autorus 06.06.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 15k z materiałami oczywiście. Zakładam, że materiał jakieś 9k + 6k robocizna. Jak za 5 dni roboty dla 1 człowieka wyjdzie 5-6k to nie wiem gdzie tyle zarobisz. Ale tyle przecież to za mało dla takiej firemki. Wyceny mam 16 do 22 tyś gdzie sam rekuperator wychodzi po 5k-7.5k. Jak dla mnie to jest chore bo nie wiem za co tyle. Widzę, że kolega z Grodziska to rzut beretem ode mnie Faktycznie na wyceny trzeba patrzeć chłodnym okiem, bo to wychodzi najdrożej może być najtańsze. Zależy co będą zawierały materiały. Ja osobiście zastanawiałem się czy nie zakupić samemu materiały a firmę wynająć tylko w celu rozłożenia ich. Tylko czy ktoś tak będzie chciał bo często marża na materiałach jest większa niż koszt robocizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.06.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 skoro sam już widzisz, że za 5 dni pracy 1 człowieka można wziąć 5-6 k to otwieraj firmę i bierz się za wentylację... przecież można dobrze zarobić a filozofia to nie jest jak sam już pewnie wiesz, a jak nie wiesz to na pewno w internecie doczytasz... Sławek ma rację prowadzenie firmy to nie jest taka łatwa sprawa. Może byc opłacalne ale nie musi. W swoim gronie znam dwie osoby które załozyły firmę i ją zwinęły. A potencjał bym, tylko się zderzył z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 06.06.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 No ok, ale to nie jest wiercenie przez lany, zbrojony beton Czy możesz ich dopytać czy im to by robiło znaczną różnicę? W piątek będą na budowie podpytam. Zawsze możesz sam zadzwonić. Znasz namiary. U mnie wycena całości prac zawiera 2,5k brutto za robociznę. Praca składa się z II etapów. I - kucie, rozłożenie, połączenie instalacji. II - po wszystkich brudnych pracach - podłączenie rekuperatora, założenie anemostatów, regulacja, pomiary instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 06.06.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Sławek ma rację prowadzenie firmy to nie jest taka łatwa sprawa. Może byc opłacalne ale nie musi. W swoim gronie znam dwie osoby które załozyły firmę i ją zwinęły. A potencjał bym, tylko się zderzył z rzeczywistością. Mam trochę inne zdanie. Opowiadałem o tym w innym wątku ale się krótko powtórzę. W czasie długiego majowego weekendu chciałem się spotkać z firmami handlującymi oknami do których wcześniej wysyłałem zapytania i otrzymałem od nich oferty. Spośród kilkunastu tylko jedna wyraziła chęć pracy w tzw. długi weekend. Na szczęście ich oferta okazała się zdecydowanie najlepsza. Wszak "Polak świętuje". Inna bajka, jeden z czołowych handlarzy oknami z okolicy zaoferował mi całkiem przyzwoitą cenę i jakość asortymentu. Miał doskonale referencje. Na początku było miło sympatycznie. Później gorzej. Utrudniony kontakt, brak odpowiedzi na e-maile. I co się okazało? Dostał zlecenie od developera.... A potencjał bym, tylko się zderzył z rzeczywistością. Masz rację Autorus. Potencjał jest...Zderza się z rzeczywistością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
combo 06.06.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 skoro sam już widzisz, że za 5 dni pracy 1 człowieka można wziąć 5-6 k to otwieraj firmę i bierz się za wentylację Powiem Ci że każdego dnia o tym myślę. Trzeba było iść do szkoły zawodowej i zrobić jakiś fach a lepiej bym na tym wyszedł. Obecnie pracuję w branży IT w dużym Banku w Warszawie a nie jestem wstanie zarobić na te wszystkie roboty i usługi. Moja godzina pracy ma się nijak do stawki np glazurnika, murarza, dekarza itp. Co do doczytywania w Internecie to co człowiek to opinia i inne podejście do tematu. Jeden Ci powie że tylko rury spiro inny że tylko uniflex. Efekt jest taki że po przeczytaniu wiesz tyle co wiedziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.06.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 hihi z tymi rurami to święta racja. Ja zdecydowałem się na rury pe bo mam już u siebie w starym domciu spiro. Chciałbym czegoś nowego. Kominek odpalam od wielkiego dzwonu. Da się żyć. Ale wentylacja to poważna sprawa, tego wyłączać nie będę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 06.06.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Ja osobiście zastanawiałem się czy nie zakupić samemu materiały a firmę wynająć tylko w celu rozłożenia ich. Tylko czy ktoś tak będzie chciał bo często marża na materiałach jest większa niż koszt robocizny. ja tak postąpiłem i robocizna z przewiertami wiertnicą,instalacja i uruchomienie to koszt 2k. usługa z wiertnicą jest droga ale zaoszczędza nam demolki . i jakoś tak dokładniej jest ogólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 06.06.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Ale czy ktoś ci zrobił czy wszystko samemu? Bo to istotne. Choć w sumie napisałeś ze robocizna 2kzł wiec raczej sobie tego nie policzyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 06.06.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 no dokładnie sam nie robiłem nic przy wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 06.06.2013 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 U mnie wycena całości prac zawiera 2,5k brutto za robociznę. . pozwól, że przeanalizujemy te 2,5 tys jak już skończą pracę... nie chcę żebyś nazwał mnie później wróżką, ale jestem przekonany, że obliczenia wskażą, że niemożliwe jest zrobienie tej roboty za 2,5 tys zł brutto, oczywiście to nie musi oznaczać, że dokładają, po prostu pozostały zysk jest w narzucie na materiałach ... i tu widać tą małą, drobną manipulację, która oferta bardziej do Ciebie przemawia: 1 materiały 12,5 tys + robocizna 2,5 tys = 15 tys 2 materiały 9 tys + robocizna 6 tys = 15 tys to są oczywiście przykłady, ale jestem przekonany, że: przy ofercie nr 2 powiesz : złodzieje, chcą za parę dni roboty zarobić 6 tys kanalie przy ofercie nr 1 powiesz: to są uczciwi wykonawcy, przyjechali do mnie z drugiego końca Polski i jeszcze za darmo wiercą mi otwory wiertnicą w żelbetach - uczciwa firma, która nie chce okradać inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 07.06.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) pozwól, że przeanalizujemy te 2,5 tys jak już skończą pracę... nie chcę żebyś nazwał mnie później wróżką, ale jestem przekonany, że obliczenia wskażą, że niemożliwe jest zrobienie tej roboty za 2,5 tys zł brutto, oczywiście to nie musi oznaczać, że dokładają, po prostu pozostały zysk jest w narzucie na materiałach ... i tu widać tą małą, drobną manipulację, która oferta bardziej do Ciebie przemawia: 1 materiały 12,5 tys + robocizna 2,5 tys = 15 tys 2 materiały 9 tys + robocizna 6 tys = 15 tys to są oczywiście przykłady, ale jestem przekonany, że: przy ofercie nr 2 powiesz : złodzieje, chcą za parę dni roboty zarobić 6 tys kanalie przy ofercie nr 1 powiesz: to są uczciwi wykonawcy, przyjechali do mnie z drugiego końca Polski i jeszcze za darmo wiercą mi otwory wiertnicą w żelbetach - uczciwa firma, która nie chce okradać inwestorów Możesz w końcu jasno o co Ci chodzi? Chcesz szczegółów ? Zadzwoń do firmy, pogadacie sobie, wyjaśnią Ci czy dokładają czy zarabiają. Podkreślam, po przeanalizowaniu ofert kilku firm pod względem parametru jakość - koszt (również z pomocą osób z tego forum za co bardzo dziękuję) - wybrałem właśnie tą firmę. Co mam Ci jeszcze wytłumaczyć? Edytowane 7 Czerwca 2013 przez bluenet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 07.06.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Możesz w końcu jasno o co Ci chodzi? Chcesz szczegółów ? Zadzwoń do firmy, pogadacie sobie, wyjaśnią Ci czy dokładają czy zarabiają. Podkreślam, po przeanalizowaniu ofert kilku firm pod względem parametru jakość - koszt (również z pomocą osób z tego forum za co bardzo dziękuję) - wybrałem właśnie tą firmę. Co mam Ci jeszcze wytłumaczyć? nic mi nie musisz tłumaczyć bo za 15 tys da się zrobić instalację i nie jest to wyczyn ponad ludzkie siły co potwierdzi niejeden forumowicz i niejedna firma robi instalacje w podobnym zakresie cenowym, ale karmienie kogoś bajeczką o koszcie robocizny na poziomie 2,5 tys czy nawet 2 tys jest bajką dla naiwnych a jak nie wierzysz to zaproponuj, że Ty wszystko kupisz a firma niech za 2,5 tys zrobi samą robociznę z tymi Twoimi przewiertami i sam się przekonasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.06.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 mnie nurtuje inna sprawa, konkretnie ceny anemostatów z kolektorem/trójnikiem. http://domwent.pl/pl/c/uniflexplus-63/100 Zdaje sobie sprawę, że do tego dojdzie rabat itd. Ale jak sobie w cenach detalicznych policzyłem same te elementy x 36 pomieszczeń to mi wyszło prawie 15tys o które tu się spieracie A przecież to dopiero cześć materiałów. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 07.06.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Ale jak sobie w cenach detalicznych policzyłem same te elementy x 36 pomieszczeń to mi wyszło prawie 15tys o które tu się spieracie A przecież to dopiero cześć materiałów. . masz aż 36 pomieszczeń? niestety te skrzynki są drogie (najdroższy element systemu tego i mu podobnych) więc tanio nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.06.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 niestety te skrzynki są drogie (najdroższy element systemu tego i mu podobnych) więc tanio nie będziePierwsza lepsza blacharnia zrobi takie skrzynki za śmieszna kasę,podobnie z ze skrzynkami rozdzielczymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 07.06.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 mnie nurtuje inna sprawa, konkretnie ceny anemostatów z kolektorem/trójnikiem. http://domwent.pl/pl/c/uniflexplus-63/100 Zdaje sobie sprawę, że do tego dojdzie rabat itd. Ale jak sobie w cenach detalicznych policzyłem same te elementy x 36 pomieszczeń to mi wyszło prawie 15tys o które tu się spieracie A przecież to dopiero cześć materiałów. . Masz wielką chatę z WM pewnie 3x większą, więc to 15k nijak nie ma co porównywać. Do tego patrzysz na (naj?)droższy choć fajny system to co się dziwisz? @Arturo, blacharnia zrobi skrzynki tworzywowe, jeszcze pierwsza lepsza i tanio? Wątpię. Kupując drogi dopracowany szybki system i podmieniając niektóre komponenty na tanie "zwykłe" pozbywasz się jego atutów. To już lepiej chyba brać prostszy/mniejszy/tańszy system PE który w standardzie ma skrzynki stalowe połowę tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.06.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 (edytowane) @Arturo, blacharnia zrobi skrzynki tworzywowe, jeszcze pierwsza lepsza i tanio? Wątpię. Kupując drogi dopracowany szybki system i podmieniając niektóre komponenty na tanie "zwykłe" pozbywasz się jego atutów. To już lepiej chyba brać prostszy/mniejszy/tańszy system PE który w standardzie ma skrzynki stalowe połowę tańsze. No właśnie zastanawiam się co jest tak niezwykłego w skrzynkach tworzywowych.To coś na pewno warte jest zapłacenia o 5 tys.zł więcej niż za skrzynki,które tego czegoś niezwykłego nie posiadają Atut tego ? Poza marketingiem nie widzę żadnego,skrzynki nie zwykle tworzywowe będą działały jak zwykle z blacharni.Kanały PE są jednakowe,różnią się tylko kolorami i może tym,że jeden marketingowiec wymyślił hasło powlekanią sreberkiem a inny materiałem bakteriobójczych. Edytowane 7 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.06.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 masz aż 36 pomieszczeń? niestety te skrzynki są drogie (najdroższy element systemu tego i mu podobnych) więc tanio nie będzie Jakoś tak wyszło z tymi pomieszczeniami Przy najmniej są od razu w komplecie anemostaty wiec tego dokupować nie trzeba. W termokontrol są metalowe bez anemostatów ale koszt ok 100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 07.06.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Marketing jest zrobiony po to, żeby łatwiej było sprzedać, natomiast SENS jest taki: systemową instalacje monter zrobi w czasie X bo wszystko do siebie ładnie pasuje jak w klockach lego. niesystemową monter zrobi w czasie 2X albo i dłuższym. Bo się będzie pierdzielił z czymś że coś do czego nie pasuje. Jeżeli dodatkowy czas montera jest droższy niż różnica w cenie to o dziwo droższa instalacja się opłaca. Oczywiście w polsce praca człowieka jest tania, ale już w niemczech nie. I w ten oto sposób pieniądze zamiast do ludzi trafiają do korporacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 07.06.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2013 Pierwsza lepsza blacharnia zrobi takie skrzynki za śmieszna kasę,podobnie z ze skrzynkami rozdzielczymi. takiego tekstu to po kim jak po kim ale po tobie bym się nie spodziewał . Arturo ty taki perfekcjonista a autorusowi do jego domu a raczej "statku kosmicznego" proponujesz rękodzielnictwo najgorszego sortu. Przecież sam kupiłeś wypasioną PCi a mogłeś kupić za 1/3 ceny garażowy składak. Sorka ale takie teksty że za rogiem u pana Kazia zrobisz wszystko za grosze to mnie wkurzają. Jesteś tego żywym zaprzeczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts