Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakaz podlewania

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

moja trawka właśnie wzeszła a tu zonk. Zakaz podlewania od 5 rano do 23. Większość sąsiadów nic sobie z tego nie robi, ale na lokalnym forum krążą plotki, że z gminy mają być kontrole i że władza zakupiła sobie nawet aparaty pod zamówienie publiczne na ten cel (śmichy chichy, ale może coś w tym jest? :wink: ) No nieważne. Mnie chodzi o takie logiczne i prawnicze sformułowania.

1. W zarządzeniu piszą tak: "Zabrania się....." Nie ma nic o jakiejś karze, czy mandacie. Czy ktoś z Was coś o tym słyszał?

2. Jak jest napisane, że chodzi o wodę wodociągową do nawadniania ogródków, to jest to woda bieżąca? Czyli, że w tych godzinach z kranu nie można podlewać? Mam wkopane zbiorniki na deszczówkę i spokojnie starczyłoby na podlanie, po prostu wkłądam pompę i na tym na tym zraszacz chodzi. Sęk w tym, że deszczówki jak wiemy niet, ale co za problem napełnić je wodą o godz 23. No więc czy to jest woda wodociągowa? Ja wiem, czepiam się :lol: ale może idźmy dalej. Piszą wyraźnie, że w dzień nawadniać nie można, to ja się pytam, czy magazynować można? I z tym napełnianiem nie czekać do 23? :wink:

3. W zarządzeniu stoi dalej iż: "zabrania się poboru wody z wszelkich stawów, zbiorników wodnych i hydrantów." :roll: To z moich zbiorników, com je była napełniła też? A jakby tam była deszczówka, zgromadzona tam w marcu?

4. W przypadku kontroli (?) to nie mogę sobie wyobrazić: ktoś ma mi wleźć na posesję i sprawdzać, co mam do czego podlączone, czy wąż z kranu, czy z pompy?

No i zagwozdka. Wolałabym wiedzieć, jak to z takim zarządzeniem jest. Zakaz w tej formie jest trochę absurdalny, bo jakoś podlać trzeba, a nie wszyscy mogą to robić w nocy, aczkolwiek idea słuszna, że w dniach posuchy należy ograniczyć zużycie wody.

Pozdrawiam

Ewa

Myślę, że jeśli zakaz dotyczy określonych godzin, a nie całkowity, to chodzi raczej nie o sam pobór ilościowy wody w ciągu doby, tylko odciążenie sieci w godzinach najbadrziej intensywnego poboru - aby zachować jakie takie ciśnienie wody. Jak wszyscy właściciele trawników odpalą o podobnej porze swoje deszczownice, to ciśnienia może braknąc. Ale jeśli zmagazynujesz w nocy wodę, gdy sieć nie jest tak obciążona i zużytkujesz ją za pomocą własnej pompy w dzień - to jest chyba w porządku. I wilk syty i owca cała. :D

• 2 years później...

Minął rok, dwa, sytuacja jak w kółko macieju, tylko zakres godzin się zwiększył. Teraz już do 01 w nocy nie można podlewać. Ja rozumiem, że kryzys bo upał, sytuacja nietypowa. Ale gmina przyjmuje wciąż nowych mieszkańców, budują się domy i szeregowce, a opłaty są najwyższe w całym regionie, wyższe nawet niż w Poznaniu. Przy czym poziom wód gruntowych jest bardzo wysoki i specjalnych poszukiwań wód nie trzeba uskuteczniać. Ale ja nie o tym, rzecz jest tak jak w pierwszym poście. Kto i na jakiej podstawie ma egzekwować przestrzeganie przepisu wójta o zakazie. W ub tygodniu krążył po gminie wieczorem "lotny" patrol - samochów z PUKu w eskorcie policji. Szczegółów nie znam, pewnie tylko straszak.

Mam w związku z tym pytanie do znawców prawa. Czy osoba łamiąca zakaz może otrzymać mandat? Od policji, czy od gminy? Grzywnę? Po sprawie w sądzie? Na podstawie czego? Zdjęć? Filmów? Robionych aparatem z atestem? (tak sobie myślę, jak w fotoradarach, czy alkomatach). Czy policja i pani z urzędu lub PUKU mogą na jakiejś podstawie wejść na posesję bez zgody właściciela? Np w celu sprawdzenia z jakiego ujęcia wody to leci.

Jak nie jestem przeciw rozsądnym ograniczeniom w sytuacji kryzysowej, upałów, czy szczególnych warunków. Ale taki permanentny zakaz (od 3 lat od poczatku czerwca, do - on jest nigdy nie odwoływany, czyli bezterminowo) to już przesada. A mam swoje podziemne zbiorniki na deszczówkę o sporej pojemności i mogę napełnić je w nocy wodą z wodociągów, bo przecież można. A wieczorem po pracy odpalę pompę i zraszacz chodzi jak złoto. Tylko co jak będzie kontrola, wpuszczać obcych ludzi na ogród? pozwalać im coś tam fotografować? Dyskutować przez płot?

