SOBOTKOWA 10.06.2008 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Kochani, proszę Was o fachową pomoc:) Mam do zagospodarowania kawałek ziemi przy domu od strony północnej (totalny cień) i chciałabym tam zrobić rabaty z kwiatów wieloletnich. Do tej pory próbowałam tam sadzić tak na oko różne roślinki, ale większość z nich wypadała po jakimś czasie, bo niekoniecznie im było w cieniu dobrze:( Jakie rośliny, kwiaty wieloletnie cieniolubne (żebym nie musiała wykopywać cebulek na zimę) radzicie posadzić, aby rabata była z każdym rokiem coraz piękniejsza? Liczę na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 10.06.2008 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Byliny nie sa moja mocna strona ale mysle ze do miejsc cienistych na pewno cala gama paproci ogrodowych z dlugoszem krolewskim na czele, pewnie konwalia, moze jakis bluszcz, barwinek, ciemiernik, zawilec (opcjonalnie), primulka tez powinna sobie poradzic, nawet niektore gatunki traw, z takich najpopularniejszych ktore toleruja cien to chyba rajgras, tyle ze bardzo ekspansywny, ale tutaj nie chce zgadywac co do innych bo moge wprowadzic w blad. To tylko tak na oko, najlepiej gdybys sie wybrala do jakiejs szkolki bylin albo przyzwoitego centrum ogrodniczego bo gatunkow jest duzo wiecej, a w obrebie poszczegolnych gatunkow tez moga byc roznice pomiedzy odmianami. Moze ktos inny sie wypowie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.06.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Większośc cienioznośnych bylin jest jednocześnie wilgociolubnych.Są to:funkie, bergenie, zawilec japonski, parzydło leśne, świecznica, tawułki, wielosił, kopytnik, miodunka, barwinek, runianka, przylaszczki, tojeść rozesłana, pragnia syberyjska, zurawka, przywrotnik, tojad, z dwuletnich: naprastnica (rozsiewa się), jednoroczne: niecierpki, fuksje, begonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts