theodolit 03.10.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 wizd bierze sie pewnie z próby podregulowania wydatków na anemostatach. Anemostaty mają talerzyk który można dokręcić zmniejszając (lub zwiekszając szczeline) mozna tak lekko podregulowac - ale mozna przesadzic i swiszcze. trzeba by zastosować troche przepustnic regulacyjnych w strategicznych miejscach. To co opisałeś to przewody elastyczne izolowane - są ok o ile nie generują za duzych oporów, z rególy w małych domach nie powinni byc problemów. O ile przewód nie jest uszkodzowny to nie powinien emitowac hałasu. Wręcz przeciwnie przewód izolowany czesto stosuje przed elementami kończoncymi dla dodatkowej ochrony akustycznej (zwykle izolowane lub kanały w wersji 'wyciszającej' z nieco inna izolacja). Wniosek, ze w takiej instalacji tak czy smak potrzea: 1. regulacji wydajnosci - np zeby na zime zejsc z iloscia - lub odwrotnie miec mozliwosc wzmozonej wentylacji okresowo2. tak czy inaczej nagrzewnica musi byc ... pozdrawiamPiotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 03.10.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Sypnij Panie Piotrze jakimiś danymi:- kto robił (firma)- jaka centrala - nazwa, moc wentylatorów- jak z odczuciami typu wilgoć itp.- może mały szkic, ops domu, wielkość, kubatura GWC - zakładam nie posiada hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 04.10.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 bardzo jasno. dzięki a chocby tak : w oknie wyszukiwania wpisz "flex spiro kanał site:forum.muratordom.pl" bez czudzysłowu, wyskoczy wynik, klikasz, szukając w postach ctrl+f w przeglądarce wpisujesz flex i masz pierwszego posta na ten temat. Mam nadzieję, że jasno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter69 18.10.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Witam Kto robił? http://www.rekuperatory.pl w-wa ul.rostafińskich 4 kontakt dobry, montażyści przyjechali, zamontowali, wyregulowali wstępnie na "oko", następnie przepływomierzem skorygowali, a potem po sobie posprzątali (akurat ta ekipa). Zainstalowana centrala wentylacyjna to MISTRAL 400 duo tu jest opis reku http://www.pro-vent.pl/rekuperator-mistral-400duo.php?go=mistral Oczywiście gruntowego wymiennika nie mam. Po pierwsze pomysł zainstalowania rekuperatora powstał już w trakcie budowy-za późno na zmiany, poza tym centrala umieszczona nad poddaszem. wstawiłbym skany mojego domu z "rozrysowaną" instalacją, ale ... muszę poczytać jak się to robi pozdrawiam Piotr p.s. taka mała uwaga dla wszystkich budujących róbcie w trakcie budowy własną dokumentację fotograficzną kolejnych etapów budowy. Dzięki temu znalazłem zatynkowane puszki elektryczne, wiem którędy biegną przewody itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter69 26.10.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Zdjęć nie wstawię. powierzchnia parter + poddasze użytkowe =180m2, wymiary budynku po zewnątrz11x10,5m co do odczuć typu wilgoć to już opisywałem. Nie wiem jak się spisuje gruntowy wymiennik w zimie, oczywiście chodzi o odczucia mieszkańców? Może któryś z użytkowników forum ma jakieś doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.02.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Podniosę temat. Mam projekt instalacji zrobiony przez instalatora. Określone są średnice rur, przebieg, typ anemostatów i ilość wyciąganego i nawiewanego powietrza. Centrala znajduje się w kotłowni (jest tam też pralka). http://images40.fotosik.pl/1944/a33143d6f337cfe9.jpg http://images49.fotosik.pl/1796/a6d65adcb387316c.jpg Mogę zlecić wykonanie instalacji instalatorowi, ale wówczas stać mnie będzie na tańszy rekuperator (w projekcie mam Bartosza Vena 3, ale chyba zrezygnowałabym na rzecz innej firmy) albo kupić lepszy (myślę o Nikol), ale wówczas musiałabym rury ułożyć samej, żeby przynajmniej zaoszczędzić na robociźnie 2000 zł. Na pierwszy rzut oka projekt jest prosty jak drut - ot, idzie sobie rura pod sufitem, ma trójniki rozgałęźne które zakończone są anemostatami. Ale jak was czytam, co tam sobie montujecie - o jakiś przepustnicach, skrzynkach rozpręznych - tego w projekcie nie mam Czy to znaczy, że projekt jest uproszczony czy nie jest to konieczne? Wyceny z roku 2011 na montaż instalacji z rekuperatorem Jan-gaz 350 i Renowent 300 wynoszą 12 500 zł (na rurach spiro). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.02.2013 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 podrożało od tej pory nieco, jak w projekcie nie ma przepustnic to widać przewidział kręcenie czapkami na anemostatach, inna rzecz że jakiś skromny ten projekt, o niczym nie zapomniał gość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 nie wiem? A o czym miałby zapomnieć? Każde pomieszczenie jest wentylowane.nawiew 240 m3/h wywiew 230 m3/h żeby było nadciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 12.02.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Czy plany i wizje z pierwszej strony tego wątku, mówiące o przygotowaniu swego rodzaju instrukcji składania instalaji WM, zostały zrealizowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.02.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 przez kogo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NieJan 12.02.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Przez tych, którzy wyrażali chęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.02.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 sorki elfir to ja nie dopatrzyłem bo mało czytelny ten projekt, chcesz złożyć to sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 właśnie się pytam czy montaż rur i anemostatów to taka filozofia? Instalacja jest zwarta, bo dom mały.Jak miałby wyglądać bardziej czytelny projekt? Spodobał mi się Nikol i jego opcje w sterowniku. Ale jest za drogi bym się zmieściła w 15 tyś. z instalacją, gdyby układał fachowiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.02.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) ja trochę nie trybię tego projektu, ale domek masz prosty to i wm nie będzie trudna, montaż nie jest trudny, trudniejsze jest wymyślenie, samej będzie ciężko ale razem ze współspaczem dacie radę Edytowane 12 Lutego 2013 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 właśnie się pytam czy montaż rur i anemostatów to taka filozofia? Instalacja jest zwarta, bo dom mały. . taka sama jak posadzenie 10 drzewek owocowych, ale nie tak skomplikowana jak prawidłowe prowadzenie drzewka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.02.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 ja trochę nie trybię tego projektu, ale domek masz prosty to i wm nie będzie trudna, montaż nie jest trudny, trudniejsze jest wymyślenie, samej będzie ciężko ale razem ze współspaczem dacie radę A co tam mam wymyśleć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 12.02.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 jeśli wsio masz porysowane i wiesz gdzie co to nic nie musisz bo wymyślił instalator, ja zrobiłbym inaczej ale to inna bajka, jakie materiały przewidział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.02.2013 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 inaczej - w sensie na flexach ze wspólnej skrzynki?Materiały mam wpisane w projekcie kanały typu Sono Dec. Ale kazdy instalator w wycenie podawał "spiro".Nawiewniki i wywiewniki mam do rur o średnicy fi 125. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 13.02.2013 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 (edytowane) Kanały typu spiro układa się dużo trudniej jak systemy PE. Dodatkowo nie obliczysz dokładnej ilości kolan, nypli itp. Musisz także pamiętać, że np. kolano 90 stopni fi 200 z uszczelką kosztuje katalogowo ok. 120,00 zł., więc jeśli pomylisz się w obliczeniach o 15 kolan.... to robią się wtedy już dość pokaźne kwoty Na allegro (i nie tylko) są zestawy do samodzielnego montażu na systemach PE - dużo łatwiej się wtedy to układa oraz można dokładniej wyliczyć ilość potrzebnego materiału. A projekt jak pisał kangaxx dość "ubogi" Edytowane 13 Lutego 2013 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.02.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 elfir zrób na skrzynkach trudniej spieprzyć i lepiej chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts