remx 22.09.2003 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 No właśnie - czy ktoś wie jaka powinna być odległość wodociągu prowadzonego w drodze publicznej od ogrodzenia działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 23.09.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Mnie powiedziano: Nie mniej niż 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 23.09.2003 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Dziękuję za odpowiedź.Projektant wodociągu chce min. 1.5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2003 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Cześć! Nie wiem czy ktoś to uregulował. U mnie leci wodociąg i ogrodzenia ludzi bez specjalnych zasad. Problem może się pojawić jak przyjdzie się dokopać do wodociągu z różnych względów. Ja musiałem walczyć z fundamentem bramy wjazdowej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sanipro 05.10.2003 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2003 Odległość skrajni przewodów sieci wodociągowej od ogrodzenia nie powinna być mniejsza od 1,0 m przy średnicy nominalnej przewodu mniejszej, bądź równej 300 mm i 1,5 m przy większych średnicach. Wodociągi mogą jednak narzucić inne warunki – aby kąt nachylenia skarpy wykopu był równy lub mniejszy od kąta stoku naturalnego gruntu.Wynika to z podstawowych wymagań bezpieczeństwa i higieny pracy - obowiązkowego zabezpieczenie ścian wykopu począwszy od 1,0 m głębokości. Zabezpieczenie ścian wykopu o głębokości powyżej 1,0 m (z wyjątkiem wykopu w skałach zwartych) zapewnia się przez: - wykonanie wykopu ze ścianami (skarpami) pochylonymi - wykonanie umocnienia pionowych ścian Pochylenie skarpy zależy od rodzaju gruntu, warunków atmosferycznych i czasu utrzymania wykopu. Można przyjąć, że bezpieczny kąt nachylenia skarpy dla gruntów średniospoistych wynosi ok. 45°. W gruntach piaszczystych nasypowych kąt nachylenia skarpy powinien być nie większy niż kąt stoku naturalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts