Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - likwidacja mostka cieplnego. Tańszy zamiennik?

Recommended Posts

zalaczam przekroj do kontroli spolecznej. Opisowo to mamy tak:

* poziom zero (wejscie do domu po lewej stronie obrazka) na 18cm nad terenem - wlasciwie chcialem 10cm, ale ok

* 20cm styro, 6cm wylewki, 1cm plytki, czyli chudziak na -27cm (=9cm pod terenem) i tak samo wierzch wienca fundamentow

[ATTACH=CONFIG]436341[/ATTACH]

w zblizeniu/uproszczeniu to jeszcze tak wygladala:

[ATTACH=CONFIG]436342[/ATTACH]

i teraz pytanie co stawiac na tym wiencu jak nie isomur, zeby pod albo ledwo nad ziemia nie zamoklo i nie pizgalo?

ps. co do obliczen czekam na wytlumaczenie wynikow od autora.

Normalnie zacznij ytongiem od wieńca , a na zewnatrz zastosuje izolację typu średniego lub cięzkiego , np masy kmb ale dobrych producetnów np remmers , albo inne uszczelnienia polimerowe np MB 2k remmers , RD2 z Botamentu, jakiś produkt Ceresit np CL 66 , Mapei Mapelastic i wiele innych producentów...nawet z Ultramentu izolacja pod tarasy lub ta Flex izolacja

• Like 1

• 3 years później...
  • Odpowiedzi 562
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jako że właśnie mam przed sobą do podjęcia decyzję czy warto dopłacać do Isomuru, to w darmowych materiałach BDB znalazłem coś takiego:

Zrzut ekranu 2023-06-11 074240.jpg

Zrzut ekranu 2023-06-11 081430 - izotermy.jpg

W opisie do wykresu z rys 1.5-7 uzależniającego U od grubości izolacji fundamentu (df) i grubości izolacji podłogi (dp) pada, że dla df = 10cm (XPS poniżej gruntu, EPS100 powyżej) i dp =22cm EPS 200 (zamiast XPS - 9 w rysunku 1.5.- '8') uzyskujemy U= 0.14 W/m2K. (zakładam, że to U jest uśrednione do całości podłogi).

Myślę, że dla fundamentów przez które leci 10% strat ciepła takie U w zupełności wystarczy (WT2021 wymagają U=0.3).

• Like 1

Myślę, że dla fundamentów przez które leci 10% strat ciepła takie U w zupełności wystarczy (WT2021 wymagają U=0.3).

Mylisz fundament z podłogą na gruncie.

WT nie stawia żadnych wymogów co do U ściany fundamentowej (nawet przy nieogrzewanej piwnicy).

Isomur nie wpływa na U podłogi na gruncie i ma nędzną lambdę w pionie - a niby po to został stworzony, żeby zmniejszać straty w dół bo w straty w poziomie ogarniasz izolacją ściany fundamentowej.