qbrakus 22.09.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Dzisiaj mam mieć wylany strop i zastanawiam się czy zdążę położyć kanalizację i wylać chudy beton jeszcze w tym roku. Strop Ackermana (chyba tak to się pisze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 22.09.2003 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 moja mama (vide mój inspektor nadzoru) mówi, że jak ktoś ruszy stemple przed upływem 28 dni od wylania, to zadusi gołymi rękami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbrakus 22.09.2003 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Dzięki. Czyli ręce precz od stempli do 20 października. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 22.09.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 moja mama (vide mój inspektor nadzoru) mówi, że jak ktoś ruszy stemple przed upływem 28 dni od wylania, to zadusi gołymi rękami Mieczotronix, pozdrów Mamę, to mądra kobieta jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 22.09.2003 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Zdjąłem po dwóch tygodniach, ale zamiast B20 z projektu dałem B25. Po 2 tygodniach ma tyle samo co B20 po miesiącu. Na razie się nie zawalił - miesiąc właśnie mija. Powstały pęknięcia na płytach ale najprawdopodobniej podczas montażu - nic się więcej z nimi nie dzieje a strop jest szczelny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 22.09.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 pik, te pęknięcia mogą być własnie efektem zbyt szybkiego zdjecia stempli. Strop wytrzymać na pewno wytrzyma, ale sztywnosć stropu moze być jeszcze za mała po tak krótkim czasie wiązania i nadmiernie się ugnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 22.09.2003 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Miesiąc to norma. pik33, chyba się troszkę pospieszyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 22.09.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 W instrukcji kladzenia stropu Leiera (taki mam) są 4 tygodnie i tyle minimum bedzie u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 22.09.2003 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Spokojnie można zacząć zdejmować po ok 3 tygodniach - oczywiście nie wszystkie naraz, tylko co drugi-trzeci. Jak ktoś lubi ryzyko - może zacząć po 2 tygodniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 23.09.2003 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Beton po tygodniu od wylania ma połowę docelowej wytrzymałości. Po 4 tygodniach - pełną. W praktyce wszystko zależy chyba od tego, co jest podstemplowane. W przypadku stropów te 3 tygodnie to minimum. W przypadku małych płyt (np. nad wnęką drzwi wejściowych) - minimum 2 tygodnie, ale raczej tylko w razie konieczności (opinia mojego kier. budowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 23.09.2003 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 U mnie przyszedł kierownik budowy z młotkiem, rąbnął parę razy w beton i stwierdził że spokojnie można stemple zdjąć. Poza tym one były niestety ze świeżego drewna. Sporo ich w tym momencie wisiało w powietrzu, uwieszone do ryg. A maksymalna rozpiętość stropu to 4.20 m. W planach od razu było zdjęcie stempli po 2 tygodniach, wcześniej była konsultacja z technologiem w betoniarni i kierownikiem budowy i decyzja o zmianie B20 na B25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 23.09.2003 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Beton po tygodniu od wylania ma połowę docelowej wytrzymałości. Po 4 tygodniach - pełną. Pełną ma po 8 tygodniach. Po 4 tygodniach jest około 80% B25 po 2 tygodniach ma podobną wytrzymałość jak B20 po 4 (opinia technologa z betoniarni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 23.09.2003 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Ja chciałem zdjąć po trzech tygodniach, ale poczekam do 4 tygodni, mama beton B20. Aż tak bardzo mi się nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mva 23.09.2003 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 U mnie zdjęto stemple po 3 tygodniach (sobota) , dzis (wtorek) stoją już scianki 2 giej kondygnacji i strop ani się nie ugiął ani nie popękał - ale stali w nim mam jak w bunkrze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystian 23.09.2003 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Ja też zrobiłem tak jak mnie w szkole ,,naumieli" , miesięc odczekałem po każdorazowym wylaniu stropu ( a były stropy nad piwnicą ,garażem, parterem, piętrem) , i jest wszystko OKI... 28 dni poczekaj, jak radzili mądrzy ludzie powyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 23.09.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Przy wysokiej temperaturze, betonie min. B-20, obfitym polewaniu stropu wodą oraz grubości stropu do ok. 12cm. 2 tygodnie są wystarczającym czasem, aby ściągnąć stemple. Ja i moi znajomi tak robimy i nie ma prawa być żadnych rys, pęknięć, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 26.09.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Czy kazdy rodzaj stropu trzeba tak dlugo trzymac na stemplach?My planujemy Terive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 26.09.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Czy kazdy rodzaj stropu trzeba tak dlugo trzymac na stemplach? My planujemy Terive. każdy wylewany z betonu, bo to beton tyle wiąże czyli Terivę w szczególności ps. Pamiętacie taki wypadek, kiedy zawalił się we Włochach pod Warszawą garaż wielopoziomowy (czy coś innego czteropiętrowego) w budowie? Jakieś parę miesięcy temu? Ktoś mi teraz opowiadał, że czytał wyniki śledztwa i stało się tak właśnie dlategeo, że za wcześnie zdjęli szalunki. Po tygodniu, czy jakoś tak. A że beton lali jak było zimno, to i gorzej związał. I wszystko się zawaliło z robotnikami na dół. Na szczęście chyba nikomu nic się nie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.09.2019 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 Podepnę się pod temat. Ja też zrobiłem tak jak mnie w szkole ,,naumieli" , miesięc odczekałem po każdorazowym wylaniu stropu ( a były stropy nad piwnicą ,garażem, parterem, piętrem) , i jest wszystko OKI. Jeszcze dopytam wszystkich: a) czy stawiając strop wyższej kondygnacji, stemple pod stropem niższej kondygnacji powinny jeszcze stać, nawet jeśli upłynęło 4 tygodnie? b) czy po tygodniu od wylania stropu można na nim stawiać palety z bloczkami, jeśli stemple nadal stoją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 25.09.2019 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2019 a) nieb) nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts