Aluland 15.06.2008 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Kochani mam dosyć trawy, brak nawożenia i poszła się.... , a raczej jej brak, pozostały znikome ilości . Mchy i skrzypy zapanowały na trawniku, gleba jest licha piaszczysta. Kilka działek dalej jest trawnik z koniczyny, zielony, soczysty poprostu piękny . Czekam na wasze opinie jaką odmianą i czy warto? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 15.06.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Kochani mam dosyć trawy, brak nawożenia i poszła się.... , a raczej jej brak, pozostały znikome ilości . Mchy i skrzypy zapanowały na trawniku, gleba jest licha piaszczysta. Kilka działek dalej jest trawnik z koniczyny, zielony, soczysty poprostu piękny . Czekam na wasze opinie jaką odmianą i czy warto? pozdrawiam a tam kiniczyna....kup porzadna trawe barenburga golfowa......zanim posiejesz rozsyp nawoz ( najlepiej hydrokompleks) i podlewaj.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 15.06.2008 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Kochani mam dosyć trawy, brak nawożenia i poszła się.... , a raczej jej brak, pozostały znikome ilości . Mchy i skrzypy zapanowały na trawniku, gleba jest licha piaszczysta. Kilka działek dalej jest trawnik z koniczyny, zielony, soczysty poprostu piękny . Czekam na wasze opinie jaką odmianą i czy warto? pozdrawiam a tam kiniczyna....kup porzadna trawe barenburga golfowa......zanim posiejesz rozsyp nawoz ( najlepiej hydrokompleks) i podlewaj.... nawóz hydrokompleks to jego nazwa? obawiam się ze ziemia jest zakwaśna, mech, chwasty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 15.06.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 Na koniczynie się nie znam, chociaż też rośnie u mnie, więc nie doradzę, co do gatunków. Ja swojej nie musiałam siać, sama "przyszła" A było tak: Rosł sobie trawnik, 7 arów, nawożony, podlewany, odchwaszczany (chemicznie, a jakżeby inaczej), koszony itd. I w kółko to samo, nudne i pracochłonne. I w pewnym momencie powiedziałam: Mam tego dosyć! Wolę ten czas poświęcić na bardziej sensowne zajęcia. No i teraz jest tak: Trawa poprzerastała różną roślinnością, którą wcześniej tępiłam jako chwasty, a dzisiaj z zachwytem zatrzymuję się nad przeróżnymi kwiatkami, żółtymi, białymi, pomarańczowymi, różowymi, nawet jakieś fioletowe dzwonki się w tym roku pojawiły, o fiołkach, które cudownie pachniały wiosną nie wspomnę. A co do zapachów, to wysiało mi się nawet na ten mój trawnik oregano z rabatki ziołowej i jak się po tym depcze, albo kosi, to tak apetycznie pachnie, że zaraz ma się ochotę na pizzę Ziółka różne dzikie też się zadomowiły, np.babka lancetowata. A że łączka chemią nietraktowana, to i wykorzystać takie ziółka można w celach leczniczych. Podlewać tego nie trzeba, świetnie znosi okresowe upały. Kosić trzeba rzadziej, bo trawka mizerna. A zielony dywan upstrzony różnymi kolorami podoba mi się o wiele bardziej od samej trawy. Kiedyś zrobię z tej mojej łąki zielnik i myślę, że będzie imponujący . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skama 16.06.2008 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Na mój trawnik koniczyna biała przyszła sama. Jeżeli zapomnę podlać trawnik, to jest zielony tylko w miejscach, gdzie rośnie koniczyna -bardzo ją za to cenię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 16.06.2008 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Na mój trawnik koniczyna biała przyszła sama. Jeżeli zapomnę podlać trawnik, to jest zielony tylko w miejscach, gdzie rośnie koniczyna -bardzo ją za to cenię. właśnie, dlatego o tym mysle, takie same zjawisko sam zauważyłęm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia1667 16.06.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Żyłam w przekonaniu, że koniczynę z trawnika to się tępi, do czasu kiedy w castoramie zobaczyłam nienajtańszą mieszankę trawy z koniczyną. Też jestem ciekawa opinii użytkowników takiego trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stokrotka 16.06.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Żyłam w przekonaniu, że koniczynę z trawnika to się tępi, do czasu kiedy w castoramie zobaczyłam nienajtańszą mieszankę trawy z koniczyną. Też jestem ciekawa opinii użytkowników takiego trawnika. Ja jestem, że tak powiem, przypadkowym uzytkownikiem takiego trawnika - mnie się koniczyna podoba, nie tępię. Zielona jest, sliczna i chyba lokalne warunki służą jej lepiej niż trawie, to niech sobie rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 16.06.2008 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Dalej szukam samej koniczyny ale nazwijmy ją 'trawnikowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.06.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Po łąkach lepiej chodzić w butach, zamiast boso. Koniczyne zapylają trzmiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 16.06.2008 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Trzmiel trzmielem, a trawnik ma byc trawnikiem soczystym i zielonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 16.06.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Trzmiel trzmielem, a trawnik ma byc trawnikiem soczystym i zielonym no i jest jak o niego dbasz.....teraz myslisz ze koniczyna jest ok, ale jak trzmiele zaczna latac i inne kasajace owadki....zrobi sie nieciekawie ja na swoj trawnik sypie 2 razy w sezonie ten nawoz hydrokompleks - to jego nazwa, i kosze 2 razy w tygodnniu.a chwasty same sie tepia wraz z koszona trawka.. sekret jest w zakupie porzadnej mieszanki trawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agal-b 16.06.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 W Moim Pieknym Ogrodzie nr 5/2008 s.48 jest artykuł i reklama trawy z mikrokoniczyną. W opisie podają, że jest to odmiana miniaturowa koniczyny białej Trifolium repens i jest o 1/2 niższa niż zwykła koniczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danka z Poznania 16.06.2008 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Kochani mam dosyć trawy, brak nawożenia i poszła się.... , a raczej jej brak, pozostały znikome ilości . Mchy i skrzypy zapanowały na trawniku, gleba jest licha piaszczysta. Kilka działek dalej jest trawnik z koniczyny, zielony, soczysty poprostu piękny . Czekam na wasze opinie jaką odmianą i czy warto? pozdrawiam To nie tak by cię załamać Moja trawa jest ; bardzo zielona Nie nawoże jej , nie odchwaszczam Kwitnie w niej wszystko jak należy po koleji Moja to lubi Jak przekwitnie koniczyna to ją znów skoszę . Potem do zimy mam piękny ziloniutki dywanik. Mam pomysł , Porozmawiaj , z nią . Jak ciągle na nią psioczysz ,no to widzisz efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 17.06.2008 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Kochani mam dosyć trawy, brak nawożenia i poszła się.... , a raczej jej brak, pozostały znikome ilości . Mchy i skrzypy zapanowały na trawniku, gleba jest licha piaszczysta. Kilka działek dalej jest trawnik z koniczyny, zielony, soczysty poprostu piękny . Czekam na wasze opinie jaką odmianą i czy warto? pozdrawiam To nie tak by cię załamać Moja trawa jest ; bardzo zielona Nie nawoże jej , nie odchwaszczam Kwitnie w niej wszystko jak należy po koleji Moja to lubi Jak przekwitnie koniczyna to ją znów skoszę . Potem do zimy mam piękny ziloniutki dywanik. Mam pomysł , Porozmawiaj , z nią . Jak ciągle na nią psioczysz ,no to widzisz efekty porozmawiam z nią, moze się uda przekonac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts