Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

do deptania .... a nie do przepływu powietrza przez nią.

dziękuję za poruszenie kwestii kształtu i przepływu powietrza:

Skrzynka Uniflexplus+ i metalowa konkurencja widok od środka:

http://www.comair-polska.pl/2013/FOTO/Uniflexplus_skrzynka_areodynamika.jpg

Lepsza areodynamika to:

cicha instalacja, brak kurzu w środku [ bo wszystko wydmucha]

no i oczywiście minimalne opory.

Mamy badanie poważnej niezależnej holenderskiej

instytucji pokazujące, że nasza skrzynka

praktycznie IDEALNIE rozdziela strumienie powietrza.

Różnica pomiędzy dowolnymi z 18 wyjść nie przekracza 2 Pa [ co jest wartością na granicy błędu pomiaru]

Po prostu skrzynka Uniflexplus+ została sensownie zaprojektowana

po to, aby dobrze spełniała swoją rolę,

A że można po niej skakać to ..... tylko demonstracja jakości wykonania.

Arturo zrobiłeś to po swojemu, jesteś zadowolony i OK. Ale odpowiem Ci tak - przykład z mojej branży- Przez pewien okres czsu pracowałem na obiektywie tamron 17-55/2,8 uważałem że to obiektyw super, hiper i w ogóle. Śmiałem się z tych którzy wydali na oryginalnego nikkora 5K skoro ja dałem tylko 1,5K. Nagle któregoś dnia miałem przyjemność popracować tym drugim. Zgadnij czym to się skończyło.

michał, to ja wkleję zdjęcie skrzynki metalowej tak cirka 4x większej na której stoję a ważę ponad setkę i nic się nie dzieje, tylko najpierw muszę to zdjęcie zrobić bo nie wpadłem na to, poza tym skrzynka symetryczna to żaden wysiłek umysłowy i 8 doktoratów by równo wiało, nie krytykuję twojego systemu tylko psy które wieszasz na konkurencji dobre blaszanki wcale nie są jakoś specjalnie gorsze, mają natomiast ogromną zaletę, można je komponować na zamówienie a nie brać gotowce

tylko psy które wieszasz na konkurencji

nie wieszam żadnych psów na konkurencji -

nie napisałem/pokazałem niczego co nie jest prawdą + zostałem wyraźnie poproszony o wskazanie różnic.

skrzynka symetryczna to żaden wysiłek umysłowy i 8 doktoratów by równo wiało

skrzynka Uniflexplus+ nie jest idealnie symetryczna - aby można ją było wygodnie montować w różnych pozycjach -

a mimo to wieje równo , co może nie jest efektem 8 doktoratów, ale świadczy, że konstruktor się przyłożył.

można je komponować na zamówienie

jak już napisałem wyżej skrzynki Uniflexplus+ można komponować wg potrzeb i jest to jeszcze łatwiejsze niż w metalowych - układ wlotów/ wylotów możesz zmienić samodzielnie na budowie tak jak będzie dla Ciebie najwygodniej.

zdjęcie skrzynki metalowej ..... na której stoję

mam w magazynie skrzynki mojej konkurencji [ takie typowe z różnych hurtowni]

i na żadnej z nich nie dałbym radę stanąć [chyba że chciałbym je zniszczyć]

Co oczywiście nie dowodzi, że wszystkie skrzynki metalowe są tak słabe.

• 2 weeks później...

Wystarczy aby z cenami systemów na PE zeszli do ceny blachy i kondonów z alu i te drugie w domowych instalacjach będą marginesem.

Cenowo jest to możliwe już dziś gdyż produkcja z tworzywa nie jest taka droga - wysoka jest jedynie marża, zysk i zarobek.

No ale cóż jak jest takie myślenie: np. koszt wytworzenia 5zł i cena sprzedaży 30zł lub 10zł.

To sprzedać 1 jednostkę np za 30 złotych z zyskiem 25zł zamiast 20 jednostek za 10zł z zyskiem łącznym =100zł (5x20szt)jest dla niektórych lepiej.

Robi się w tym przykładzie czterokrotnie większy zysk mimo niższej ceny sprzedaży. To prosty mechanizm.

To tylko taki przykład - ale niestety ekonomi tu brak jak w większości tematów w tym kraju.

Na innym forum już zadałem to pytanie, ale może to prędzej będzie odwiedź w temacie :)

Witam,

jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi Rekuperację, a chyba będę musiał sam wykonać sobie instalację.

Instalacja ma być w domku z poddaszem użytkowym.

Na parterze 70 m2 (salon+kuchnia otwarta+mały holotwarty, sień ze schodami na górę, łazienka, mini pomieszczenie gospodarcze z pralką i bojlerem, 2 pokoje)

Na poddaszu 40 m2 pow. użytkowej (1/3 to sypialnia z małą garderobą oddzieloną drzwiami, a 2/3 to studio foto.

W sumie kubatura 300m3

Na początku chciałem zrobić sam parter, a poddasze zostawić na później.

Budynek jest szkieletowy drewniany, na poddaszu nie ma wylewki (płyty osb) w stropie drewnianym 24cm wełny. okna 3 szybowe, ściany zewnętrzne 15 cm wełna +10 cm styropian.

Rekuperator o jakim myślę to MDV - HRV 200 (lub 300)

Wydajność [m3/h]200, Spręż dyspozycyjny [Pa]75, Poziom hałasu [dB(A)]27, kanały fi 144

Wydajność [m3/h]300, Spręż dyspozycyjny [Pa]75, Poziom hałasu [dB(A)]30, kanały fi 144

Zastanawiają minie wentylatory w tym reku, bo 200-tka ma 20 W a 300-tka ma 40W ...

Co do umiejscowienia reku to ponieważ dach mam 2 spadowy to myślałem aby umieścić go w trójkątnym tunelu nad sufitem poddasza (mniej więcej pośrodku - odległość między ścianami szczytowymi 11m). Czerpnię dać w jednej ścianie szczytowej a wyrzutnię w drugiej. Rurami spiro ocieplonymi.

Następnie myślałem, aby zejść po połaci dachowej na jedna stronę budynku powietrzem nawiewanym (rura termoflex), a na druga stronę budynku z powietrzem wyciąganym.

I tam już dalej zrobić trójniki (z jednej i drugiej strony) i wzdłuż ściany poprowadzić kanał z którego w każdym pomieszczeniu za pomocą trójnika (ewentualnie przedłużenia rurytermoflx) zamocować anemostaty. Całość zrobić na kanałach termoflex 150mm.

Może na obrazkach będzie lepiej widać koncepcję.

poddasze1.jpg

parter1.jpg

miejsce na reku.jpg

miejsce na rury magistralę.jpg

strop.jpg

• 1 month później...

Mam pytanie o kratki dla czerpni i wyrzutni, Kcę nabyć takie prostokątne:

http://img12.allegroimg.pl/photos/400x300/34/42/38/76/3442387658

w rozmiarze (światło otworu) 26x20 cm, i mam wątpliwości:

- zważywszy że dziura będzie w ścianie szczytowej (nieużytkowe poddasze) ze styropianem 25cm na zewnątrz, czy nie lepiej zamówić takie z kołnierzem do wewnątrz (na grubość łączną ściany) i zamocować je do muru od wewnątrz, a nie od zewnątrz (do styropianu)?

- czy zamówić tę kratki (dla wyrzutni szczególnie) z okapnikiem (ze 3cm) na dole, aby ew. woda nie lała się po elewacji?

- czy stalowe (oc) lakierowane będą dobre, czy raczej z kwasówki (to będzie na 8m, więc nie chcę tego konserwować za często)

Na innym forum już zadałem to pytanie, ale może to prędzej będzie odwiedź w temacie :)

Witam,

...Może na obrazkach będzie lepiej widać koncepcję.

Napisz czy i jak zamierzasz wentylować poddasze, skoro mają tam być pomieszczenia mieszkalne i/lub użytkowe. Ze schematu który przedstawiłeś wynika że wentylacja machaniczna będzie tylko na parterze.

Poza tym...jeśli chodzi o sam parter to nawiewy umieściłbym bardziej w kątach pokoi. W sypialniach po przekątnej od drzwi, żeby powietrze było wymieniane w całym pomieszczeniu. Pewne wątpliwości budzi we mnie lokalizacja centrali na strychu, skoro budynek będzie szkieletowy to może nieść wibracje wentylatorów na niższe kondygnacje. Osobiście wolałbym wygospodarować jakąś część gospodarczą na parterze i zamontować centralkę na płycie betonowej. Tu pewnie znajdą się również zwolennicy twojej opcji, bo niewątpliwie oszczędza ona przestrzeń użytkową parteru. Reszta jeśli chodzi o rozmieszczenie wydaje mi się w porządku.

Jeśli chodzi o szczegóły typu wydajność wentylatorów, przekroje przewodów i inne sprawy techniczne to nie wypowiadam się. Poczekajmy, może ktoś z fachowców się wypowie.

... i jeszcze jedno to lokalizacja wzgl. stron świata i dominujący kierunek wiatru na działce. Dobrze byłoby żeby wiatr wywołując napór na dom wspomagał, a nie tłumił pracy wentylatorów. Czyli czerpnia na nawietrznej - wyrzutnia na zawietrznej. To później może mieć wpływ na wysokość rachunków za prąd.

• 2 weeks później...

Nadszedł czas żeby przedstawić Wam projekt wentylacji w naszym domu.

Parter:

WM PARTER-28.08.2013.jpg

Poddasze:

WM PODDASZE-28.08.2013.jpg

Kubatura całkowita wentylowana - 487 m3

Kanały główne fi 200 mm, następnie fi 150 mm na poszczególne kondygnacje kolejno fi 125 mm i fi 100 mm do anemostatów. Wstępnie instalacja na trójnikach.

Na poddasze kanały elastyczne poprowadzone strychem, natomiast na parter kanały sztywne w ociepleniu podłogi poddasza.

Czerpnia na stronie zachodniej, wyrzutnia na wschodniej. I co o tym myślicie?

Mam wielką prośbę o uwagi/krytykę do powyższych założeń.

Nadszedł czas żeby przedstawić Wam projekt wentylacji w naszym domu.

Parter:

[ATTACH=CONFIG]209062[/ATTACH]

Poddasze:

[ATTACH=CONFIG]209063[/ATTACH]

Kubatura całkowita wentylowana - 487 m3

Kanały główne fi 200 mm, następnie fi 150 mm na poszczególne kondygnacje kolejno fi 125 mm i fi 100 mm do anemostatów. Wstępnie instalacja na trójnikach.

Na poddasze kanały elastyczne poprowadzone strychem, natomiast na parter kanały sztywne w ociepleniu podłogi poddasza.

Czerpnia na stronie zachodniej, wyrzutnia na wschodniej. I co o tym myślicie?

Mam wielką prośbę o uwagi/krytykę do powyższych założeń.

Srednica wewnętrzna / minimalny wydatek / maksymalny wydatek

53 mm 16m3/h 40m3/h

63 mm 22m3/h 55m3/h

68 mm 26m3/h 65m3/h

82 mm 38m3/h 95m3/h

102mm 58m3/h 150m3/h

127mm 90m3 225m3/h

160mm 145m3/h 360m3/h

200mm 226m3/h 565m3/h

Optymalna prędkość powietrza w kanale od 2 do 5m/sek

Czy macie może jakieś uwagi do rozprowadzenia kanałów?

Kolejna sprawa jaka mnie nurtuje to wybór centrali wentylacyjne o wydajności 450-500 m3/h. Dzisiaj będę grzebał w sieci to może coś wygrzebię ;)

Jeśli szanowni koledzy mieliby jakieś sugestie co do oszczędnych w eksploatacji i przystępnych cenowo central w tym zakresie wydajności to byłbym wdzięczny za podpowiedź. Z ceną oczywiście trzeba uważać żeby na jakości zbyt nie stracić, więc raczej celuję w środek cenowy.

Czy macie może jakieś uwagi do rozprowadzenia kanałów?

Kolejna sprawa jaka mnie nurtuje to wybór centrali wentylacyjne o wydajności 450-500 m3/h. Dzisiaj będę grzebał w sieci to może coś wygrzebię ;)

Jeśli szanowni koledzy mieliby jakieś sugestie co do oszczędnych w eksploatacji i przystępnych cenowo central w tym zakresie wydajności to byłbym wdzięczny za podpowiedź. Z ceną oczywiście trzeba uważać żeby na jakości zbyt nie stracić, więc raczej celuję w środek cenowy.

Rozprowadzenie robi się na skrzynce rozdzielczej - by jednakowe ciśnienie było na każdym kanale.

Dobór średnic jest do centrali i ilości nawiewów - tak by powietrze się nie rozprężało w kanałach - rozprężanie się w kanale to fala czyli szum lub dudnienie

Centrala ma na wyjściu 2 m/sek przy minimum ( na ogół ) 30 % i 5 m/sek na maksimum . I należy te prędkości zachować do anemostatu.