Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak długo trzymaliście strop na stemplach?

qbrakus

Recommended Posts

Zdjąłem po dwóch tygodniach, ale zamiast B20 z projektu dałem B25. Po 2 tygodniach ma tyle samo co B20 po miesiącu. Na razie się nie zawalił - miesiąc właśnie mija. Powstały pęknięcia na płytach ale najprawdopodobniej podczas montażu - nic się więcej z nimi nie dzieje a strop jest szczelny.

Beton po tygodniu od wylania ma połowę docelowej wytrzymałości. Po 4 tygodniach - pełną.

W praktyce wszystko zależy chyba od tego, co jest podstemplowane. W przypadku stropów te 3 tygodnie to minimum. W przypadku małych płyt (np. nad wnęką drzwi wejściowych) - minimum 2 tygodnie, ale raczej tylko w razie konieczności (opinia mojego kier. budowy).

U mnie przyszedł kierownik budowy z młotkiem, rąbnął parę razy w beton i stwierdził że spokojnie można stemple zdjąć. Poza tym one były niestety ze świeżego drewna. Sporo ich w tym momencie wisiało w powietrzu, uwieszone do ryg. A maksymalna rozpiętość stropu to 4.20 m.

W planach od razu było zdjęcie stempli po 2 tygodniach, wcześniej była konsultacja z technologiem w betoniarni i kierownikiem budowy i decyzja o zmianie B20 na B25.

Czy kazdy rodzaj stropu trzeba tak dlugo trzymac na stemplach?

My planujemy Terive.

każdy wylewany z betonu, bo to beton tyle wiąże

czyli Terivę w szczególności

ps. Pamiętacie taki wypadek, kiedy zawalił się we Włochach pod Warszawą garaż wielopoziomowy (czy coś innego czteropiętrowego) w budowie? Jakieś parę miesięcy temu?

Ktoś mi teraz opowiadał, że czytał wyniki śledztwa i stało się tak właśnie dlategeo, że za wcześnie zdjęli szalunki. Po tygodniu, czy jakoś tak. A że beton lali jak było zimno, to i gorzej związał. I wszystko się zawaliło z robotnikami na dół. Na szczęście chyba nikomu nic się nie stało.

• 15 years później...

Podepnę się pod temat.

Ja też zrobiłem tak jak mnie w szkole ,,naumieli" :wink: , miesięc odczekałem po każdorazowym wylaniu stropu ( a były stropy nad piwnicą ,garażem, parterem, piętrem) , i jest wszystko OKI.

Jeszcze dopytam wszystkich:

a) czy stawiając strop wyższej kondygnacji, stemple pod stropem niższej kondygnacji powinny jeszcze stać, nawet jeśli upłynęło 4 tygodnie?

b) czy po tygodniu od wylania stropu można na nim stawiać palety z bloczkami, jeśli stemple nadal stoją?