Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rolna-nierolna-siedlisko

Gość

Recommended Posts

Mam działkę rolną 1,05 ha, czy można na niej budować? Słyszałem,że można bo to siedlisko ale słyszałem też, że gmina może sobie określić, że aby uznać teren za siedlisko potrzeba np.3 ha. Jak to jest naprawdę?

Już gdzieś pisałam, że aby wybudować siedlisko trzeba mieć około 1,5ha "przeliczeniowego", co oznacza, że 1,5ha dotyczy najlepszej ziemi, a jeśli masz słabszą klasę, to musisz jej mieć więcej. Oczywiście sprawa jest indywidualnie traktowana przez każdą gminę i tamże trzeba się o nią dowiadywać.

pzdr.

A.

Niestety nie wiem jakie przepisy to regulują. Wiem o sprawie bo myślałam kiedyś o kupnie działki na Mazurach z możliwością budowy "siedliska" :wink:. Niestety w gminie się okazało, że musiałabym mieć coś koło 2,5ha, co mi się nie opłaca.

Spróbuj zadzwonić do swojej gminy i się dowiedzieć jakie tam są parametry przeliczania, chyba tam będzie najszybciej.

Powodzenia,

A.

Gospodarstwo musi mieć powyżej 1ha. Wystarczy więc posiadać 1ha i 1ar żeby zostać właścicielem gospodarstwa rolnego, są to ilości fizyczne a nie przeliczeniowe. Gmina może odmówić wydzielenia siedliska jeśli w miejscowym planie zagospodarowania teren nie jest przewidziany pod zabudowę zagrodową, innej możliwości odmowy nie ma.

Masz je tutaj:

Nie mozna uzalezniac decyzji o budowie siedliska od wielkosci gospodarstwa rolnika: Uchwala SN (sygn. akt III RN 208/99).

Gmina nie moze odmowic budowy siedliska na gruncie rolnym rolnikowi: Uchwala NSA (sygn. OKP 40/97)

O tym mozna przeczytac na:

http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_980514/prawo/prawo_a_5.html

Zagroda (siedlisko) może być utworzona jedynie w obszarze gospodarstwa rolnego. Definicję gospodarstwa rolnego zawiera ustawa z dnia 15 listopada 1984r. o podatku rolnym (Dz. U. z 1993r. Nr 94, poz. 431 – tekst jednolity), zgodnie z którą za gospodarstwo rolne uznaje się obszar użytków rolnych, gruntów pod stawami oraz, sklasyfikowany w operatach ewidencyjnych jako użytki rolne, gruntów pod zabudowaniami związanymi z prowadzeniem tego gospodarstwa o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha lub o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej lub osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej.

A ja mam dwie działki, jedna 0,48 ha i druga 0,97 ha. Jest tylko jeden problem, jedna jest odległa od drugiej o 200 km. Na jednej tej 0,48ha stoi dom (stary ale stoi), a ja chcę budować dom na tej 0,97ha. Czy ja mam gospodarstwo ponad 1 ha, czy nie? Kto zna odpowiedź na taki układ?

w ubiegłym roku kupiliśmy 3 ha ziemi V i VI klasy - w innej gminie, odległej o około 20 km, bubujemy też dom na działce położonej w gminie gdzie obecnie mieszkamy.

Czy można wystąpić do Urzędu Miasta z wnioskiem o uznanie budowanego domu za siedlisko?

Jeśli ktoś wie jak to przeprowadzić, proszę o informacje.

• 8 years później...

siedlisko a bycie rolnikiem????!!!![/b

jeden hektar to stajecie sie rolnikiema nie nabywacie prawa do siedliska!

aby starać sie o sielisko rolne w danej gminie teren musi być wiekszy lub taki sam jaka srednia gospodarstwa w gminie czyli nawet około 18 h!

dodatkowo wymagany jest dostęp do drogi publicznej!