I.W. 17.06.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Wychodzi mi że lepiej jakbym dał drzwi 70 u siebie w domu zamiast 80-tek. Pzrejść się i tak da a będę miał miejsce w strategicznych miejscach (akurat w okolicach drzwi trochę mało m2 Ma ktoś tak, tzn 70-tki czy wydziwiam? Może macie jakies spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laziale 17.06.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 to jest nie do przyjecia ,w tym czasie standard to przynajmniej 90 ,nie cofaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 18.06.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 70 to już chyba nie zgodne z normą budowlaną - ze względu na okoliczność osób niepełnosprawnych.Poza tym 70cm w świetle ościeżnicy to faktycznie mało, choć jak piszesz "przejść się da". Kiedyś do WC w bloku miałem chyba 60, a to dopiero było mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 18.06.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 70 cm - maławo. Pół biedy będzie możliwość otwarcia więcej niż 90 stopni. Często drzwi są tak blisko ściany, albo za nimi jest np. szafa i praktycznie nie da się ich otworzyć "do końca". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 ... Ma ktoś tak, tzn 70-tki czy wydziwiam? Może macie jakies spostrzeżenia? owszem mam zarówno 70- tki, 60-tki i 80-tki przez 60 -tki wnosiłem wanne i pralke automat bezproblemowo nie widze sensu montowania duzych drzwi tam gdzie sa one niepotrzebne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 18.06.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 70 za waskie, bedziesz zalowal. Z kolei ktos pisze ze "standard" to 90. Kieruj sie wlasnym rozumem bo sporo tu oszolomow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.06.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 70 za waskie ... co sie przez nie nie zmiesci ? fortepian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Graczyk 18.06.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Ja mam 70 z WC'ecie. Do pokoi dałem 80 a wejściowe 90. Jakby co to tarasowe mam 180 i wszystko mogę wnieść. Do pokoi dałbym standardowe drzi 80. Wygodnie i swobodnie a to najważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 18.06.2008 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Wychodzi mi że lepiej jakbym dał drzwi 70 u siebie w domu zamiast 80-tek. Pzrejść się i tak da a będę miał miejsce w strategicznych miejscach (akurat w okolicach drzwi trochę mało m2 Ma ktoś tak, tzn 70-tki czy wydziwiam? Może macie jakies spostrzeżenia? No wiesz, po takim opisie to nie do końca wiadomo dlaczego tak naprawdę bardziej pasują ci 70. Trochę mętnie wytłumaczone ale jeżeli faktycznie nie masz miejsca na szersze to i taki emuszą wystarczyć bo jeżeli przy szerszych drzwiach skrzydła nie da się otworzyć w pełni to całe poszerzanie psu na budę. Ja u siebie tez mam 70 i 80 i 90 w zależności gdzie jakie były niezbędne i możliwe do zamontowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 18.06.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Przez 70 wszystko nie przejdzie kilka lat temu w bloku ciężko mi było przez 80 przecisnąć wersalkę musiałem ściągnąć drzwi i mimo to i tak ledwo ja przeciąłem przez 70 by nie było szans. Wiec 80 to minimum, a raczej standard w pokojach, a w łazienkach 70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 18.06.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 § 62. 1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć szerokość w świetle co najmniej 0,9 m. W wypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła zasadniczego nie może być mniejsza niż 0,9 m. § 75. 