Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sześciolatki do szkół

agnieszkakusi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 257
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem tu wcale nie chodzi o dzieciaki. Tu chodzi o nauczycieli. Gdzieś zasłyszałem że jest duża nadwyżka liczby nauczycieli nad zapotrzebowaniem na ich pracę. Jest chyba zbyt mało dzieci aby zapełnić klasy w szkołach podstawowych więc trzeba gdzieś zdobyć "materiał" do ich zapełnienia.

Pozdrawiam

Ja już dawno podpisałam, nie pomyślałam tylko, żeby tu wstawić link :oops: To jest jedno wielkie nieporozumienie, lepiej niech się skupią na udoskonaleniu tego co do tej pory zreformowali (np. ostatnie egzaminy z błędami). Pewnie chodzi tu o nauczycieli, ale ja stawiam na ratowanie zus-u, który za pare lat może mieć duże problemy. Ja swojej córy nigdzie nie wyśle, jak trzeba będzie załatwi się papierek. Reformie tej mówię stanowcze NIE :evil: :evil:

Następny pomysł mądry zmiana wakacji, w sierpniu do szkoły a w listopadzie ferie, zimno deszczowo, niech dzieciaki siedzą całymi dniami przed tv lub komputerem - bzdura do kwadratu. Zresztą jak wszystkie reformy w oświacie, dobrze było jak było :D

W przeszkolach pracują również nauczyciele, dając pracę nauczycielom w szkołach odbiera sie ja nauczycielom przedszkolnym, więc chyba nie o to chodzi.

Nie o to raczej.

Chodzi niby o dostosowanie Polski do standardów europejskich :roll:

Szkoda że innych standardów sie nie dopatrują :evil:

A jeszcze kilka lat temu szkoły "oddały" sześciolatków do przedszkoli :roll:

Ciekawe czy przy każdej zmanie demograficznej będzie nowy cudowny projekt :-?

Pomysł poroniony. jestem na nie!

Przedszkola już od wielu lat likwiduje się na potęgę i jest ich niewiele jak na potrzeby bieżące. Więc nie w tym problem bo przedszkoli jest stanowczo za mało. Nadprodukcja jest tylko nauczycieli szkolnych.

Od wielu wielu lat można było posyłać dziecko do zerówki w szkole (tylko nikt o zdrowych zmysłach tego nie robił). Tylko taka zerówka szkolna to badziewie w stosunku do przedszkolnej. Trwa to dwie trzy godzinki dziennie i trzeba odbierać dziecko bo zajęcia się skończyły i czas do domciu. Jak zwykle chodzi tez o pieniądze. Zerówka w szkole kosztuje gminę dużo taniej niż przedszkole.

Jak uda się wygonić dzieci do zerówki w szkole to ogromne koszt zostaną przerzucone na rodziców. To oni będą musieli zapewnić swoim dzieciom opiekę praktycznie przez cały dzień w klasie zerowej. W przedszkolu w zerówce dzieci mają zapewnioną opiekę i posiłki od 7:30 do 17:00 a w szkole 2 godzinki zajęć i do domciu. W szkole w pierwszej klasie jest świetlica. Dzieciaki z zerówki do świetlicy są stanowczo za małe. Więc tak naprawdę chodzi tu o kasę i ciepłe posadki dla nauczycieli szkolnych. Dwie pieczenie przy jednym ogniu. Nauczyciele zarobią kasę a opieka spadnie na rodziców.

Pozdrawiam

Tylko taka zerówka szkolna to badziewie w stosunku do przedszkolnej. Trwa to dwie trzy godzinki dziennie

a ty myślisz, ze dzieci chodzące do zerówki w przedszkolu mają zajęcia od 7.30 do 17?????????? :o :o :o

Jak uda się wygonić dzieci do zerówki w szkole to ogromne koszt zostaną przerzucone na rodziców.

byś się ździwił jak bardzo popularne sa zerówki w szkołach: są DARMOWE. Za przedszkole trzeba płacić, dość sporo.

Więc tak naprawdę chodzi tu o kasę i ciepłe posadki dla nauczycieli szkolnych. Dwie pieczenie przy jednym ogniu. Nauczyciele zarobią kasę a opieka spadnie na rodziców.

Pozdrawiam

Błagam, błaaaaaaaaaagaaaaaaaaam !!!

Jednoczeńsnie w tym samym projekcie (chyba :roll: ) rząd chce zwiększyć obligatoryjne pensum o 1/3 :-? Wiesz ilu nauczycieli pójdzie na bruk??? :roll:

Ja też złożyłam, boteż mnie dotyczy.

Mam dość kolejnych REWELACYJNYCH, DOSKONAŁYCH JEDYNYCH CUDOWNYCH reform oświaty!!!!

Wszystko to już się odbija czkawką :-?

Dlaczego my zawsze musimy zgapiać z Zachodu??????

Czy wszystko co Zachodnie jest takie cudowne???????

Wąptię :-?

Tylko taka zerówka szkolna to badziewie w stosunku do przedszkolnej. Trwa to dwie trzy godzinki dziennie

a ty myślisz, ze dzieci chodzące do zerówki w przedszkolu mają zajęcia od 7.30 do 17?????????? :o :o :o

Jak uda się wygonić dzieci do zerówki w szkole to ogromne koszt zostaną przerzucone na rodziców.

byś się ździwił jak bardzo popularne sa zerówki w szkołach: są DARMOWE. Za przedszkole trzeba płacić, dość sporo.

Ja swojego 4-latka odprowadzam do przedszkola już o 6.50 i odbieram o 16.30. I wiem że tam jest bezpieczny, że się uczy i bawi jednocześnie. I cieszę się że chodzi do przedszkola a nie siedzi z "nianią".

Za przedszkole płacę 250 złotych czy to jest dużo?

Fakt w stolicy płacą więcej ale i zarobki są wyższe.

A co jedzą dzieci w zerówce w szkole? Kto za to płaci?

kaśka maciej o co chodzi? Masz dzieci? Chciałabyś aby jako 6-latek poszedł do szkoły? I to już w 2009 roku?

PS. Mam znajomych, ich syne (też 4-latek) opiekuje się dziadek. I nie poślą go do przedszkola bo żal tych 250 złotych. Wiesz co z nim się będzie działo jak pójdzie do szkoły za 2 lata?

Ja swojego 4-latka odprowadzam do przedszkola już o 6.50 i odbieram o 16.30. I wiem że tam jest bezpieczny, że się uczy i bawi jednocześnie. I cieszę się że chodzi do przedszkola a nie siedzi z "nianią"

Aga, ja też prowadzę swoje dziecko do przedszkola, na 7.30. Ale naiwnością jest sądzić, że od 7.30 do godziny odbioru dziecka, dzieci nic innego nie robia tylko "realizują program". O to mi chodzi. O nic więcej. Sama pisałaś że dzieci się bawią, wiec to nie jest już wtedy zerówka :wink:

Za przedszkole płacę 250 złotych czy to jest dużo?

Fakt w stolicy płacą więcej ale i zarobki są wyższe.

Ja płacę jeszcze mniej. Chodzi mi o to, że są ludzie, którzy nie mają kasy, więc skoro mogą nie pałcić, to przepisują dzieci do szkolnej zerówki. Znam kilka takich przykąłdów z zerówki mojego syna.

kaśka maciej o co chodzi? Masz dzieci? Chciałabyś aby jako 6-latek poszedł do szkoły? I to już w 2009 roku?

Aga, przecież napisałam co o tym sądzę. :roll:

Nie podoba mi się to, podpisałam ten protest. Powiem więcej, nie puszczę swojej córy do 1 klasy w przyszłym roku choćby nie wiem co :evil:

Ja też złożyłam, boteż mnie dotyczy.

Mam dość kolejnych REWELACYJNYCH, DOSKONAŁYCH JEDYNYCH CUDOWNYCH reform oświaty!!!!

Ja też :-? :-?

Zgadza sie, że na Zachodzie to funkcjonuje od lat, ale tam szkoła jest przystosowana dla młodszych dzieci, kąt do nauki i zabawy itp. Nasze szkoły nie są gotowe i nie sądzę, że będą, to zwykła ściema że mają przygotować lasy dla młodszych uczniów (wyburzą sciany czy poszerzą budynek)

A jakie tornistry dżwigają uczniowie-to jest przerażające dla mnie to było za cięzkie,a co dopiero dla trzecioklasisty u którego kręgosłup się dopiero kształtuje.I jak taki 6-cio latek ma sie odnależc w szkole, w której jest tyle teraz przemocy, zero szacunku dla nauczyciela, narkotyki, kradzieże, wyłudzanie pieniedzy od młodszych :evil:

Dziecko ma bardzo krótki czas na bycie dzieckiem a za to ile lat uczy się, ma obowiązki, spędza w ławkach i teraz tacy dostali teki ministrów i chcą odebrać naszym dzieciom beztroski czas zabawy :evil: Nie