Gość kla 20.09.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Czy ktoś zgłaszał już chęć budowy przydomowej oczyszczalni ścieków. Czy jest jakiś wzór zawiadomienia i jakie papiery są potrzebne do zgłoszenia? Jsęli ktoś ma już jakieś doświadczenia to proszę o pomoc - mój urząd po kilku wizytach z dokumentami wyjątkowo mnie nie lubi dlatego chciałbym do kolejnej wizyty być przygotowany w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 20.09.2003 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2003 Należy to traktować jako ROZPOCZĘCIA BUDOWY I ROBÓT BUDOWLANYCH NIE WYMAGAJĄCYCH POZWOLENIA NA BUDOWĘ Miejscowość, dnia …………………………………………………….(imię i nazwisko) ……………………………..…..(adres zamieszkania) Starostwo Powiatowew _____________ul. __________________ Zgodnie z art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U. z 2000 r. Nr 89, poz. 414 ze zm.) zgłaszam wykonanie robót budowlanych …………………………………………………………………………………. na działce przy ul. ………………………………. w m. …………………………………., na które zgodnie z art. 29 w/wym. ustawy nie jest wymagane pozwolenie.Zakres wykonywanych robót obejmuje …………………………………….............................…………………………………………………………………………………………………(rodzaj, zakres i sposób wykonanych robót)…………………………………………………………………………………………………………..Do w/wym. robót budowlanych przystępuję w dniu …………………………………….. …………………………………. (podpis) Załączniki:1. oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na na cele budowlane 2. odpowiednie: - Projekt, szkice lub rysunki (w zależności od potrzeb) - Pozwolenia wymagane odrębnymi przepisami Uwagi: 1. Najprawdopodobniej (w zalezności od wymagań starostwa) będzie wymagany projekt budowlany w 4 egzemplarzach. 2. Zgłoszenia należy dokonać przed zamierzonym terminem rozpoczęcia robót.3 Do wykonania robót można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia organ nie wniesie sprzeciwu.4. Oświadczenie wg wzoru w Dz.U. 2003 nr 120 poz. 1127 Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 23 czerwca 2003 r. w sprawie wzorów: wniosku o pozwolenie na budowę, oświadczenia o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane i decyzji o pozwoleniu na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 21.09.2003 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 Hej Sanipro, w nawiązaniu do pkt 2, czy musi być dołączony projekt POŚ czy też wystarczą szkice, rysunki lub inne materiały na podstawie których Starostwo zapozna się z charakterystyka planowanego obiektu.Generalnie chodzi o to czy muszę dołączyc projekt za który zapłacę a nie mam pewności czy Starostwo pozytywnie rozpatrzy wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 21.09.2003 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 Z Prawa Budowlanego wprost nie wynika, że musi być projekt budowlany, ale właściwy organ ma prawo rozszerzyć zakres załączonych dokumetów i dokumentacji. Ponieważ obszar oddziaływania oczyszczalni ścieków jest stosunkowo duży organ może zażądać projektu budowlanego. Art. 30.1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1 - 3 i pkt. 5 – 21,2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1 – 13,3) budowa ogrodzeń od strony dróg, ulic, placów, torów kolejowych i innych miejsc publicznych oraz ogrodzeń o wysokości powyżej 2,20 m i wykonywanie robót budowlanych polegających na instalowaniu:a) krat na budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego oraz obiektach wpisanych do rejestru zabytków,b) urządzeń o wysokości powyżej 3 m na obiektach budowlanych,4) budowa obiektów małej architektury w miejscach publicznych.2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia właściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji.3. W zgłoszeniu budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 19 i 20, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, uzgodniony z rzeczoznawcą do spraw zabezpieczeń przeciwpożarowych, wraz z opisem technicznym instalacji wykonanym przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane. 4. W zgłoszeniu budowy, o której mowa w ust. 1 pkt 4, należy ponadto przedstawić projekt zagospodarowania działki lub terenu, wykonany przez projektanta posiadającego wymagane uprawnienia budowlane.5. Zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, należy dokonać przed terminem zamierzonego rozpoczęcia robót budowlanych. Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić, jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie, w drodze decyzji, sprzeciwu i nie później niż po upływie dwóch lat od określonego w zgłoszeniu terminu ich rozpoczęcia.6. Właściwy organ wnosi sprzeciw, jeżeli:1) zgłoszenie dotyczy budowy lub wykonywania robót budowlanych objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę,2) budowa lub wykonywanie robót budowlanych, objętych zgłoszeniem, narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub inne przepisy,3) zgłoszenie dotyczy budowy tymczasowego obiektu budowlanego, o którym mowa w art. 29 ust. 1 pkt 12, w miejscu, w którym taki obiekt istnieje.7. Właściwy organ może nałożyć, w drodze decyzji, o której mowa w ust. 5, obowiązek uzyskania pozwolenia na wykonanie określonego obiektu lub robót budowlanych, objętych obowiązkiem zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli ich realizacja może naruszać ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub spowodować:1) zagrożenie bezpieczeństwa ludzi lub mienia,2) pogorszenie stanu środowiska lub stanu zachowania zabytków,3) pogorszenie warunków zdrowotno-sanitarnych,4) wprowadzenie, utrwalenie bądź zwiększenie ograniczeń lub uciążliwości dla terenów sąsiednich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 21.09.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 Iście sprinterska odpowiedź! Dziękuję.Dodam, że w warunkach zabudowy mam określone podłączenie się do gminnej sieci kanalizacji sanitarnej, jednak z uwagi na to że mam na własny koszt wykonać odcinek wraz z przepompownią (!) chce spróbować z oczyszczalnią. A koszty są nieporównywalne. Czy to że warunki otrzymałem na zabudowę zagrodową zmienia jakoś moją sytuację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 12.01.2004 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Bez problemu w gminie zmieniono mi wydane warunki zabudowy w kwestii dotyczącej odprowadzenia ścieków do kanalizacji na rzecz POŚ! Jednak trwało to troszkę więcej niż miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 13.01.2004 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Mam pytanie. Czy taką inwestycję, która wymaga tylko zgłoszenia, należy potem zgłosić do pinbu jako zakończoną ? Czy tez od razu po wybudowaniu mozna przystąpić do użytkowania. Mam wykonaną instalację gazową i w pinbie powiedzieli mi, że nie muszę zgłaszać, co kłoci się z moim poczuciem obowiązku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 1 13.01.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Nie wiem jak to wygląda w praktyce. Ale według nowego prawa budowlanego nie trzeba starać się o budowę indywidualnej przydomowej oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,5 m sześc. na dobę.http://dom.gazeta.pl/dom/1,50847,1563627.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 13.01.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Nie wiem jak to wygląda w praktyce. Ale według nowego prawa budowlanego nie trzeba starać się o budowę indywidualnej przydomowej oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,5 m sześc. na dobę. http://dom.gazeta.pl/dom/1,50847,1563627.html Zbyszku, chyba coś się przejęzyczyłeś. A o co trzeba się starać ? Przy okazji ponawiam pytanie. Czy po wybudowaniu trzeba gdzieś zgłosić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts