grzeniu666 24.02.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 gentoonx, wielkie dzięki, twój post strasznie mi pomógł, było tysiąc razy! znajdź sobie (google i site:... w zapytaniu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.02.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 gentoonx, wielkie dzięki, twój post strasznie mi pomógł, nie miałem takiego zamiaru sądząc po pytaniu, obawiam się że niewiele już może ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szkutnik 25.02.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jak by się komuś informacja przydała to pisze: dzwoniłem dzisiaj do firmy zajmującej się instalacjami i dowiedziałem się że nie ma przeszkód i przy kuchence gazowej może być WM PS. panu post wyżej proponuje rozwiązać swoje problemy w zaciszu domowym, a nie dowartościowywać się tutaj poprzez obrażanie innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.02.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jak by się komuś informacja przydała to pisze: dzwoniłem dzisiaj do firmy zajmującej się instalacjami i dowiedziałem się że nie ma przeszkód i przy kuchence gazowej może być WM PS. panu post wyżej proponuje rozwiązać swoje problemy w zaciszu domowym, a nie dowartościowywać się tutaj poprzez obrażanie innych spróbujmy - to niewiele co może pomóc 8. Instalowane w pomieszczeniu urządzenia, w szczególności zużywajace powietrze, nie mogą wywoływać zakłóceń ograniczających skuteczność funkcjonowania wentylacji. 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewna zrównoważona lub nadciśnieniową Jak się to rozumie to się nie da. jak się rozumie inaczej to się da - ale inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 25.02.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jak się rozumie te przepisy to da się, ale ponoć czytanie ze zrozumieniem to wyższa matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimminen 25.02.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jak by się komuś informacja przydała to pisze: dzwoniłem dzisiaj do firmy zajmującej się instalacjami i dowiedziałem się że nie ma przeszkód i przy kuchence gazowej może być WM PS. panu post wyżej proponuje rozwiązać swoje problemy w zaciszu domowym, a nie dowartościowywać się tutaj poprzez obrażanie innych Problemem jest sprzeczność przepisów bo w myśl jednych w pomieszczeniu z urządzeniem zasilanym gazem w tym przypadku ziemnym istnieje konieczność zrobienia kratki wentylacyjnej przy suficie o jakiś tam wymiarach, z kolei zakazane jest łączenie wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. I bądź tu mądry?!... co ciekawe co ekspert to inne zdanie.... a my budujemy i budujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.02.2013 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Jak się rozumie te przepisy to da się, ale ponoć czytanie ze zrozumieniem to wyższa matematyka. czyli co? z matmy pałkę miałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 25.02.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Problemem jest sprzeczność przepisów bo w myśl jednych w pomieszczeniu z urządzeniem zasilanym gazem w tym przypadku ziemnym istnieje konieczność zrobienia kratki wentylacyjnej przy suficie o jakiś tam wymiarach, z kolei zakazane jest łączenie wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. I bądź tu mądry?!... co ciekawe co ekspert to inne zdanie.... a my budujemy i budujemy no między innymi też, ale.. Jak się to rozumie to się nie da. jak się rozumie inaczej to się da - ale inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 25.02.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Gdyby dopisał magiczne słowo "zrównoważonej" to nie byłoby dyskusji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 25.02.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 (edytowane) Problemem jest sprzeczność przepisów bo w myśl jednych w pomieszczeniu z urządzeniem zasilanym gazem w tym przypadku ziemnym istnieje konieczność zrobienia kratki wentylacyjnej przy suficie o jakiś tam wymiarach, z kolei zakazane jest łączenie wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. I bądź tu mądry?!... co ciekawe co ekspert to inne zdanie.... a my budujemy i budujemy Możesz przytoczyć te przepisy najlepiej w jakim Dzienniku Ustaw się znajdują? Wg. mojej wiedzy nie wolno w jedym czasie używać WM i grawitacyjnej. Edytowane 25 Lutego 2013 przez bluenet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 25.02.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 jak by się komuś informacja przydała to pisze: dzwoniłem dzisiaj do firmy zajmującej się instalacjami i dowiedziałem się że nie ma przeszkód i przy kuchence gazowej może być WM PS. panu post wyżej proponuje rozwiązać swoje problemy w zaciszu domowym, a nie dowartościowywać się tutaj poprzez obrażanie innych Dlaczego wg mojej skromnej opinii, nie? Metan (gaz ziemny) jest wybuchowy. Nie potrzeba specjalnych warunków, aby doszło do wybuchu. Dzieje się to pomiędzy dolną, a górną granicą wybuchowości (DGW – GGW) W zasadzie wystarczy napełnić dane pomieszczenie pomiędzy 5 a 15% metanem aby mieszanina była już wybuchowa. Duże sieci przesyłowe gazu spawa się nagazowane, ale bez dopływy powietrza, dom czy inne pomieszczenie z takim układem, to troszkę nie ta bajka i nie ta technologia. Każdą WM można manualnie wyłączyć (czynnik ludzki), co w przypadku nieszczelności instalacji? Każda WM może nie działać, krótko, długo z różnych przyczyn, awaria, brak zasilania, co w przypadku nieszczelności instalacji? Jaka jest możliwość powstania wybuchu podczas zassania metanu przez rekuperator? Dobrze wymieszany gaz z powietrzem, warunki podobne jak w palniku gazowym. Drożny kanał wentylacji naturalnej, czy to w lato, czy to w zimie umożliwia wypłynięcie o połowę lżejszego od powietrza gazu z pomieszczenia. Powstania nieszczelności na instalacji nie da się wykluczyć, paradoksalnie występuje często nawet w nowych domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 25.02.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 Czy taką przepustnicę da się względnie łatwo przerobić na "czwórdrogową" (czyli dodać czwartą "nitkę", w dół)? http://domwent.pl/public/assets/przepustnice/przepzwpdsilpomiar.jpg http://domwent.pl/public/assets/przepustnice/przepzwpdsil.jpg (źródło: http://domwent.pl/pl/p/Przepustnica-pod-silownik-szczelna-trojnik-160-z-obejsciem-GWC/955) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2013 kupujesz siodłowy, robisz otwór, potem wkręty albo nity, klej i gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 26.02.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 Wg. mojej wiedzy nie wolno w jedym czasie używać WM i grawitacyjnej. Tak aby podeprzeć się stosownymi przepisami: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) § 148. 1. Wentylację mechaniczną wywiewną lub nawiewno-wywiewną należy stosować w budynkach wysokich i wysokościowych oraz w innych budynkach, w których zapewnienie odpowiedniej jakości środowiska wewnętrznego nie jest możliwe za pomocą wentylacji grawitacyjnej. W pozostałych budynkach może być stosowana wentylacja grawitacyjna. 2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. 3. W pomieszczeniu zagrożonym wydzieleniem się lub przenikaniem z zewnątrz substancji szkodliwej dla zdrowia bądź substancji palnej, w ilościach mogących stworzyć zagrożenie wybuchem, należy stosować dodatkową, awaryjną wentylację wywiewną, uruchamianą od wewnątrz i z zewnątrz pomieszczenia oraz zapewniającą wymianę powietrza dostosowaną do jego przeznaczenia, zgodnie z przepisami o bezpieczeństwie i higienie pracy. 4. W pomieszczeniu, w którym proces technologiczny jest źródłem miejscowej emisji substancji szkodliwych o niedopuszczalnym stężeniu lub uciążliwym zapachu, należy stosować odciągi miejscowe współpracujące z wentylacją ogólną, umożliwiające spełnienie w strefie pracy wymagań jakości środowiska wewnętrznego określonych w przepisach o bezpieczeństwie i higienie pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 26.02.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 można tak tłumaczyć i cytować przepisy, a i tak znajdą się tacy, którym to nie przeszkadza - włącznie z osobami odpowiedzialnymi z tytułu wykonywanej pracy czy funkcji w procesie budowlanym, a co... do odważnych świat należy. Postępująca debilizacja społeczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur.tc 03.03.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 A'propos postu wyżej jeden z wziętych dziennikarzy w zupełnie innym kontekście powiedział kiedyś że to społeczeństwo jest do bani (bardziej dosadnie). Nie do końca zgadzam się z tym stwierdzeniem zwłaszcza że jestem jednym z elementów tej układanki Ale coś w tym z prawdy jest... To tyle ogólnie, a teraz do rzeczy. Projektujemy dom w standardzie pasywnym i mamy zgryza ze źródłem ciepła. Byliśmy przekonani aby wykorzystać gaz do ogrzewania powietrznego (nagrzewnica powietrza) lub wodnego, zastanawialiśmy się też nad grzałką elektryczną w ogrzewaniu powietrznym oraz nad peletami do CO i CWU. Powiem że trudna jest to decyzja. Ostatnio częściej spoglądam też na informacje dotyczące pomp ciepła. Jeśli rozpatrywać tak minimalną moc do ogrzewania pomieszczeń być może w domu pasywnym ma ona rację bytu. Oczywiście pompę ciepła rozpatrujemy tylko i wyłącznie w wersji wykorzystującej ciepło wentylacyjne z WM tudzież gwc, a nie np z drogich inwestycyjnie kolektorów pionowych. Planujemy WM z GWC. Rekuperator ewentualnie na później. Wiem że decyzja odnośnie źródła ciepła należy do nas i o nią Was nie proszę. Jeśli będziecie mieli chwilę żeby zerknąć do naszego dziennika budowy i nasunęły by się Wam jakieś sugestie lub też uwagi do naszych poczynań to będę wdzięczny. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 03.03.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 policz koszty - inwestycja + powiedzmy 10lat użytkowania w tym obsługa co wyjdzie taniej to bierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 03.03.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Projektujemy dom w standardzie pasywnym i mamy zgryza ze źródłem ciepła. Byliśmy przekonani aby wykorzystać gaz do ogrzewania powietrznego (nagrzewnica powietrza) lub wodnego, zastanawialiśmy się też nad grzałką elektryczną w ogrzewaniu powietrznym Artur Budujesz pasywny, masz gazociąg? Nie ma się nad czym zastanawiać. Oczywiście gaz. PC do pasywnego to gruba przesada. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 04.03.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Budujesz pasywny, masz gazociąg? Nie ma się nad czym zastanawiać. Oczywiście gaz. PC do pasywnego to gruba przesada. Powodzenia. Może to być porada roku by do domu pasywnego łączyć gaz do grzania. Jak gaz to po co pasywny, a jak pasywny to po gaz. Zawsze mi się wydawało, że jak pasywnym jest akurat za zimno to się kupuje zgrzewkę piwa i się dzwoni do znajomych by chałupę nagrzali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 04.03.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Projektujemy dom w standardzie pasywnym i mamy zgryza ze źródłem ciepła. Byliśmy przekonani aby wykorzystać gaz do ogrzewania powietrznego (nagrzewnica powietrza) lub wodnego, zastanawialiśmy się też nad grzałką elektryczną w ogrzewaniu powietrznym oraz nad peletami do CO i CWU. Powiem że trudna jest to decyzja. Ostatnio częściej spoglądam też na informacje dotyczące pomp ciepła. Jeśli rozpatrywać tak minimalną moc do ogrzewania pomieszczeń być może w domu pasywnym ma ona rację bytu. Oczywiście pompę ciepła rozpatrujemy tylko i wyłącznie w wersji wykorzystującej ciepło wentylacyjne z WM tudzież gwc, a nie np z drogich inwestycyjnie kolektorów pionowych. Planujemy WM z GWC. Rekuperator ewentualnie na później. Wiem że decyzja odnośnie źródła ciepła należy do nas i o nią Was nie proszę. Jeśli będziecie mieli chwilę żeby zerknąć do naszego dziennika budowy i nasunęły by się Wam jakieś sugestie lub też uwagi do naszych poczynań to będę wdzięczny. Artur Podsumujmy budujesz dom pasywny i zastanawiasz się ile wydać na gaz do jego ogrzania a chcesz oszczędzasz na rekuperatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts