Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

instalacje z blachy to instalacje przemysłowe - hmm... to ewidentne nadużycie :)

bo to zależy od pow. przekrojów tych kanałów

Średnica kanału strumień przy V=2m/sek. strumień przy V=5m/sek.

53 mm 16m3/h 40m3/h

63 mm 22m3/h 55m3/h

68 mm 26m3/h 65m3/h

82 mm 38m3/h 95m3/h

Właśnie - średnice! W przemysłowych instalacjach są większe strumienie i szum nie ma znaczenia.

Jak Pan zrobi instalację 100 -130 - czy nawet 200m3/h bez takich średnic - mając np dom z salonem i pięcioma pokojami ( 7 nawiewów) ?

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hm... z tą głośnością to nie jestem pewien czy tak jest

u mnie na dole mam blaszaki prostokątne 3 x 75cm2

min na dół idzie nawiewu 40 m3h a maks 150 m3/h

tak więc prędkości są odpowiednio 0,5 m/s -- do 1,8 m/s

i proszę mi powiedzieć kiedy jest najgłośniej.. ja odpiszę później :)

Poziom szumów zależy od wielu czynników - np. rezonans . Kolejna sprawa - przyjęto, że człowiek słyszy od 30dB - ja od 35, ale miałem klientów którym 28dB przeszkadzało. Poza tym częstotliwość - są ludzie którzy słyszą wyraźnie 18Hz i tacy co 25Hz nie usłyszą.

Kolejna sprawa - to kto montuje... Gdy sobie sami robimy, to jesteśmy mniej krytyczni - to nawet lekki szum nie przeszkadza. Gdy wykonuje firma, to przy odbiorze i rozliczeniu, taki sam lekki szum, szum urasta do kakofonii .

Można wiedzieć z jakiego powodu Pan zrezygnował z optymalnych kanałów?

Czy w przypadku wody dał Pan też 3 x za duże?

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

co do tej krytyczności to ... jak jest głośno to niezależnie kto instalował czy wujek, czy znajomy czy jaka firma obca.. jak głośno to głośno i tyle

trzeba potrafić ocenić krytycznie każdą robotę :) to bardzo proste.. więc dla mnie ta "subiektywność" oceny to bujda i powtarzanie tego jak mantry nic nie zmieni

a co do tej instalacji to powiem zainteresowanym że najciszej jest na najniższym biegu, na maks biegu jest najgłośniej :)

i to jest fakt.. więc teoria o optymalnych prędkościach u mnie się nie sprawdza i pewnie u innych też

mogę jeszcze kiedyś zrobić test tak z ciekawości ... i na sam dół puścić cały strumień powietrza (300 m3/h) wtedy V będzie 3,6 m/s czyli prędkość optymalna i zobaczę /usłyszę jaka jest różnica

btw. w jakiej cenie są te plastiki np o d=5cm ?

BRINK medium.. z tego co czytałem nie należy do cichych i te 300 to jej maks wydajność wiec może być głośno :)

Ja nie czytam - wolę posłuchać i zmierzyć. Dla porównania centrala bez kanałów przy wydajności do 150m3/h - nie powinna być bardziej słyszalna niż np laptop Dell-a. A brink jest jedną z głośniejszych.

dobra dokończe myśl... czytałem i słyszałem osobiście :)

fakt do 150-160 m3/h centrala jest cichutka, nawet z kanałami. ale 3 bieg jest głośny... wstawiłem ostatnio tłumik na nawiewie i jest sporo lepiej

niestety szacuje to tylko na podstawie słuchu, nie mam odpowiednich instrumentów do pomiaru :]

Instrumenty nie nie są niezbędne - można ocenić, czy jest różnica w nocy, gdy wentylacja chodzi i czy nie chodzi. Jak nie słychać - to bardzo dobrze, znaczy udało się.

Nawet głośne centrale można trochę dystrybucją wygłuszyć a z cichych można wygenerować dudnienie.

Czy to jakoby dudnienie występuje zarówno na nawiewach jak i na wyciągach?

Planowałem w podłodze dawać kanały 5x15cm jak (chyba) @Jacekss, dla moich zakresów min-max (18-64 m3/h na kanał) wychodzi mi 0,7/2,4 m/s. TB powtarza "masakra", w takim razie PE 63wew daje mi 1,6/5,7 m/s (ten max to i tak wietrzenie za dnia więc może ok), czyli co po jednej niteczce PE 63wew do anemo?

@Jacekss, napisz czy przy tym małym wydatku słyszalne jest to nocą (testować to chyba najlepiej: jedno włącza/wyłącza napęd, drugie w sypialni nasłuchuje kiedy on/off)?

Czy to jakoby dudnienie występuje zarówno na nawiewach jak i na wyciągach?
Wywiew nie hałasuje - nikt tam nie śpi, a i rozprężania w kanałach nie ma - to jakby Pan w trąbkę z drugiej strony dmuchał.

A co do masakry... gdy przepływ jest turbulentny i instalacja blaszana wieloelementowa - może wystąpić zjawisko rezonansu - i wtedy jest masakra.

Po co przewymiarowywać kanały, tu podobnie ja w hydraulice - 2 cale do kranu wcale nie będzie lepsze. Jest jakieś optimum.

jak to jaki?

taki jaki sprzedaje, przecież innego nie zaproponuje ;)

Ma Pan rację 0_c88a992d726152dfcbd310d16797b2ff40156e63.jpg

Mam wszystkie - a polecam te co przy 100-150m3 są cichsze od laptopa

Uważam też, że centralę należy zobaczyć ( jakość montażu) i posłuchać. W internecie nie dość, że jest drogo, to nie oceni się jakości i szumów.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

jest optimum, ale i jest coś takiego jak dostęp do materiałów

jakoś nie zauważyłem żeby plastiki karbowane były bardzo powszechne i ogólnie dostępne

w przypadku wody takich problemów nie ma bo te "optymalne" są powszechnie stosowane, mozna większe kupić ale będą droższe

btw. jakie są ceny karbowanych plastików ?!

jest optimum, ale i jest coś takiego jak dostęp do materiałów

jakoś nie zauważyłem żeby plastiki karbowane były bardzo powszechne i ogólnie dostępne

w przypadku wody takich problemów nie ma bo te "optymalne" są powszechnie stosowane, mozna większe kupić ale będą droższe

btw. jakie są ceny karbowanych plastików ?!

Może źle Pan szuka?