Gość Konto usunięte_12*
wykopac sobie własną studnię i już

Popieram! Sam niedawno oczyściłem starą studnię na kupionej parę lat temu działce i nie posłuchałem "doradców", aby ją zasypać (przecież jest wodociąg!!?). :confused:

Zabezpieczyłem się też na wypadek braku prądu: już jest ręczna wciągarka z korbą do wyciągania wiader (wszystko bardzo estetyczne w stylu Retro).

Pozdrawiam

Racja, że najlepiej nawadniać w nocy. Sęk w tym, że jak się poszło spać koło 2 w nocy po podlaniu jako takim, to w pracy zero wydajności na drugi dzień. Wycena nawadniania to ok 15 tys zł +rozkopanie trawnika. Dlatego podlewam z pompy, ale głupio się czuję, czy ktoś na mnie doniesie, czy co, bo nie każdy wie, że woda jest ze zbiorników.

Mam jeszcze pytanie, jeśli ktoś z Was używa, lub wie coś o sterownikach i dzielnikach wody Gardeny? Panowie od sprzedaży nawadniania i ogrodnictwa od razu wyśmiali te sterowniki (one są na baterie i na kran), że to badziewie nic nie warte. A mnie się wydaje, że taki sterownik na 6 niezależnych sekcji (http://www.iglak.pl/sklep/sklep.php) + rozdzielacz wody (http://www.iglak.pl/sklep/sklep.php) - ja broń boże tego nie reklamuje! to byłoby jakieś rozwiązanie. 6 węży, 6 porządnych zraszaczy, jakoś to umieścić po obrzeżach trawnika i włączyć i zapomnieć. Czy ktoś może to polecić lub odradzić?. Gardena mimo swojej ceny nie cieszy się wcale renomą, obawiam się, czy to nie będzie na jeden sezon. Ale jakby to się miało samo w nocy podlewać - ach, bajka

Eh....

30 szt Hadarów (tyle nie potrzebujesz!) 50 m wężyka + kurier -160 zł (dysza zielona, wirnik F)

http://www.phu-adviser.pl/index.php?parent=737&dzial=katalog

100 mb PE 16 mm 80 zł+ trójnik, 2 korki, złączka- 15

Drut fi 6- 6szt x 6mb z pocięciem na odcinki 1,5 m- 33 zł

Dzień roboty, nie liczę.

Razem 288, oPodlewa toto ogród 1000 mkw. Żadnych sekcji, pracują wszystkie zraszacze na kranie 3/4

Fotki nie będzie bo nie wiem jak i tyle...

"Dlatego podlewam z pompy, ale głupio się czuję, czy ktoś na mnie doniesie, czy co, bo nie każdy wie, że woda jest ze zbiorników."

Już nie szalej:), jak zaparkujesz samochodem na podwórku to nie boisz się, że doniosą że kradziony? Przecież oni nie wiedzą, że legalny:)

Ja mam kran w ścianie domu podłączony do hydroforu a hydrofor do studni. Reszta domu do wodociągu. Jeszcze policji u mnie nie było:))

Mirek jak wejdziesz w zaawansowana edycja na dole wątku pojawi się dodatkowe opcje wejdź w zarządzaj załącznikami , wybierz plik , wgraj i pojawi się zdjęcie w Twojej odpowiedzi a do joShi to takie głupie uwagi zostaw dla siebie nikt nie prosi Ciebie o komentarz a tym bardziej taki głupi

Mirek jak wejdziesz w zaawansowana edycja na dole wątku pojawi się dodatkowe opcje wejdź w zarządzaj załącznikami , wybierz plik , wgraj i pojawi się zdjęcie w Twojej odpowiedzi a do joShi to takie głupie uwagi zostaw dla siebie nikt nie prosi Ciebie o komentarz a tym bardziej taki głupi

To nie jest głupi komentarz, tylko sugestia, że w ustawieniach profilu jest coś nie halo :p Było o tym dużo na forum.

No sobie pogrzebałem. a co. I wychodzi, że prościej faktycznie ręcznie wpisać. Buziek jeszcze nie znalazłem, może kiedyś. Po mojemu sprawdza się że lepsze jest wrogiem dobrego. A w temacie:

Tak to wygląda. Pracuje 25 szt, przy średn. zraszania jednego ok 8m kryją cały ogród. Tyle że nie może to być na rurze fi16 zasilane z jednego końca- ostatnie będą miały za mało- trzeba zrobić dwie pętle (ósemkę zasilaną w środku)

A prosty programator na jeden kanął to niewielka kwota. I jeden zawór elektromagnetyczny. Lub zawór z programatorem.

http://dl.dropbox.com/u/4588388/P1130614.JPG