jacekot 11.06.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Witam Po ostatnim rąbaniu drewna została mi spora ilość odpadów w postaci kory ( niezła górka). Jest to kora głównie z dębu i brzozy , czy da się to jakoś wykorzystać w ogrodzie czy po prostu spalić to w ognisku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.06.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Pewnie jako podsypanie pod wszelkie drzewka i krzewy. Ludzie grubą kasę płacą za korę, a Ty masz ją swoją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 11.06.2008 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 no własnie nie wiedziałem czy się nadaje bo podobno nie ze wszystkich gatunków . Czyli co mam ją pokruszyć wysuszyć i zapakować w worek foliowy i jak póżniej będę sadził drzewka to mam ją podsypać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.06.2008 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Świeża kora (zwlaszcza dębowa) zawiera dużo garbników, które hamują rozwój roślin.Korę nalezy przekompostować przez co najmniej pół roku, aby deszcze wypłukały wszystkie silnie aktywne związki. Przy używaniu kory nalezy zwiększyć ilośc dostarczanego z nawozami azotu, gdyż azot zuzywany jest aktywnie przez bakterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 11.06.2008 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Świeża kora (zwlaszcza dębowa) zawiera dużo garbników, które hamują rozwój roślin. Korę nalezy przekompostować przez co najmniej pół roku, aby deszcze wypłukały wszystkie silnie aktywne związki. Przy używaniu kory nalezy zwiększyć ilośc dostarczanego z nawozami azotu, gdyż azot zuzywany jest aktywnie przez bakterie. Jak należy ją przekompostować ? tzn jak to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 11.06.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 http://forum.muratordom.pl/swieza-kora-sosnowa,t71196.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.06.2008 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Na pryzmę, podlać w razie suszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madd 11.06.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 Zostaw do rozpalania w kominku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 11.06.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 jacekot to też dla ciebie http://forum.muratordom.pl/uzdatnianie-gleby-materialy,t133323.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.06.2008 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 już wiem ze musze usypać pryzmę , ale jak to zrobić ? ktoś pisze ze poukładał korę na przemian z ze skoszoną trwa w warstwy , co dać na spó i czy korę najpierw rozdrobnić , co dać na spód ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.06.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 normalnie. Nie kombinuj. Jesli kora ma być tylko do ściółkowania to w cienistej czesci ogrodu usypujesz gorkę, polewasz w czasie suszy wodą i po pół roku rozsypujesz pod krzewy Jeśli kora ma wzbogacić glebę to usypujesz górkę warstwami, przesypując nawozem azotowym, okrywasz plandeką. Co jakiś czas polewasz wodą i przerzucasz pryzmę co 2-3 miesiące. Po roku kora powinna być miekka i rozpadac się w palcach. Wtedy ja potraktowac dolomitem i wymieszac z glebą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.06.2008 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 normalnie. Nie kombinuj. Jesli kora ma być tylko do ściółkowania to w cienistej czesci ogrodu usypujesz gorkę, polewasz w czasie suszy wodą i po pół roku rozsypujesz pod krzewy Jeśli kora ma wzbogacić glebę to usypujesz górkę warstwami, przesypując nawozem azotowym, okrywasz plandeką. Co jakiś czas polewasz wodą i przerzucasz pryzmę co 2-3 miesiące. Po roku kora powinna być miekka i rozpadac się w palcach. Wtedy ja potraktowac dolomitem i wymieszac z glebą. o to włąsnie mi chodziło , tylko czy teraz ją rozdrobnić czy za półroku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.06.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 Nie rozdrabniasz, jeżeli to nie są jakieś wielkie płaty. Duże kawałki kory trudniej wywiewa wiatr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts