Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

btw. jakie są ceny karbowanych plastików ?!

Do domowej instalacji tańszy PE (z f.TK) fi63wew kosztuje około dyszki (drogi, np. UF, ze 2x tyle) , dobry fleks 80-125mm 10-15zł, prostokątny blaszany (taki jak masz, 15x5) lub plastik z 15 zł. Do tego dochodzą kształtki, przy PE i fleksach chyba najmniej, przy PE montaż chyba najprostszy. Tak mi się zdaje.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zapytałem o ceny... zna Pan ?

proszę nie odpowiadać pytaniem na pytanie.. bo to nie kabaret ;)

poza tym teraz to już po fakcie, wentylacja zrobiona... i działa ok

Na ogół konfiguruje się zestawy na dom - przykładowo 150m2 - to do 3000zł brutto 23% komplet .

Zależy to też od centrali.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Ma Pan rację [ATTACH=CONFIG]214311[/ATTACH]

Mam wszystkie - a polecam te co przy 100-150m3 są cichsze od laptopa

Uważam też, że centralę należy zobaczyć ( jakość montażu) i posłuchać. W internecie nie dość, że jest drogo, to nie oceni się jakości i szumów.

Panie TB

Proszę podać jakiś cichy model właśnie dla tego zakresu 150-200m3/h.

okey dzięki za info cenowe

mnie kanały z dodatkami w sumie wyszły na pewno pon 3kpln

plastiki do składania / instalacji pewnie wygodniejsze, no ale .. to już po fakcie

Pewnie można taniej ( to komplet z anemostatami na 150m2) ale skrzynki bez uszczelek, kanały bez tlenku srebra i z VAT 8% lub nawet bez VAT.

Najdrożej to na płaskich kanałach. Takie specjalistyczne [ATTACH=CONFIG]214317[/ATTACH] do szybkiego montażu - to nawet 4500 -5000 na dom 150m2 mogą kosztować ( z VAT23%)

Ale elastycznie wyginające się kanały płaskie do 5 cm grubości i kolanka skrzynki anemostaty - to już kosztuje.

Kanały zaprezentowane na zdjęciu mają szorstką powierzchnię wewnętrzną?

Kanały zaprezentowane na zdjęciu mają szorstką powierzchnię wewnętrzną?
To są bardzo płaskie kanały i o małej powierzchni przekroju ( 60cm2) - maja też karbowanie w środkowym odcinku. Największy problem jest przy kanałach okrągłych i o większych przekrojach -

Główne już są wyściełana jak ISOCOM w uniflex

• 1 month później...
Kuźwa to do dupy to jest, jak wielka ta dziura ma być, jak u siebie tak masz i lipa powiadasz to ja już nie wiem jak to zrobić co by to spełniało swoje zadania i do tego jeszcze wyglądało. Miałem nadzieje że 80cm*0,008cm=64cm2 wystarczy, no mogę się podnieść na 1cm ale i tak dużo to nie zmienia, a dopłacać za dziury nie widzi mi się za bardzo do tego żona by mnie chyba zjadła jak bym jej chciał drzwi podziurawić. Jaka powinna być w ogóle normowa powierzchnia takiego prześwitu. Pozdro

szwedii, sądzę że kszhu sobie żartuje :) anemo fi100 (zupełnie wystarczający do sypialni) ma przekrój jak szczelina 1cm na szerokości 80cm. Chyba nie trzeba wyrywać połowy skrzydła u dołu aby się dało zamknąć drzwi... no ale jak się komu tak podoba (w saloonie np.)?

no mam nadzieje właśnie miałem zadać pytanie w kontekście porównania powierzchni anemostatu vs powierzchnia pod drzwiami i dokładnie myślę że powinno być jak piszesz. Przy anemo 100 mamy 78,5cm2 przy drzwiach 80cm i 1cm szczeliny na wysokość mamy 80cm2 to mnie wychodzi że starczy,mam przewymiarowane kanały a drzwi 80 cm ze szczeliną 1 cm przepuszczają ok. 60 m3/h z v<2m/s, chyba że trza popędzić więcej to może się pojawi problem, nie wiem, niech się wypowiedzą dla pewności ci co mają już temat przebadany.

Witam podpowiedzcie proszę powinna być minimalna szczelina pod drzwiami do pomieszczeń przy WM. 64cm2 otworu wystarczy? Pozdro

W zupełności wystarczy - Na ogół wentylacja domowa działa na 130 m3/h minimum na 400m3/h maksimum - jeżeli mamy np 7 anemostatów nawiewnych ( 5 pokoi i salon ( 2 szt) - to na anemostat przypada 20-60 m3/h

optymalny przedział prędkości jest od 2 m/sek do 5 m/sek

czyli kanały 63mm -68mm - pole powierzchni tych kanałów to niecałe 30cm 2 - śmiało więc 64cm2 nie będzie tłumiło, świszczało itp