Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi 70-tki w domu?

I.W.

Recommended Posts

... Ma ktoś tak, tzn 70-tki czy wydziwiam? Może macie jakies spostrzeżenia?

owszem mam zarówno 70- tki, 60-tki i 80-tki

przez 60 -tki wnosiłem wanne i pralke automat bezproblemowo

nie widze sensu montowania duzych drzwi tam gdzie sa one niepotrzebne ...

Wychodzi mi że lepiej jakbym dał drzwi 70 u siebie w domu zamiast 80-tek.

Pzrejść się i tak da :wink: a będę miał miejsce w strategicznych miejscach (akurat w okolicach drzwi trochę mało m2

Ma ktoś tak, tzn 70-tki czy wydziwiam? Może macie jakies spostrzeżenia?

No wiesz, po takim opisie to nie do końca wiadomo dlaczego tak naprawdę bardziej pasują ci 70. Trochę mętnie wytłumaczone ale jeżeli faktycznie nie masz miejsca na szersze to i taki emuszą wystarczyć bo jeżeli przy szerszych drzwiach skrzydła nie da się otworzyć w pełni to całe poszerzanie psu na budę. Ja u siebie tez mam 70 i 80 i 90 w zależności gdzie jakie były niezbędne i możliwe do zamontowania :)

§ 62. 1. Drzwi wejściowe do budynku i ogólnodostępnych pomieszczeń użytkowych oraz do mieszkań powinny mieć szerokość w świetle co najmniej 0,9 m. W wypadku zastosowania drzwi zewnętrznych dwuskrzydłowych szerokość skrzydła zasadniczego nie może być mniejsza niż 0,9 m.

§ 75. 1. Drzwi do pomieszczenia przeznaczonego na stały pobyt ludzi oraz do pomieszczenia kuchennego powinny mieć co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.

2. W budynku użyteczności publicznej drzwi wewnętrzne, z wyjątkiem drzwi do pomieszczeń technicznych i gospodarczych, powinny mieć co najmniej szerokość 0,9 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy.

3. Drzwi, o których mowa w ust. 1 i 2, nie powinny mieć progów.

§ 79. 1. Drzwi do łazienki, umywalni i wydzielonego ustępu powinny otwierać się na zewnątrz pomieszczenia, mieć, z zastrzeżeniem § 75 ust. 2, co najmniej szerokość 0,8 m i wysokość 2 m w świetle ościeżnicy, a w dolnej części - otwory o sumarycznym przekroju nie mniejszym niż 0,022 m2 dla dopływu powietrza.

2. W łazienkach i ustępach, z wyjątkiem ogólnodostępnych, dopuszcza się stosowanie drzwi przesuwnych lub składanych.

To chyba powinno rozwiać wątpliwości

To chyba powinno rozwiać wątpliwości

Ale nie rozwiewa :roll: . W bloku w łazience mam 70 -tki (czyli wychodzi z tego niezgodnie z przepisami) i nawet nie zauważyłbym róznicy gdyby nie przypadkowy pomiar. W domu na parterze tych drzwi będzie 3 -do sypialni do gabinetu i łazienki.Tych troje drzwi jest koło siebie na trzech scianach w układzie: na lewo sypialnia na wprost gabinet na prawo łazienka (reszta domu to łuki 180 cm do kuchni do salonu i pomiędzy hallami i drzwi dwuskrzydłowe z wiatrołapu do hallu). do sypialni pasowały by mi 70 tki reszta właściwie obojętnie mogłyby być 80 ale nie chcę dawać każdych z innej parafii. Może chociaż zachowam symetrię i dam 70 do łazienkii sypialni na wprost 80-tki. Takie głupie rozterki.

70 cm - maławo.

Pół biedy będzie możliwość otwarcia więcej niż 90 stopni. Często drzwi są tak blisko ściany, albo za nimi jest np. szafa i praktycznie nie da się ich otworzyć "do końca".

I o to właśnie chodzi w rzeczonej sypialni -80tki otwierane nie całkiem lub 70-tki >90 stopni.

70 w świetle - to ok.60 cm skrzydło, jednak jest to wąsko na pokój. Mam takie w garderobie, spiżarni i schowku i do pokoju to zdecydowanie za mało. Wannę wniesiesz, ale z fotelem już moze być problem i wyglądają też dziwnie. Ja mam maly domek, to pozostałe drzwi tylko 80 i starczy, ale repreznetacyjne to nie są - do sypialni w sam raz i to przy mniejszym metrażu. W większej chacie mogą wyglądać nieproporcjonalnie.

70 w świetle - to ok.60 cm skrzydło, jednak jest to wąsko na pokój. Mam takie w garderobie, spiżarni i schowku i do pokoju to zdecydowanie za mało. Wannę wniesiesz, ale z fotelem już moze być problem i wyglądają też dziwnie. Ja mam maly domek, to pozostałe drzwi tylko 80 i starczy, ale repreznetacyjne to nie są - do sypialni w sam raz i to przy mniejszym metrażu. W większej chacie mogą wyglądać nieproporcjonalnie.

Moim zdaniem w świetle ościeżnicy to tyle ile liczy otwór po zamontowaniu ościeżnicy, czyli w przybliżeniu tyle co drzwi.

W świetle muru to otwór na ościeżnicę.

Mam 60-tkę do łazienki (zamieniałam z 80-tki) i to całkiem wygodny rozmiar. W łazience jest i prysznic i pralka. Nie jestem drobną kobietką ale ani razu nie uderzyłam się w futrynę.

Ale do pokoju i kuchni zostawiłabym co najmniej 80 - tki - wygodne, gdy niesie się np. tacę i łokcie odstają od ciała.

Mam lepszy pomysl> Zamiast cytowac przepisy (ktore za moment beda nic nie warte), lepiej zmienic swiadomosc, bo to wasze domy i wy decydujecie z jakimi drzwiami lepiej wam sie zyje, a nie jakis urzedniczna nedzowaty. Jemu wara od tego. Gdy to pojmiecie, bedzie mozna stwierdzic ze w polsce zrobilo sie w miare normalnie.