1. Drzwi do pomieszczenia przeznaczonego na stały pobyt ludzi oraz do pomieszczenia kuchennego powinny mieć co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.2. W budynku użyteczności publicznej drzwi wewnętrzne, z wyjątkiem drzwi do pomieszczeń technicznych i gospodarczych, powinny mieć co najmniej szerokość 0,9 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.3. Drzwi, o których mowa w ust. 1 i 2, nie powinny mieć progów. § 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza.2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych. To chyba powinno rozwiać wątpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 18.06.2008 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 To chyba powinno rozwiać wątpliwości Ale nie rozwiewa . W bloku w łazience mam 70 -tki (czyli wychodzi z tego niezgodnie z przepisami) i nawet nie zauważyłbym róznicy gdyby nie przypadkowy pomiar. W domu na parterze tych drzwi będzie 3 -do sypialni do gabinetu i łazienki.Tych troje drzwi jest koło siebie na trzech scianach w układzie: na lewo sypialnia na wprost gabinet na prawo łazienka (reszta domu to łuki 180 cm do kuchni do salonu i pomiędzy hallami i drzwi dwuskrzydłowe z wiatrołapu do hallu). do sypialni pasowały by mi 70 tki reszta właściwie obojętnie mogłyby być 80 ale nie chcę dawać każdych z innej parafii. Może chociaż zachowam symetrię i dam 70 do łazienkii sypialni na wprost 80-tki. Takie głupie rozterki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 18.06.2008 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 70 cm - maławo. Pół biedy będzie możliwość otwarcia więcej niż 90 stopni. Często drzwi są tak blisko ściany, albo za nimi jest np. szafa i praktycznie nie da się ich otworzyć "do końca". I o to właśnie chodzi w rzeczonej sypialni -80tki otwierane nie całkiem lub 70-tki >90 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 18.06.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 70 w świetle - to ok.60 cm skrzydło, jednak jest to wąsko na pokój. Mam takie w garderobie, spiżarni i schowku i do pokoju to zdecydowanie za mało. Wannę wniesiesz, ale z fotelem już moze być problem i wyglądają też dziwnie. Ja mam maly domek, to pozostałe drzwi tylko 80 i starczy, ale repreznetacyjne to nie są - do sypialni w sam raz i to przy mniejszym metrażu. W większej chacie mogą wyglądać nieproporcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 19.06.2008 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 70 w świetle - to ok.60 cm skrzydło, jednak jest to wąsko na pokój. Mam takie w garderobie, spiżarni i schowku i do pokoju to zdecydowanie za mało. Wannę wniesiesz, ale z fotelem już moze być problem i wyglądają też dziwnie. Ja mam maly domek, to pozostałe drzwi tylko 80 i starczy, ale repreznetacyjne to nie są - do sypialni w sam raz i to przy mniejszym metrażu. W większej chacie mogą wyglądać nieproporcjonalnie. Moim zdaniem w świetle ościeżnicy to tyle ile liczy otwór po zamontowaniu ościeżnicy, czyli w przybliżeniu tyle co drzwi. W świetle muru to otwór na ościeżnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.06.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Mam 60-tkę do łazienki (zamieniałam z 80-tki) i to całkiem wygodny rozmiar. W łazience jest i prysznic i pralka. Nie jestem drobną kobietką ale ani razu nie uderzyłam się w futrynę.Ale do pokoju i kuchni zostawiłabym co najmniej 80 - tki - wygodne, gdy niesie się np. tacę i łokcie odstają od ciała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolinka 19.06.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Obecnie w mieszkaniu mam drzwi do garderoby o szerokości 60 cm w świetle ościeżnicy (skrzydło 64 cm, całe drzwi z ościeżnicą 74cm). I jest ok. Ale do np. pokojów chybabym się nie zdecydowała na ten rozmiar; dla mnie 80 to minimum. pozdrawiam, bartolinka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onna 19.06.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 u mnie jest zrobiony otwór do łazienki na 80 cm, ale ze względu na brak miejsca drzwi przesuwne nie odsuną się całkowicie - będą zachodzić na otwór jakieś 10-13 cm... Przydają mi się wasze opinie, mam nadzieję,że nie będzie zbyt ciasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 19.06.2008 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 70 w świetle - to ok.60 cm skrzydło,. mam na myśli 70 skrzydło, w murze otwór na 80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 19.06.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Mam lepszy pomysl> Zamiast cytowac przepisy (ktore za moment beda nic nie warte), lepiej zmienic swiadomosc, bo to wasze domy i wy decydujecie z jakimi drzwiami lepiej wam sie zyje, a nie jakis urzedniczna nedzowaty. Jemu wara od tego. Gdy to pojmiecie, bedzie mozna stwierdzic ze w polsce zrobilo sie w miare normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts