Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam w sieci wykazu oznacze? z planów zagospodarowania?

am00

Recommended Posts

R -rolnictwo, a rzymskie oznaczają klasę gruntów, w tym przypadku IVa i VI (kiepskie ziemie),

L - lasy

B - tereny przeznaczone pod budownictwo

g- budynki gospodarcze

Wiem co nieco, bo studiuję te sprawy, ale szczerze powiem, że kiedyś wpadła mi w oko publikacja na ten temat. Radzę poszukać w bibliotekach uczelnianych.

Szukam w sieci bezskutecznie wykazu oznaczeń geodezyjnych,

mam na mapce np. RIVa, Lz, RVI, B, g, domyślam się co one znaczą, ale chciałbym mieć spis wszystkich oznaczeń.

I pewnie skutki Twoich poszukiwań w sieci będą zerowe.

Oznaczenia te są dostępne w normach

PN-62/B-01031 Plany zagospodarowania terenu (plany realizacyjne). Oznaczenia graficzne.

PN-62/B-01034 Projekty budowlane. Oznaczenia na opracowaniach graficznych zagospodarowania placów budowy.

Na Polskie Normy monopol ma PKN - zobacz http://www.pkn.pl/ogloszenie1.htm.

Nie zapłacisz - nie zobaczysz :cry:

Dzięki, nie wpadłem na to, że to jest PN.

Tylko chyba aktualniejszy nr:

PN-B-01027:2002.

Swoją drogą to szalony pomysł z tym sprzedawaniem dostępu do norm i map.

Nie można nawet tego zamówić przez internet, a o formie elektronicznej zapomnij, bo ktoś musi zarobić na hologramach.

Warto zapoznać się również z Dz.U. 2003 nr 164 poz. 1589 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 26 sierpnia 2003 r. w sprawie oznaczeń i nazewnictwa stosowanych w decyzji o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego oraz w decyzji o warunkach zabudowy