus zapas no właśnie zapas na wszelki wypadek hehe , dobre , oczywiscie zapas jest dodawany z konkretnych przewidywalnych powodow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jaga_2 07.06.2008 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Mamy projekt indywidualny z zestawieniem więźby i pozostałych konstrukcji drewnianych w cenie projektu (balkon, ganek). To jest robota architekta, a nie stolarza (tartaku). Tartak przelicza kontrolnie jeszcze raz (na życzenie) i dolicza 20 cm zapasu do więźby, chyba że architekt wyliczył więźbę z zapasem. architekt do roboty....!!!! to jego działka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 07.06.2008 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 zdycydownie robota architekta (a jak nie umie to niech znajdzie konstruktora). Przeciec to on odpowiada za projekt. W moim chyba zestawienie sie podłączyło od innego projektu To inna sprawa :) Ale daliśmy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 08.06.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 ...Tartak przelicza kontrolnie jeszcze raz (na życzenie) i dolicza 20 cm zapasu do więźby, chyba że architekt wyliczył więźbę z zapasem. jezeli nie ma zadnych zmian to ok , ale ... ...w epoce podnoszenia scianek kolankowych i innych zmian jedynie ciesla moze dokonac prawidlowej korekty w zestawieniu wiezby , a zrobi to najdokladniej znajac wszystkie zalozenia dotyczace dachu tartak nie ma pojecia , ale to milo , ze chociaz tak w ciemno doliczają " na wszelki wypadek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 08.06.2008 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 My w projekcie typowym mieliśmy zestawienie więźby dachowej. Dodatkowo w ramach adaptacji projektu konstruktor projektował nam wiatę obok garażu i zestawienie elementów więźby wiaty przygotowywał właśnie konstruktor. Dlatego myślę, że w projekcie indywidualnym powinna to być działka konstruktora. Poprostu tego wymagaj, za większą kasę masz do tego prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 08.06.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Mnie też się wydaje, że to robota architekta przecież to wszystko w programie się przelicza może szuka jeleni i chce wyciągnąć dodatkową kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
situla 10.06.2008 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi:)Konstruktor już pogoniony. W tym tygodniu mamy mieć to zestawienie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 13.11.2018 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2018 Podłączę się pod temat. Ja wprawdzie mam zestawienie więźby (gotowiec z biura Archon), ale wygląda mi na to, że słupy znajdujące się na poddaszu nie są ujęte. Czy tak powinno być? Drewniane słupy nie są już częścią więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts