Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator - jak samemu złożyć instalację wentylacji mech.

Recommended Posts

wizd bierze sie pewnie z próby podregulowania wydatków na anemostatach. Anemostaty mają talerzyk który można dokręcić zmniejszając (lub zwiekszając szczeline) mozna tak lekko podregulowac - ale mozna przesadzic i swiszcze. trzeba by zastosować troche przepustnic regulacyjnych w strategicznych miejscach.

To co opisałeś to przewody elastyczne izolowane - są ok o ile nie generują za duzych oporów, z rególy w małych domach nie powinni byc problemów. O ile przewód nie jest uszkodzowny to nie powinien emitowac hałasu. Wręcz przeciwnie przewód izolowany czesto stosuje przed elementami kończoncymi dla dodatkowej ochrony akustycznej (zwykle izolowane lub kanały w wersji 'wyciszającej' z nieco inna izolacja).

Wniosek, ze w takiej instalacji tak czy smak potrzea:

1. regulacji wydajnosci - np zeby na zime zejsc z iloscia - lub odwrotnie miec mozliwosc wzmozonej wentylacji okresowo

2. tak czy inaczej nagrzewnica musi byc ...

pozdrawiam

Piotrek

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Witam

Kto robił? http://www.rekuperatory.pl

w-wa ul.rostafińskich 4

kontakt dobry, montażyści przyjechali, zamontowali, wyregulowali wstępnie na "oko", następnie przepływomierzem skorygowali, a potem

po sobie posprzątali (akurat ta ekipa).

Zainstalowana centrala wentylacyjna to MISTRAL 400 duo

tu jest opis reku

http://www.pro-vent.pl/rekuperator-mistral-400duo.php?go=mistral

Oczywiście gruntowego wymiennika nie mam. Po pierwsze pomysł zainstalowania rekuperatora powstał już w trakcie budowy-za późno na zmiany, poza tym centrala umieszczona nad poddaszem.

wstawiłbym skany mojego domu z "rozrysowaną" instalacją, ale ... muszę poczytać jak się to robi :)

pozdrawiam

Piotr

p.s.

taka mała uwaga dla wszystkich budujących róbcie w trakcie budowy własną dokumentację fotograficzną kolejnych etapów budowy. Dzięki temu znalazłem zatynkowane puszki elektryczne, wiem którędy biegną przewody itp

Zdjęć nie wstawię.:(

powierzchnia parter + poddasze użytkowe =180m2,

wymiary budynku po zewnątrz11x10,5m

co do odczuć typu wilgoć to już opisywałem.

Nie wiem jak się spisuje gruntowy wymiennik w zimie, oczywiście chodzi o odczucia mieszkańców? Może któryś z użytkowników forum ma jakieś doświadczenia.

• 4 years później...

Podniosę temat.

Mam projekt instalacji zrobiony przez instalatora. Określone są średnice rur, przebieg, typ anemostatów i ilość wyciąganego i nawiewanego powietrza. Centrala znajduje się w kotłowni (jest tam też pralka).

http://images40.fotosik.pl/1944/a33143d6f337cfe9.jpg

http://images49.fotosik.pl/1796/a6d65adcb387316c.jpg

Mogę zlecić wykonanie instalacji instalatorowi, ale wówczas stać mnie będzie na tańszy rekuperator (w projekcie mam Bartosza Vena 3, ale chyba zrezygnowałabym na rzecz innej firmy) albo kupić lepszy (myślę o Nikol), ale wówczas musiałabym rury ułożyć samej, żeby przynajmniej zaoszczędzić na robociźnie 2000 zł.

Na pierwszy rzut oka projekt jest prosty jak drut - ot, idzie sobie rura pod sufitem, ma trójniki rozgałęźne które zakończone są anemostatami.

Ale jak was czytam, co tam sobie montujecie - o jakiś przepustnicach, skrzynkach rozpręznych - tego w projekcie nie mam :(

Czy to znaczy, że projekt jest uproszczony czy nie jest to konieczne?

Wyceny z roku 2011 na montaż instalacji z rekuperatorem Jan-gaz 350 i Renowent 300 wynoszą 12 500 zł (na rurach spiro).

właśnie się pytam czy montaż rur i anemostatów to taka filozofia?

Instalacja jest zwarta, bo dom mały.

Jak miałby wyglądać bardziej czytelny projekt?

Spodobał mi się Nikol i jego opcje w sterowniku. Ale jest za drogi bym się zmieściła w 15 tyś. z instalacją, gdyby układał fachowiec.

ja trochę nie trybię tego projektu, ale domek masz prosty to i wm nie będzie trudna, montaż nie jest trudny, trudniejsze jest wymyślenie, samej będzie ciężko ale razem ze współspaczem dacie radę

A co tam mam wymyśleć?

Kanały typu spiro układa się dużo trudniej jak systemy PE.

Dodatkowo nie obliczysz dokładnej ilości kolan, nypli itp. Musisz także pamiętać, że np. kolano 90 stopni fi 200 z uszczelką kosztuje katalogowo ok. 120,00 zł., więc jeśli pomylisz się w obliczeniach o 15 kolan.... to robią się wtedy już dość pokaźne kwoty :-)

Na allegro (i nie tylko) są zestawy do samodzielnego montażu na systemach PE - dużo łatwiej się wtedy to układa oraz można dokładniej wyliczyć ilość potrzebnego materiału.

A projekt jak pisał kangaxx dość "ubogi"

Edytowane przez kerado28