Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odleg?o?? ogrodzenia od wodoci?gu

remx

Recommended Posts

Cześć!

Nie wiem czy ktoś to uregulował. U mnie leci wodociąg i ogrodzenia ludzi bez specjalnych zasad. Problem może się pojawić jak przyjdzie się dokopać do wodociągu z różnych względów. Ja musiałem walczyć z fundamentem bramy wjazdowej.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Odległość skrajni przewodów sieci wodociągowej od ogrodzenia nie powinna być mniejsza od 1,0 m przy średnicy nominalnej przewodu mniejszej, bądź równej 300 mm i 1,5 m przy większych średnicach. Wodociągi mogą jednak narzucić inne warunki – aby kąt nachylenia skarpy wykopu był równy lub mniejszy od kąta stoku naturalnego gruntu.

Wynika to z podstawowych wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy - obowiązkowego zabezpieczenie ścian wykopu począwszy od 1,0 m głębokości.

Zabezpieczenie ścian wykopu o głębokości powyżej 1,0 m (z wyjątkiem wykopu w skałach zwartych) zapewnia się przez:

- wykonanie wykopu ze ścianami (skarpami) pochylonymi

- wykonanie umocnienia pionowych ścian

Pochylenie skarpy zależy od rodzaju gruntu, warunków atmosferycznych i czasu utrzymania wykopu. Można przyjąć, że bezpieczny kąt nachylenia skarpy dla gruntów średniospoistych wynosi ok. 45°. W gruntach piaszczystych nasypowych kąt nachylenia skarpy powinien być nie większy niż kąt stoku naturalnego.